Skocz do zawartości

Merida BIG. NINE 500 LITE - czy warta swej ceny

robertp

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

I tak samo się wybija. Pręt, podkładki (ta do wewnątrz spiłowana z dwóch stron, by móc ją włożyć), by ustabilizować, skręcone nakrętkami i wybijasz :)

Opublikowano
51 minut temu, PeKa napisał:

I tak samo się wybija. Pręt, podkładki (ta do wewnątrz spiłowana z dwóch stron, by móc ją włożyć), by ustabilizować, skręcone nakrętkami i wybijasz :)

Ale i tak uważam, że przyjemniej się wykręca niż wybija.

Opublikowano (edytowane)

Niewątpliwą zaletą jest sztywna oś w wersji LITE, ale maks rabaty obecnie 10% i dostępność znikoma  (dobre wyniki w testach zrobiły swoje) a na wersję bez Lite 15% do ugrania, więc cena 4100zł vs 3300zł - 700zł różnicy. Jest dylemat. Pewnie producenci nie śpią i w modelach na przyszły sezon pojawi się więcej sztywnych osi w tańszych seriach. Gdyby ktoś z Was spotkał w swojej okolicy Big Nine 500 lite z dobrym rabatem to byłbym wdzięczny za info.

Znalazłem ciekawą alternatywę, wizualnie mi się podoba, sprzętowo nawet bardziej, tylko to prowadzenie linki pod górna rurą niepotrzebne, co sądzicie ?

https://www.rowerzysta.pl/rowery-twenty-niner-29/rower-gorski-kellys-gate-50-2018.html

ewentualnie chyba najtańsza rozsądna propozycja z dwoma sztywnymi osiami:

http://www.markowerowery.pl/rower-kellys-gate-30-2018-4296.html?search_query=gate+30+2018&results=4

szkoda, że hamulce nie w trójkącie.

Edytowane przez Yacko
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam, po raz pierwszy i od razu mam pytanie:

czy ktoś w Meridzie BIG. NINE 500 LITE próbował zmienić amortyzator na widelec karbonowy lub aluminiowy lub rozważał taką możliwość?