GrochowaMTB Opublikowano 2 Czerwca 2018 Autor Opublikowano 2 Czerwca 2018 1 godzinę temu, mpac napisał: GrochowaMTB, a jaki to patent na wymianę QR na sztywne ośki i jakie modele 350 DT do tego zamówić? Zastanawiam się nad złożeniem podobnych kół do Twoich Jest taki patent na to, jak masz ramę na zwykłe standardowe samozamykacze, to można kupując nowe koła uwzględnić to i zamówić piasty ze specjalnymi adapterami na sztywne ośki pasujące w miejsce standardowej piasty z szybkozamykaczem. To się nazywa thru bolt. Na pewno piasta DT 350 i jakieś wyższe modele Novateca to umożliwiają - ale uwaga, to od początku musi być tak pomyślane bo jak miał byś oryginalnie piasty na zwykłe samozamykacze to prawdopodobnie nie zrobisz już ich na te sztywne ośki - w tą stronę nie działa ta konwersja. Jak napiszesz do Daveo to z pewnością będzie wiedział o co chodzi i jakie piasty dobrać do tego. Kilka osób tu na forum testowało patent z tymi Thru bolt i raczej przeważa opinia, że znacznie wzrasta sztywność połączenia koła z widelcem i ramą i gra jest warta świeczki. https://www.bikestacja.pl/pl/zacisk-dt-swiss-rws-thru-bolt-aluminium-216-10-mm-135-mm-7796.html 1
mpac Opublikowano 3 Czerwca 2018 Opublikowano 3 Czerwca 2018 (edytowane) Własnie się zorientowałem że nie ma obręczy R500 na hamulce szczękowe Będę musiał chyba zostać przy R460, chyba że jest jakaś alternatywa cenowo/techniczna o podobnej szerokości co R500? Wiecie coś o tym może? Na ten moment nie zamierzam przekraczać grubości opony 28-40, R460 wystarczy czy nie? Wpisałem opony 38-40, błąd, miało być 28-40 Edytowane 3 Czerwca 2018 przez mpac literówka
GrochowaMTB Opublikowano 4 Czerwca 2018 Autor Opublikowano 4 Czerwca 2018 W dniu 3.06.2018 o 11:00, mpac napisał: Własnie się zorientowałem że nie ma obręczy R500 na hamulce szczękowe Będę musiał chyba zostać przy R460, chyba że jest jakaś alternatywa cenowo/techniczna o podobnej szerokości co R500? Wiecie coś o tym może? Na ten moment nie zamierzam przekraczać grubości opony 28-40, R460 wystarczy czy nie? Wpisałem opony 38-40, błąd, miało być 28-40 Dzwoń do Daweo - jest zorientowany i komunikatywny. Nie wciśnie Ci nic na siłę i doradzi co najlepiej.
mpac Opublikowano 7 Czerwca 2018 Opublikowano 7 Czerwca 2018 (edytowane) Zakupiłem używki z lekkim przebiegiem, jakiś śladowy, sprzedawca zmienił na karbonowe bo mu bardziej pasowały. Piasty 350 na proste szprychy, obręcze 460, zestaw zakupiony w bikestacji, z kompletem ogumienia bezdętkowego, fajne, proste, lżejsze chyba z pół kilo minimum od moich poprzednich. Jestem zadowolony, ale... Mam dwa szybkie pytania dla użytkowników 350, może ty GrochowaMTB możesz porównać: 1. W serwisie poprosiłem o przełożenie kasety ze starych kół, bo zapomniałem wziać bacika, przełożyli, ale po wyczyszczeniu roweru i pierwszej jeździe zorientowałem się że kaseta 10 rz Ultegra ma luz , w czasie jazdy grzechocze i w ręku giba się lekko na boki. Zapomnieli o jakiejś podkładce? Nie patrzyłem im na ręce jak przekładali 🙂 W starych kołach tego nie było, ta dt 350 jest na 9/10/11 2. Dźwięk bębenka jest nierównomierny, taki fazowy- ciszej głośniej, nie równomierne cykanie - te piasty tak mają? Mam jakieś stare kasety, tam są dystanse między koronkowe, można ich ewentualnie użyć do redukcji tego luzu między kasetą a szprychami czy, gdyby się okazało że nie ma podkładki, szukać tylko firmowej dt? Edytowane 7 Czerwca 2018 przez mpac Uzupełnienie
GrochowaMTB Opublikowano 7 Czerwca 2018 Autor Opublikowano 7 Czerwca 2018 @mpac co do luzu to raczej u mnie go nie ma. Muszę zobaczyć. Ale wątpię. I nie pamiętam czy kumpel, który przekładał kasetę montował jakąś podkładkę. Na pewno taka podkładka była w starym kole speca. Tu chyba nie było. Natomiast co do tyrkania piasty to tak, dźwięk u mnie i u znajomych co mają DT350 też jest taki nirównomierny, fazowy.
mpac Opublikowano 7 Czerwca 2018 Opublikowano 7 Czerwca 2018 (edytowane) Dzięki, odkręcę kasetę, rozejrzę sie za podkładką, na stronie dt jest takie info: Edytowane 7 Czerwca 2018 przez mpac orto
GrochowaMTB Opublikowano 7 Czerwca 2018 Autor Opublikowano 7 Czerwca 2018 2 minuty temu, mpac napisał: Dzięki, odkręcę kasetę, rozejrzę sie za po dkładką, na stronie dt jest takie info: No widzisz, ja mam 11 zębatek więc może dlatego nie ma podkładki. Chociaż w kole speca nawet pod 11 zębatek była podkładka. Może piasta speca była pod 12 biegów już zrobiona?
Nemrod Opublikowano 7 Czerwca 2018 Opublikowano 7 Czerwca 2018 Podkładkę można np na allegro kupić i nie mysi być koniecznie dt. Jeżeli w jakimś serwisie przy zakładaniu nie sprawdzili czy bębenek jest na 11s czy 10 s to raczej odradzałbym dalsze wizyty...
mpac Opublikowano 7 Czerwca 2018 Opublikowano 7 Czerwca 2018 To podkładka, w poprzednim kole była jakaś cienka, pewnie bębenek był na max 10 i przełożyli ja. No i do 11 już była za cienka...
RadS Opublikowano 3 Listopada 2019 Opublikowano 3 Listopada 2019 @GrochowaMTB, jak te koła sprawują się po dłuższym czasie? Rozważam taki sam zestaw albo GR1600.
GrochowaMTB Opublikowano 4 Listopada 2019 Autor Opublikowano 4 Listopada 2019 W dniu 3.11.2019 o 09:39, RadS napisał: @GrochowaMTB, jak te koła sprawują się po dłuższym czasie? Rozważam taki sam zestaw albo GR1600. Nie mogę narzekać. Nic z kołami nie robiłem. Mają kilka tys. km przebiegu i działają, nie ma ŻADNYCH luzów. Przywaliłem raz przednim kołem ostro w ostrego kamola, z opony mleko siknęło, ręka przez miesiąc bolała, koło proste. Kolega szybko stansy, do których dopłacił pogiął. DT są nieco cięższe, ale chyba wytrzymalsze. To była dobra inwestycja. No i polecam Daveo u którego robiłem. Szybko, sprawnie, konkretnie. Facet doradził, popytał do czego koła, jaki rower, ile wagi itd. 1
Rekomendowane odpowiedzi