Skocz do zawartości

[Wyczerpany] Opony na asfalt i w teren

Dariuszcz12

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, Franz Mauer napisał:

Wcale się nie dziwię że dobrze jeździ się na Rapid Robach w terenie. Do tego zostały stworzone. Mają średnie osiągi jeśli chodzi o opory toczenia. Dużo szybszą alternatywą dla nich są wspomniane Racing Ralph, które są na tym samym poziomie co Race Kingi. Ich opory toczenia są prawie o 30-40 % niższe niż w Rapidach. Dodatkowo mowa jest tu o oponach z przedziału grubości 2.0 - 2.1,a Ty masz duże balony 2.25,które dodatkowo mają gorsze parametry toczenia. 

Wiesz jak można w prosty sposób zmienić właściwości jezdne opon? Poprzez zmianę poziomu ciśnienia. Jednak w przypadku semi-slick w trudniejszym terenie niewiele to zmieni, a na mokrej nawierzchni, praktycznie nic. Właściwości jezdne tych opon sprawdzają się tylko w suchych warunkach. 

To majac na uwadze powyzsze i moje oczekiwania (czyli jak najmniejszych oporow toczenia) jaki bylby wg Ciebie najlepszy uklad opon na przod i tyl z uwzglednieniem szerokosci?

Opublikowano

Przeczytaj uważnie, bo już to napisałem 😉

Opublikowano
50 minut temu, Franz Mauer napisał:

Przeczytaj uważnie, bo już to napisałem 😉

To poprosze o kopie tego tekstu😐

Opublikowano (edytowane)

Kolega chciał powiedzieć, że oczekujesz niemożliwego. Pobaw się ciśnieniem i poszukaj najlepszego ustawienia. Ewentualnie zmień rower (kup drugi) albo schudnij wtedy napewno będziesz szybszy. 

Edytowane przez Zbysio
Opublikowano
11 minut temu, Zbysio napisał:

Kolega chciał powiedzieć, że oczekujesz niemożliwego. Pobaw się ciśnieniem i poszukaj najlepszego ustawienia. Ewentualnie zmień rower (kup drugi) albo schudnij wtedy napewno będziesz szybszy. 

Mimo to poprosze o kopie tego tekstu.

Opublikowano
Godzinę temu, Zbysio napisał:

Przewiń strone wcześniej i doczytaj. 

No mam problem bo przez przypadek ten tekst mnie sie usunal.

Opublikowano
26 minut temu, Dariuszcz12 napisał:

Dariuszczu12 - w dużym skrócie ujmując całą te dyskusję. Cały czas oczekujesz niemożliwego. Czekasz na poradę co do konkretnego modelu, który będzie idealnym nigdy nie osiągalnym kompromisem. Jak ludzie piszą, że takowego nie ma, to piszesz "a może jednak są? znajdźcie mi taki".

Musisz pogodzić się z tym, że jakakolwiek zmiana opon na podobne (bo chcesz utrzymać jakość przyczepności w terenie) ale jednocześnie szybsze na asfalcie (bo zależy Ci na dużych prędkościach) może przynieść zmianę - ale kompletnie niedostrzegalną rzędu ... 0,2km/h szybszą średnią? Tutaj nie da się zastosować żadnego kompromisu wobec tego co oczekujesz.

Przede wszystkim rower MTB nie służy rozwijaniu takich prędkości, nigdy Ci się to nie uda. Ja przerobiłem trekkinga na coś w stylu roweru fitness - opony 32c SLICKI (czyli nawet nie semi), sztywny widelec (u Ciebiw w MTB jest amor) , zdjąłem wszelkie niepotrzebne elementy. Zaoszczędziłem kilka KILOGRAMÓW na rowerze, który i tak fabrycznie rozwija lepsze prędkości niż MTB. I co? Mogę liczyć w trudnym terenie z wieloma przewyższeniami na średnie maksymalnie rzędu 25km/h, w jakimś bardziej płaskim rejonie Polski MOŻE udałoby mi się czasami dorwać do 30km/h  ale to jest bardziej już domena szosy i jazdy na wynik. 

Reasumując: oczekujesz niemożliwego. Nie istnieje model spełniający Twoje wymagania. Jedynie zakup roweru szosowego/crossowego/fitness/przełajowego dałby Ci prędkość na asfalcie. Przerabianie MTB na szybką asfaltówkę - żeby o zgrozo nie stracił przy tym właściwości jezdnych w terenie - mija się z celem.

Opublikowano
51 minut temu, Atlantis napisał:

Dariuszczu12 - w dużym skrócie ujmując całą te dyskusję. Cały czas oczekujesz niemożliwego. Czekasz na poradę co do konkretnego modelu, który będzie idealnym nigdy nie osiągalnym kompromisem. Jak ludzie piszą, że takowego nie ma, to piszesz "a może jednak są? znajdźcie mi taki".

Musisz pogodzić się z tym, że jakakolwiek zmiana opon na podobne (bo chcesz utrzymać jakość przyczepności w terenie) ale jednocześnie szybsze na asfalcie (bo zależy Ci na dużych prędkościach) może przynieść zmianę - ale kompletnie niedostrzegalną rzędu ... 0,2km/h szybszą średnią? Tutaj nie da się zastosować żadnego kompromisu wobec tego co oczekujesz.

Przede wszystkim rower MTB nie służy rozwijaniu takich prędkości, nigdy Ci się to nie uda. Ja przerobiłem trekkinga na coś w stylu roweru fitness - opony 32c SLICKI (czyli nawet nie semi), sztywny widelec (u Ciebiw w MTB jest amor) , zdjąłem wszelkie niepotrzebne elementy. Zaoszczędziłem kilka KILOGRAMÓW na rowerze, który i tak fabrycznie rozwija lepsze prędkości niż MTB. I co? Mogę liczyć w trudnym terenie z wieloma przewyższeniami na średnie maksymalnie rzędu 25km/h, w jakimś bardziej płaskim rejonie Polski MOŻE udałoby mi się czasami dorwać do 30km/h  ale to jest bardziej już domena szosy i jazdy na wynik. 

Reasumując: oczekujesz niemożliwego. Nie istnieje model spełniający Twoje wymagania. Jedynie zakup roweru szosowego/crossowego/fitness/przełajowego dałby Ci prędkość na asfalcie. Przerabianie MTB na szybką asfaltówkę - żeby o zgrozo nie stracił przy tym właściwości jezdnych w terenie - mija się z celem.

+10000000000 zgadzam sie.  

Kupuj szose . fitnes. treking i bedzie ok . sprawa zalatwiona w mtb zostaw opone jaka jest skoro ci pasuje w terenie 

Opublikowano

a tam drugi rower. Wystarczy drogi komplet kół - wozić na plecach, w przypadku zjechania z asfaltu w teren gdzie jedni otwierają namiętnie blokady amortyzatorów tutaj będzie można zrobić szybki pitstop, zmiana kół na takie z szerszą oponą i jazda dalej. Sprawnie, szybko, efektywnie. Niemożliwe nie istnieje 

Opublikowano
23 minuty temu, trollu napisał:

Wystarczy drogi komplet kół - wozić na plecach, w przypadku zjechania z asfaltu w teren

Wybaczam . sa swieta mozesz byc w stanie wskazujacym :D

Opublikowano
25 minut temu, trollu napisał:

a tam drugi rower. Wystarczy drogi komplet kół - wozić na plecach, w przypadku zjechania z asfaltu w teren gdzie jedni otwierają namiętnie blokady amortyzatorów tutaj będzie można zrobić szybki pitstop, zmiana kół na takie z szerszą oponą i jazda dalej. Sprawnie, szybko, efektywnie. Niemożliwe nie istnieje 

nie zapomnij jeszcze o trzecim rodzaju zapasowych opon zwijanych do dwóch kompletów kół, włożonych w tylną kieszonkę bluzy kolarskiej zamiast banana. Nigdy nie wiadomo co wydarzy się na drodze i jakie opony będą potrzebne 

Opublikowano

I dobra pompka. Najlepeij taka większa z dużą objętością. 

Opublikowano
3 godziny temu, revolta1 napisał:

sa swieta mozesz byc w stanie wskazujacym :D

mógłbym ale jestem czysty jak łza :P

Opublikowano
7 godzin temu, Dariuszcz12 napisał:

Że niby jak udało Ci się to zrobić? Adminem ani moderatorem nie Jesteś. Chcesz zdobyć wiedzę to trochę się wysil.

Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, Franz Mauer napisał:

Że niby jak udało Ci się to zrobić? Adminem ani moderatorem nie Jesteś. Chcesz zdobyć wiedzę to trochę się wysil.

Przepraszam. Mam jednak ten tekst. Po prostu go przeoczylem. Ale dla pewnosci to chodzi o conti race king przod 2.2 a tyl 2.0 cala?

Sa jeszcze takie oponki: schwalbe smart sam 28x1.6 lub 29x1.75. Sa znacznie lzejsze od conti race. Jakie zdanie macie na ich temat? I ktore wybrac?

Edytowane przez Dariuszcz12
Opublikowano

Widzisz kazdy ma inne odczucia na oponach mi te smart samy wogole nie pasowaly na asfalcie . mialem wrazenie ze mi sie tyl wklejal w asfalt . a na radach i ciasnych zakretach na asfalcie przez wystajace klocki mialem wrazenie ze polece na bok . zreszta raz lezalem .w terenie bardO fajnie . jezeli chodzi o mnie 

W teren 1.6 czy 1.75 troche malo ( wiem wiem gravele tak maja i jezdza no ale ...)

Moze cos 1.9 popatrz 

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, revolta1 napisał:

Widzisz kazdy ma inne odczucia na oponach mi te smart samy wogole nie pasowaly na asfalcie . mialem wrazenie ze mi sie tyl wklejal w asfalt . a na radach i ciasnych zakretach na asfalcie przez wystajace klocki mialem wrazenie ze polece na bok . zreszta raz lezalem .w terenie bardO fajnie . jezeli chodzi o mnie 

W teren 1.6 czy 1.75 troche malo ( wiem wiem gravele tak maja i jezdza no ale ...)

Moze cos 1.9 popatrz 

Wiem ze kazdy ma inne odczucia dlatego tez rozne propozycje. Ale od czegos najbardziej odpowiedniego trzeba wyjsc.

Edytowane przez Dariuszcz12
Opublikowano
1 minutę temu, revolta1 napisał:

Kenda 1.9  Small Block Eight 

Dzieki

😉

Opublikowano

Ja jeżdżę obecnie na Smart Samach 28x1,65 wersja zwijana i sobie chwalę. Jako uniwersalna opona sprawdza się w 100%. Pewnie prowadzi się w lekkim terenie i jest w miarę szybka na asfalcie. Taki kompromis pomiędzy szybkością, przyczepności a żywotnością opony.

Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
3 godziny temu, Dariuszcz12 napisał:

Sa jeszcze takie oponki

napisałem o nich na poprzedniej stronie to je odrzuciłeś. Tekstów nie widzisz, usuwasz chociaż nie możesz. Ostre święta co? 

Opublikowano

Schwalbe land cruiser moze, choc mam je w 26/2.0 to zrcp maja w ofercie i 29.
Po lesnych sciezkasz,szutrze i nieduzym blocie jedzie nawet pod niewprawnym kolarzem, na asfalcie nie stwarza ani problemu ani wielkiego szumu.
Ale jak wspomnieli przedpiszcy, srednia 30 na mtb to naprawde trzeba sie nakrecic.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...