Skocz do zawartości

Prośba o opinie - pomoc w wyborze

Seba_sl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Rowerek zacny i rozwojowy bez wątpienia. Model Twojego amora wymaga jedynie dobrania odpowiedniego ciśnienia i powinien pracować w miarę gładko. Nie zapomnij jednak o odpowiedniej konserwacji. Najniższa półka powietrznych amorów od SR S ale na początek wystarczy. Co do hamulców sprawa ma się podobnie. Napęd, szczególnie korba w przyszłości mogła by być wymieniona. Dokładając parę stówek można stworzyć naprawdę wyczesaną maszynkę. Gratuluję zakupu! Życzę udanej i bezawaryjnej eksploatacji! 

P.s. 

Pisałem, że 1 x ... albo się lubi albo nie ;)

Edytowane przez Gość
Opublikowano
5 godzin temu, PrzeLuka napisał:

Pisałem, że 1 x ... albo się lubi albo nie ;)

dokładnie tak :) w sumie to po twoich namowach brałem pod uwagę b7 z tego roku i żeby nie lepsza pozycja w specu dziś bym był posiadaczem napędu 1x :) ale kto wie może w następnym sezonie jak będę zmieniał korbę to pomyśle o jednoblacie :) a co do reszty napędu to mam zamiar właśnie ten sezon na nim pojeździć a w następnym zacznę coś zmieniać. Już nawet zacząłem urabiać moją Lubą w tym temacie (obiecałem jej że oddam jej swoje hydrauliczne hamulce w miejsce jej mechanicznych ;) ). Co do amora to muszę sobie trochę poczytać o ich eksploatacji i konserwacji bo na razie jestem zielony w tym temacie :)

Opublikowano (edytowane)

16 godzin temu, Seba_sl napisał:

co do reszty napędu to mam zamiar właśnie ten sezon na nim pojeździć

Dokładnie, pojeździsz i będziesz wiedział co da się ulepszyć w rowerze. Amor skomplikowany nie jest ustaw tylko SAG, czyść regularnie górne lagi i smaruj uszczelki kurzowe. Polecam ten preparat:

https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/amortyzatory-rowerowe/smary-oleje/p,spray-do-amortyzatorow-deo-200-ml-brunox,44510.html?skad=googlepla&gclid=CIiUyK_HvNMCFVVJGQodxDkDmQ#75536940

Będziesz przerabiał pisz. Pomożemy, doradzimy ;)

A tu się trochę pochwale moimi przeróbkami.

20170424_092519.jpg 20170424_092453.jpg 20170424_092431.jpg

Edytowane przez Gość
Opublikowano

@PrzeLuka twój rower prezentuje się zacnie :) ciekawy masz uchwyt na latarkę nie jest to chyba jakiś standard mógłbyś napisać coś o nim . Ciekawi mnie też osłonka na górną rurę, nie chcę żeby to źle zabrzmiało ale po co Ci ona ?

11 godzin temu, PrzeLuka napisał:

czyść regularnie górne lagi i smaruj uszczelki kurzowe.

A już myślałem że może trzeba tu coś więcej robić, a tu się okazuje że to samo co robiłem z moim wcześniejszym amorem  :) Brunoxa też używam, wydaje mi się że jest wystarczająco dobry.

Jak pogoda dopisze to jutro podjadę do serwisu rowerowego ustawić amora bo póki co nie mam jeszcze pompki do niego :)

Opublikowano (edytowane)
Dnia 24.04.2017 o 21:16, Seba_sl napisał:

Ciekawi mnie też osłonka na górną rurę, nie chcę żeby to źle zabrzmiało ale po co Ci ona ?

Dla ochrony. Wiem wydaje się to dziwne ale rurę górną już dość mocno obdrapałem przy rurze podsiodłowej i przy główce ramy a owijka z taśmy się nie spisywała zbyt dobrze wiec parę dni temu założyłem bieżnik. Mocowanie latarki faktycznie jest kombinowane. Nic specjalnego ale latarka wysunięta jest bardziej do przodu dzięki czumu nie muszę wyginąć za mocno kciuka by włączyć latarkę lub zmienić tryb. Mocowanie lunety od wiatrówki plus plastiki od rowerowego odblasku. Latarka UltraFire WF-501B o mocy 1200 lumenów. A co do amortyzatora to raz na rok wypada wymienić w nim płyny ot wsio. Kup błotnik mocowany do podkowy lub zrób go sam. Zabezpieczy górne lagi przed błotem, piachem itd. Dbaj a będzie służyć póki nie wymienisz na coś bardziej zaawansowanego. Zawsze będziesz mógł wykorzystać go do przerobienia roweru lepszej połowy ;)

P.S.

Mnie niestety czeka odwyk od roweru. Złamałem nadgarstek :(

20170427_114127.jpg

Edytowane przez Gość
Opublikowano

PrzeLuka co to za błotnik z tyłu? Producenta znam, ale jaki to model. Dzieki

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Dzięki, na to mi wyglądało, ale lepiej miec potwierdzenie

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

@PrzeLuka ciekawie rozwiązałeś ten uchwyt. Minionej zimy odkryłem fun z jazdy nocą po lesie z latarką (mam solarforce L2 o mocy 980 lumenów) tylko właśnie uchwyt mi nie bardzo pasuje i przed przyszłą zimą chciałem coś wykombinować. Jeszcze tak z ciekawości zapytam o twój amor jaki on ma skok bo ze zdjęcie wydaje mi się że więcej niż 100mm :) a nadgarstek to na rowerze czy brałeś udział w dyskusji między zwolennikami kół 27,5" a zwolennikami 29" ? ;) 

Opublikowano

Wybrał bym Krossa. Osobiście posiadam dwa modele i jestem z nich bardzo zadowolony!

Opublikowano
11 godzin temu, Seba_sl napisał:

Jeszcze tak z ciekawości zapytam o twój amor jaki on ma skok bo ze zdjęcie wydaje mi się że więcej niż 100mm :) a nadgarstek to na rowerze czy brałeś udział w dyskusji między zwolennikami kół 27,5" a zwolennikami 29" ?

Chciałem zmienić geometrię roweru więc zakupiłem 140 mm skoku. Miedzy 27,5 a 29 się nie wcinam bo i tak ich wyprzedzam na moich 26 wiec nie ma czasu na pogaduchy ;)  A co do nadgarstka do zdarzenie miało miejsce w pracy. Ostra dyskusja miedzy mną a podłożem czy uda mi się dokręcić śrubę. Racja był po mojej stronie ale klucz mnie sabotował :) i niestety skończyło się gipsem.