Skocz do zawartości

Prośba o opinie - pomoc w wyborze

Seba_sl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem na etapie wymiany swojego wysłużonego roweru i mam dylemat z wyborem nowego w związku z czym prosiłbym was o wyrażenie opinii o następujących rowerach:

Kross level B6 - obecnie mogę go mieć za 3300 zł - miałem okazję pojeździć na ramie rozmiar s w tym rozmiarze na wstępie musiałbym wymienić sztyce na dłuższą wiec pewnie do ceny parę zł trzeba by doliczyć. Rozmiar L przymierzałem tylko w sklepie stojąc nad ramą wydawała mi się trochę przy duża (klejnotami opierałem się o ramę :) ).

GT Karakoram 2017 - drugi do którego miałem możliwość się przymierzyć ciekawa rama osprzęt gorszy niż kross

Mondraker Leader 29" - najbardziej przypadł mi do gustu, podoba mi się jego rama, wagowo chyba najlżejsza, osprzętowo podobny do GT o firmie wiem tylko tyle że podobno ramy do rowerów zjazdowych są nie do zajechania. . Niestety nie mam możliwości przymierzenia się, gdyż sprzedawany jest tylko wysyłkowo.

Jeżeli chodzi o użytkowanie to 90% drogi leśne mniej lub bardziej ubite :), raz na jakiś czas maraton, pewnie też kilka przejażdżek powyżej 100km. Mój wzrost to 177cm, wewnętrzna długość nogi 80cm. Chciałbym kupić w miarę przyszłościowy rower, który za parę lat będzie można spokojnie ulepszać. Jeżeli macie jakieś inne propozycje z chęcią rozpatrzę :).

Opublikowano (edytowane)

Kross to Kross patriotyzm konsumencki zobowiązuje ;) Rower rozwojowy jak najbardziej. Jednak cena wydaje mi się nieco zawyżona jak na to co dostajemy. W każdym razie różnica cenowa miedzy tymi trzema rowerami jest nie wielka co czyni moim zdaniem Kross jako faworyta. Ponad to w Krossie dostajesz korbę z zintegrowana osią a w reszcie nie wiec przez najbliższy czas rower nie wymagał by większych przeróbek. A może warto uderzyć w Krossa B7? Droższy ale lepszy bez wątpienia. Przy tej cenie ma się znacznie więcej niż w B6. Tak uważam. Ja mam 179 cm wzrostu i jeżdżę na M. Testowałem rowery kumpli w rozmiarze L i są dla mnie stanowczo za długa. Jeśli masz możliwość przejedź się na M.

Zerknij:

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Wg mnie też Kross wypada najlepiej z pośród tej trójki. Co do rozmiaru ramy nie jest powiedziane że np w Kross-ie L będzie taka sama jak u innego producenta. Trzeba by sie było przymierzyć do ramy przed zakupem. 

Opublikowano (edytowane)

Zapomniałem dodać, że moje M to właśnie Kross. L od Krossa też było dla mnie za długie dlatego wybrałem M. Kross na stronie udostępnia wymiary, wiec łatwo można sprawdzić.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Kross z tych wszystkich rowerów wychodzi najkorzystniej. Użytek komponenty są dobrej kasy. Support dwuczęściowy, sztywny z zewnętrznymi łożyskami. Hamulce hydrauliczne shimano. Piasty również shimano. Obręcze WTB. Przerzutka tylna SLX. W pozostałych dwóch rowerach wymienione komponenty są albo o klase niższe (support octalink) albo niepolecane (hamulce tektro). Amortyzatory wyglądają na porównywalne przynajmniej cenowo. Ostatnio rozmawiałem ze sprzedawcą rowerów to mówił że nie zdarzają się reklamacje z powodu ramy niezależnie od marki.

Jeżeli chcesz znaleźć rower w dobrej cenie z dobrym osprzętem to warto przeglądnąć ofertę Unibik`a oraz Romet`a. Zagraniczne i bardziej znane marki będą droższe ale jak miałbyś dojście do czegoś tańszego to warto się zainteresować.

• Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi

Widzę że kross wygrywa w waszych opiniach, co w sumie mnie to nie dziwi, tego też się spodziewałem ze względu na lepszy osprzęt w porównaniu do reszty.

Yan - rometa też brałem pod uwagę, ale ze względu na to że (na razie) są to rowery widmo (są na stronie, są w testach gazet ale żaden sklep ich nie posiada) i u mnie mustang też byłby tylko na zamówienie wiec bez możliwości przymiarki, odpuściłem.

PrzeLuka - rozważałem b7 ale z zeszłego roku niestety już nie jest dostępny.  ponieważ ten rocznik ma napęd 1x11 co wydaje mi się nie jest dla mnie, nie brałem go pod uwagę. Pytanie do Ciebie czy w rozmiarze M,jak staniesz nad ramą to masz między ramą a kroczem luz czy jest na styk ?

pozwólcie ze jeszcze pociągnę temat ram, ponieważ kross nie ma taperowanej główki czy myślicie że ta rama, za powiedzmy 5 lat, będzie wciąż odpowiednia do ulepszania ? czy znajdę jakiś amortyzator który będzie pasował do tej ramy ? pytam ponieważ ostatnio rozmawiałem ze znajomym na  ten temat i on twierdzi, że będzie ciężko dostać porządny widelec ponieważ firmy zaczynają robić nowe dobre amory właśnie pod ramy z taperem. Jeżeli tak jest faktycznie to czy nie lepiej kupić rower właśnie pod tym kątem ?

Edytowane przez Seba_sl
Błąd w pisowni ;)
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Seba_sl napisał:

Pytanie do Ciebie czy w rozmiarze M,jak staniesz nad ramą to masz między ramą a kroczem luz czy jest na styk ?

Tak. Przy poprzednim amortyzatorze miałem dość sporo miejsca. Moja rama to rama Kross Level A z rocznika 2012. Tu masz rozmiarówke tej ramy. Jak będę miał dostęp do miarki to podam Ci długość nogi.

Bez tytułu.jpg

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Seba_sl napisał:

czy znajdę jakiś amortyzator który będzie pasował do tej ramy ? pytam ponieważ ostatnio rozmawiałem ze znajomym na  ten temat i on twierdzi, że będzie ciężko dostać porządny widelec ponieważ firmy zaczynają robić nowe dobre amory właśnie pod ramy z taperem

To prawda. Większość producentów podąża w tym kierunku, plus QR 9 wypierane jest przez osie sztywne. Całkiem niedawno wymieniałem amora. Początkowo czaiłem się na RS ale problem z znalezieniem czegoś przyzwoitego z 1 1/8 i qr 9 był naprawdę spory. Ostatecznie znalazłem sklep specjalizujący się w SR Suntour i sprzedawca poskładał mi to czego potrzebowałem. Znalezienie czegoś w "starszych" standardach jest nieco problematyczne ale nie niemożliwe. Dobry sklep pewnie pomógł by Ci w ściągnięciu czegoś lub poskładaniu. Dlatego też zasugerowałem B7 gdyż przez długie lata rower nie wymagałby przeróbek. Co do 1 x ... to jeżdżę na 1 x 10 (przód 34 T, kaseta 11-36 T) jest to dobry napę choć przyznaje, że pod górę czasem brakuje najmniejszego blatu a na szosie największego ale ogółem napęd w terenie spisuje się genialnie. Fajnie jak miałbyś możliwość przetestowania. Napęd zawsze można przerobić fabryczne części sprzedać kupić inne ale domyślam się, iż kompletnie nie miał byś ochoty tego robić.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Przy Cube nie szedłbym w 17 ramę przy tym wzroście. Ja mam 185cm, noga 88cm i przy 19 miałem sztycę wyciągniętą na 100% a rama była jakaś krótka. Przy 21 mam na 50% i to jest OK. Obstawiałbym, ze 19 byłaby idealna dla Ciebie,

http://allegro.pl/cube-attention-sl-29-2016-grey-19-wyprzedaz-i6550493346.html

Jak masz gdzieś sprzedawce Cube, to polecam przymierzyć rame na żywo...

W Go Sport był prawie odpowiednik tego B6 za cenę 2900zł. Teraz strona pokazuje 3300zł. Na 100% w JG w Piątek była cena jeszcze 2899zł.

http://www.go-sport.pl/rowery-gorskie/5563-esprit-b3.html

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, PrzeLuka napisał:

Co do 1 x ... to jeżdżę na 1 x 10 (przód 34 T, kaseta 11-36 T) jest to dobry napę choć przyznaje, że pod górę czasem brakuje najmniejszego blatu a na szosie największego 

Właśnie z tego względu nie jestem przekonany czy napęd 1 na byłby dla mnie dobry nie mam takiej "łydki" żeby móc pokonywać podjazdy na ta kich przełożeniach i też fajnie mieć zapas jadąc na prostych czy też z górki.

13 godzin temu, PrzeLuka napisał:

Fajnie jak miałbyś możliwość przetestowania. Napęd zawsze można przerobić fabryczne części sprzedać kupić inne ale domyślam się, iż kompletnie nie miał byś ochoty tego robić.

Niestety nie znam nikogo kto mógłby użyczenia roweru z takim napędem. Jeżeli chodzi o przerobienie to ochota by się znalazła gorzej z kasą na części bo myślę że za sprzedaż koby nie dostał bym tyle żeby kupić nową plus manetki i przerzutki. A niestety każde dodatkowe pienidążę przeznaczone na nowy rower skutkują lekką utarczką z żoną a co za tym idzie kolejnymi wydatkami na jej udobruchanie ;)

3 godziny temu, PrzeLuka napisał:

Moja noga od wewnętrznej 86 cm.

To masz 6 cm więcej niż ja i właśnie tych kilku cm brakowało mi żebym czUŁ się komfortowo jak przymierzałem się w sklepie do rozmiaru M natomiast S-ka którą miałem pożyczone od szwagra wymagała wyciągnięcia sztuce siodła parę cm ponad granice bezpieczeństwa.

1 godzinę temu, dawid1110 napisał:

W takiej cenie możesz zerknąć na ten rower:

http://allegro.pl/cube-attention-sl-29-17-warszawa-wyprzedaz-i6754418859.html

Szczerze Cuba nie brałem pod uwagę a wydaje się ciekawym rowerem bedę musiał zobczyć czy jakiś sklep w mojej okolicy ma takie żebym mógł się przymierzyć.Tylko znowu rama bez tapera... może za bardzo się uparłem na ten taper...

Edytowane przez Seba_sl
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Dreamer napisał:

Przy Cube nie szedłbym w 17 ramę przy tym wzroście. Ja mam 185cm, noga 88cm i przy 19 miałem sztycę wyciągniętą na 100% a rama była jakaś krótka. Przy 21 mam na 50% i to jest OK. Obstawiałbym, ze 19 byłaby idealna dla Ciebie,

http://allegro.pl/cube-attention-sl-29-2016-grey-19-wyprzedaz-i6550493346.html

Jak masz gdzieś sprzedawce Cube, to polecam przymierzyć rame na żywo...

W Go Sport był prawie odpowiednik tego B6 za cenę 2900zł. Teraz strona pokazuje 3300zł. Na 100% w JG w Piątek była cena jeszcze 2899zł.

Cuba jak będę miał możliwość sprawdzę dzięki za info o rozmiarze ciekawy ten rower w drugim linku czy to jakaś podróba krossa ? Czy kross wypuścił coś pod inną nazwą ?

Przepraszam że tak post pod postem ale pisze z telefonu i coś mi poszło nie tak zamiast edytować to napisałem nową odpowiedź

Edytowane przez Seba_sl
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Seba_sl napisał:

Właśnie z tego względu nie jestem przekonany czy napęd 1 na byłby dla mnie dobry nie mam takiej "łydki" żeby móc pokonywać podjazdy na ta kich przełożeniach i też fajnie mieć zapas jadąc na prostych czy też z górki.

Też nie mam łydek jak Pudzian ale radzę sobie w terenie bez większego trudu. Jak tylko będziesz mieć kiedyś opcje przejechania się to koniecznie spróbuj. Nie każdemu przypadnie to do gustu ale warto przynajmniej spróbować. M za duże S za małe... Szukaj w takim razie innego producenta jak radzą koledzy. M od wcześniej wspomnianego Cuba może mieć zupełnie inna geometrie lub rozważ mniejsze koło w rozmiarze 27,5, np. Krossa R6. Cube to niemiecka marka nie Kross pod inną nazwą. Co do podobieństw to większość producentów robi bardzo podobne rowery w konkretnych przedziałach. Trzeba dopasować głównie ramę, bo tego przerobić już się nie da. Znajdziesz coś to pochwał się koniecznie :) No tak każdy zakup konsultować trzeba z drugą połówką ;)

Edytowane przez Gość
Opublikowano
5 godzin temu, PrzeLuka napisał:

Cube to niemiecka marka nie Kross pod inną nazwą.

Markę Cube znam :) Pisząc o innej nazwie chodziło mi o ten rower:

bo muszę przyznać że o kross esprit nie słyszałem :) w tej cenie jak jest teraz niestety odpada ze względu a amortyzator bo w tej cenie mam b6 z rock shox :)

6 godzin temu, PrzeLuka napisał:

M za duże S za małe...

No niestety taki jakiś niewymiarowy jestem ;) najlepiej jak by był rozmiar S+ albo M- ;) ale zobaczyłem że B7 ma inną geometrie niż B6 i dość sporo jest przecen z zeszłego rocznika więc może przymierze się do B7 jeszcze.

Koło 27,5 też rozważałem, na początku nawet tylko ten rozmiar brałem pod uwagę, ale po przejechaniu się szwagra B3 zobaczyłem że nie takie 29" straszne jak to niektórzy opisują :) ale jeżeli nie dopasuje żadnej ramy 29" to rozważę 27,5.

Cube nie ma niestety w moim mieście ale może poświecę jeden weekend zrobię listę i wybiorę się na "shopping" do trójmiasta. Jeżeli macie jeszcze jakieś rowery godne polecenia piszcie. Będę wdzięczny za każdą propozycje :)

Opublikowano

Esprit to seria Krossa tylko dla Go Sport. I nic wiecej

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

O proszę ile to ciekawych rzeczy się człowiek może dowiedzieć :) 

Opublikowano

Jeżeli chodzi o Krossa to proponuję dorzucić te 100/200 zł i zamiast B6 2017 kupić B7 2016, w którym jest powietrzny amortyzator, dużo lepsza rama i lepsze komponenty. Sam tak zrobiłem i w lutym kupiłem B7 z 2016 roku. Jestem nim mega zachwycony, więc mogę polecić. Jedynym mankamentem w B7 jest brak otworów montażowych dla bagażnika ale i na to znajdzie się rama.

• Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)

Rzeczywiście w zestawieniu zdecydowanie najlepiej wypada Kross, ale czy brałeś pod uwagę (jako kryterium przyjąłem cenę) :

1.  http://www.gtbicycles.pl/rowery/2017-gorskie-sztywne/xc-race/zaskar-275-sport

2. http://aventurasport.pl/pl/p/Rower-MTB-Focus-Black-Forest-Lite-27-46CM-M-2016-26/17746 ?

3. http://aventurasport.pl/pl/p/Rower-MTB-Kross-Level-R7-L-czarny-srebrny-limonka-mat-2016/49192?

Edytowane przez Franz Mauer
Opublikowano
11 godzin temu, Dany napisał:

Jeżeli chodzi o Krossa to proponuję dorzucić te 100/200 zł i zamiast B6 2017 kupić B7 2016, w którym jest powietrzny amortyzator, dużo lepsza rama i lepsze komponenty. Sam tak zrobiłem i w lutym kupiłem B7 z 2016 roku. Jestem nim mega zachwycony, więc mogę polecić. Jedynym mankamentem w B7 jest brak otworów montażowych dla bagażnika ale i na to znajdzie się rama.

Właśnie w tym tygodniu wybieram się na przymiarkę do B7 i  do

https://www.specialized.com/pl/pl/bikes/mountain/rockhopper-comp-29/115498

i jeżeli któryś z nich będzie ok to albo poszukam b7 z 2016 roku tak jak piszesz (no chyba że wybłagam i przekonam żonę ,że rocznik 2017 to super inwestycja i coś wyskrobie z domowego budżetu ;) ) albo wezmę tego speca.

10 godzin temu, Franz Mauer napisał:

Szczerze powiedziawszy jeżeli chodzi o rozmiar 27,5 to brałem tylko r6 pod uwagę po przejechaniu się rowerem na kołach 29" stwierdziłem że całkiem wporzo to jedzie więc zacząłem rozglądać się za 29", ale jeżeli nie dobiorę ramy to zacznę rozglądać się za mniejszym kołem i muszę przyznać że wszystkie 3 które pokazałeś przypadły mi do gustu, a wizualnie to szczególnie ten focus. Tak że dzięki za te propozycje.

Opublikowano
8 godzin temu, Seba_sl napisał:

poszukam b7 z 2016 roku tak jak piszesz (no chyba że wybłagam i przekonam żonę ,że rocznik 2017

Pamiętaj, że na 2017 rok uległa zmianie rozmiarówka ram. Ja mam 189 cm i B7 w 2016 w rozm. M, a na 2017 brałbym już L.

Opublikowano

Witam po raz kolejny :)

A więc stało się zakupiłem oto taki rower:

Specialized rockhopper comp 29

Ostatecznie wybierałem między Krosem B7 2017 (przy okazji przekonałem się do 1 blatu z przodu) a właśnie wyżej wspomnianym. Tak wiem B7 bije na głowę (a może i dwie) osprzętem speca natomiast dla mnie najważniejsza była rama i pozycja za kierownicą i tu niestety (albo stety ;) ) wygrał spec.

Jako że jestem po pierwszej przejażdżce to podzielę się się swoimi spostrzeżeniami a więc jeżeli chodzi o kontrolę nad rowerem to jestem mega zadowolony, na ostrzejszych zakrętach w ogóle nie czułem tego że jadę na 29" rower się mnie po prostu słuchał i jechał tam gdzie ja tego chciałem. Na podjazdach pozycja jest na tyle zbalansowana że przednie koło nie odrywało mi się od ziemi ( a to chyba właśnie dzięki dobrze dobranej ramie :) ). Opony też są dla mnie miłym zaskoczeniem na asfalcie toczą się całkiem ok na piachu trzymają jak dla mnie bardzo dobrze. Hamulce działają wystarczająco dobrze. Zmiana przełożenia też na razie bez zastrzeżeń, nic nie strzelało ;) . żeby nie było że tylko wychwalam, a więc minusy to długie klamki hamulców i trochę źle to wszystko rozmieszczone (ale to kwestia upodobań zawsze można pokombinować z położeniem ), denerwujący jest też dźwięk pancerzy obijających się o ramę (ale jak się człowiek wsłucha w śpiew ptaków i świst powietrza to przestaje to zauważać ;) ) no i wydaje mi się że amortyzator jest dość twardy, ale może to kwestia ustawienia odpowiedniego ciśnienia, jest to mój pierwszy powietrzny amor więc nie chcę się tu o nim za bardzo wypowiadać, ale jeżeli ktoś miał z nim styczność niech się wypowie :)  .

Generalnie przy pierwszej jeździe banan nie schodził mi z twarzy, póki co jestem zadowolony pomimo tego że na pewno w tej cenie znalazł bym wiele rowerów z lepszym osprzętem. Ale jak już wyżej wspomniałem szukałem roweru pod kątem ramy i pozycji za kierownicą a osprzęt z czasem sobie wymienię :)

Bardzo dziękuje wszystkim za pomoc. Jeżeli ktoś ma ochotę wyrazić swoją opinie o tym rowerze z chęcią poczytam :) , a administratorów proszę jeżeli uznają że ten temat się wyczerpał i nie pomoże on nikomu więcej niech go z czystym sumieniem wyrzucą do kosza ;) .

Pozdrower :)

Opublikowano
Dnia 18.04.2017 o 23:06, Seba_sl napisał:

Właśnie w tym tygodniu wybieram się na przymiarkę do B7 i  do

https://www.specialized.com/pl/pl/bikes/mountain/rockhopper-comp-29/115498

i jeżeli któryś z nich będzie ok to albo poszukam b7 z 2016 roku tak jak piszesz (no chyba że wybłagam i przekonam żonę ,że rocznik 2017 to super inwestycja i coś wyskrobie z domowego budżetu ;) ) albo wezmę tego speca.

Szczerze powiedziawszy jeżeli chodzi o rozmiar 27,5 to brałem tylko r6 pod uwagę po przejechaniu się rowerem na kołach 29" stwierdziłem że całkiem wporzo to jedzie więc zacząłem rozglądać się za 29", ale jeżeli nie dobiorę ramy to zacznę rozglądać się za mniejszym kołem i muszę przyznać że wszystkie 3 które pokazałeś przypadły mi do gustu, a wizualnie to szczególnie ten focus. Tak że dzięki za te propozycje.

Ha,ha mi też ten Focus się widzi ;)

Opublikowano

Specialized trochę pojechał z tym osprzętem ale rower bardzo fajnie się prezentuje. Ostatnio też byłem świadkiem jak osoba decyduje się na Speca pomimo gorszego osprzętu. Tak samo jak u Ciebie były lepsze odczucia z jazdy. Fajny rower żeby tylko dobrze służył :)