Stanis Opublikowano 1 Maja 2020 Opublikowano 1 Maja 2020 hej. Chciałbym zasięgnąć Waszej opinii: pierwotnie zastanawiałem się nad merida big nine lite , ale jak doczytuje ze zaraz trzeba wymienić hamulce to powoli mój budżet z 5k został dociułany do 6k (+/-) a w takich sytuacjach pojawia sie kojejny dylemat bo w tym budżecie z ogólnego researchu wyłoniło się 3 kandydatów na 2020: big nine lite nx eagle spec chisel trek xcaliber 9 Oczywiście zamierzam wszystkie przymierzyć w przyszłym tygodniu, ale chciałbym zasięgnąć opinii, który z powyższych jest najmocniejszym kandydatem, biorąc pod uwagę: - jazda: 80% leśne dukty, szutry / nieuniknione 20& asfalt (tereny -Warmia / Mazowsze) - będący bezpieczną opcja żeby wystartować parę razy w amatorskich mtb xc (na obecnym 12 letniej podstawowej Meridzie z dusza na ramieniu zjeżdżam z niektórych sciezek) - żywotność osprzętu ?
kolaNka Opublikowano 2 Maja 2020 Opublikowano 2 Maja 2020 W dniu 1.05.2020 o 16:25, Stanis napisał: hej. Chciałbym zasięgnąć Waszej opinii: pierwotnie zastanawiałem się nad merida big nine lite , ale jak doczytuje ze zaraz trzeba wymienić hamulce to powoli mój budżet z 5k został dociułany do 6k (+/-) a w takich sytuacjach pojawia sie kojejny dylemat bo w tym budżecie z ogólnego researchu wyłoniło się 3 kandydatów na 2020: big nine lite nx eagle spec chisel trek xcaliber 9 Oczywiście zamierzam wszystkie przymierzyć w przyszłym tygodniu, ale chciałbym zasięgnąć opinii, który z powyższych jest najmocniejszym kandydatem, biorąc pod uwagę: - jazda: 80% leśne dukty, szutry / nieuniknione 20& asfalt (tereny -Warmia / Mazowsze) - będący bezpieczną opcja żeby wystartować parę razy w amatorskich mtb xc (na obecnym 12 letniej podstawowej Meridzie z dusza na ramieniu zjeżdżam z niektórych sciezek) - żywotność osprzętu ? To chyba nie jest pytanie na ten wątek - dyskusja dotyczy samego roweru Merida. Do czego ten rower - jazda rekreacyjna, ściganie, wyczynówka? Mam 500 Lite z 2020 roku od jakichś dwóch tygodni, rower oram niemal codziennie w terenie i za radą sporo bardziej doświadczonych kolarzy - niczego nie wymieniam w tym rowerze i nie odczuwam potrzeby wymiany hamulców (owszem, sporo osób to doradza i można to rozważyć, jeśli planujesz upgrade'y), ale na początek w zupełności wystarczą. Pytanie też, jak długo jeździsz i czy jeździłeś już na tego typu rowerach wcześniej i masz porównanie różnych rodzajów hamulców na przykład. Pamiętaj - osprzęt można wymienić, rama będzie sercem roweru na jakiś czas. Skąd kalkulacja powyżej 6k? Lepsze hamulce Shimano można dostać już za 250 zł, gdzieś mam zapisaną nazwę, jak znajdę to zedytuję. 1
Stanis Opublikowano 7 Maja 2020 Opublikowano 7 Maja 2020 kalkulacja 6k stad ze w rowerach które analizowałem na rok 2020, poniżej te ceny były właśnie te wspomniane hamulce, a przekraczając tą barierę już pojawiały się hamulce polecane np. deore). Chodziło o zakup roweru nie wołającego od razu o jakieś potrzebne upgrady. zgadzam się z Tobą - trzeba mieć zdrowy rozsądek i raczej nastawiać się na wymianę w miarę upływy czasu, żeby poczuć rower i dopasowywać go od siebie jak już się więcej km na nim zrobi. Jeśli chodzi o jazdę to weekendowo to jest ok 30km do 80km per dzien , w tygodniu jak czas pozwala to jednorazowo między 20-30 km. Obecnie robię to na 26 calach więc nie mam dużego porównania do 29. Natomiast jeśli chodzi o same hamulce to drugi rower mam crossowy - w którym mam wyższe hamulce (chyba shimano 315) i na razie dawały rade (moja waga ok 80kg)- ale jazda po mieście i szutrze jest co by nie mówić delikatniejsza. Moim najmocniejszym kandydatem była do tej pory merida lite stąd tutaj chciałem uzyskać więcej opinii - właśnie takie jak Twoja - dzięki! Rower - ma służyć do jazdy po lesie w tempie szybszym niż rekreacja i przy okazji wystartować parę razy w sezonie w jakimś wyścigu
Martenzyt Opublikowano 14 Maja 2020 Opublikowano 14 Maja 2020 Możecie napisać jaką odległość macie między krokiem a górną rurą w waszych rowerach. Mam 192cm wzrostu przekrok 89cm ze strony Meridy i rad sprzedawców wynika, że powinienem mieć rozmiar XL. Przymierzyłem się do BN LITE w tym rozmiarze i odległość kroku od rury to 3cm. Czy to aby nie za mało?
Accent_Szaj Opublikowano 14 Maja 2020 Opublikowano 14 Maja 2020 6 godzin temu, Martenzyt napisał: Czy to aby nie za mało? Zależy jak bardzo lubisz swoje klejnoty Merida ma akurat bardzo wysoko rure górną. Ja bym, decydując się na BN wziął mniejszą. W dniu 7.05.2020 o 10:28, Stanis napisał: Rower - ma służyć do jazdy po lesie w tempie szybszym niż rekreacja i przy okazji wystartować parę razy w sezonie w jakimś wyścigu No jak do ścigania ma służyć,to dobre heble są podstawą Co do pytania o wybór roweru w temacie Merida, to zgadzam się w 100% z koleżanką.Nie uzyskasz tu odpowiedzi,bo w tym temacie są w większości zwolennicy w/w marki.
kolaNka Opublikowano 14 Maja 2020 Opublikowano 14 Maja 2020 (edytowane) 3 godziny temu, Accent_Szaj napisał: Zależy jak bardzo lubisz swoje klejnoty Merida ma akurat bardzo wysoko rure górną. Ja bym, decydując się na BN wziął mniejszą. No jak do ścigania ma służyć,to dobre heble są podstawą Co do pytania o wybór roweru w temacie Merida, to zgadzam się w 100% z koleżanką.Nie uzyskasz tu odpowiedzi,bo w tym temacie są w większości zwolennicy w/w marki. Meridy aluminiowe mają wysoko rurę. Niższy przekrok zdecydowanie jest już w wersjach karbonowych i na to trzeba mieć poprawkę. Przejedź się na obu rozmiarach ale weź pod uwagę też długość sztycy, bo u mnie (164 cm) przemówiło m.in. za rozmiarem M zamiast S że sztyca w Sce była już na maxa wyciągnięta, a gdzie tu jesczcze dodatkowe cm podnoszenia pod SPD (trochę Januszostwo, sztyce można wymienić no ale po co 🙄), za to w Mce sobie nieco ją przycinałam i jest ok. Długość ramy górnej też ma spore różnice w różnych rozmiarach - nawet 5 cm. Ogólnie mam wrażenie że ten model taki trochę niewymiarowy Powiem tak - ja mam przekrok 2-3 cm w swoim modelu i póki co na niego nie narzekam (leciałam i tak bardziej na rurę bliżej mostka więc bez różnicy ale jak pisze Accent, różnice w budowie anatomicznej mają pewnie znaczenie 😶) W dniu 7.05.2020 o 10:28, Stanis napisał: kalkulacja 6k stad ze w rowerach które analizowałem na rok 2020, poniżej te ceny były właśnie te wspomniane hamulce, a przekraczając tą barierę już pojawiały się hamulce polecane np. deore). Chodziło o zakup roweru nie wołającego od razu o jakieś potrzebne upgrady. zgadzam się z Tobą - trzeba mieć zdrowy rozsądek i raczej nastawiać się na wymianę w miarę upływy czasu, żeby poczuć rower i dopasowywać go od siebie jak już się więcej km na nim zrobi. Jeśli chodzi o jazdę to weekendowo to jest ok 30km do 80km per dzien , w tygodniu jak czas pozwala to jednorazowo między 20-30 km. Obecnie robię to na 26 calach więc nie mam dużego porównania do 29. Natomiast jeśli chodzi o same hamulce to drugi rower mam crossowy - w którym mam wyższe hamulce (chyba shimano 315) i na razie dawały rade (moja waga ok 80kg)- ale jazda po mieście i szutrze jest co by nie mówić delikatniejsza. Moim najmocniejszym kandydatem była do tej pory merida lite stąd tutaj chciałem uzyskać więcej opinii - właśnie takie jak Twoja - dzięki! Rower - ma służyć do jazdy po lesie w tempie szybszym niż rekreacja i przy okazji wystartować parę razy w sezonie w jakimś wyścigu Oj różnica pomiędzy 26 a 29 " to jak spacer w koronach drzew 😀 jeżdżę podobnie jak Ty i też miałam przesiadkę z 26, jest o niebo lepiej. Edit odnośnie hebli: natrafiłam ostatnio na dość strome odcinki tras enduro, póki co lęk wysokości nie pozwala mi po nich śmigać bez problemów ale na mniejszych zaczynam negować czy heble nie są za słabe momentami (albo źle hamuje :P) do późniejszych startów warto myślę rozważyć wymianę na jakieś lepsze. Edytowane 14 Maja 2020 przez kolaNka
Stanis Opublikowano 18 Maja 2020 Opublikowano 18 Maja 2020 W dniu 14.05.2020 o 10:51, Accent_Szaj napisał: Zależy jak bardzo lubisz swoje klejnoty Merida ma akurat bardzo wysoko rure górną. Ja bym, decydując się na BN wziął mniejszą. No jak do ścigania ma służyć,to dobre heble są podstawą Co do pytania o wybór roweru w temacie Merida, to zgadzam się w 100% z koleżanką.Nie uzyskasz tu odpowiedzi,bo w tym temacie są w większości zwolennicy w/w marki. W dniu 14.05.2020 o 13:49, kolaNka napisał: Meridy aluminiowe mają wysoko rurę. Niższy przekrok zdecydowanie jest już w wersjach karbonowych i na to trzeba mieć poprawkę. Przejedź się na obu rozmiarach ale weź pod uwagę też długość sztycy, bo u mnie (164 cm) przemówiło m.in. za rozmiarem M zamiast S że sztyca w Sce była już na maxa wyciągnięta, a gdzie tu jesczcze dodatkowe cm podnoszenia pod SPD (trochę Januszostwo, sztyce można wymienić no ale po co 🙄), za to w Mce sobie nieco ją przycinałam i jest ok. Długość ramy górnej też ma spore różnice w różnych rozmiarach - nawet 5 cm. Ogólnie mam wrażenie że ten model taki trochę niewymiarowy Powiem tak - ja mam przekrok 2-3 cm w swoim modelu i póki co na niego nie narzekam (leciałam i tak bardziej na rurę bliżej mostka więc bez różnicy ale jak pisze Accent, różnice w budowie anatomicznej mają pewnie znaczenie 😶) Oj różnica pomiędzy 26 a 29 " to jak spacer w koronach drzew 😀 jeżdżę podobnie jak Ty i też miałam przesiadkę z 26, jest o niebo lepiej. Edit odnośnie hebli: natrafiłam ostatnio na dość strome odcinki tras enduro, póki co lęk wysokości nie pozwala mi po nich śmigać bez problemów ale na mniejszych zaczynam negować czy heble nie są za słabe momentami (albo źle hamuje :P) do późniejszych startów warto myślę rozważyć wymianę na jakieś lepsze. kupiłem w końcu rower z hamulcami MT500 - i zdecydowanie dobrze hamują (moja waga ok. 80kg), co więcej bardzo przyjemnie jest używać jednego palca do klamki.
Accent_Szaj Opublikowano 18 Maja 2020 Opublikowano 18 Maja 2020 3 minuty temu, Stanis napisał: kupiłem w końcu rower z hamulcami MT500 I super Trzaskaj foty i zakładaj swój temat Heble MT500 są bardzo dobre,gratuluję wyboru.
Michal2008 Opublikowano 24 Maja 2020 Autor Opublikowano 24 Maja 2020 W dniu 14.05.2020 o 13:49, kolaNka napisał: Meridy aluminiowe mają wysoko rurę. Niższy przekrok zdecydowanie jest już w wersjach karbonowych i na to trzeba mieć poprawkę Ramy alu z serii LITE to kalka ram karbonowych.
Rekomendowane odpowiedzi