Nemrod Opublikowano 20 Marca 2018 Opublikowano 20 Marca 2018 Tu raczej nie chodzi o "przewracanie się" tylko o większą stabilność i kontrole przy dużych prędkościach. Zresztą mostek każdy sobie wybiera jaki mu wygodnie. W dużej mierze jest to kwestia rozściągniecią. Mostek który wydaje się za długi na początku przygody z szosą po jakimś czasie może okazać się ok. A zaczepiając o wcześniejszy post, gdzie można kupić mostek 180 mm ? 1
Fenthin Opublikowano 20 Marca 2018 Opublikowano 20 Marca 2018 Do 130mm wybór jest ogromny. 140mm parę modeli się znajdzie. Powyżej tej wartości w zasadzie zostaje jedynie zrobienie takiego sprzętu na zamówienie. Jedyne mostki 180mm dostępne od ręki to te do rowerów trailowych. Ale do zastosowania w "normalnym" rowerze kompletnie się nie nadają, z uwagi na kąty rzędu 30 stopni. Swoją drogą, ciekawe jest to, jak różne osoby odczuwają zmiany długości takiego elementu. Jednemu 10mm robi diametralną różnicę, drugiemu "obciąć" 30mm i nawet nie zwróci na to uwagi. I abstrakcja:
Franz Mauer Opublikowano 21 Marca 2018 Opublikowano 21 Marca 2018 Mostek 160, 180 mm długości? Moim zdaniem jeśli ktokolwiek taki bęrze po duwagę (a nawet 140mm) to powinien zastanowić się nad zmiana ramy,bo ewidentnie jest nie pod jego posturę.
Nemrod Opublikowano 21 Marca 2018 Opublikowano 21 Marca 2018 No raczej nikt czegoś takiego nie bierze poważnie...ale jestem ciekaw jak wygląda takie "monstrum".
Fenthin Opublikowano 21 Marca 2018 Opublikowano 21 Marca 2018 Poszukaj pod hasłem "Andrey Kashechkin". To jest człowiek od monstrualnych mostków. 1
Nemrod Opublikowano 21 Marca 2018 Opublikowano 21 Marca 2018 3 minuty temu, Fenthin napisał: Poszukaj pod hasłem "Andrey Kashechkin". To jest człowiek od monstrualnych mostków. O, dzięki. Wygląda to co najmniej dziwnie...
Papynsky Opublikowano 21 Marca 2018 Opublikowano 21 Marca 2018 I uchwyt na gramina przestaje być potrzebny.
_r0adie Opublikowano 21 Marca 2018 Opublikowano 21 Marca 2018 'Prosi' jeżdżą z długimi mostkami dlatego, że z reguły wybierają mniejszy rozmiar ramy - wiadomo, z racji niższej wagi. W wielu wywiadach o tym wspominają, stąd pojawiają się tego typu mostki. Jednakże w 'normalnym' życiu raczej nie ma to zastosowania.
Nurek_ Opublikowano 21 Marca 2018 Opublikowano 21 Marca 2018 1 godzinę temu, _r0adie napisał: 'Prosi' jeżdżą z długimi mostkami dlatego, że z reguły wybierają mniejszy rozmiar ramy - wiadomo, z racji niższej wagi. Czy aby na pewno? Rower wg UCI nie może ważyć mniej niż 6.8 kg a rowery są w stanie już od dawna zejść sporo poniżej tej granicy. Więc urywanie gramów na za małej, niewygodniej ramie nie ma chyba sensu.
_r0adie Opublikowano 21 Marca 2018 Opublikowano 21 Marca 2018 29 minut temu, Nurek_ napisał: Czy aby na pewno? Rower wg UCI nie może ważyć mniej niż 6.8 kg a rowery są w stanie już od dawna zejść sporo poniżej tej granicy. Więc urywanie gramów na za małej, niewygodniej ramie nie ma chyba sensu. Tak czytałem oraz oglądałem wypowiedzi kilku kolarzy właśnie odnośnie długości ich mostków. Jednym z głównych powodów to nieco niższa waga, innych argumentów nie było
Nemrod Opublikowano 21 Marca 2018 Opublikowano 21 Marca 2018 Prosi jeżdżą na długich mostkach z jednego powodu: aero. Im bardziej wyciągnięta pozycja tym ciało bardziej równolegle ustawione do górnej rury i opuszczona linia barków. Przy prędkościach uzyskiwanych w peletonie każdy centymetr mostka do przodu daje wymierne efekty. Co do wagi to mógł być to argument wieeeele lat temu. Obecnie zbudowanie roweru na dowolnie dużej ramie i spełniającego normy UCI dla zespołów to jak spluniecie. Zresztą seryjnie można kupić rowery ważące poniżej 5 kg: http://naszosie.pl/2014/07/02/trek-emonda-najlzejszy-na-swiecie-rower-szosowy-produkowany-seryjnie/
piterrrxd Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Dnia 11.03.2018 o 22:04, GBike napisał: Jesli masz klamkomanetki Tiagra 4700 to lekko skieruj je do wewnątrz. Chodzi o to, by nie były idealnie równolegle z kierownicą patrząc od przodu? To Twoje prywatne spostrzeżenie, czy jest o tych konkretnych łapach jakaś dyskusja w sieci?
GBike Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Opublikowano 12 Kwietnia 2018 20 minut temu, piterrrxd napisał: Chodzi o to, by nie były idealnie równolegle z kierownicą patrząc od przodu? To Twoje prywatne spostrzeżenie, czy jest o tych konkretnych łapach jakaś dyskusja w sieci? Jest to moje spostrzeżenie i u mnie się sprawdziło. Zabieg ten spowodował że mogę właściwie 80% czasu jechać na "łapach". Oczywiscie ten przekos jest minimalny , ale zauważalny i wyczuwalny. Zazwyczaj jak wypowiadam się na forum, to dzielę się swoim doświadczeniem. 1
em c Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Joe Dombrowski jeździ na 110mm Link Z rozmiarem chodzi także o sztywność ramy, im mniejsza, tym mniej się będzie wyginać. Waga wciąż nie jest bez znaczenia, bo uzyskane gramy można spożytkować na bardziej aerodynamiczne kształty.
piterrrxd Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Opublikowano 12 Kwietnia 2018 @GBike spróbuję zatem i u siebie takiego ustawienia
Gość Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Ka próbowałem wrócić w MTB do 90mm ori, ale z szerszą i bardziej płaską kierą. Niestety poległem. Najlepiej i najwygodniej jeździ mi się na 55mm aktualnie.
Rekomendowane odpowiedzi