niepoprawny Napisano 4 Marzec 2018 Udostępnij Napisano 4 Marzec 2018 Część! To mój pierwszy post na Forum, więc mam nadzieję, że postępuję zgodnie z regulaminem. Wiem, że to tak średnio wygląda, gdy dołącza się do jakieś grupy i od razu na samym oczekuje się pomocy, jakieś podpowiedzi, nie dając nic od siebie ;/ Ale do rzeczy. Od półtora roku jeżdżę rowerem crossowym, z czego jakieś 90-95 % to asfalt, więc od jakiegoś czasu chodziło mi po głowie kupno drugiej maszyny. Postanowiłem wreszcie spełnić swoje marzenie i kupić szosę. Wybór padł na Vento 3.0. No i tu zaczyna się problem z doborem ramy. Moje wymiary to: Actual inseam 80 cm Trunk 64 cm Forearm 31 cm Arm 64 cm Thigh 57 cm Lower leg 55 cm Sternal notch 143 cm Total height 177 cm I wynikające z tego odległości wg The Eddy Fit: top tube length 53.8 - 54.2 cm seat tube range CC 53 - 53.5 cm seat tube range CT 54.6 - 55.1 cm stem length 9.5 - 10.1 cm BB saddle position 74.6 - 76.6 cm saddle handlebar 51.2 - 51.8 cm saddle setback 3.8 - 4.2 cm seatpost type not setback Początkowo (zanim dokonałem pomiarów) myślałem, że odpowiednia będzie M, jednak jeśli dobrze odczytuję uzyskane wyniki, wychodzi na to, że powinienem się zdecydować na S. Przymierzałem się w sklepie do rozmiaru M i mam wrażenie, że jest jednak nieco za duży. Czuję się na nim zbyt wyciągnięty. Pytanie tylko na ile to wynika z samego rozmiaru, a na ile z zmiany sylwetki jak jest między crossem a szosą. Niestety do S nie miałem możliwości przymiarki. Czytałem już podobne wątki:https://forum.szajbajk.pl/topic/3741-kross-vento-3-jaki-rozmiar-180cm-wzrostu/ https://forum.szajbajk.pl/topic/2139-kross-vento-30-2017/ i wiem, że parę osób mając podobne wymiary jeździ na M. Im bardziej to zgłębiam, tym większy mam mętlik w głowie. Odnośnik do komentarza
_r0adie Napisano 4 Marzec 2018 Udostępnij Napisano 4 Marzec 2018 Vento ma to do siebie, że ma mocno zawyżoną rozmiarówkę jeśli chodzi o oznaczenia S, M, L, itd. Dla Ciebie nic powyżej S-ki w przypadku tego modelu. Na M-ce będziesz czuł dyskomfort. Dodam, że to dosyć popularna marka w sklepach rowerowych, także polecam się wybrać i przymierzyć się. W XS-kę rownież bym nie szedł, bo ona będzie na 100% za krótka dla Ciebie. Odnośnik do komentarza
GBike Napisano 4 Marzec 2018 Udostępnij Napisano 4 Marzec 2018 5 godzin temu, niepoprawny napisał: Moje wymiary to: Na pewno poprawnie się zmierzyłeś ? Odnośnik do komentarza
niepoprawny Napisano 4 Marzec 2018 Autor Udostępnij Napisano 4 Marzec 2018 1 minutę temu, GBike napisał: Na pewno poprawnie się zmierzyłeś ? Mierzyłem się chyba ze cztery razy w odstępie kilku dni. Niektóre pomiary się różniły gdzieś w granicach błędu 3-5% - podanej wyżej to średnie. Uważasz, że gdzieś mam wypaczone dane i zniekształcają obraz? Widziałem w jakimś poście, że masz Vento w rozmiarze M, przy podobnym wzroście i długości nogi do mnie. Odnośnik do komentarza
GBike Napisano 4 Marzec 2018 Udostępnij Napisano 4 Marzec 2018 1 minutę temu, niepoprawny napisał: Mierzyłem się chyba ze cztery razy w odstępie kilku dni. Niektóre pomiary się różniły gdzieś w granicach błędu 3-5% - podanej wyżej to średnie. Uważasz, że gdzieś mam wypaczone dane i zniekształcają obraz? Widziałem w jakimś poście, że masz Vento w rozmiarze M, przy podobnym wzroście i długości nogi do mnie. Dlatego jestem zdziwiony że wyszła tobie S'ka. Może ten egzemplarz w sklepie miał bardzo cofnięte siodełko, albo ustawione bardzo wysoko ? Pozycja na rowerze szosowym nie może być uciążliwa. Gdzieś tam pisałem o swoich przygodach z za dużą ramą i brakiem komfortu wynikającym z mojej ówczesnej nadwagi. Na początku miałem pomysł żeby założyć mostek 90mm. ale stanowczo odradzam taki eksperyment . Szosa przy depnięciu w dolnym chwycie kierownicy jest niestabilna. Z czasem było coraz lepiej wywaliłem wszystkie podkładki z pod mostka , obecnie jedzie do mnie mostek od frendów z Ali... -17stopni . Odnośnik do komentarza
niepoprawny Napisano 5 Marzec 2018 Autor Udostępnij Napisano 5 Marzec 2018 22 godziny temu, GBike napisał: Dlatego jestem zdziwiony że wyszła tobie S'ka. Ale Kross ma chyba dość dziwną rozmiarówkę. Np. w przypadku Gianta Contend wg tabeli producenta powinienem mieć M, gdzie dł. rury podsiodłowej to 50 cm, a rury górnej 54,5 cm, co pokrywa się praktycznie z rozmiarem S u Krossa, przy tych samych kątach podsiodłówki i główki ramy. 23 godziny temu, GBike napisał: Może ten egzemplarz w sklepie miał bardzo cofnięte siodełko, albo ustawione bardzo wysoko ? Na pewno nie było za wysoko, czy za daleko to Ci nie powiem w tej chwili. Odnośnik do komentarza
pawlus Napisano 2 Kwiecień 2018 Udostępnij Napisano 2 Kwiecień 2018 Witam Panowie podepnę się pod temat. Jestem zainteresowany Vento 3.0 i mam dylemat co do rozmiarówki. Moje wymiary: Actual Inseam 79 Cm Trunk 63 Cm Forearm 31 Cm Arm 60 Cm Thigh 56 Cm Lower Leg 54 Cm Sternal Notch 144 Cm Total Height 172 Cm Według stronki https://www.competitivecyclist.com/Store/catalog/fitCalculatorBike.jsp#results takich wymiarów roweru powinienem szukać Top Tube Length 52.9 - 53.3 Cm Seat Tube Range CC 52.4 - 52.8 Cm Seat Tube Range CT 53.9 - 54.4 Cm Stem Length 9.1 - 9.7 Cm BB Saddle Position 73.6 - 75.6 Cm Saddle Handlebar 49.9 - 50.5 Cm Saddle Setback 3.6 - 4 Cm W przypadku krosa mam do czynienia z ramą XS w której TTwynosi 516mm lub S z TT o długości 546mm. Czyli znajduje sie idealnie w połowie tych dwóch rozmiarów. Który rozmiar byłby lepszy dla mnie, czy może lepiej zainteresować się Giantem Content 1 W rozmiarze S z TT 530mm. Dzięki i pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza
Papynsky Napisano 3 Kwiecień 2018 Udostępnij Napisano 3 Kwiecień 2018 Patrz na Reach, a nie na długość top tube. Odnośnik do komentarza
GBike Napisano 3 Kwiecień 2018 Udostępnij Napisano 3 Kwiecień 2018 19 godzin temu, pawlus napisał: Który rozmiar byłby lepszy dla mnie, Jeśli masz możliwość "przymiarki" to sprawdź czy nie czepiasz o przednie koło butem wpietym w zatrzask w xs'ce. Jeśli nie to kup XS i zmienisz mostek na 100-110. Jezeli będziesz zaczepiać to musisz pomyśleć czy nie będzie to dla ciebie problemem przy zawracaniu. Albo rozważyć zakup ramy w rozmiarze "S". Jeśli miałbym doradzić to: 75%-XS, 25%-S. Odnośnik do komentarza
pawlus Napisano 3 Kwiecień 2018 Udostępnij Napisano 3 Kwiecień 2018 Niestety nie mam możliwości przymierzyć się do Vento w rozmiarze S/XS w okolicznych sklepach na stanie maja tylko M. Dziś mierzyłem Tribany 520/540 w rozmiarach S i M, wrażenia są takie że w rozmiarze S początkowo wydawał się przyciasny ale po kliku próbach zacząłem odnosić wrażenie że rower jest dużo bardziej dopasowany i w przeciwieństwie do M-ki moja pozycja jest mniej wyciągnięta przez co bardziej komfortowa. Coraz poważniej myślę jednak o Contendzie 1 w rozmiarze S taki środek między XS i S w Krosie. Dzięki i pozdrawiam Odnośnik do komentarza
GBike Napisano 4 Kwiecień 2018 Udostępnij Napisano 4 Kwiecień 2018 (edytowane) 19 godzin temu, pawlus napisał: Coraz poważniej myślę jednak o Contendzie 1 w rozmiarze S taki środek między XS i S w Krosie. Jeśli podoba się tobie wizualnie, to bierz Giant'a , bo moim zdaniem "podobasie" jest tak samo ważne jak rozmiar. Edytowane 4 Kwiecień 2018 przez GBike Odnośnik do komentarza
pawlus Napisano 4 Kwiecień 2018 Udostępnij Napisano 4 Kwiecień 2018 2 godziny temu, GBike napisał: Jeśli podoba się tobie wizualnie, to bierz Giant'a Giant może troszkę mniej krzykliwy ale to czarno pomarańczowe malowanie też jest całkiem fajne, dziś go zamówiłem i w piątek powinien być do odbioru . Dzieki wszystkim za porady. 1 Odnośnik do komentarza
dedkam Napisano 2 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 2 Kwiecień 2019 Witam, A jaki rozmiar Vento doradzilibyście dla mnie. Moje wymiary to: Actual inseam 86.5 Trunk 66.5 Forearm 34 cm Arm 66.3 cm Thigh 60 cm Lower leg 54 cm Sternal notch 151 cm Total height 183 cm I wynikające z tego odległości wg The Eddy Fit: top tube length 54.6-55 cm seat tube range CC 56-56.5 cm seat tube range CT 57.8-58.3 cm stem length 11.2-11.8 cm BB saddle position 74.1-76.1 cm saddle handlebar 54-54.6 cm saddle setback 6.2-6.6 cm seatpost type not setback Niby normalnie pasują mi L-ki ale z tym Krossem to do końca nie wiem czy wziąć M czy L. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi