Skocz do zawartości

Kross Vento 3 - jaki rozmiar (180cm wzrostu)

kbn

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, wiem że były takie tematy, ale mam mało czasu, a problem duży, a zakładając nowy temat może więcej ludzi spojrzy.

Mam na wyprzedaży do kupienia Vento 3, rozmiar M lub L. Co wybrać?

Mam 180 cm wzrostu i wewnętrzna długość nogi (o ile dobrze zmierzyłem) 85 cm.  A w kwestii toe overlap to mam jak coś buty rozmiaru 43.

Z góry wielkieeeee dzięki!

Podrzucam geometrię:

otjdcn.jpg

Opublikowano

Idź do sklepu i przymierz tak będzie najlepiej. Ja przy 185cm kupiłem Vento 1.0 w rozmiarze L. Ale wcześniej miałem już MTB Krossa też w rozmiarze L dlatego zaryzykowałem kupując przez neta Vento:)

Opublikowano

Takie mi wyszły wynik o ile dobrze dokonałem pomiarów bo musiałem radzić sobie sam (co nie pomaga mi podjąć decyzji). Pomożecie? Co w takim wypadku? M czy L? :<

adokz5.jpg

A moje wymiary to:

Actual Inseam85 Cm

Trunk63 Cm

Forearm36 Cm

Arm66 Cm

Thigh59 Cm

Lower Leg57 Cm

Sternal Notch150 Cm

Total Height180 Cm

Opublikowano

Jeśli się mierzyłeś sam, to raczej wynik nie będzie wiarygodny. Sugerowałbym jednak skorzystanie z czyjejś pomocy i najlepiej zrobić kilka pomiarów i uśrednić wyniki.

Opublikowano
1 godzinę temu, de Villars napisał:

Jeśli się mierzyłeś sam, to raczej wynik nie będzie wiarygodny. Sugerowałbym jednak skorzystanie z czyjejś pomocy i najlepiej zrobić kilka pomiarów i uśrednić wyniki.

Dokonałem wymiarów z pomocą drugiej osoby i różnice jak gdzie były do max o 1cm, także można przyjąć, że to co wrzuciłem jest w miarę w porządku.

Opublikowano (edytowane)

Stanąłeś przy ścianie bez butów, w lekkim rozkroku, docisnąłeś cokolwiek do krocza (np. książkę, poziomicę), zaznaczyłeś na ścianie i odliczyłeś odległość od podłoża? :)

Edytowane przez Gość
Opublikowano
11 godzin temu, m4rvell0us napisał:

Stanąłeś przy ścianie bez butów, w lekkim rozkroku, docisnąłeś cokolwiek do krocza (np. książkę, poziomicę), zaznaczyłeś na ścianie i odliczyłeś odległość od podłoża? :)

Tak, mam 85 cm przy 180 cm wzrostu ;)

Opublikowano

W takim razie brałbym L-kę. W razie czego (w zasadzie każdy to robi) zrobisz sobie tzw. bike fitting i np. skrócisz mostek (wymienisz na krótszy). Ja mam 179 cm wzrostu i przy ramie 56 cm w moim Giant Contend 1 skróciłem sobie mostek o 2 cm i jest super.

Opublikowano
4 godziny temu, m4rvell0us napisał:

W takim razie brałbym L-kę. W razie czego (w zasadzie każdy to robi) zrobisz sobie tzw. bike fitting i np. skrócisz mostek (wymienisz na krótszy). Ja mam 179 cm wzrostu i przy ramie 56 cm w moim Giant Contend 1 skróciłem sobie mostek o 2 cm i jest super.

56 cm jeżeli chodzi górną ramę czy rurę podsiodłową? 

Opublikowano
Teraz, kbn napisał:

56 cm jeżeli chodzi górną ramę czy rurę podsiodłową? 

Oooo matko! Moja kolejna wpadka w przeciągu ostatnich dwóch dni :/ Nie spojrzałem dokładnie. Jak najbardziej rozmiar M będzie dla Ciebie odpowiedni, dzięki że zwróciłeś na to uwagę, bo miałbym Cię na sumieniu :) Według mnie było oczywiste, że na pierwszym miejscu w rowerach szosowych jest efektywna długość górnej rury.

Opublikowano
16 minut temu, m4rvell0us napisał:

Oooo matko! Moja kolejna wpadka w przeciągu ostatnich dwóch dni :/ Nie spojrzałem dokładnie. Jak najbardziej rozmiar M będzie dla Ciebie odpowiedni, dzięki że zwróciłeś na to uwagę, bo miałbym Cię na sumieniu :) Według mnie było oczywiste, że na pierwszym miejscu w rowerach szosowych jest efektywna długość górnej rury.

Właśnie dlatego zapytałem bo wolałem mieć pewność :) Dzięki za Twoją odpowiedź :)

Opublikowano

Kross robi w sumie duże te ramy i przy 175cm wybrałem S. IMHO tak najlepiej będzie gdzieś lokalnie się przymierzyć.