Skocz do zawartości

Sztywna oś

Rekomendowane odpowiedzi

Andrzej Sawicki
Opublikowano

Jak nie Ty, to @Puncu wspominał. Hamulce tarczowe są mocowane w takim miejscu, że siły działają dokładnie w kierunku "wyjmij przednie koło z szybkozamykacza". To znany problem. Starsze szybkozamykacze potrafiły się przy tym wbić między szprychy i było w ogóle niefajnie.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Zalas napisał:

Powiedz to mojemu Big Hit'owi który z tył ma "miękką oś" a lata po bardziej hardcorowych rzeczach niż połowa rowerów na sztywnych osiach ;) 

Tak naprawdę to bardziej chodzi o przód a tył to tak przy okazji,żeby już było jednakowo ;)

Edytowane przez firefoks
Opublikowano

Szprychy od strony tarczy hamulcowej zaplatane są, przynajmniej powinny, z uwzgędnieniem kierunku sił działających po stronie hamulcowej. Co niweluje naprężenia. Dlatego czesto zdarza sie, że obie strony kół zaplatane sa inaczej. Poza tym wypadające przednie koło na szybkozamykaczu to jakiś MIT. Potwierdzam to co napisał @Zalas . Jeżdżę z chłopakami z Joy Ride (MTB Academy) i jeszcze nigdy przy ich hardcorowej jeździe nie zdarzyło się wyrwanie przedniego koła, nawet przy szybkozamykaczu. Sam jestem ciężkim niedźwiadkiem i nawet będąc w Himalajach zjeżdząjac na prawdę stromymi odcinkami przednie koło na szybkozamykacz nawet sięnie poluzowało, a co dopiero wypieło. Być może zdarzają się takie przypadki, które wynikają raczej z uszkodzonego szybkozamykacza lub niedopatrzenia użytkownika. Gdyby było inaczej to jestem na 100% przekonany, że rozwiązanie to, albo wcale nie pojawiłoby się na rynku, albo po kilku zdarzeniach, zniknęłoby jak kamfora. Jednak nadal rynek ten jest dobrze zaopatrzony...

1 godzinę temu, Andrzej Sawicki napisał:

Hamulce tarczowe są mocowane w takim miejscu, że siły działają dokładnie w kierunku "wyjmij przednie koło z szybkozamykacza".

Masz może jakiś schemat rozkładu kierunku działania takich sił,bo nie potrafię sobie tego wyobrazić, a chętnie przyswoiłbym taką wiedze?

Opublikowano
15 godzin temu, firefoks napisał:

Jeśli miałbym komuś doradzać zakup szosy to byłaby to szosa na tarczówkach, nawet mechanicznych. Mam taką i ma szybkozamykacze - nie ma problemu z ocieraniem tarcz. Plusy tarczówek przewyższają minusy. Hamulce obręczowe powinny odejść do lamusa ;)

W naszym kraju nie ma takich gór że hamulec tarczowy jest niezbędnym wyposażeniem szosy.

Andrzej Sawicki
Opublikowano (edytowane)

W tarczach najmniej istotna jest siła hamowania. Chodzi o całkowitą niezależność od stanu obręczy. Deszcz, błoto, scentrowane koło -- w ogóle nie wpływają na działanie tarczówek.

Fig3-1024x534.jpg

Samo wypadnięcie koła zwykle jest stopniowe -- najpierw nim trzęsie i zdążysz się zatrzymać. Starsze szybkozamykacze miały za daleko odchylające się dźwignie, które mogły przy tym wypięciu trafić między szprychy. Paru osobom zrobiły ostre kuku i były na ten temat sprawy sądowe w USA. Moim zdaniem to był jeden z bodźców do przejścia na sztywne osie.

Edytowane przez Andrzej Sawicki
  • Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

No wygląda to nieźle. Jednak widzę tu kilka istotnych okoliczności, które musiałby zajść, aby potwierdzić tą teorię: słabo zaciśnięte koło, mocno zblokowany hamulec i brak docisku koła do podłoża. Ktoś musiałby mieć niesamowitego pecha, aby wszystkie warunki spełnić jednocześnie :) Może dlatego nigdy w życiu takiego czegoś nie widziałem.

Edytowane przez Franz Mauer
Opublikowano

U mnie na widelcu w dolnej części osadzenia osi są jeszcze takie wypustki, aby uwolnić koło muszę praktycznie cały szybkozamykacz wykręcić. Ale nie podejmę się testowania czy to coś daje ;).

Wysłane z mojego TA-1024 przy użyciu Tapatalka

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Nie zaglądałem chwilę a tu taka dyskusja ruszyła ;)

Ogólnie myślę o rowerze Marin Four Corners słyszałem wiele pozytywnych opinii, że nadaję sie na wyprawy rowerowe i do tego bardzo wygodny. Niby brak sztywnych osi ale mi się wydaję, że sztywne osie nie są aż takim priorytetem.

Edytowane przez KsD
  • Lubię to! 1
Opublikowano
Dnia 8.03.2018 o 09:32, Franz Mauer napisał:

Poza tym wypadające przednie koło na szybkozamykaczu to jakiś MIT. Potwierdzam to co napisał @Zalas . Jeżdżę z chłopakami z Joy Ride (MTB Academy) i jeszcze nigdy przy ich hardcorowej jeździe nie zdarzyło się wyrwanie przedniego koła, nawet przy szybkozamykaczu. Sam jestem ciężkim niedźwiadkiem i nawet będąc w Himalajach zjeżdząjac na prawdę stromymi odcinkami przednie koło na szybkozamykacz nawet sięnie poluzowało, a co dopiero wypieło. Być może zdarzają się takie przypadki, które wynikają raczej z uszkodzonego szybkozamykacza lub niedopatrzenia użytkownika.

Dokładnie, nic dodać nic ująć.
Ja jedyny raz w życiu koło wyrwałem z tylnych haków jak wylądowałem hopkę bokiem, a i tak całkiem nie wypadło tylko  wyskoczyło z jednej strony.
Dużo osób boi się mocno zaciskać szybko zamykacze, żeby nie urwać szpilki, żeby w hamulcu się nie popitoliło, żeby nic nie pokrzywić i tysiąc innych powodów i przez to przesadza w drugą stronę. Nie jeden raz już się spotkałem z tym, że otwierałem komusz szybkozamykacz jednym palcem bez większego wysiłku.
Ale wiadomo, łatwiej zwalić na sprzęt niż przyznać się do błędu...

Dnia 8.03.2018 o 09:44, MadOnion napisał:

W naszym kraju nie ma takich gór że hamulec tarczowy jest niezbędnym wyposażeniem szosy.

Mocny hebel w szosie to trochę samobójstwo nawet, zwłaszcza w trudniejszym terenie :P Ale jak powiedział @Andrzej Sawicki to rozwiązanie ma inne warte uwagi zalety :) 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Zalas napisał:

Mocny hebel w szosie to trochę samobójstwo nawet, zwłaszcza w trudniejszym terenie :P

Lepiej mieć zapas mocy i jej nie wykorzystać niż żeby tej mocy brakło :P 

Edytowane przez Puncu
  • 1 rok później...
Opublikowano

Czy rower Rower Cube LTD RACE 29 2X czerwony 2017 ma sztywne osie?

Opublikowano
15 minut temu, mechanterian napisał:

Rower Cube LTD RACE 29 2X czerwony 2017

Nie ma

• 2 lata później...
Opublikowano
W dniu 3.03.2018 o 21:57, KsD napisał:

Szybkozamykacze za szybko z rynku nie "wyjdą" myślę że niechęć ludzi do nich wynika z tego że sztywne osie mają wielka przewagę pod kątem swojej sztywności przy braniu zakrętów i hamowania