Skocz do zawartości

Mój Koliber czyli Trek po przeszczepach :)

Vrzechu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Vrzechu napisał:

Muszę przyznać, że jest to zupełnie dziwny standard ponieważ jest pomiędzy dostępnymi wszędzie piastami 135 i dostępnymi wszędzie 148mm :) 

No i o 1 mm węższa niż standard 142 :P Sam rozważałem kupno nowego x-calibra, ale jak poczytałem potem o tych piastach to zrezygnowałem. Nie chciałem ryzykować z późniejszą zabawą przy naprawach czy wymianach czegokolwiek :)

Opublikowano

@sajekk mój Trek też prawie był na sprzedaż ale dostałem namiar na firmę, która ogarnęła koło w tym standardzie z mocowaniem na zwykłą ośkę i w dodatku jak z nimi rozmawiałem to są w stanie zbudować koło z naprawdę wysokiej półki więc go zostawiłem :) koło zbudowali, wszystko elegancko działa ;) jakbyś potrzebował to firma nazywa się DAVEO

Opublikowano
4 godziny temu, Vrzechu napisał:

@sajekk mój Trek też prawie był na sprzedaż ale dostałem namiar na firmę, która ogarnęła koło w tym standardzie z mocowaniem na zwykłą ośkę i w dodatku jak z nimi rozmawiałem to są w stanie zbudować koło z naprawdę wysokiej półki więc go zostawiłem :) koło zbudowali, wszystko elegancko działa ;) jakbyś potrzebował to firma nazywa się DAVEO

Znana firma, znana... :D

Na allegro jeszcze jest jeden dobry gość od kół nick: Bodziek - https://allegro.pl/uzytkownik/bodziek?order=m

Kupowałem u niego koła do mojego poprzedniego roweru, wytrzymały 10k bez jakiejkolwiek centry.

Opublikowano

Vrzechu nie chcę Cię smucić ale Twoja rama to nie jest model 2018r

Opublikowano

Takie Ferrari górskich szlaków 😀

• Lubię to! 1
Opublikowano

Dzięki ;) strasznie jestem z niego zadowolony :) 

Opublikowano

Nie dziwię się, bo dla mnie ma on charakter 😁Gratuluję! 

Opublikowano

W przypływie gotówki tylko te oponki chciałbym zmienić a tak to nie mam mu nic do zarzucenia :) 

Opublikowano
Godzinę temu, mirekh napisał:

Vrzechu nie chcę Cię smucić ale Twoja rama to nie jest model 2018r

Jest jest :) zaciski hamulca w tylnym trójkącie, i delikatne wygiętcie górnej rurki przy tylnej osi (choć mało widoczne z tych perspektyw) :)

Opublikowano

Szczerze mówiąc nawet nie przyszło mi do głowy, że nie jest 2018 bo z poprzednich roczników wyglądają inaczej :) 

Opublikowano

Zupelnie inaczej . ja mam 2015 r 2016 i 2017 jest taka sama nie wiem jak wczesniej 2014r .2018 jest juz zupelnie inna 

Opublikowano

to jest model 2018, przecież wystarczy wejść sobie na www treka. To, że można ją było kupić już w lipcu 2017 to tylko polityka marketingowa treka. I tak jak revolta napisał - wcześniej przez kilka lat była jedna rama, teraz ją zmienili. Na pierwszy rzut oka zmiany są niewielkie ale wystarczy spojrzeć na wzmocnienie łączenia podsiodłówki z górną rurą czy wygięte górne widełki tylnego trójkąta nad piastą, gdzie w starym są proste.

• Lubię to! 1
Opublikowano
35 minut temu, trollu napisał:

to jest model 2018, przecież wystarczy wejść sobie na www treka. To, że można ją było kupić już w lipcu 2017 to tylko polityka marketingowa treka. I tak jak revolta napisał - wcześniej przez kilka lat była jedna rama, teraz ją zmienili. Na pierwszy rzut oka zmiany są niewielkie ale wystarczy spojrzeć na wzmocnienie łączenia podsiodłówki z górną rurą czy wygięte górne widełki tylnego trójkąta nad piastą, gdzie w starym są proste.

Ta jedna rama zaprojektowana była jeszcze przez zespół Gary Fisher przed przejęciem ich przez Treka, bez zmian konstrukcyjnych uchowała się ładnych kilka latek.

Opublikowano
43 minuty temu, trollu napisał:

Tak jak mowisz . to zupelnie inna rama .zupelnie . nie wiem czy lepsza ;)(bo mam stara ) ale zupelnie inna 

Opublikowano

sorry za zamieszanie słabo porównałem zdjęcia :$

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 2.03.2018 o 20:00, Vrzechu napisał:

@Franz Mauer dzięki za patent :) czyli przy zakupie koła piasta jest na sztywną oś i wystarczy dokupić adapter na zwykłą oś i zastosować zamiast zacisku na szybkozamykacz zacisk z boltem? Czy jest inny adapter do tego? Przy wymianie tylnego koła miałem problem, ponieważ w tym X caliber jest boost 141 i potrzebowałem piasty z takim udziwnieniem. Teraz to piasta z boostem 148 na oś sztywną z adapterami na 141 na zwykłą oś i zastanawiam się czy to właśnie taki adapter?

Masz może zdjęcia tych adapterów na tył? Albo podaj producenta i model. Dzięki.

Opublikowano

@maklakiewicz zdjęć niestety nie mam, ponieważ adaptery dobrała firma składająca koło (DAVEO). Ale z tego co wiem są to adaptery DT Swiss. Nie wiem jak z kompatybilnością tych adapterów z innymi piastami, ale podejrzewam, że mogą pasować jedynie do produktów DT Swiss. Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)
W dniu 2.09.2018 o 20:52, maklakiewicz napisał:

Masz może zdjęcia tych adapterów na tył? Albo podaj producenta i model. Dzięki.

Przymierzam sie ostatnio do tematu. Model adaptera to najprawdopodobniej:

https://rower.com.pl/dt-swiss-240-s-adapter-do-piasty-tylnej-135-mm-na-os-qr-5mm-403493

Wiecej na ten temat mozna znalezc pod linkiem:

http://forums.mtbr.com/wheels-tires/141-qr-rear-help-1038271.html

Edytowane przez Marcinsan
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam wszystkich też jestem w posiadaniu ramy z hakami pewnie sam sobie szukam problemu Ale powiedzcie mi czy w przyszłości waszym zdaniem bedzie problem z czesciami. Złożyłem teraz dosyć ciekawy sprzęt na ramie scott scale ale widzę że teraz dużo rowerow jest na sztywnej osi A moze jest możliwość montażu tego typu  części  pod ta ramę. Z drugiej strony widze ze tym roku tez wyszły modele na szybkozaciskacze. Podpowiedzcie coś w tej sprawie. Dzieki i pozdrawiam.

• 1 rok później...
Opublikowano

W takim razie jeśli z tyłu mam rame 135x10 qr a chce kupić piaste 135x10 na osi sztywnej to musze kupic tylko adapter qr? Czy specjalną oś pod to?