skraburski Opublikowano 19 Lutego 2020 Opublikowano 19 Lutego 2020 Serwis amora zrobię, ale chyba sam tłumik odpuszczę tym razem.
Bujak Opublikowano 19 Lutego 2020 Opublikowano 19 Lutego 2020 Jak już rozkręcasz to wszystko.To nie takie trudne. Odkręcenie tłumika to przecież tylko jedna śruba więcej. Olej kup i wio. Będziesz miał amor na lata.
skraburski Opublikowano 19 Lutego 2020 Opublikowano 19 Lutego 2020 Tylko serwis samego gripa już niestety jest dużo bardziej skomplikowany niz starszych tłumików teraz go pomine a w międzyczasie dokupie narzędzia i w połowie sezonu zrobię całość
Bujak Opublikowano 19 Lutego 2020 Opublikowano 19 Lutego 2020 Ok może w niektórych amorach jest inaczej niż u mnie. Właśnie jestem w trakcie serwisu Manitou Machete i tutaj jest to bajecznie proste.
skraburski Opublikowano 19 Lutego 2020 Opublikowano 19 Lutego 2020 Tu jest film jak wygląda serwis tłumika GRIP, niby nic trudnego, ale jednak dużo więcej roboty niż przy samym serwise dolnych goleni. Nie mam też takiego uchwytu do łapania tłumika i musiałbym skoczyć do jakiegoś warsztatu żeby mi dorobili bo te co znalazłem do kupienia są przesadnie drogie. https://www.ridefox.com/fox17/help.php?m=bike&id=915
Bujak Opublikowano 20 Lutego 2020 Opublikowano 20 Lutego 2020 Nie ma porównania. Serwis Manitou jest 100x prostszy. Samego tłumika nie trzeba rozbierać przy serwisie, bo nie ma w środku gumowych elementów.Nie odnoszę się do kultury pracy oczywiście - Fox ma renomę, a ja nie mam kompetencji, żeby ją podważać.
ACTIVIA Opublikowano 20 Lutego 2020 Opublikowano 20 Lutego 2020 W dniu 18.02.2020 o 17:15, skraburski napisał: O to chodzilo, bo srednio mi sie usmiecha kupowac oryginalny zestaw 150zl za kilkanascie oringow. A ma ktos moze jakas rozpiske jakie oringi wchodza czy trzeba rozlozyc i pomierzyc? Tylko że fabryczne oringi są o twardości ok 45-50SHA a w sklepach są o twardości minimum 70NBR, Nie ma takiej elastyczności jak oryginały 1
Gość Opublikowano 20 Lutego 2020 Opublikowano 20 Lutego 2020 Ale można poszukaćSą sklepy które specjalizują się w bardzo dużej sprzedaży oringów oraz x ringowNawet Fonika linkowala gdzie można kupić dobre oringi
Kruk Opublikowano 20 Lutego 2020 Opublikowano 20 Lutego 2020 Prawda, sam testowałem uszczelki ze sklepu i te oryginalne do RS'ów i te oryginalne są ciut miększe. Fakt można szukać ale czasami jest to uciążliwe i ciężko znaleźć.
ACTIVIA Opublikowano 20 Lutego 2020 Opublikowano 20 Lutego 2020 Do Suntoura już mi się udaje ogarnąć wszystkie uszczelki co są w tłumikach 1
skraburski Opublikowano 25 Lutego 2020 Opublikowano 25 Lutego 2020 Zrobiłem serwis, niby wszystko poszlo ok, bez problemowo ale z sprężyny powietrznej schodzi powietrze Jak ide na 2h jazdę to tego nie odczywam, ale jak rower postoi całą noc w garażu to jest flak. Co może być powodem jeśli nie rozkręcałem sprężyny? Może delikatnie uciekać na top capie? Odkręciłem go żeby dolać oleju do komory powietrznej i jedyne co mi przychodzi to żebu zrobić to ponownie ale przesmarować oring slickoleum. Drugie co mi przychodzi do głowy to, że za mocno dokręciłem od spodu i cos się przez to zepsuło Ale patrząc na schemat to raczej nie powinno mieć wpływu.
Gość Opublikowano 26 Lutego 2020 Opublikowano 26 Lutego 2020 Jak masz płyn do szyb w domu spsikaj pianą od góry o zaobserwować musi3czy się pieni jak tak to tam ucieka powietrze, wtedy albo oring do wymiany albo zawórEwentualnie ten zabieg można powtórzyć też od dołu i wtedy tak samo uszczelnień ie do wymiany
skraburski Opublikowano 26 Lutego 2020 Opublikowano 26 Lutego 2020 Dzięki za dobry tip, sprawdzę wieczorem.
skraburski Opublikowano 26 Lutego 2020 Opublikowano 26 Lutego 2020 (edytowane) Popsikałem i rzeczywiście minimalnie spod top capa uchodziło. Rozkręciłem, przesmarowałem oring i skręciłem ponownie, jeśli będzie dalej uchodzić to wymienię oring. Co ciekawe akurat tego oringa nie ma na rysunkach technicznych FOXa Dobrze, że to tylko taka pierdoła i nie trzeba amora ponownie rozkładać na części. Edytowane 26 Lutego 2020 przez skraburski
Gość Opublikowano 27 Lutego 2020 Opublikowano 27 Lutego 2020 Jak nie ma wystarczy zmierzyćŚrednica wewnętrzna oraz jego przekrójOring kupisz za 0.50 groszy
skraburski Opublikowano 27 Lutego 2020 Opublikowano 27 Lutego 2020 No ale to trzeba ruszyc dupe do garazu, odkrecic i zmierzyć A tak moża wygodnie siedząc przed kompem Na szczescie po posmarowaniu oringu wszystko jest szczelne jak powinno
Gość Opublikowano 29 Lutego 2020 Opublikowano 29 Lutego 2020 No faktAle na drugi raz np podczas serwisu jest dobrze sobie pomierzyc jakie oringi masz
Rekomendowane odpowiedzi