Skocz do zawartości

Kakao zamiast kawy? Zawartość kofeiny w Kakao

Bartekowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Wyczytałem, że kakao ma 230 mg kofeiny a kawa tylko 30 mg. Do tego zawiera magnez - czy to oznacza, że lepiej na pobudzenie pić kakao zamiast kawy? No bo wiem, że tak na prawdę to kawa pobudza dużo bardziej. Może mi ktoś rozjaśnić temat? W necie nie mogę się doczytać konkretów żadnych niestety.

Piszę post w dziale "dieta" - nie wiem czy jest ok, ale uznałem, że to dobre miejsce dla tego pytania :D 

Edytowane przez Bartekowy
Opublikowano

Proszę bardzo ;)

Kakao w proszku

Kakao w proszku zawiera kofeinę. W zależności o gatunku ziarna i stopnia fermentacji zawartość kofeiny jest zróżnicowana i wynosi od 0,1 do 0,5%. W proszkach wyprodukowanych z dobrze sfermentowanych afrykańskich odmian ziarna kakaowca, zawartość kofeiny jest ogólnie bardzo niska i nie przekracza 0,1%.

Czekolada

W typowej 40 gramowej tabliczce czekolady, z awartość kofeiny wynosi od 2 do 23 mg, a w 227 gramowej szklance kakao od 2 do 7 mg. W obu przypadkach odpowiada to zawartości kofeiny w filiżance kawy bezkofeinowej. Z kolei, 28 g gorzkiej czekolady zawiera od 5 do 35 mg kofeiny, to jest mniej niż w przybliżeniu 75 mg kofeiny obecnej w 227 g kawy instant lub 140 mg kofeiny w tej samej ilości kawy parzonej.

Nie wiem gdzie wyczytałeś że kakao ma więcej kofeiny w sobie niż kawa. Nawet logicznie myśląc od dziecka wolno pić kakao ale kawy już nie za bardzo.

Co do kawy, kawa nie wypłukuje magnezu ostatnio obalili ten mit.

Przed treningiem można wypić kawę a kakao po treningu bardzo dobrze wchodzi. Kawa pomaga nam bardziej sie skupić podczas jazdy i w jakimś stopniu pomaga spalić tkankę tłuszczową.

• Pomógł 2
Opublikowano (edytowane)
Przed chwilą, LukasFR22 napisał:

Nie wiem gdzie wyczytałeś że kakao ma więcej kofeiny w sobie niż kawa. Nawet logicznie myśląc od dziecka wolno pić kakao ale kawy już nie za bardzo.

Wyczytałem na google - wpisujesz po prostu "kakao" i wyskakują informacje gdzieś z boku ;)
Też mi się wydało dziwne - dlatego pytam :P

Co do kawy, kawa nie wypłukuje magnezu ostatnio obalili ten mit.

A co do wypłukiwania magnezu - ok, wierzę naukowcom, ale dlaczego jak zacząłem pić dużo kawy zacząłem też odczuwać skutki (wyczytane z neta :D) braku magnezu? :P

Edytowane przez Bartekowy
Opublikowano

Pewnie dlatego że jeździsz rowerem. Poza tym skurcze to raczej niedobór sodu, potasu, wapnia a nie samego magnezu Na marginesie argument typu "kawa nie wypłukuje magnezu, to mit, zawodowi kolarze piją kawę litrami" jest grubymi nićmi szyty. Tak piją mnóstwo kawy do tego mają suplementację. Ty masz? Nigdzie też nie ma jasno napisane że "naukowcy obalili ten mit" po prostu wszystko zależy od ogranizmu. Jedni metabolizują kawę szybciej inni wolniej.

• Pomógł 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Nie wiem jakie źródła podają informację jakoby kakao posiadało większą ilość kofeiny od kawy. Nic takiego nie znalazłam. Gdyby takiej teorii zawierzyć oznaczałoby to, że moja córka spożywa więcej kofeiny ode mnie, a ma dopiero 6 lat. Owszem w składzie kakao znajduje się kofeina ale również teobromina, która wspomaga regenerację organizmu, magnez, chrom, żelazo i cynk. Różne źródła podają, że wskazane jest spożywanie kakao zarówno po wysiłku fizycznym jak i psychicznym. Odpowiadając na pytanie założyciela tematu, powiem że lubię wypić kawę przed jazdą, czuję wtedy wyraźne pobudzenie. Myślę też, że kolejnym razem skuszę się na kakao "po". 

Edytowane przez Beata K
  • 5 tygodni później...
Opublikowano

E tam. Najlepsza jest gorąca kawa, zagryzana czekoladą. Zaraz mam więcej energii i świat jest jakiś taki ładniejszy. ? Serdecznie polecam.

• Lubię to! 1
  • 1 rok później...
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Cześć,

Wybaczcie, że trochę odkopię temat, ale chciałam do swojej diety dołączyć jakiś suplement i zaczęłam studiować ich skład. W wielu produktach pojawia się kofeina (nierzadko jako główny składnik) i tak się zastanawiam, czy nie można by po prostu wrzucić kawę bez cukru jako zastępstwo? Znalazłam takie coś: https://biocity.pl/kawa-z-cynamonem-na-odchudzanie/ ale zastanawia mnie czy to będzie zdrowe? 

P.S.: Mam dietę, trenuję, a suplementy zamierzam traktować jako dodatek. Nie narzekam na tempo odchudzania (udaje się gubić jakieś 2-3 kilogramy miesięcznie), ale jeśli można zrobić coś szybciej, to czemu nie spróbować? Ewentualnie, gdyby ktoś mógł zasugerować jakieś skuteczne rozwiązanie (nie musi bazować na kofeinie), to będę mega wdzięczna.

Edytowane przez Martula17
Opublikowano
W dniu 13.04.2017 o 21:06, LukasFR22 napisał:

Kawa pomaga nam bardziej sie skupić podczas jazdy i w jakimś stopniu pomaga spalić tkankę tłuszczową.

Czy mógłbyś jakoś rozwinąć ta myśl ?

Opublikowano

@zibi_j1, jak podaje choćby i wikipedia, "kofeina jest środkiem psychoaktywnym z grupy stymulantów". Pozytywnie wpływa więc na poziom koncentracji, a więc pomaga skupić uwagę na wykonywanych czynnościach. W tym i na jeździe na uważniejszej jeździe na rowerze. 

Spalać tkankę tłuszczową pomaga w pewnym zakresie także, ponieważ kofeina ogólnie przyspiesza metabolizm, podkręca go nieco, co zwiększa zapotrzebowanie energetyczne - przy dobrze zbilansowanej diecie uzupełniając braki z boczków. Oczywiście mówimy tu kawie, czyli czystej czarnej, a nie o kubku czegoś ciepłego głównie z cukrem i mlekiem. ;)

Opublikowano

O ile mi wiadomo to kawa jest też moczopędna co ułatwia pozbycie się nadmiaru wody z organizmu co jest przy diecie przydatne. Trzeba jednak pamiętać, że mikroelementy, które wypłukuje należy uzupełnić.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Ja to bym nie mógł tak bez kawy... przynajmniej jedną dziennie muszę wypić. Kakao to się za małolata piło 

Opublikowano
W dniu 22.02.2019 o 08:13, Pieterkov napisał:

No właśnie jest bardzo złe. Bo woda nie jest zła w diecie Powinno się nawadniać organizm oraz picie duzych ilości wody pomaga w schudnięciu. Kawa dla mnie jest ok z uwagi na to, ze pobudza a takie pobudzenie jest dobre jak mam spadek formy w okolicach godziny 10.

Jednak nie przeceniałbym tutaj jej działania. Kiedyś piłem kawę po kilka razy dziennie, obecnie staram się z niej jednak powoli rezygnować ( wypijam jedna czy dwie kawy dziennie - organizm powoli się jednak od kawy odzwyczaja). 

Dobre nawodnienie,a zatrzymywanie się wody w organizmie to dwa różne pojęcia.

• Lubię to! 1
Opublikowano
W dniu 31.01.2019 o 10:49, zibi_j1 napisał:

Czy mógłbyś jakoś rozwinąć ta myśl ?

Poczytaj sobie o kawie z cynamonem i olejem  kokosowym.Taka kawa z dodatkami wspomaga spalanie tłuszczu.

• Lubię to! 1
Opublikowano
W dniu 23.02.2019 o 18:17, Tomek1981 napisał:

Poczytaj sobie o kawie z cynamonem i olejem  kokosowym.Taka kawa z dodatkami wspomaga spalanie tłuszczu.

Niezłe kombo, ale ciekawe jak to smakuje, ja to wole mocną małą czarną bez tych różnych udziwnień :)

• 3 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Niezłe zestawienie, może spróbuję. Chociaz przyznam, ze sama rownież wole typowa czarną kawę. Co ciekawe to pobudzać może również i zielona herbata z uwagi na to ,ze ma w sobie wiele teiny, która działa podobnie jak kofeina. 

Nie powinno sie również pić kawy z samego rana.Organizm jest wtedy nakręcony  i kawy nie potrzebuje. Najlepiej po kawę sięgać w okolicach godziny 9 albo 10 kiedy organizm odczuwa pewien spadek formy.  Najlepsza kawa moim zdaniem to kawa ziarnista świeżo mielona :) Spory wybór dobrych kaw ma ta apteka https://www.cefarm24.pl/kawy-i-herbaty.html

Edytowane przez annastaw