Skocz do zawartości

Cube Agree C:62 Disc (2017)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Commuter69 niestety, ale łożyska w piastach i bębenku są już po serwisie więc oby wytrzymały kolejne dwa lata :) Próbowałem samemu na początku roku, ale wtedy nie miałem kluczy do odkręcenia tarcz CL, więc zaniosłem do serwisu. Drogo wyszło, ale kręcą się idealnie.

Opublikowano
7 godzin temu, Commuter69 napisał:

Jak przyjdzie Ci do głowy pomysł na samodzielne rozkręcanie i smarowanie łożysk oraz bębenka w tych kołach, to postaraj się to jakoś udokumentować. Wcześniej czy później mnie też czeka to wyzwanie 😟

Na stronie Fulcruma są dosyć dokładne instrukcje, na YT znajdziesz też filmy od różnych osób z wymianą łożysk w różnych modelach.

Opublikowano

Problemem jest to, że piasty w tych kołach występują w dwóch wersjach (https://www.bikebug.com/fulcrum-racing-sport-db-cx-clincher-spares-p-76943.html). W jednej jest bębenek na oddzielnym łożysku łatwo rozbieralny (RS-113), a w drugim to chyba zintegrowany z łożyskiem i przykręcany do piasty (RT-013). W przypadku tego pierwszego, to rzeczywiście jest sporo filmów instruktażowych na YT, ale już w przypadku tego drugiego to nic nie znalazłem. Mój przypadek to chyba ta wersja budżetowa, gdzie serwis takiego bębenka i łożyska polega na jego wymianie 😟

Opublikowano
5 godzin temu, Commuter69 napisał:

Problemem jest to, że piasty w tych kołach występują w dwóch wersjach (https://www.bikebug.com/fulcrum-racing-sport-db-cx-clincher-spares-p-76943.html). W jednej jest bębenek na oddzielnym łożysku łatwo rozbieralny (RS-113), a w drugim to chyba zintegrowany z łożyskiem i przykręcany do piasty (RT-013). W przypadku tego pierwszego, to rzeczywiście jest sporo filmów instruktażowych na YT, ale już w przypadku tego drugiego to nic nie znalazłem. Mój przypadek to chyba ta wersja budżetowa, gdzie serwis takiego bębenka i łożyska polega na jego wymianie 😟

W moich bębenek został ten sam, a w serwisie wymienili tylko łożyska. Szczerze mówiąc to jak próbowałem rozebrać te piasty samemu to nie mogłem znaleźć materiałów które by pokazywały jak to rozebrać przy sztywnej osi.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam , planuje zakup roweru na tarczówkach w ciągu zimy, biorę , Cube Agree C:62 Disc-ten model pod uwagę, możesz mi powiedziec jak tam jest mufa suportowa presfit? czy to jest 68mmx42mm bb30, dzieki, pozdrawiam

Opublikowano

@sk8paul niestety, ale nie mam roweru w kraju żeby podać taką informację. Nie przyszło mi jeszcze wymieniać w tym rowerze żebym musiał się interesować tym tematem.

• 1 rok później...
Opublikowano

Hej! Czy on jest bardziej endurance czy race. Sugerowałem się tym że endurance w cube to stance. Wcześniej jezdzilem scottem spedsterem 20 z 2013 roku i wydaje mi się że pozycja była niższa (chociaż nigdzie nie ma stack i reach) :( no i ten rozmiar 56 u innych producentów jest ok (sam środek), a tutaj 56 - jest na styk przy moich 183 cm. Sugerowałem się długością rury poziomej, która jest 56 cm. Może wydłużę mostek do 120 mm i będzie lepiej. 

Opublikowano

>rower w rozmiarze 58 jest dla mnie idealny, kupowałem go przez internet a udało mi się z rozmiarem (jestem na przekroju rozmiarów 56 a 58, gdyż mam długie nogi ale krótszy tułów i ręce. Rozmiar 56 z mostkiem 110mm też by pasował). 

Cześć czy w rozmiarze 58 - miałeś sztyce o rozmiarze 350 czy 400 mm ? : ) ja mam 350 i jest na styk i chyba mi brakuje z 1 cm. Mam 183 cm.