Skocz do zawartości

Przesyłanie danych z Sigma Data Center do Stravy

eldomello

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem z synchronizacją treningów z Sigma Data Center że Stravą. Mam licznik Sigma 23.16 bez GPS. Do zapisu trasy używam aplikacji Strava na telefonie, po przesłaniu danych z treningu poprzez stację dokującą do programu Sigma Data Center następuje automatycznie synchronizacja ze Stravą, ale wtedy pojawiają się dwa zapisy z jednego dnia, jeden zarejestrowany przez aplikację Strawa z zapisem trasy GPS i z podstawowymi parametrami - prędkość i przewyższenie- oraz drugi z danymi z Sigmy. Co zrobić aby Sigma nadpisywała dane ze Stravy w zapis jednego treningu. 

Opublikowano

Używasz dwóch urządzeń jednocześnie, oba synchronizujesz ze Stravą, - jednego nie synchronizuj więc, albo usuwaj ręcznie jeden wybrany zapis...

Jakbyś miał trzy i wszystkie synchronizował było by adekwatnie przecież :)

Opublikowano

Kolega chciałby oba zapisy połączyć w jeden. Żeby mieć dane z licznika i jednocześnie slad GPS...
Chyba musiałbyś w jakimś programie do obróbki plików GPS połączyć je w jeden i ręcznie wrzucić na Strave.
Ja w ramach testów zrobiłem trasę z Wahoo ELEMNT i Sigma ROX11 jednocześnie i na Stravie są dwie "różne" trasy zrobione w tym samym czasie...

• Pomógł 1
Opublikowano

A jaki znacie program, którym można połączyć oba zapisy w jeden zawierający dane  GPS i dane z licznika? 

• Pomógł 1
Opublikowano

Sigma zapisuje pliki w formatach:

Format zapisu w dzienniku(.slf)

Format zapisu Sigma (.smf)

Oddzielony przecinkami(.csv)

Training Center Database XML format(.tcx)

FIT format (.fit)

Ze Stravy można wyeksponować plik .gpx i .tcx.

Wydaje mi się że trzeba połączyć pliki .tcx ale jakim programem?

Dfq proszę o pomoc.

Opublikowano (edytowane)

Idź w tym kierunku ::D

Spróbuj  wyeksportować ze Stravy  plik .GPX , a z Training Center Database sigmy plik .TCX  i umieść je w jednym folderze.

Nastepnie wchodzisz na stronę  http://gotoes.org/strava/Combine_GPX_TCX_FIT_Files.php

i tam wybierasz OBA pliki na raz  i uploadujesz.  W następnym kroku wybierasz format zapisu pliku wyjsciowego (bodajże GPS i format Strava Android) i  wynik uploadujesz automatycznie bezpośrednio na strave.  Oczywiscie oryginalny plik gpx ze stravy trzeba potem usunąć (jeśli sie zdublują).

Tak jakoś to leciało 9_9

Edytowane przez dfq
Opublikowano (edytowane)

gratuluje, poprosze plusika :D

Edytowane przez dfq
Opublikowano

Zresztą, tą metodą można łączyć dane z różnych urzadzen i platform np dane GPS z zegarków Polara, Garmina czy zapisany ślad  GPS ze smartfona ( np Locus) z innymi danymi - np z  licznika sigma 23.16 ( HR, kadencja, szybkość) itp

Opublikowano

Działa, ale....... w tak uzyskanym pliku dalej nie info o kadencji w poszczególnych momentach treningu i nie ma danych o pulsie, do trasy gps przeszły jedynie dane o śr kad i śr pulsie na całej trasie.   Moze coś robię nie tak, ale próbowałem łączyć ze sobą pliki o różnych rozszerzeniach i nic. 

Opublikowano (edytowane)

Pokombinowałem pokombinowałem i zrobiłem. U mnie zadziałała taka procedura :

1. Ze Stravy eksportujesz plik z trasą w formacie TCX

2. Z Sigma Data Center eksportujesz plik w formacie FIT.

3. Oba umieszczasz w jednym folderze.

4. Wchodzisz na stronę: http://gotoes.org/strava/Merge_Heart_Rate_TCX_With_Position_TCX.php

5. Uploadujesz oba pliki FIT i TCX.

6. Wybierasz przesył pliku do Stravy. ( Trzeba najpierw połączyć tą stronę ze swoim profilem w Stavie )

7. Na koniec trzeba usunąć stary wpis w Stravie. Oba pliki dublują się. Trzeba usunąć ten oryginalny tylko z zapisem śladu GPS bez danych kadencji i z pulsometru.

Działa. Sprawdzone. 

Edytowane przez eldomello
literówki
  • Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)

Jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach.  Fajnie ze ci się udało je rozgryźć.  Pozdrawiam

Edytowane przez dfq
Opublikowano (edytowane)
Dnia 18.02.2018 o 16:57, eldomello napisał:

Działa !!!!!!!!!!!!!!!:D

Bez Twojej pomocy do tego bym nie doszedł. Jeszcze raz dziękuję. 

Edytowane przez eldomello
Opublikowano (edytowane)

Drobiazg. Mam nadzieje ze innym też się przyda.

W podobny sposób jak u ciebie połączyłem dane z zegarka Polar m430 (tylko puls z nadgarstka) ze scieżką GPS  zarejestrowaną w smartfonie w aplikacji Locus Pro (tym razem dwa pliki .tcx bo Polar nie generuje plików .fit)

I wszystko działa na Stravie jako jedna aktywność (GPS+ HR)  :D

Edytowane przez dfq
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 18.02.2018 o 16:09, eldomello napisał:

Sigma zapisuje pliki w formatach:

Format zapisu w dzienniku(.slf)

Format zapisu Sigma (.smf)

Oddzielony przecinkami(.csv)

Training Center Database XML format(.tcx)

FIT format (.fit)

Ze Stravy można wyeksponować plik .gpx i .tcx.

Wydaje mi się że trzeba połączyć pliki .tcx ale jakim programem?

Dfq proszę o pomoc.

Witam

U mnie problem jest taki że z ww formatów program sigma data center potrafi zapisać tylko dwa, a mianowice .smf i .csv, których to formatów nie odczytuje Strava

Jeśli ktoś zna rozwiązanie, proszę o pomoc

Pozdrawiam

Opublikowano

Dzięki za szybką odpowiedź :)

Niestety nie łapię wszystkiego , tcx konwenter nie zmienia plików smf sigmy, a Fit conventer nie ogarniam, jak się go uruchamia?

Pozdrawiam

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Pytanie z obszaru Sigma Data Center dot. Rox 11. Jak usunąć daną aktywność w Sigma Data Center na PC? Nie mogę znaleźć opcji. Zrzucam aktywność przez Sigma LInk i BT albo przez USB bezpośrednio do PC, aktywność w PC znika mi dopiero po usunięciu z Sigma Link i zsynchronizowaniu SIgma Cloud na smartfonie, a następnie na PC. Czy nie ma opcji usunięcia aktywności bezpośrednio z Sigma Data Center na PC?

Opublikowano (edytowane)

A to  DELETE nie działa  ? :

1.thumb.jpg.3da53bd3e881f65702fd6529fc2a9348.jpg  1a.thumb.jpg.b1911324756cc5b9d3156f4bb5b490b0.jpg

Edytowane przez dfq
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam. Ja do użytkowników Pure Gps jak i SigmaDC, a może przede wszystkim SDC. Mam problem ze zrzuceniem aktywności do Stravy z SDC, jakiejkolwiek aktywności nawet starej która już była zrzucana bez problemu. Mam zagwostkę od 12stycznia, kiedy to próbowałem zgrać na Strave 1wszą aktywność po ponad 2tygodniowej przerwie. Gdy klikam ikonkę od "sharowania" pojawia się okienko Share Activity, klikam Strave i wtedy wywala błąd:

IMG_20190116_174309.thumb.jpeg.0b4cc61a870c7b814c3550e191dee423.jpeg

Ktoś miał tego typu problem?

Dodam iż ręcznie uploadowałem ostatnie aktywności poprzez strava.cm/upload/select/ i dopiero w ten sposób się udało, ale przez SDC ni ..uja .

Pisałem do Sigmy, wysłałem im dwa pliki jakiejś przykładowej aktywności, ale się jeszcze nie odezwali.

SDC w najnowszej wersji v5.6.11, na niewiele starszej było to samo.

Wysłane z Tapatalka

Opublikowano

Dobra już działa. Napisali aby sprawdzić ustawienia internetowe, firewalla i windows update. Pomogło poinstalowanie kilkunastu zalegających aktualizacji Windowsa.

Wysłane z Tapatalka

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie. Nie chce zakładać nowego tematu i chciałbym zapytac tutaj. Od kilku dni mam Sigme Rox 11 i na niej zapisuję swoje trasy. O ile przenoszenie danych z komputerka do aplikacji Sigma Link dziala poprawnie to w momencie kiedy udostępnie przejazd na Stravie , aplikacjia Stravy pokazuje podwojna ilość przejechanych kilometrów. Przepatrzylem wszystkie opcje w ustawieniach i nie znalazłem żadnego bledu wiec chciałbym zapytac Was czy mieliście taki problem?

Pozdrawiam Szymon

Opublikowano

Trasa pasuje a liczba km dwa razy większa? Bardzo dziwne... Nigdy tak nie miałem.
Nie rejestrujesz czasem telefonem też?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Właśnie po to kupilem licznik zeby skonczyc rejestrowanie telefonem. Mój Huawei czesto sie wylancza przy minusowych temperaturach.