Skocz do zawartości

Hardcorowy smród z buta - proste i tanie rozwiązanie!

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

po jeździe w zimie i w ulewach zaczęły mi bardzo śmierdzieć (walę prosto z mostu) buty rowerowe. Próbowałem już wszystkiego, wszystkich możliwych środków - a pracuję jako grafik w sklepie obuwniczym i sprowadzałem z szefem wszystko co tylko się da. Nic nie pomagało na dłuższą metę, pomagało maksymalnie do pierwszej jazdy.

W Internetach znalazłem dosyć dziwny pomysł z wykorzystaniem tabletek KATADYN do odkażania wody. Wystarczy - w przypadku butów - wrzucić dwie tabletki na litr wody (im więcej litrów tym dorzucacie więcej tabletek) i przez godzinę wymoczyć w nich buty rowerowe w całości - nic się złego z nimi nie stanie, bo to nie jest skóra naturalna. Podczas wyciągania butów nie można ich wyżymać - więc polecam potraktować je porządnie suszarką lub w sezonie wystawić na mocne słońce.

Podczas suszenia butów dalej czułem przykry zapach i stwierdziłem, że ta metoda również nie pomaga. Po 3 dniach zdjąłem je z grzejnika i okazało się, że pachną nowością jak wyjęte z pudełka. Cały odór zniknął za sprawą m.im. jonów srebra, które zamieszkały sobie w tkaninie butów. Gorąco polecam coś takiego, jeżeli macie podobne problemy z 'pachnącymi' butami. Dodam, że skarpety po wyjęcia z butów w ogóle mi nie śmierdziały i na co dzień również nie mam takich problemów. Od tamtej pory jeździłem w nich 6 razy i nadal zero przykrych zapachów.

Polecam wrzucać te tabletki w rękawiczkach, podczas moczenia butów również.

Przykładowy link (polecam zakupić/poszukać na Allegro 50 tabletek): https://silesiasports.eu/KATADYN-MICROPUR-FORTE-25TBL-BLISTER

Pozdrawiam.
m4rvell0us

Andrzej Sawicki
Opublikowano

Nigdy mi nie śmierdziały żadne buty i nic specjalnego nie kupowałem w tym celu. Wystarczy używać mydła i nie trzymać butów w wilgoci.

1. Myj stopy.

2. Myj regularnie wkładki butów.

3. Myj co kilka miesięcy same buty, potem dokładnie susząc.

4. Nigdy nie przechowuj używanych butów w zamkniętej przestrzeni (typowo: w eleganckiej szafce).

• Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)

Pracuję w sklepie obuwniczym i znam się na tym :) Tyle, że nie sprzedajemy chińszczyzny materiałowej - jedyna chińszczyzna u nas to BIG STAR. I proszę nie rób z ludzi brudasów - nieładnie.

Edytowane przez Gość
Andrzej Sawicki
Opublikowano

Jeśli masz taki problem pomimo zachowania higieny, to wybrałbym się do lekarza.

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Andrzej Sawicki napisał:

Jeśli masz taki problem pomimo zachowania higieny, to wybrałbym się do lekarza.

Nie mam problemów w żadnych innych butach, nawet z tymi w których uczęszczam na boks czy trening siłowy (materiałowe ADIDAS). Tylko z moimi spd Shimano SH-M089 mam takie problemy i tylko w okresie jesienno-zimowym, kiedy jest problem z wilgocią i odpowiednim suszeniem po trasie.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Jacek z UC poleca wyplułanie (czy umycie) butów w wodzie z rozpuszczonymi tabletkami do odkażania wody. Są dostępne w aptece. Ma to działać ponieważ te tabletki zawierają srebro które niszczy bakterie.

Z domowych sposobów jest jeszcze umycie wnętrza buta woda z octem w proporcji 1:1. Naturalnie po takim zabiegu buty należy umyć ponownie tym razem używając tradycyjnych środków.

Opublikowano

Ja ostatnio kupiłam sobie suszarkę do butów z ozonatorem polskiej firmy Elektrowarm model SB-7 ozon. Działa to bardzo fajnie i nawet z butami do biegówek daje radę.

Opublikowano
12 minut temu, Sziva napisał:

Ja ostatnio kupiłam sobie suszarkę do butów z ozonatorem polskiej firmy Elektrowarm model SB-7 ozon. Działa to bardzo fajnie i nawet z butami do biegówek daje radę.

Widzę, że to urządzenie nie jest zbytnio drogie. Od kiedy mniej więcej korzystasz? Jestem ciekaw jak na dłuższą metę się to sprawdzi.

31 minut temu, Red napisał:

Jacek z UC poleca wyplułanie (czy umycie) butów w wodzie z rozpuszczonymi tabletkami do odkażania wody. Są dostępne w aptece. Ma to działać ponieważ te tabletki zawierają srebro które niszczy bakterie.

No dokładnie, od niego się o tym dowiedziałem, a później poczytałem jeszcze sporo opinii kolarzy w Internecie.

Opublikowano

Próbowałem katadynu kiedyś na dwoch parach rękawiczek letnich. Generalnie mi nie śmierdzą ale trafiłem jakieś takie szybko śmierdzące. Niestety po jednej krótkiej 2h jezdzie znowu śmierdziały. Warto spróbować ale to nie złoty środek niestety :(

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to! 1
Opublikowano
8 minut temu, MikeDozer napisał:

Próbowałem katadynu kiedyś na dwoch parach rękawiczek letnich.

Nom również słyszałem opinie, że nie zawsze to działa i nie z każdego typu materiałem.

Opublikowano
11 minut temu, m4rvell0us napisał:

Widzę, że to urządzenie nie jest zbytnio drogie. Od kiedy mniej więcej korzystasz? Jestem ciekaw jak na dłuższą metę się to sprawdzi.

Od grudnia, gdy na trzydniowym wypadzie na biegówki nie byliśmy w stanie wysuszyć butów biegowych pomiędzy kolejnymi dniami. Po powrocie, pierwszą rzeczą jaka zrobiłam było kupno suszarki. Przy okazji korzystam z niej do butów spd, bo można je po jeździe na trenażerze wykręcać ;) 

Opublikowano
5 minut temu, Sziva napisał:

Od grudnia, gdy na trzydniowym wypadzie na biegówki nie byliśmy w stanie wysuszyć butów biegowych pomiędzy kolejnymi dniami. Po powrocie, pierwszą rzeczą jaka zrobiłam było kupno suszarki. Przy okazji korzystam z niej do butów spd, bo można je po jeździe na trenażerze wykręcać ;) 

Zamówione :) Thx.

Opublikowano
3 minuty temu, m4rvell0us napisał:

Zamówione :) Thx.

Jedynie nie przestrasz się trzasków po włączeniu ozonatora - tak ma być podobno, ale brzmi to, jakby jakieś przebicie było w kablu ;) 

Opublikowano
5 godzin temu, m4rvell0us napisał:

Polecam wrzucać te tabletki w rękawiczkach, podczas moczenia butów również.

A czemu tak polecasz? W końcu to tabletki do uzdatniania wody - czyli woda po rozpuszczeniu w nich tej tabletki nadaje się do picia. Rozumiem żeby tego nie jeść, ale aż takie środki ostrożności chyba nie są potrzebne.

4 godziny temu, MikeDozer napisał:

Próbowałem katadynu kiedyś na dwoch parach rękawiczek letnich. Generalnie mi nie śmierdzą ale trafiłem jakieś takie szybko śmierdzące. Niestety po jednej krótkiej 2h jezdzie znowu śmierdziały. Warto spróbować ale to nie złoty środek niestety :(

Pewnie dlatego, że rękawiczki są dużo cieńsze niż buty i woda zamiast odparować zostawiając wszystkie te bakteriobójcze rzeczy to zwyczajnie odciekła i dlatego nie było dobrego efektu.

Ja jeszcze nie miałem okazji wypróbować tego sposobu, ale znajomy używał (w górskich butach) i sobie chwalił (od niego wiem o tym patencie).

Opublikowano

Moze. To było latem. Moczylem jedna pare 15 min i suszylem w cieniu. Drugą pol dnia i tez w cieniu. Ale to były słabe rękawiczki :)

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
1 godzinę temu, bbc napisał:

A czemu tak polecasz? W końcu to tabletki do uzdatniania wody

Trzeba domywać ręce, bo będą śmierdzieć chlorem. Woda jest wtedy  do picia, nie zaleca się np. zatrzeć potem tą ręką lub tą wodą oka co jest opisane na ulotce.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Dnia 7.02.2018 o 13:03, Gość napisał:

Nie mam problemów w żadnych innych butach, nawet z tymi w których uczęszczam na boks czy trening siłowy (materiałowe ADIDAS). Tylko z moimi spd Shimano SH-M089 mam takie problemy i tylko w okresie jesienno-zimowym, kiedy jest problem z wilgocią i odpowiednim suszeniem po trasie.

najwięcej wilgoci zbiera się we wkładce buta, a co za tym to i zapach, dużo zależy nie tylko od predyspozycji ciała ale i skarpet.  jak już wcześniej  Andrzej zauwazył but trzeba utrzymywać w czystości, niekoniecznie to tyczy się tego co widać. Używam do butów 2 par wkładek, nie mam jakiejś ustalonej reguły co ile wymieniam, na pewno jest to uzależnione od tego jak często i długo korzystam z buta. Wkładkę wyciągam i myję w szarym mydle, tak samo buta,  suszę- w okresie jesienno/zimowym kiedy grzeją pod kaloryferem stawiam, na koniec spryskuję jakimś alkoholem np. IPA.  Wszystko może z 15 minut zajmuje.  

Ale faktycznie coś może być na rzeczy, mam halówki, które po 3 razie użycia śmierdziały jak żaden inny but i nie były to najtańsze ani no name czy od "my frenda" z alli. Mycie butów czy pranie wkładek nic nie pomagało, dopiero jak je wyrzuciłem i jakieś za 20 zł z Rossmana włożyłem pozbyłem się problemu.

Opublikowano

Trzeba wkładki kupować z jonami srebra podobno srebro jest antybakteryjne, przeciwwirusowe i grzybobójcze B|
No i przede wszystkim myć nogi, a nie wietrzyć :D

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Wybielacz usuwa wszystkie nieprzyjemne zapachy. I nie wiem jak się ktoś będzie mył i smarował to gdy but jest zamoczony i schnie po raz 60ty w zimę to wcześniej czy później przykry zapach pleśni się pojawi. Poszukałem w necie i kwasek cytrynowy, ocet oraz wybielacza w tej kolejności zależnie od swojej agresji skutecznie działa.     

• 3 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Może to Wam pomoże. Zawsze przed jazdą czyszczę buty w środku i na zewnątrz chusteczkami do ,,pielęgnacji,, :D Po jeżdzie także. Pedamed jest pudrem by stopy były suche i stosuje go w buty, w skarpety i wcieram w stopy. Oczywiście bez przesady. Wieczorem , czasami używam odświeżacza powietrza , delikatnie. Również czasami , jak zabraknie pedomed,u mam w zapasie sztyft pod pachy nivea , ten ze srebrem. To na stopy :D Działa , to tak przy okazji :D Nigdy zresztą buty mi nie ,,pachniały,, ale to może przyzwyczajenie że piorę sobie sam skarpety :D i od razu po jeżdzie. Może i mam lekką obsesje na tym punkcie ( nie odchylenie :D )płyn do prania i potem do płukania. Oczywiście skarpety do roweru nie są skarpetami do chodzenia :D Mam nadzieje że komuś to pomoże. Pozdrawiam.

WP_20190111_15_43_49_Pro.jpg

Edytowane przez carrera51
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Cóż, pewnie wiele osób miewa podobne problemy, szczególnie, jeżeli przez długi czas nosi obuwie sportowe. Jeżeli problem nie jest związany z grzybicą, a jedynie nadmierną potliwością stóp, myślę sobie, że można śmiało sięgnąć po taki produkt marki Callusan https://www.callusan.sklep.pl/p/28/11/callusan-fresh . Redukuje nadmierną potliwość, nawilża i pielęgnuje skórę stóp, a jednocześnie warto podkreślić, że ten krem w piance łatwo się rozprowadza i szybko wchłania. 

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Odkopię temat. Kiedyś wciągnęło mi nogę w muł gdy stałem nad brzegiem jeziora i od tamtej pory but (nike AF1) walił niemiłosiernie pomimo prania (drugi, którego nie zamoczyłem był ok). Próbowałem normalnych środków do prania - nic nie dało. Później zalałem nawet wnętrze domestosem - ciut lepiej, ale nadal waliło bagnem. Buty były dość nowe, więc szukałem jakichś porad w internecie.

Ktoś polecił te tabletki Katadyn mikropur forte - zamówiłem 50 i zgodnie z zaleceniami z forum nalałem do miski ciepłej wody, do tego kilka (chyba 3) tabletki i zostawiłem na 2-3h. Po wyjęciu odciągnąłem wodę odkurzaczem do prania i powiesiłem na świeżym powietrzu. Po wyschnięciu na skórze pozostał biały osad (buty były czerwone) ale dało się to zetrzeć bez większego problemu. Zapach zniknął i już nie wrócił.

Ostatnio zrobiłem też miksturę do odświeżania butów roboczych. 1l wody, 2 tabletki i olejek eukaliptusowy i mentolowy - wszystko zmieszane w butelce po sprayu do mycia okien.

W CCC można też za 12zł kupić wkładki antybakteryjne Coccine Aroma Silver Bioactive (od strony stopy czarne, od strony podeszwy zielone) - myślę, że też mogą pomóc. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Najprostrzym sposobem jest zaimpregnowanie butów środkiem bakteriostatycznym. Nie rozwijają się ani grzyby ani bakterie i nie ma smrodu.

Wczesniej używałem izopropanolu pomieszanego z wodą. Zdezynfekuje ale wiadomo, że działa jednorazowo.

Tutaj jest link do produktu Silmatech Antimicrobal   www.silmatech.pl

Przetestowałem i  rzeczywiście działa.

• 3 miesiące temu...