Skocz do zawartości

Organiczna żywność w proszku. Mój test 90-dniowy.

SzajBajk

Rekomendowane odpowiedzi

• Administrator

Za kilka dni miną trzy miesiące testów organicznego jedzenia w proszku. Oto moje dotychczasowe rezultaty:

Mam pytanie odnośnie kosztów. Jeśli chodzi o składniki, to wygląda to fajnie... Ile Cie to wyniosło na 90 dni testu? Jeśli można wiedzieć;)?

2 godziny temu, KOUCZOR napisał:

Mam pytanie odnośnie kosztów. Jeśli chodzi o składniki, to wygląda to fajnie... Ile Cie to wyniosło na 90 dni testu? Jeśli można wiedzieć;)?

Na stronie producenta 90 porcji kosztuje 269 Euro. Daniel wspominał w filmie że jada 2 posiłki z Bertrandu i jeden normalny. Koszt na 90 dni to około 538 Euro czyli w przybliżeniu 2200zł. 

1 godzinę temu, maalprz napisał:

BTW. dostępne jedynie przez stronę producenta? Nie znalazlem tego na żadnej polskiej stronie.

Z tego co wiem tylko przez stronę producenta ale wysyłka jest zupełnie bezpłatna.

@SzajBajk
Poważnie rozważam zakup czegoś takiego w celach poprawy zdrowia. Pracuje w gastronomii a w sezonie letnim bywa że nie ma szans na jakikolwiek posiłek przez prawie cały dzień. Myślę że z takimi płynnymi posiłkami byłoby łatwiej o siebie zadbać w kwestii żywieniowej.

Jak dla mnie to już ekstremum. Dobrze jest zwracać uwagę na to co jemy ale nie sprowadzałbym jedzenia tylko do poziomu przyjmowania paszy, która ma dostarczać odpowiednich składników w odpowiednich proporcjach. Gdzie w tym wszystkim przyjemność z jedzenia różnorakich potraw? Zaletą jest niewątpliwie prostota przygotowania - dla osób które nie mają czasu może być to jakaś alternatywa. Na to jednak też są rozwiązania - sporo ludzi z którymi pracuję korzysta z jakichś diet pudełkowych. Przypuszczam, że koszt wyjdzie podobny (zwłaszcza gdyby jeść trzy posiłki dziennie tego bertranda). Samej ceny nie będę komentował bo to jest tak jak z rowerami z górnej półki. Nie każdy musi nimi jeździć...

Jedna cała paczka jedzenia zawiera 125g białka w wersji classic. Dzienne zapotrzbeowanie trenującej osoby 70 kg wagi to jakieś 100g. Czyli musiałbym zjeść prawie całą torbę codzeinnie? Ile kosztuje jedna torba jedzenia? Bo tam są ceny za posiłki, a nie za torbę.

Bez panki. Białko przyjmujesz przede wszystkim z pożywieniem więc ta żywność nie musi go posiadać w dużych ilościach. W końcu to nie odżywka białkowa czy węglowodanowo-białkowa (która na marginesie jest najlepszą opcją jeśli chodzi o takie specyfiki). Osobiście uważam jednak że racjonalna dieta wychodzi taniej a w przypadku tego proszku zyskuje się jedynie czas na przyrządzenie "posiłku".

Licząc sobie z ciekawości dochodzę do wniosku że 2 posiłki dziennie to koszt około 25zł. Tak jak wspomniano wyżej, rozwiązanie dla zabieganych albo dla kogoś kto mieszka za granicą.

8 godzin temu, kkk napisał:

Jedna cała paczka jedzenia zawiera 125g białka w wersji classic. Dzienne zapotrzbeowanie trenującej osoby 70 kg wagi to jakieś 100g. Czyli musiałbym zjeść prawie całą torbę codzeinnie? Ile kosztuje jedna torba jedzenia? Bo tam są ceny za posiłki, a nie za torbę.

Jedna torba to 3 posiłki. Mówi o tym gość na filmiku niemieckim. W zależności od zakupionego pakietu cena torby wynosi około 60zł w zestawie startowym zawierającym 3 torby i shaker, około 46zł w zestawie 7+shaker lub około 37zł za 30+shaker.
Wybierając opcję Active cena torby w zestawach kosztuje kolejno około 65zł, 51zł i 41zł w zestawie największym.
Jeśli ktoś posiada shaker można go zamienić na dodatkową paczkę papu. 

Co ciekawe, można w zestawach mieszać różne smaki a są to waniliowy, czarna jagoda, pieczone jabłko z cynamonem oraz naturalny.
Przy zamówieniu mieszanki Active do każdej paczki doliczane jest 1 euro z uwagi na większą zawartość białka.

13 godzin temu, KOUCZOR napisał:

No właśnie mniej więcej wyszła mi taka kwota i nie chciało mi się wierzyć:P...

Pomyliłem się w obliczeniach. Daniel jada Active co zwiększa cenę całości diametralnie. Koszt na 90 dni to około 2450zł

piotr.solek

Ale o co chodzi. Daniel przygotowuje swoją życiową formę. Jeśli to ma mu pomóc i ma na to środki. Po co tu wyliczania? Myślę ,że część osób jeżdżących aktywnie, wytrzymałościowo, może stosować różne suplementy diety. Tym bardziej niemal 40-letni facet. Ba, to ja amator (niemal 40-letni :D )  kiedy wiem ,że obiad będzie bidny, to kupuję "odżywkę" w butelce. Ci co stosują takie produkty wiedzą, że to nie są tanie sprawy, ale nie cena odgrywa tu główną rolę. 

ps część profesjonalistów często ociera się (lub przekraczają) granice tz dopingu chcąc osiągnąć życiowy wynik a to mamy tylko odżywki. 

Edytowane przez piotr.solek

Piotrze. Wyliczenia były dla reszty. Na prawdę mało mnie interesuje ile to Daniela kosztuje.
Nie miałem w zamiarze nikogo krytykować.
Ot zwykła kalkulacja pomagająca innym określić czy to gra warta świeczki, nic więcej.

Co do podobnych substytutów pokarmu zastanawiałem się nad Soylent. Niestety w przypadku Soylent by całkowicie zastąpić jedzenie należy pić 5 razy dziennie a porcja kosztuje 3 dolary. Zdecydowanie przegrywa z Bertrandem cenowo

piotr.solek
Dnia 04/02/2018 o 12:38, Red napisał:

Dokładnie. Twierdzenie że jak kogoś stać to może i nic nikomu do tego nic nie wnoszą. Dyskusje czy jest inna droga już tak.

Akurat nie o to mi chodziło. Chyba wiadomo o kogo tu chodzi i jaki jest cel końcowy.

Osobiście poza sporadycznymi odżywkami (po intensywnej jeździe) preferuje na wpierniczać się kurchymi ciasteczkami i zjeść 4-5posiłków dziennie.

Taką żywność (bertrand) ,na pewno zabrał bym, na jakąś wyprawę pod namiot. Ewentualnie by od czasu do czasu uzupełnić kalorie po wyczerpującym dniu. Jak zrobią promocję, na forum, to być może , spróbuje. Moje szejki proteinowe przyprawiają innych kolarzy (na moim ogonie) o zawrót głowy O.o.

Edytowane przez piotr.solek