mmichal Opublikowano 27 Grudnia 2019 Opublikowano 27 Grudnia 2019 Tylko felga ma 13 wewnątrz, sami piszą że do opon 28 max, ja mam 35 na felgach tribana ale tam jest szersza felga z tego co pamiętam.
piwko7 Opublikowano 27 Grudnia 2019 Opublikowano 27 Grudnia 2019 Zapytałem Decathlon o dostępność Tribana 100 i dostałem odpowiedź, więc może warto poczekać: "Dzień dobry, niestety produkt nie będzie ponownie dostępny, model został wycofany ze sprzedaży. Nowe modele powinny pojawić się na stronie na przełomie stycznia i lutego. Pozdrawiam,"
tygrysek Opublikowano 27 Grudnia 2019 Opublikowano 27 Grudnia 2019 21 minut temu, piwko7 napisał: Zapytałem Decathlon o dostępność Tribana 100 i dostałem odpowiedź, więc może warto poczekać: "Dzień dobry, niestety produkt nie będzie ponownie dostępny, model został wycofany ze sprzedaży. Nowe modele powinny pojawić się na stronie na przełomie stycznia i lutego. Pozdrawiam," Zalezy jak stoisz z finansami. Jezeli chcesz cos taniego i sensownego, to za bodajze 800 zl masz rower trekkingowy riverside w ktorym jest kaseta i chyba zalozysz szersze opony , plus hamulce beda lepsze (vbraki). Jak chcesz cos ala szosa, to musisz wiedziec ze czesci do takich rowerow sa zazwyczaj sporo drozsze niz do.mtb lub trekingu. W dodatku pozycja jest troche inna, piszesz ze jezdziles dotychczas mtb. Ja na twoim miejscu bym poczekal i troszke dolozyl aby kupic cos bardziej rozwojowego. W decu jest chyba opcja wypozyczenia roweru, moze warto sobie wziac taki model na wekend i sie przekonac jak Ci pasuje?
piwko7 Opublikowano 27 Grudnia 2019 Opublikowano 27 Grudnia 2019 A co sądzicie o takim wynalzaku ? https://www.olx.pl/oferta/cube-cross-sl-rower-crossowy-szosowy-gravel-fitness-shimano-105-tiag-CID767-IDCNVBv.html#2f714d7e3a
tygrysek Opublikowano 27 Grudnia 2019 Opublikowano 27 Grudnia 2019 (edytowane) 22 minuty temu, piwko7 napisał: A co sądzicie o takim wynalzaku ? https://www.olx.pl/oferta/cube-cross-sl-rower-crossowy-szosowy-gravel-fitness-shimano-105-tiag-CID767-IDCNVBv.html#2f714d7e3a Moim zdaniem nawet ciekawe połączenie, ale miałbym wątpliwosci co do rozmiaru i dopasowania. Ja na Tribanie mam ramę 54 przy 180-181 cm i sobie chwalę, więc rama 59 to raczej jest dla osoby bliżej 190 cm niż 176 -185 cm. W dodatku rower sprawiać wrażenie jeszcze większego z racji na baranek i całkiem długi mostek Ale poza tym rower jest w porządku, ma szersze opony, kasetę z tyłu i klamomanetkę. kaseta z tyłu nie jest wytarta za bardzo. Tylko taki rower to należałoby usiasc i przejechać się kawałek plus dokładnie obejrzeć stan ramy. Edytowane 27 Grudnia 2019 przez tygrysek
Fimala Opublikowano 27 Grudnia 2019 Opublikowano 27 Grudnia 2019 5 godzin temu, mmichal napisał: Szedłbym w taką opcję właśnie. Lub używkę T100. W tym tribanie 500: - masz od razu kasetę, nie musisz wymieniać kół, jak te się pogną to za 400zł kupisz dużo lepszy komplet a wtedy wyjdzie dopiero cena tribana 100 rc - masz klamkomanetki, dużo lepiej ze zmianą biegów - nie musisz w nic inwestować na początku, ewentualnie szersze opony Jak rama prosta to nie ma czego się bać, napęd który może być zużyty to bardzo niski koszt i łatwo wymienić samemu. Moj kolega ma na sprzedaż T100 w Lce. Zrobiony na kasecie 9 rzedowej i najnowszych klamkomanetkach Sory 3x9.
piwko7 Opublikowano 27 Grudnia 2019 Opublikowano 27 Grudnia 2019 Teraz, Fimala napisał: Moj kolega ma na sprzedaż T100 w Lce. Zrobiony na kasecie 9 rzedowej i najnowszych klamkomanetkach Sory 3x9. Jaka cena ? Skąd jest ? Ewentualnie jest opcja wysyłki ?
Fimala Opublikowano 27 Grudnia 2019 Opublikowano 27 Grudnia 2019 1 minutę temu, piwko7 napisał: Jaka cena ? Skąd jest ? Ewentualnie jest opcja wysyłki ? Warszawa, cena do negocjacji. https://m.olx.pl/oferta/rower-triban-100-rozmiar-l-1x9-narrow-wide-sora-deore-CID767-IDCQUAZ.html#position=3&page=2
kaido2 Opublikowano 28 Grudnia 2019 Opublikowano 28 Grudnia 2019 W dniu 27.12.2019 o 11:32, mmichal napisał: Tylko felga ma 13 wewnątrz, sami piszą że do opon 28 max, ja mam 35 na felgach tribana ale tam jest szersza felga z tego co pamiętam. Mam na tych kołach 35c. To co piszą producenci nie zawsze pokrywa się z prawdą . W dniu 27.12.2019 o 14:42, tygrysek napisał: plus hamulce beda lepsze (vbraki). Nie system ma tu znaczenie, a klocki. Są takie wsuwki do caliperów, że lekceważące podejście do tych hampli może się skończyć wyrwaniem z butów i przelotem nad kierą.
mmichal Opublikowano 29 Grudnia 2019 Opublikowano 29 Grudnia 2019 (edytowane) 9 godzin temu, kaido2 napisał: Są takie wsuwki do caliperów, że lekceważące podejście do tych hampli może się skończyć wyrwaniem z butów i przelotem nad kierą. Przetestowałem wszystko co jest na rynku, wsuwki ultegry, swissstopy i jakieś kellysy polecane i mogę z czystym sumieniem powiedzieć że to co ma T100 nie ma szans do vbreak, przeniesienie siły (dźwignia) jest dużo słabsza i nigdy nie będzie bardzo dobrze. Jednak mam porównanie z lepszymi hamulcami szosowymi Sora i nie jest wcale lepiej, jest podobnie. Ogólnie to Swissstop jest moim zdaniem najlepszy i jestem zadowolony już ale też najdroższy i najszybciej się zużywa. Rower dobrze hamuje w każdych warunkach (mokro, mróz) jednak rower żony na noname vbreak hamuje o wyraźnie lepiej (mniejsza siła i lepsza modulacja) Jeszcze opinię ogólnie psuje o hamulcach szosowych brak znajomości przeznaczenia produktów shimano, w katalogu są wykresy siły hamowania i wsuwki nie mają na mokre i zimne warunki odpowiedników, niestety. Sugerowałem się katalogiem w testach i nie jest to tylko marketing bo różnice jak podaje shimano są chwilami bardzo duże. W załączniku kawałek katalogu, na zimę wybieramy klocki przeznaczone na mokre. Edytowane 29 Grudnia 2019 przez mmichal 1 1
tygrysek Opublikowano 29 Grudnia 2019 Opublikowano 29 Grudnia 2019 (edytowane) Wezcie pod uwage, ze sila hamulcow to jedno, ale w przypadku rowerow mtb robote robia rowniez szersze opony z duzym bieznikiem i niskim cisnieniem. Pewnie sama zmiana cisnienia na nizsze poprawilaby sile hamowania Ja od zmiany okladzin nie mam zastrzezen do hamowania tribanka. Grunt to jak najmniej hamowac.😁 Edytowane 29 Grudnia 2019 przez tygrysek
ffurbo Opublikowano 29 Grudnia 2019 Opublikowano 29 Grudnia 2019 50 minut temu, tygrysek napisał: Pewnie sama zmiana cisnienia na nizsze poprawilaby sile hamowania Tylko w przypadku kiedy dochodzi do poślizgu w skutek zblokowania koła. Taka zmiana w tylnym kole mogła by wpłynąć jakoś na ogólną skuteczność hamowania. Przednie koło w tribanie udało mi się zblokować tylko na lodzie.
kaido2 Opublikowano 29 Grudnia 2019 Opublikowano 29 Grudnia 2019 Kiedyś dostałem od kumpla pewne wkładki. Zapewne jakbym znał model i producenta to kupił bym ich cały wagon. Po założeniu do zwykłych stalowych szczęk efekt jest taki , że leci się przez kierę. Swisstop jest przereklamowany, to samo jest od BBB za ułamek ceny , chodzi o Techstop.
mmichal Opublikowano 29 Grudnia 2019 Opublikowano 29 Grudnia 2019 4 godziny temu, kaido2 napisał: , chodzi o Techstop. Chętnie przetestuję Już miałem praktycznie wszystko a z racji kilometrów klocki/wsówki zmieniam co parę miesięcy. Daj znać co to i chętnie porównam do swisstopów.
pawcio_93 Opublikowano 29 Grudnia 2019 Opublikowano 29 Grudnia 2019 Godzinę temu, piwko7 napisał: Jak ma sie geometria T100 do T500 ? Geometria jest ta sama, jeśli dobrze się orientuję.
kaido2 Opublikowano 30 Grudnia 2019 Opublikowano 30 Grudnia 2019 (edytowane) 12 godzin temu, mmichal napisał: Chętnie przetestuję Już miałem praktycznie wszystko a z racji kilometrów klocki/wsówki zmieniam co parę miesięcy. Daj znać co to i chętnie porównam do swisstopów. Jest jeszcze Ultrastop od BBB, ale tego nie miałem, jednak równie dobrze powinien dawać radę. W Tribanie z Tektro kiedyś miałem miałem to: https://global.rakuten.com/en/store/bike-direct/item/68-99tektro-p422-11/ I przy nie znajomości hampla leciało się przez kierę, natomiast znalazłem pady których jakbym mógł kupił bym wagon: https://www.amazon.co.uk/Acor-All-Condition-Cycle-Caliper-Brake/dp/B00GEZZ1LI Z tym, że te to był już hardcore. Edytowane 30 Grudnia 2019 przez kaido2
piwko7 Opublikowano 31 Grudnia 2019 Opublikowano 31 Grudnia 2019 Stałem się szczęśliwym posiadaczem T100 (500 zł na OLX - nowka sztuka). Jedynie zmienione opony na cieniutkie szosowe. I teraz pytanko, jakie polecacie bardziej gravelowe gumy w rozsądnej cenie ? Wstępnie myślałem o CX Comp 35C lub Land Crusier 28x1,4 (tylko nie jestem pewien czy ta drugia się zmieści) ? Ewentualnie moze Kenda Khan 28x1,4 ? Stałem się szczęśliwym posiadaczem T100 (500 zł na OLX - nowka sztuka). Jedynie zmienione opony na cieniutkie szosowe. I teraz pytanko, jakie polecacie bardziej gravelowe gumy w rozsądnej cenie ? Wstępnie myślałem o CX Comp 35C lub Land Crusier 28x1,4 (tylko nie jestem pewien czy ta drugia się zmieści) ? Ewentualnie moze Kenda Khan 28x1,4 ?
mmichal Opublikowano 31 Grudnia 2019 Opublikowano 31 Grudnia 2019 CX COMP 700x35 może być fajną opcją, i wagowo nawet nie jest źle bo 480g
Gość Opublikowano 31 Grudnia 2019 Opublikowano 31 Grudnia 2019 U mnie siedzą cx Comp 35C i po za błotnikiem jest przyjemnie.
tygrysek Opublikowano 17 Stycznia 2020 Opublikowano 17 Stycznia 2020 Hm Nowy rok i zero postów o Tribanie To ja coś napisze. Zamarzyła mi się zmiana koloru ramy mojego Tribanka. Marzy mi się jaskrawa żółć, cytryna - raz że uwielbiam jaskrawe kolory, dwa że chyba jest to najbardziej praktyczny kolor roweru (w sensie widoczności dla kierowców, wiadomo że każdy syf widać na nim). Czy ktoś już się bawił w lakierowanie Tribana? Robił to samemu, czy oddawał do zrobienia innym?
mareq Opublikowano 17 Stycznia 2020 Opublikowano 17 Stycznia 2020 MNie strasznie korci, żeby swoją 500tkę przerobić na czerwono. Już mi się czarny przejadł. Raczej będę to robił sam i jak się zrobi biepło (pewnie późną wiosną). 1
Pabloxz Opublikowano 18 Stycznia 2020 Opublikowano 18 Stycznia 2020 Napieram, mimo chlapy i chłodu, czasami się uda 😊 2
mmichal Opublikowano 20 Stycznia 2020 Opublikowano 20 Stycznia 2020 W dniu 17.01.2020 o 13:16, tygrysek napisał: Czy ktoś już się bawił w lakierowanie Tribana? Robił to samemu, czy oddawał do zrobienia innym? Tak, ja swojego 520 lakierowałem proszkowo, w pomalujrower.pl , wyszło bardzo fajnie, rama 250zł z piaskowaniem, słabiej bo widelec karbonowy i już do pieca nie wsadzą więc trzeba osobno, ale ostatecznie znalazłem kto mi go ładnie pomaluje żeby kolor był idealnie dobrany i wyszło fajnie. Na wiosnę pomaluję T100, tylko już samemu, kiedyś lakierowałem sprejem rower na pół mat i wyszło bardzo fajnie ale T100 chce pomalować plastidipem (też już tak malowałem rower kiedyś) zobaczymy jak wyjdzie 1
Rekomendowane odpowiedzi