SzpiceR Opublikowano 1 Listopada 2019 Opublikowano 1 Listopada 2019 Nie wiem czy ktoś testował ale podrzucę jako alternatywę dla microshifta 229,01 zł 50%OFF | SENSAH STI Road Bike Shifters podwójne 2 × 8/2 × 9 prędkość dźwignia hamulca przerzutka rowerowa grupa zestaw kompatybilny dla Shimano Claris Sorahttps://s.click.aliexpress.com/e/7hJsrOZ3N
mareq Opublikowano 2 Listopada 2019 Opublikowano 2 Listopada 2019 Ciekawe ale ta blokada zmiany biegów przy hamowaniu to jest potrzebna? Ja często właśnie korzystam z możliwości redukcji podczas hamowania.
Pabloxz Opublikowano 3 Listopada 2019 Opublikowano 3 Listopada 2019 (edytowane) Panowie, tak szczerze jak wyruszam w podróż, jak nie pada to jest fajnie, mega fajnie, jak mnie zastanie w euforii podróży deszcz to już mam w głębokim poważaniu, czy jestem mokry od deszczu, czy tez potu 😉 pada to jadę dalej, tak naprawdę czy Wam nie chlapnie od dołu, jak od góry mega ulewa 😂 ale ok błotniki są ważne 😊 mega ważne, teraz raz dwa trzy, czemu potrzebne bardzo Chyba że wyruszacie w chlapę, bądź deszcz to ważne te 15 minut Edytowane 3 Listopada 2019 przez Pabloxz
Gość Opublikowano 4 Listopada 2019 Opublikowano 4 Listopada 2019 Jak ktoś używa jako daily na dojazdy do pracy to ciężko mówić o euforii:D
mareq Opublikowano 4 Listopada 2019 Opublikowano 4 Listopada 2019 Mi dojazd do pracy rowerem poprawia nastrój i jakoś lepiej mi się pracuje. 3
Pabloxz Opublikowano 4 Listopada 2019 Opublikowano 4 Listopada 2019 8 godzin temu, Odie napisał: Jak ktoś używa jako daily na dojazdy do pracy to ciężko mówić o euforii:D No fakt, będzie delikatnie mówiąc denerwujące 😉
mmichal Opublikowano 4 Listopada 2019 Opublikowano 4 Listopada 2019 Jak pada to się bierze rzeczy nieprzemakalne, w zimie to już trzeba zawsze takie brać bo chlapie zewsząd i nie zawsze jest gdzie suszyć. Co do euforii jak rano jadę w deszczu rowerem do pracy nawet pod wiatr i jak jest 0 stopni to jak popatrzę na śledzie w autobusie to mi się zawsze humor poprawia.
mareq Opublikowano 4 Listopada 2019 Opublikowano 4 Listopada 2019 Mało tego, często dojedziesz o wiele szybciej a nie będziesz kwitnął w korku .
mmichal Opublikowano 21 Listopada 2019 Opublikowano 21 Listopada 2019 Widziałem że kilku z Was instalowało korby różne, może podpowiecie, wpadła w mi w oko nowość SHIMANO FC-MT210-2 46X30T. Ma super gravelowe stopniowanie 46/30 jest jak dla mnie idealne. Teraz 48 oryginalne jest za twarde więc 46 lekko zmiękczy i będzie super a raz na jakiś czas w błocie czy podjazdach 30 się przyda. No i najważniejsze to cena bo 123zł nówka. I teraz pytanie, czy z klamkomanetką sora 3500 będzie grało? Mam przerzutkę sory czyli szosową więc chyba powinno z klamkomanetką szosową grać? Niby 3 biegowa manetka ale już kilka razy pisaliście że blokując przerzutkę żeby nie zrzucała niżej spokojnie ogarnie 2 tarczową korbę.
kaido2 Opublikowano 21 Listopada 2019 Opublikowano 21 Listopada 2019 Będzie grało, z tym że korba jest pod HTII i jak nie masz zmienionego suportu, to tu bym po prostu zmienił sama kasetę na MTB.
Gość Opublikowano 21 Listopada 2019 Opublikowano 21 Listopada 2019 Dobrze patrze, że te super gravelowe przełożenie jest nitowane do korby?
mmichal Opublikowano 21 Listopada 2019 Opublikowano 21 Listopada 2019 (edytowane) @kaido2suport za 25zł mam na HII więc przezyję Kasetę wrzucam 11-34, przerzutkę mam alivio nowe z systemem shadow @Odie ta korba jest bez odkręcanych tarcz, nie ma nitów ani nic innego, jak się zużyje trzeba całą nową, ale cena to wynagradza Edytowane 21 Listopada 2019 przez mmichal
Gość Opublikowano 21 Listopada 2019 Opublikowano 21 Listopada 2019 @mmichal Bym się zastanowił i przeliczył ile km rocznie robisz i czy jeździsz w zimę, bo ta względna oszczędność może dużo kosztować przy długiej eksploatacji.
mmichal Opublikowano 21 Listopada 2019 Opublikowano 21 Listopada 2019 (edytowane) Jeżdżę cały rok, robię rocznie tym rowerem do 5k km maksymalnie. Ale szczerze to w rowerach gdzie zrobiłem po 20k km nie zmieniałem korby nigdy i nie ma problemów. Edytowane 21 Listopada 2019 przez mmichal
Gość Opublikowano 29 Listopada 2019 Opublikowano 29 Listopada 2019 Nie wiem czy dobry dział ale może pomożecie. Po około 30 minutach jazdy boli mnie lewy łokieć. Kombinuję kierownicą (góra/dół) ale nie pomaga. Przesunąć siodło do przodu żeby łokcie były lekko ugięte w czasie jazdy? Krótszy mostek?
SzpiceR Opublikowano 29 Listopada 2019 Opublikowano 29 Listopada 2019 Łokcie mają być ugięte podczas jazdy. A może lepiej po prostu pochylić się bardziej a do utrzymania pozycji używać core'u a nie rąk?
mmichal Opublikowano 30 Listopada 2019 Opublikowano 30 Listopada 2019 Ogólnie to chyba zły dział bo to cała nauka o fittingu jest i tu się śmietnik zrobi. Jak kolega wyżej napisał łokcie powinny być lekko ugięte, siodełkiem nie rób nic bo się ustawia siodło do pedałów, czyli do wysunięcia kolan i ich ugięcia. Zobacz czy w czasie jazdy tyłek musisz poprawiać, może masz za długi mostek i podświadomie się przesuwasz do przodu żeby zwiększyć zasięg. Ogólnie w żadnym chwycie nie powinny mieć pełnego wyprostu. Ja sobie zafundowałem bikefitting u dobrego fittera, który ponad godzinę mi tłumaczył co i jak się zgina pokazując na moim przykładzie, kilka razy w roku robię trasy ponad 250km i nawet po 16h jazdy teraz nie mam dyskomfortu i następnego dnia mogę znowu jechać bez problemu.
mmichal Opublikowano 2 Grudnia 2019 Opublikowano 2 Grudnia 2019 (edytowane) Właśnie wpadła nowa korba do mojej zimówki Tribana100 48 seryjne było lekko za twarde więc jest deko mniejsza. Korba to: Shimano Altus FC-MT210-2 46/30 cena 135zł , jest to 2 rzędowa korba mtb, więc trzeba podkładkami odsunąć lekko aby zachować linię łańcucha. Na dużej tarczy wszystkie 9 biegów jest bez problemu, na małej tarczy 2 skrajne niskie biegi już powodują zahaczanie łańcucha o przednią przerzutkę ale i tak nigdy nie używam takich przełożeń. Z plusów po przejechaniu 3km po płytach betonowych strasznie dziurawych, na wszystkich kombinacjach biegów skrajne przełożenia + kręcenie pedałami do tyłu i ani razu łańcuch nie spadł, czasem stuknie o ramę ale tu też w planach mam upgrade ale chyba już na wiosnę i zamiast zmęczonej już dużym przebiegiem przerzutki tylnej sora wpanie nowa alivio z systemem shadow. Sama grupa MTB ma lepsze sprężyny przez co łańcuch będzie bardziej napięty. Zmierzę dokładnie naciąg wagą ręczną obu wózków Sory i Alivio. W tej chwili mój triban posiada prawie pełną grupę sora 3500. Oprócz korby i suportu wszystko to używki ale w pełni sprawne technicznie. Koło na tył zmieniłem na takie zrobione na zamówienie za 190zł. Wymieniłem też zużyte klocki hamulcowe na takie na wsuwki. Jutro zakładam nowe wsuweczki dedykowane na warunki zimowe firmy Swissstop, zdam relację. Edytowane 2 Grudnia 2019 przez mmichal
looc Opublikowano 3 Grudnia 2019 Opublikowano 3 Grudnia 2019 (edytowane) Działa ci manetka Sora z przerzutką Alivio? Da się wyregulować biegi? Edytowane 3 Grudnia 2019 przez looc
Gość Opublikowano 3 Grudnia 2019 Opublikowano 3 Grudnia 2019 8 minut temu, looc napisał: Działa mi manetka Sora z przerzutką Alivio? Da się wyregulować biegi? Tak ->
mmichal Opublikowano 3 Grudnia 2019 Opublikowano 3 Grudnia 2019 2 godziny temu, looc napisał: Działa ci manetka Sora z przerzutką Alivio? Da się wyregulować biegi? Tak, tył w shimano jest kompatybilny szosa z mtb, przód słabiej, ale korba MTB zadziała z klamkomanetką szosową i przerzutką szosową.
tomantg Opublikowano 5 Grudnia 2019 Opublikowano 5 Grudnia 2019 Ha! Byłem na złomie i wyrwałem takie ustrojstwo za 20 złotych Wygląda średnio, ale cały osprzęt razem z piastami shimano exage lx 500 Trochę dłubania, jakaś fajna kierownica z epoki i skladam bieda gravela na 26” Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
KonradTrek800 Opublikowano 5 Grudnia 2019 Opublikowano 5 Grudnia 2019 Super rama za 20zł. Daj do piaskowania i lakierowania. Na tym złożysz fajnego Gravelly jak ja. Zobacz mój wątek w inne rowery.
tomantg Opublikowano 5 Grudnia 2019 Opublikowano 5 Grudnia 2019 Super rama za 20zł. Daj do piaskowania i lakierowania. Na tym złożysz fajnego Gravelly jak ja. Zobacz mój wątek w inne rowery. Pewnie mowisz o tym białym treku Znam go na pamięć i gdzieś mam zapisane zdjęcia Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
KonradTrek800 Opublikowano 5 Grudnia 2019 Opublikowano 5 Grudnia 2019 Cieszę się, że kogoś zainspirowałem. Na zachętę napiszę, że za chwilę wyremontuję drugi z damską ramą. Może jutro odbiorę z lakierni. Ten będzie czarny. Robię dla syna a za chwilę córka przejmie. Napęd 1x10, prosta kierownica. Koła 27" opona 47mm. No i tym razem przeróbka na tarcze. Oczywiście wszystkie szpeje z Ali
Rekomendowane odpowiedzi