Skocz do zawartości

Triban 100 - commuter, "gravel", pierwszy baranek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Spidelli, to są takie same klamkomanetki jak twoje claris dokładnie;) tylko że są modele z na zewnątrz i wewnątrz prowadzenie, oznaczenie modeli masz r2000 to są te twoje i r2400 to są te moje ;)

Opublikowano (edytowane)

Czy ktoś zmieniał łańcuch bez zmiany osprzętu, tj. korby i wolnobiegu? Czy ten fabryczny łańcuch nie jest zbyt krótki? Na 34T z tyłu przerzutka jest strasznie wyciągnięta do przodu.. Wg matematycznej metody liczenia długości łańcucha, ma on odpowiednią ilość ogniw. 

Edytowane przez pawcio_93
Opublikowano
Godzinę temu, pawcio_93 napisał:

Czy ktoś zmieniał łańcuch bez zmiany osprzętu, tj. korby i wolnobiegu? Czy ten fabryczny łańcuch nie jest zbyt krótki? Na 34T z tyłu przerzutka jest strasznie wyciągnięta do przodu.. Wg matematycznej metody liczenia długości łańcucha, ma on odpowiednią ilość ogniw. 

Wymieniłem na dłuższy KMC, chyba 116 ogniw. Wszystko w porządku. Nie wiem czy wymiana łańcucha miała na to wpływ, ale jak wcześniej mi dość często spadał, to teraz przestał. 

Opublikowano
Godzinę temu, zolewque napisał:

Wymieniłem na dłuższy KMC, chyba 116 ogniw. Wszystko w porządku. Nie wiem czy wymiana łańcucha miała na to wpływ, ale jak wcześniej mi dość często spadał, to teraz przestał. 

116 w porównaniu do fabrycznych 110 to dość duża różnica.. Nie jest zbyt luźny? 

Opublikowano
23 minuty temu, pawcio_93 napisał:

116 w porównaniu do fabrycznych 110 to dość duża różnica.. Nie jest zbyt luźny? 

Zdecydowanie, trzeba skrócić 

Opublikowano
10 minut temu, KiLLeXX napisał:

Zdecydowanie, trzeba skrócić 

Właśnie tak mi się wydaje, 110 wychodzi z matematycznego wzoru, ale przerzutka na 34T strasznie się wyciąga i aż boli od patrzenia.. 

Opublikowano

Paczam na stare zdjęcia i u mnie też było na 34T wyciągnięte do przodu. Ale mimo to ja nie miałem z oryginalnym napędem żadnych problemów. Łańcuch mi nie spadał. Hałasował, to fakt: strzelał, przycierał ale działał.

Olej walory estetyczne, jeśli mechanicznie jest ok. 

Opublikowano (edytowane)

U mnie na fabrycznym napedzie skracam łańcuch do 113 ogniw, kilka łańcuchów już było na razie zero problemów.

110 to już chyba łańcuch jest solidnie nacisgniety.

Edytowane przez tygrysek
Opublikowano (edytowane)

Skracasz 110 na 113? Szacun ;)

W instrukcji do Clarisa na małym blacie i największej koronce przerzutka powinna być prostopadła do gleby. Fabrycznie tak nie jest raczej więc faktycznie coś jest na rzeczy. 

Edytowane przez spidelli
Opublikowano
38 minut temu, tygrysek napisał:

U mnie na fabrycznym napedzie skracam łańcuch do 113 ogniw, kilka łańcuchów już było na razie zero problemów.

Jak 113 skoro liczba ogniw musi być parzysta? 

26 minut temu, spidelli napisał:

W instrukcji do Clarisa na małym blacie i największej koronce przerzutka powinna być prostopadła do gleby. Fabrycznie tak nie jest raczej więc faktycznie coś jest na rzeczy. 

A w instrukcji do Tribana, gdzie mamy jeden blat? :P

Opublikowano (edytowane)

Szanowni koledzy

Chciałbym przedstawić

Triban The True Carbon 100. 

W stosunku do oryginalu

- widelec zmieniony na karbonowy o wadze 550 g

- dodane pedały spd.

- dodany bagażnik i dodatkowa owijka na kierownice

- wolnobieg zmieniony w wyniku zużycia na 7 rzędowy sunrace 13 - 34

- pod tylkiem nakładka na siodełko, zdjetsma ze stsrego roweru stacjonarnego

- na deser czeka zmiana opon na zwijane slicki Continental ultra sport 32 mm

Modzik kosztował około 600 zl, plus 100 za robocizne w decathlonie 

Ps To żółte na ramie i trojkacie, to taśma odblaskowa pierwotnie stosowana  do oznaczenia naczepy tirów. Wygląda średnio, ale po zmroku ostro odbija światła reflektorów.

20190711_193803.jpg

Edytowane przez tygrysek
Opublikowano

@pawcio_93

oryginalnie przerzutka w T100 sterczy jak psu... fajka ;) może po dodaniu ogniw da się spełnić Postulat Shimano :D 

@tygrysek

Co to za bagażnik? Poka mocowanie, chyba że hamulce wymieniłeś?

Opublikowano

@spidelli

mocowanie jest na tulejkach,w miejscu gdzie bagaznik wchodzi w sruby blisko hamulcow sa takie jakby przedluzki dlugosci okolo 10 cm, a dopiero potem sruba i bagaznik.

Nie wymienialem hamulców, bagażnik jest nieznanej mi firmy, kupiony w serwisie w bialej podlaskiej. Ma nośność 25 kg.

Opublikowano (edytowane)

Czyli jednak jest sposób na normalny bagażnik :) W sumie ta proteza z dekla u mnie zdała egzamin, prędzej spodziewałem się awarii bagażnika (małem srebrną taśmę ze sobą i żartowałem  z żoną że przytnę drzewko po drodze i taśmą podkleję bagażnik) niż skrzywionej ośki i zdemolowanej piasty :)  

Koszyk na rurze podsiodłowej na adapter czy własny patent?

Edytowane przez spidelli
Opublikowano (edytowane)

To nie jest koszyk, ale torebka podsiodlowa, zapinana na 3 rzepy. Trzyma nieźle.

Edytowane przez tygrysek
Opublikowano

Chodzi o ten druciany, nad dynksem od prowadzenia łańcucha :)

Opublikowano
10 godzin temu, spidelli napisał:

Chodzi o ten druciany, nad dynksem od prowadzenia łańcucha :)

A.

2 trytytki mocno zaciśnięte. Górą- dol jest stabilne, na boki trochę się rusza, ale daje radę.

Opublikowano (edytowane)

@tygrysek A co to za widły? To ten bontrager z Ali?

Edytowane przez FalconHeavy
Opublikowano

U mnie wygląda to tak. 

To już lepiej kupić stary metalowy uchwyt z czasów wagantow.  Niż te wasze metalowe. 

IMG_20190712_110233.jpg IMG_20190712_111829.jpg
Opublikowano
Godzinę temu, FalconHeavy napisał:

@tygrysek A co to za widły? To ten bontrager z Ali?

Tak, dokładnie te. Pasują idealnie 

Opublikowano
6 godzin temu, KiLLeXX napisał:

To już lepiej kupić stary metalowy uchwyt z czasów wagantow.  Niż te wasze metalowe

A Ty masz za to brzydki kolor ramy ;) 

Opublikowano

Hahah to są raczej zdj podglądowe  ;)

Opublikowano
2 godziny temu, jedenpieron napisał:

Hahah to są raczej zdj podglądowe  ;)

Nie no w sumie to mój wagant XD