Skocz do zawartości

Triban 100 - commuter, "gravel", pierwszy baranek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja nie grymaszę tylko podkreślam to co potwierdził  Tribanator

Kulki mają ponoć swoje plusy :)

Jak świadomie wybierasz to ok.

Opublikowano

Ten ostatni link jest na maszynówkach ale które lepsze to już niech ktoś mądrzejszy ode mnie się wypowie. Ciekawe jak się serwisuje te maszynówki - tzn. pewnie wymienia tylko czy są powszechnie dostępne? 

Kulki już wiemy z czym jeść  :)

Opublikowano (edytowane)

Wiecie, ja imho trochę nie rozumiem sensu wymiany wolnobiegu na kasetę. Dla mnie to marketingowy bulshit, że nowe jest znacznie lepsze niż stare rozwiązania.

Ja mam rower górski z kasetą 8 rzędową i tribana z wolnobiegiem - w jeździe nie czuje żadnej różnicy, a wolnobieg nawet 7 rzędowy daje dużą rozpiętość 13-34 T. To że ośki się krzywią to prawda, choć mi się nigdy nie zdarzyło mimo dziesiątek tysięcy kilometrów na wynalazkach typu rower z Auchanu. A nawet jak się zdarzy to koszt naprawy nie jest duży.

Dużo większy rozstaw przełożen niż 13-34 dają dopiero kasety 11-12 rzędowe, a one są drogie i wymagają drogich łańcuchów.

Jeżeli dla kogoś fabryczny napęd to za mało to wystarczy założyć jakąś używaną korbę szosową lub nową tanią mtb i mamy napęd uniwersalny...

A jeżeli taka wymiana miałaby mieć sens to patrzcie na lepsze koła niż za 200 zł, kasetę co najmniej 10 rzędów i przerzutkę to obsługującą. Dopiero wtedy jest jakiś wzrost użyteczności takiego upgradu, ale cena jest niewiele niższa niż nowy triban 100.

PS: Tak w roli ciekawostki - Szurkowski wygrywając MŚ i wyścig pokoju miał rower z wolnobiegiem na 5 przełożeń.  :)

Edytowane przez tygrysek
Opublikowano (edytowane)

@tygrysek

No masz trochę racji ale z szukaniem głupiej ośki jest już rzeźba. Na alledrogo są podobne, tzn. konusy chyba trzeba będzie przekładać. 

Jakby części były dostępne bez problemu, to 100% się zgadzam.

Ale może się mylę :)

Ciekawa opcja tutaj można zamówić, może koledzy z Poznania coś więcej wiedzą?

http://onemorebike.pl/

Edytowane przez spidelli
Opublikowano (edytowane)

Tym czasem paczulka z vittoria przyszła ;)

IMG_20190527_141147.jpg

Edytowane przez FalconHeavy
  • Lubię to! 1
Opublikowano

No to masz czym zająć ręce. Ja czekam na kulki, wprawdzie nie gejszy tylko od Shimano ;)

Opublikowano

Na stronie decathlonu pojawił się nowy model z kasetą zamiast wolnobiegu:

https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-rc-100-m-ltd-id_8545771.html

Szukam roweru do 2000zł (aczkolwiek najlepiej byloby gdybym zamknął się w tej kwociee z całym sprzętem np. kaskiem czy jakimiś koszulami) - przeznaczenie miasto/szosa - na tygodniu dojazd około 15 minut do pracy (Kraków) głównie ścieżki rowerowe, ale też kawałek kostki czy krawężnika. W weekend natomiast trochę dłuższe wycieczki.

Dosiadłem w Decathlonie tribana 100, bardzo mi się spodobał - zapewne dlatego, że dotychczas jeździłem na jakimś starym rowerze miejskim. 

Moje pytanie - czy zainwestować w podstawowego tribana 100, w tego nieco droższego z kasetą, czy może dołożyć do np. https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-rc-120-m-id_8505088.html lub tribana 500. Obawiam się, że te droższe modele nie sprawdzą się w mieście. 

Opublikowano

520 ;) bo będziesz babrał się w smarach jak my.

• Lubię to! 2
Opublikowano

Będę się rozglądał za jakąś używką :) Lecz czy 520 da radę w mieście? 

Opublikowano

Fajna ta nowa setka. Ja najpierw kupiłem szosówkę T540 i uwielbiam ten rower - leciutki, szybciutki ale obchodzę się z nim jak z jajkiem - większa dziura i można obręcz uszkodzić - dosłownie cienka opona wpadnie między kostki czy płyty i można przerysować :) Na co dzień wolę T100 na fajnej oponie z bieżnikiem. Jak latam te same trasy na obu rowerach, to na T540 robię szybsze odcinki ale na gładkim :) Na dziurach zwalniam a na T100 jakoś przejeżdżam.

Do rzeczy: T100 byłby fajny na miasto, na dziury, krawężniki, bruk itp. ale pewnie jak Ci przestanie wystarczać 7 przełożeń i ta sprytna cynglomanetka to będziesz musiał włożyć parę złotych. Za to w tym wątku masz już sporo rzeczy rozpisanych :)

T500 i kolejne - masz na wyjściu fajny rower ale chyba - IMO - za delikatny do ciorania. Można przełożyć opony na takie jak w T100 ale nie wiadomo, może Ci się spodoba jazda szosowa.

Jest jeszcze do wyboru T120 albo ten Indiana Arrow z MediaExperta ale to też raczej pod rozbudowę.

Tribany:

https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-rc-120-id_8545836.html

Wydajesz cały budżet na rower, masz 2x8, mechaniczne tarczówki, pseudokarbon - fajny rower ale opony bym wymienił czyli wyłazisz poza budżet

https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-rc-120-m-id_8505088.html

1799 PLNów, jw. tylko tańsze hamulce, te 200 zł zainwestowałbym w opony a`la T100 (ale ja zboczony jestem na tym punkcie)

Generalnie to masz trudny wybór :)

Podsumowując - typowa szosa - IMO- za delikatna na miasto, ja wymieniłbym opony. T100 - super pancerny ale szybko może Ci zabraknąć przełożeń w napędzie ;)

Opublikowano (edytowane)

Oh, faktycznie - decyzja jest co raz trudniejsza. Wczoraj byłem w Deca usiasc na T100 i jakims modelu za 1800zl i bylem zadowolony. Zaczalem czytac, czy na pewno T100 bedzie odpowiedni i jak to czesto bywa - im dalej w las, tym mniej mam pewnosci. Za to wiem, ilu rzeczy jeszcze nie wiem :) . 

Co do przelozen - moze dobra opcja jesli faktycznie zacznie mi ich brakowac bedzie po prostu wymiana kasety na taka z 8 przelozeniami? 

No i tak jak napisales - jednak chce sie tym rowerem poruszac po miescie, wiec typowa szosa chyba odpada 

Edytowane przez ArturR
Opublikowano (edytowane)

...albo zmiana na 2 blaty z przodu :) Kraków  to już i podjazdy się znajdą, mi właśnie górki uzmysłowiły, że mam za mało miękkich przełożeń, szybkich mi nie brakowało :) 

Może faktycznie T100 i się obkupisz w sprzęt. Dołożyć potem 2 blaty i klamkomanetki to będzie 300 - 500 zł w zależności od stanu i źródła części.

Edytowane przez spidelli
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, ArturR napisał:

Na stronie decathlonu pojawił się nowy model z kasetą zamiast wolnobiegu:

https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-rc-100-m-ltd-id_8545771.html

Szukam roweru do 2000zł (aczkolwiek najlepiej byloby gdybym zamknął się w tej kwociee z całym sprzętem np. kaskiem czy jakimiś koszulami) - przeznaczenie miasto/szosa - na tygodniu dojazd około 15 minut do pracy (Kraków) głównie ścieżki rowerowe, ale też kawałek kostki czy krawężnika. W weekend natomiast trochę dłuższe wycieczki.

Dosiadłem w Decathlonie tribana 100, bardzo mi się spodobał - zapewne dlatego, że dotychczas jeździłem na jakimś starym rowerze miejskim. 

Moje pytanie - czy zainwestować w podstawowego tribana 100, w tego nieco droższego z kasetą, czy może dołożyć do np. https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-rc-120-m-id_8505088.html lub tribana 500. Obawiam się, że te droższe modele nie sprawdzą się w mieście. 

rozumiem , że chcesz mieć kierę typu baranek ? , jeżeli nie jest to " mus " to może kross seto  lub pulso , jeżdżę od 2 miechów rowerem typu fitness i stwierdzam że do miasta , do pracy super sprawa ( asfalt lub ścieżki rowerowe ) , cena 2000 zł , kupujesz , dokładasz drobnicę ( lampki , licznik ) i jeździsz a nie jak koledzy od T100 już tyle powymieniali , że ja straciłem rachubę a śledzę wątek 😀 .

Edytowane przez yacek _b
Opublikowano
7 minut temu, yacek _b napisał:

rozumiem , że chcesz mieć kierę typu baranek ? , jeżeli nie jest to " mus " to może kross seto  lub pulso , jeżdżę od 2 miechów rowerem typu fitness i stwierdzam że do miasta , do pracy super sprawa ( asfalt lub ścieżki rowerowe ) , cena 2000 zł , kupujesz , dokładasz drobnicę ( lampki , licznik ) i jeździsz a nie jak koledzy od T100 już tyle powymieniali , że ja straciłem rachubę a śledzę wątek 😀 .

Szczerze mowiac baranek to bardziej moja fanaberia niz mus. Po prostu nigdy nie mialem, wiec chcialem sprobowac :) . 

Opublikowano

Ladniutka ta czarna ;) Ale ciężko to złożyć bez druta. 

IMG_20190527_194338.jpg

Pierwszy raz w historii zdjąłem tylna oponę. Czy to normalne, że z dętki leci woda 😁. Kurde ona trzymała ciśnienie. 

• Lubię to! 2
Opublikowano (edytowane)

Spociła się. Serio, kondensacja :)

1 godzinę temu, yacek _b napisał:

kross seto

Chyba Trek FX startuje cennikowo od 1999 PLN z tego co kojarzę.

FX1 nawet taniej FX2 za 1999

https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-crossowe/rowery-fitness/fx/fx-2/p/17455/?colorCode=blue

A teraz podajemy najnowsze wiadomości dla posiadaczy T100.

Po reserczu Q&A dla T100:

Cytat

Dzień Dobry.
Piasta z tyłu to standardowa piasta pod pełną oś M10 na rozstaw 135mm pod klasyczny wolnobieg z gwintem 35mm. Łożyska to 9 kulek 1/4" na stronę. Jest to bardzo klasyczna konstrukcja powszechna w budżetowych rowerach, piasta jest bliźniaczo podobna do piast marki joytech.

https://rowerek.pl/product-pol-15002-Kompletna-os-piasty-tylnej-3-8-x-175-mm.html

Edytowane przez spidelli
Opublikowano

W tych cenach, to jeszcze wiadro tawotu i można dalej skakać i giąć ośki 😆

Opublikowano
Teraz, FalconHeavy napisał:

W tych cenach, to jeszcze wiadro tawotu i można dalej skakać i giąć ośki 😆

Koledze się humor poprawił :) 

Jeszcze tylko znajdźmy źródło osiek plug&play 

Opublikowano

Ja zamówiłem pierwszą lepszą, podobno cr-mo. Zobaczymy co to będzie. To tylko navwintowany pręt ;)

Konusy i reszta jak nie pasują to się przełoży. 

Opublikowano

Na czyścik piasty najlepsze są opaski odblaskowe. Serio, ja nawet dałem połówki, bo wiadomo to dodatkowe gramy 😉