Skocz do zawartości

Triban 100 - commuter, "gravel", pierwszy baranek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Wrzucam mojego Tribana wersja ostateczna, rozglądam się pomału za jakąś szosa/gravelem, a Triban zostanie jako commuter/zimówka. Druga opcja jaką rozważam to zakup MTB, a Triban będzie wtedy pełnił rolę szosy/gravela.

Zmiany względem oryginału:

Klamkomanetki: Micronew R8 2x8
Koła: Mavic Cosmic Elite
Opony: Continental UltraSport III 700x28c
Korba: Shimano FC-TY501 46/30 170 mm
Kaseta: Sunrace R86 11-28
Suport: NECO B910 68x110
Przerzutka przednia Shimano Claris FD-R2400
Przerzutka tylna Shimano Sora RD-R3000 SS
Siodło: EC90

Do tego:

Lemondka APTONIA

Błotniki SKS Bluemels 35 mm

3 godziny temu, FalconHeavy napisał:

Nawet tiagra nie zmienia siły hamowania. Tu claris/sora/tiagra to różnica głównie w wadze. Podejrzewam, że różnica może być dopiero w szczękach na dwa pivoty - dualpiviot, czyli równomierny docisk z obu stron.

Fabryczne zaciski też są dualpivot, ostatnio je rozbierałem i są ewidentnie dwie osie obrotu. Różnica jest taka że hamulce 105/ultegra/dura-ace to są dual pivoty symetryczne

A tak poza tematem, po ostaniach wydarzeniach na forum postanowiłem się przenieść na forum konkurencyjne. Także raczej już tutaj nie będe zaglądać. Pozdrawiam

volbNPWDvP6Xu2vypKyKv6Ip2FI1B-PkRpv-vMigJXY-2048x1536.jpg

Edytowane przez Dziaku
  • Lubię to! 2
Opublikowano (edytowane)

Czas leczy rany i złamane kości ;)

Powoli się docieramy. Stara owijka została zdarta na betonie, a trzeba powoli szykować sprzęt do wiosny. Co ciekawe oberwałem mocniej niż rower :P

IMG_20210117_131731.jpg IMG_20210117_131652.jpg

Edytowane przez FalconHeavy
  • Lubię to! 3
Opublikowano (edytowane)

Czuję ból jak wydaję złotówki na ten rower, ale że zamierzam nim jeszcze pojeździć musiałem wprowadzić kolejne zmiany. Pojeździć trochę wolniej i bardziej szutrowo, bezpieczniej. 

Wstawiłem mniejszą zębatkę na blacie 50 >> 46z. Plan jest jeszcze wymienić te opony na szersze i właśnie bez tego mniejszego blatu nie miało to dla mnie sensu gdyż jeździłbym tylko na małym. 

IMG_20210122_143146.jpg IMG_20210122_162918.jpg IMG_20210122_163830.jpg 

• Lubię to! 2
Opublikowano
21 godzin temu, FalconHeavy napisał:

50 >> 46z.

Zrobiłem tak samo :) teraz uważam że 46/30 jest super konfiguracją :) Na lato jednak redukuję oponki z 35C na 32 i bardziej szosowe

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Hej,

pochwale się swoim tribankiem. Dostałem go od brata i zrobilem upgarde. Do zmiany będą jeszcze opony (tak żebym mogl jeździć z córka w foteliku), siodełko, owijka. A w odleglejszym czasie pewnie widelec

97269999-12B1-4600-A781-82720F69AF30.thumb.jpeg.1fd6fc70df5efdaf03deb497e868215b.jpeg

• Lubię to! 2
Opublikowano (edytowane)

Cześć wszystkim Tribanowcom!

Śledzę ten wątek mniej więcej od połowy ubiegłego roku, natomiast od tygodnia myślę poważnie o upgradzie swojego T100. Niestety przez ten czas dostępność i ceny komponentów stały się średnio atrakcyjne, a już pół roku temu zastanawiałem się nad opłacalnością tego typu działania... no trudno. Zamówiłem już klamkomanetki z Ali, więc nie ma odwrotu :D Prześledziłem ten wątek, ale jestem jeszcze dość zielony w ustaleniu kompatybilności wszystkich części. Chciałbym dołożyć dwublatową korbę i przerzutkę 2x, która pasować będzie do 7rz. wolnobiegu i oryginalnej Tourney'owskiej przerzutki tylnej. Nie jest to mój główny gravel (mam jeszcze RC520), więc upgrade planuję zrobić jak najbardziej budżetowy (na warunki, które mamy obecnie za oknem).  Czy moglibyście doradzić, które komponenty z poniższej listy sprawdzą się w boju?

Czy taki ulep ma szansę ujechać? 
Klamkomanetki MicroNEW 2x7 z Ali ~140 zł
FC-TY501 (2x7) 46-30                          ~110 zł
Neco B910                                                        ~20 zł  
przerzutka przód FD-A070               ~60 zł      (czy 
wersja korby 46/30 będzie działać z ta przerzutką? w opisie napisane jest "Ilość zębów górnej tarczy: 50T.)
Łączne koszty powyższej konfiguracji to 330zł.

I najważniejsze. Czy powyższe komponenty będą współpracować z częściami, które chcę pozostawić w rowerze: Wolnobieg 7rz. Megarange mf-tz500   +   Tourney RD-TY300   + łańcuch 7rz.? Wolnobieg i łańcuch były wymieniane w sierpniu, a później kupiłem drugi rower, więc nie są praktycznie zużyte.

Na oku mam też korby:
FC-A070 50/34. 129-199zł (tam gdzie taniej może być problem z dostępnością, więc raczej 199 zł :( )
FC-RS200 46/34. 151zł 

Może lepiej dopłacić do tych korb? 

Edytowane przez cheeers
Opublikowano (edytowane)

Ja sobie zrobiłem taką FC-RS200 46/34 bo miałem 50/34. 50 przy szerokich oponach się nie sprawdza. Jest to prosta korba na kwadrat, ale daje możliwość zmiany zębatek.

A może lepiej zostaw jak jest i kup lepsze opony bo skończysz jak ja? ;)

Nie mogę się doczekać wiosny!

• nowa owijka
  • nowa zębatka 46z
  • troszkę niższy adapter tylnego hamulca
  • nowe oponki 38c 40-622 G-one
  • Czerwony odblask od spodu ;)

IMG_20210203_182320.jpg IMG_20210204_083750 (1).jpg IMG_20210203_185651.jpg IMG_20210203_172107.jpg

• Lubię to! 2
Opublikowano (edytowane)

Zauważyłem, że zdominowałeś dyskusję w tym wątku i jestem pod wrażeniem ;) ja jednak potrzebuje tylko dwublatowej korby :D 

Może rzeczywiście warto dołożyć do korby RS200 46/34. Jaki budżetowy suport do niej będzie pasował? i czy wspomniana przeze mnie wcześniej przerzutka A070 będzie działać z tą korbą? W opisie przerzutki A070 napisane jest "Ilość zębów górnej tarczy: 50T. - to jest max ilość zębów, czy tyle konkretnie ma być?). Podsumowując, czy RS200+A070 + wolnobieg 7rz + Tourney RD-TY300 będą ze sobą współpracować?

Edytowane przez cheeers
Opublikowano (edytowane)

Ja kupiłem taki KSS 68/110mm 1,37 BSA KWADRAT /E98/: https://allegro.pl/oferta/suport-kss-68-110mm-1-37-bsa-kwadrat-e98-6876605755?snapshot=MjAyMC0wNy0xM1QwOTo1NDo1My4zMjhaO2J1eWVyOzgxNGNlZWM0YmYzOGViY2EwZTg5NzRmNTA2N2MxZGNiYTdlMDNiODM0ZDljN2EzZjMxNTY5YjI1ZGY4M2Y1MmY%3D

Jest bardzo lekki ale on wymaga specjalnego klucza. Ale masz tu informacje o szerokości. 

Odnośnie A070 to pewnie jest podany maksymalny duży blat. Po prostu trochę niżej zamontujesz przerzutkę.

Opublikowano

Dzięki! Czyli taki Accent BB-40 kwadrat 68x110,5 mm też będzie pasował, tylko specjalnego klucza nie będzie wymagał? :)

Opublikowano

Wygląda na zwykły klucz do suportu na kwadrat. Taki to można pewnie i w Juli kupić.

• Lubię to! 1
Opublikowano
W dniu 5.02.2021 o 09:59, cheeers napisał:

Podsumowując, czy RS200+A070 + wolnobieg 7rz + Tourney RD-TY300 będą ze sobą współpracować?

Moim zdaniem będzie ale super precyzji bym nie oczekiwał, sam podobne kombinacje robiłem i działało ale przód żeby był idealnie to musiałem dużo się bawić w ustawianie

Opublikowano
10 minut temu, mmichal napisał:

Moim zdaniem będzie ale super precyzji bym nie oczekiwał, sam podobne kombinacje robiłem i działało ale przód żeby był idealnie to musiałem dużo się bawić w ustawianie

Cudów nie oczekuję - po prostu brakuje mi przełożeń/siły w nogach na moich pagórkowatych terenach 🙂 Co będzie największym problemem w zestawieniu? Nie zamówiłem jeszcze tylko przedniej przerzutki - lepsza może coś zmienić na plus? 

Opublikowano

Na przód można dać clarisa. Generalnie jedyne problemy z ustawieniem przodu miałem, gdy miałem zbyt długi suport. Linka w spoczynku nie powinna być zbyt napięta.

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, FalconHeavy napisał:

Na przód można dać clarisa. Generalnie jedyne problemy z ustawieniem przodu miałem, gdy miałem zbyt długi suport. Linka w spoczynku nie powinna być zbyt napięta.

Np. taka? Czy coś lepszego? ;)

Edit: i jaki typ prowadzenia linki w tym przypadku jest dla mnie? Dolny czy górny? Czy to bez znaczenia 

Edytowane przez cheeers
Opublikowano

Jaki taką mam tylko bez adapterka. Od razu 28.6mm. Poszukaj używki, to prosty element ;)

Linka idzie dołem.

Opublikowano
W dniu 8.02.2021 o 15:46, cheeers napisał:

Np. taka? Czy coś lepszego? ;)

Ten sklep akurat radziłbym unikać. W necie jest mnóstwo opinii, że właściciel nie wysyła towaru i nie zwraca pieniędzy. 

Opublikowano (edytowane)
Cytat

Ten sklep akurat radziłbym unikać. W necie jest mnóstwo opinii, że właściciel nie wysyła towaru i nie zwraca pieniędzy. 

@Raphael80

Dzięki. Niestety im jestem starszy, tym głupszy. Zamówiłem i zapłaciłem wczoraj wieczorem, a dziś rano po mailu o niedostępności towaru (który przecież był dostępny jeszcze kilka godzin wcześniej - teraz strona jak widać została usunięta :D)  zrobiłem wielkie WTF i sam odkryłem brutalną prawdę o tym sklepie... No cóż, nie sądziłem że w 2021 roku można bezkarnie funkcjonować z takim "modelem" biznesowym :/ Liczę, że odda kasę w ciągu 2-3 tygodni, ja mu w każdym razie nie odpuszczę ;)

Polecasz jakieś zaufane sklepy? coś oprócz centrumrowerowego, bikestera, biosterna, rowertour?

Edytowane przez cheeers
Opublikowano

@cheeers Ja bez żadnych problemów korzystałem z centrumrowerowe, rowertour, rowerek.pl i rowerplus. Ale każdy inny sklep będzie ok. Co najwyżej dłużej trzeba czekać na towar bo nie mają w magazynie albo anulują zamówienie bo u dostawcy nie ma. Ale pieniądze zwrócą. Też się dziwię, że ctbike od dawna bezczelnie ludzi oszukuje a mimo to cały czas funkcjonuje pod tym samym adresem. No ale w takim państwie mieszkamy. Jak płaciłeś kartą to zastosuj chargeback. Jak inną metodą to już musisz w internecie poszukać jak inni oszukani sobie radzą. Ale może nie będzie źle i bez problemów odzyskasz pieniądze. Powodzenia!

• Lubię to! 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Chętny ktoś na części z Tribana 100 ? Mam do sprzedania 

- klamki hamulców 

- łańcuch 

- tylna przerzutka 

- korba

- komplet kół z wolno biegiem

czesci zdjęte po dwóch miesiącach od zakupu roweru w sklepie. Jak ktoś chętny zapraszam na priv. Na pewno się dogadamy. Części w bardzo dobrym stanie. 

Edytowane przez damian398
Opublikowano

Panowie i Panie, przyznam się bez bicia, że obecnie nie mam niestety czasu na przejrzenie całych 140 stron, więc zapytam wprost, może ktoś mi podpowie :)

Chciałbym przejść na napęd 2x8 w opcji jak najbardziej budżetowej, ale na częściach nowych. Czy ktoś podpowie mi, czy zestaw który wytypowałem będzie działał ? Niestety nie do końca ogarniam te całe pojemności napędu itp :/ Od razu zaznaczę, że nie należę do kolaży Tour de France i nie mam zbyt dużych oczekiwań ;)

Moje typy :

- przerzutka tylna SUNRACE RDM91

- wolnobieg tył 8 rzędowy SUNRACE 13x34

- manetki Microshift od majfrendów 2x8

- suport NECO B910 68x110

- przerzutka przednia SUNRACE M500 7/8S Top Swing XC

- korba Shimano FC-RS200 46/34T 170mm

Będę bardzo wdzięczny za potwierdzenie czy to zagra lub jeśli nie, podpowiedź co wymienić

Opublikowano
6 godzin temu, Perzon napisał:

- przerzutka przednia SUNRACE M500 7/8S Top Swing XC

Potrzebujesz down swing. Czyli linka z dołu ciągnie.

- korba Shimano FC-RS200 46/34T 170mm

Mam taką przerobioną z 50/34. Na 46 i oponach 38c g-one śmiga się super uniwersalnie. Tylko ja mam 175mm. Idealnie by było 172,5 ale cóż. Jak się nie ma co się lubi to się nie ma. Może by lepiej jakiś claris  HT2?

- manetki Microshift od majfrendów 2x8

U majfrendów są jeszcze manetki sensach i wyglądają ciekawie.

Ja od piątku znów na rowerze. 

IMG_20210227_125203.jpg
  • Pomógł 1
Opublikowano
1 godzinę temu, FalconHeavy napisał:

Potrzebujesz down swing. Czyli linka z dołu ciągnie.

IMG_20210227_125203.jpg

z tego co czytałem, to ten model jest dual pull, czyli dół i górę ogarnie. Powinno to wstępnie zagrać ?