Skocz do zawartości

Triban 100 - commuter, "gravel", pierwszy baranek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ze swojego doświadczenia mogę powiedzieć, ze najlepszym modem jakiego dokonałem był zakup opon UltraSport 2. Średnie podskoczyły o 3-4 km, później zacząłem się bawić i zmieniłem cały napęd na 9rz plus klamki i szczerze... nie odczułem tego tak jak zmiany opon, mimo iż miałem HT2.
Jeśli Ci zależy na tanich modach to imo opony, siodło i owijka (komfort), lemondka (jeśli chcesz maksymalizować prędkości), resztę bym zostawił ze względu na brak opłacalności wstawiania czegoś lepszego w ramę, widelec, koła :) 

ps: Oczywiście polecam tez nowe klocki, to chyba podstawa jeśli nie chcesz wylądować na SOR 😅

Opublikowano (edytowane)

W razie gdybym się zdecydował na tego Tribana RC120, możecie pomóc w doborze rozmiaru? Niestety według tabelek wymiarowych Deca jestem dokładnie pośrodku a stacjonarnie oczywiście go nie ma.

Mam 182cm. wzrostu, w przekroku ok 82cm. (bez butów).. drobna budowa ciała a jeśli chodzi o pozycję preferowałbym bardziej rekreacyjną aniżeli sportową.

Przy okazji możecie mi powiedzieć jaki jest przekrok jeśli chodzi o rozmiar M i L bo nigdzie nie mogę znaleźć takiej informacji.

Edytowane przez k3lt
  • Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, k3lt napisał:

W razie gdybym się zdecydował na tego Tribana RC120, możecie pomóc w doborze rozmiaru? Niestety według tabelek wymiarowych Deca jestem dokładnie pośrodku a stacjonarnie oczywiście go nie ma.

Mam 182cm. wzrostu, w przekroku ok 82cm. (bez butów).. drobna budowa ciała a jeśli chodzi o pozycję preferowałbym bardziej rekreacyjną aniżeli sportową.

Przy okazji możecie mi powiedzieć jaki jest przekrok jeśli chodzi o rozmiar M i L bo nigdzie nie mogę znaleźć takiej informacji.

Miałem podobny dylemat L a XL, byłem na granicy rozmiarów wziąłem większy, z perspektywy czasu i ok 4 tys km teraz bym wziął mniejszy :) często się łapie na tym że nie trzymam kierownicy za łapy tylko trochę bliżej (tak że pół dłoni mam na łapie, pół na kierownicy). Kolega @FalconHeavy chyba tez bodajże zmieniał ramę z L na M.

Co do przekroku faktycznie w geometrii brakuje tego wymiaru, spróbuj zadać pytanie na stronie Decathlona, zazwyczaj odpisują tego samego dnia.

Edytowane przez Dziaku
  • Lubię to! 2
Opublikowano (edytowane)

Ja jak kupowałem Tribana 100, to idealnie byłem na pograniczu M i L. mam 180 cm, 81-82 w kroku.

Kupiłem Mkę bo akurat taka była na sklepie.

Na początku trochę narzekałem bo jak sobie wyliczyłem na jakiś portalu do bikeffitingu to super szosową sylwetkę miałbym na L-ce. Nawet sobie dokupiłem dłuższy mostek żeby być bardziej "sportowy". Strasznie wtedy byłem nagrzany na średnią prędkosc, opory aerodynamiczne itd.

Teraz  z perspektywy czasu (jeżdze 3 czy 4 rok raczej turystycznie, często po lesie) to zdecydowanie wolę Mkę, chyba nawet zmienię mostek na krótszy. Mniejszy rozmiar to bardziej wyprostowana sylwetka, w takiej zwykłej jeździe zdecydowanie bardziej wygodna. Rowerem mniejszym łatwiej też się jeździ po jakiś duktach leśnych, gdzie jest wąskawo.

Może na większej ramie byłbym szybszy o 0,2 km/h gdybym ciśnał w dolnym uchwycie, ale ja go prawie nie używam😂

No ale ja sie nie ścigam i nie będę. :)

Edytowane przez tygrysek
  • Lubię to! 2
Opublikowano

Wszystko zależy kto gdzie się ściga lub nie ściga ;) Na płaskich prostych trasach być może większa rama daje przewagę. Rower z taką ramą jest też bardziej stabilny więc jest lepszy jeśli chodzi o bikepacking. Kiedy droga robi się bardziej techniczna czy stroma wtedy pozycja aerodynamiczna traci na znaczeniu a przewagę zyskuje zwrotność mniejszej ramy. Mniejsza rama powinna wiec być lepsza np. na wspomniane przez @tygrysek leśne dukty ale również i do jazdy po mieście. I na koniec najważniejsze. Mniejsza rama to mniejsza waga 😂

• Lubię to! 1
Opublikowano

Witam,

Poleci ktoś jakiś tani napęd (może być z aliexpress) ?
Myślałęm o 1x9 lub 1x10 zeby bylo jak najtaniej.

Chodzi mi o klamkomanetki plus przerzutka. 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, piwko7 napisał:

Myślałęm o 1x9 lub 1x10 zeby bylo jak najtaniej.

Jeśli chodzi o przerzutkę, kasetę i nawet łańcuch to zobacz jaki rodzynek:

https://www.olx.pl/oferta/shimano-przerzutka-tyl-9s-rd-m4000-alivio-shadow-gratisy-CID767-IDHfCEC.html

Używam tej przerzutki u siebie w konfiguracji (początkowo 1x9) teraz 2x9 i jestem dużo bardziej zadowolony niż z Sory, Alivio ma 2x mocniejszy naciąg łańcucha, dzięki temu nie dzwoni o ramę i nie spada, w dodatku to jest już shadow czyli nie odstaje na zewnątrz więc nie zbiera trawy jak stare modele.

Klamki microshifty drogie, szukałbym okazji na olx na sorę starą (3500)

https://www.olx.pl/oferta/klamki-manetki-na-kierownice-shimano-sora-st-3500-2x9-CID767-IDGHl4l.html

Edytowane przez mmichal
Opublikowano
6 godzin temu, mmichal napisał:

Jeśli chodzi o przerzutkę, kasetę i nawet łańcuch to zobacz jaki rodzynek:

https://www.olx.pl/oferta/shimano-przerzutka-tyl-9s-rd-m4000-alivio-shadow-gratisy-CID767-IDHfCEC.html

Używam tej przerzutki u siebie w konfiguracji (początkowo 1x9) teraz 2x9 i jestem dużo bardziej zadowolony niż z Sory, Alivio ma 2x mocniejszy naciąg łańcucha, dzięki temu nie dzwoni o ramę i nie spada, w dodatku to jest już shadow czyli nie odstaje na zewnątrz więc nie zbiera trawy jak stare modele.

Klamki microshifty drogie, szukałbym okazji na olx na sorę starą (3500)

https://www.olx.pl/oferta/klamki-manetki-na-kierownice-shimano-sora-st-3500-2x9-CID767-IDGHl4l.html

Orientujesz sie czy te manetki będa współgrać z przerzutka alivio 9rz ?

https://pl.aliexpress.com/item/32755974455.html?spm=a2g17.12010610.8148356.16.bb215717NzW7fq

I czy warto je kupować ? Myślałem o 2x9

Opublikowano

Jak myślicie Panowie i Panie Triban RC100 sprawdzi się jako rower jesienno-zimowy jako wół roboczy i na dojazdy do pracy? Tak patrzę i wygląda to już lepiej niż wcześniej w Triban 100. Chociażby, że koła są już pod kasetę. A szkoda mi tyrać lepszego roweru.

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, piwko7 napisał:

Orientujesz sie czy te manetki będa współgrać z przerzutka alivio 9rz ?

Tak, ja mam u siebie Sorę starą i śmiga. Dorzuciłem na przód korbę shimano 46/30 i pięknie działa 2x9.

Edytowane przez mmichal
Opublikowano

Też mam 2x8 i uważam, że nawet Tourney lepiej chodzi. Microshift ma taką mechaniczną pracę i gdy dajemy niższy bieg to aż przycisk od wyższego podskakuje. A już na pewno te klamki odpadają jak ktoś trzyma rower na dworze/balkonie. Mechanizm jest cały odsłonięty i gdy hamujemy w deszczu woda leje się do środka bez przeszkód. No ale jak koledzy wspomnieni - w takich pieniądzach nic innego nie ma. Na długą i bezawaryjną pracę w trudnych warunkach jednak bym nie liczył.

Opublikowano

Witam mimo że nie posiadam T100 (mam T500 lekko zmodowany) lecz śledzę ten wątek i myślę że tutaj ktoś będzie mógł mi udzielić odpowiedzi. Mianowice czy tylna przerzutka R8 Microshift przyjmie większą kasetę niż 28 . Według Microshift "Max. Sprocket 28T" zarówno dla długiego jaki krótkiego wózka. W Decatlonie rower T120RC przerzutka Microshift R8 z kasetą 12-34. Przy wszystkich modach T100, które tu zostały opisane być może ktoś zastosował kasetę większą niż max 28T.

Opublikowano

U mnie jest 11-42T ZTTO. Wolf tooth trzeba zastosować. Niestety precyzja zmieniania biegów jest "taka sobie".

Opublikowano

No tak ale ja tylko chę zastosować kasetę 11-30 lub 11-32 i chodzi mi o to czy bez tego "wilczego zęba" się da?

Opublikowano

Rzadka zmieniarka. Metodą prób i błędów niestety. Jeśli podali, że max to 28 to zapewne bez zęba się nie da. Rolka prowadząca będzie zbyt blisko kasety. Znowu zastosowanie zęba znacznie pogarsza precyzję więc będzie kompromis.

Opublikowano

Ja mam napęd 1x8 - klamkomanetka prawa Claris, przerzutka jakaś SRAM 11-34, korba Hollowtech Narrow Wide 38z, wolnobieg 8 rz 11-32.

W sumie fajnie chodzi, w razie czego dałoby radę dorzucić 2 klamkomanetkę i jakis mniejszy blat. Ale na moje potrzeby ten zestaw jest idealny, 

Opublikowano (edytowane)

Pytanko odnosnie tribana RC120, czy tam mozna wymienić tylna przrzutke na cos bardziej "gravleowego" ?

Mam na mysli alivio.

Gdzieś wyczytałem, że:

"Uciąg linki w Clarisie i Sorze jest taki sam. Alivio będzie działało tak samo z jedną jak i drugą klamkomanetką."

Tylko ze tam jest całosc na microshifcie

Edit:

Czy do tego Tribana wejda te opony ?

https://allegro.pl/oferta/opona-continental-double-fighter-iii-37-622-8584540187

Edytowane przez piwko7
Opublikowano
5 godzin temu, piwko7 napisał:

Pytanko odnosnie tribana RC120, czy tam mozna wymienić tylna przrzutke na cos bardziej "gravleowego" ?

Mam na mysli alivio.

Gdzieś wyczytałem, że:

"Uciąg linki w Clarisie i Sorze jest taki sam. Alivio będzie działało tak samo z jedną jak i drugą klamkomanetką."

Tylko ze tam jest całosc na microshifcie

Edit:

Czy do tego Tribana wejda te opony ?

https://allegro.pl/oferta/opona-continental-double-fighter-iii-37-622-8584540187

Co do przerzutek to nie powiem na 100%, jedynie wydaje mi się że będzie pasować.

Jeśli idzie o opony, to do T100 te weszłyby spokojnie, myślę że i tu powinno być ok.
Wg Reddita 38 tam wchodzi, ale bez błotników.
No a jak nie podejdzie(w co bardzo wątpię), to zawsze możesz odsprzedać :P

Opublikowano
3 minuty temu, FalconHeavy napisał:

Opony Continental Speed Ride 700x42c ZWIJANE weszły ale na tarczach + inny wideł.

1601272124090.jpg

Wlasnie przekopałem cale forum i widzialem to :)

Ktoś wrzucał ze realnie mają 37-38 mm a nie 42. 

Mimo to wziąłem double fightery 37C, powinny raczej wejść. W piątek/sobote wrzuce czy sie mieszczą do RC120 z tarczami 

Opublikowano

38 będzie bezpieczniej. Tak wyglądało na szczęce 42c.

IMG_20200925_125353.jpg

A tak się skończyła jazda semi slicku ;)

Sezon 2020 zakończony.

Screenshot_2020-11-09-11-37-42-082_com.facebook.orca.jpg
  • Lubię to! 1
Opublikowano

O kurczak...chyba zbroja z gipsu?
Zdrowia!

Ostatnio też się glebnąłem na liściach, ale bez uszczerbku na szczęście.

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

obojczyk i 3 żeberka.

Takie cudo mam i polecam ze względu na bezproblemowe prowadzenie pasów - Szluwki z pivotem. Miałem inną to się wszystko pitoliło z pasami.

orteza-osemkowa.jpg

Edytowane przez FalconHeavy