Skocz do zawartości

Triban 100 - commuter, "gravel", pierwszy baranek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@TTomson Powinien pasować. Obok kasety 7rz jest podkładka dystansowa więc de facto bębenek w kole jest 8/9 i chyba 10 rzędowy (kaseta 8rz ma chyba taką samą szerokość co 10rz. Jeśli się mylę proszę o sprostowanie). Większym problemem jest kwestia napięcia łańcucha. Będziesz musiał albo kupić jakiś napinacz albo wykorzystać przerzutkę najlepiej z mocniejszą sprężyną. Przerzutka niekoniecznie musi być sprawna. 

Opublikowano
1 minutę temu, Raphael80 napisał:

@TTomson Powinien pasować. Obok kasety 7rz jest podkładka dystansowa więc de facto bębenek w kole jest 8/9 i chyba 10 rzędowy (kaseta 8rz ma chyba taką samą szerokość co 10rz. Jeśli się mylę proszę o sprostowanie). Większym problemem jest kwestia napięcia łańcucha. Będziesz musiał albo kupić jakiś napinacz albo wykorzystać przerzutkę najlepiej z mocniejszą sprężyną. Przerzutka niekoniecznie musi być sprawna. 

O napinaczu wiem:) Skończę przeprowadzkę i zacznę ten projekt, zobaczymy co z tego wyjdzie:)

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, TTomson napisał:

O napinaczu wiem:) Skończę przeprowadzkę i zacznę ten projekt, zobaczymy co z tego wyjdzie:)

Nie chcę Cię krytykować, ale moim osobistym zdaniem troche szkodza zachodu. Zbliżony efekt osiągniesz zostawiając wszystko tak jest. 

Ale też nie jeździłem nigdy na singlu (chyba że Wigry 3 to też jakby quasi single :) ) , być moze to faktycznie fajna sprawa. 

Ja z kolei zakupiłem 20 m taśmy odblaskowej do TIRA i zamierzam obkleić moje rowery tą taśmą. Takiego Tribana nikt nie ma. :)

Edytowane przez tygrysek
Opublikowano
31 minut temu, tygrysek napisał:

Nie chcę Cię krytykować, ale moim osobistym zdaniem troche szkodza zachodu. Zbliżony efekt osiągniesz zostawiając wszystko tak jest. 

Ale też nie jeździłem nigdy na singlu (chyba że Wigry 3 to też jakby quasi single :) ) , być moze to faktycznie fajna sprawa. 

Ja z kolei zakupiłem 20 m taśmy odblaskowej do TIRA i zamierzam obkleić moje rowery tą taśmą. Takiego Tribana nikt nie ma. :)

Zobaczymy jak wyjdzie:) Twojego Tribana też jestem ciekaw.

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Ninja T100 - galeria ;)

Jeszcze jakieś logo ninja na główkę :D

Muszę jakiś mniejszy trójkąt pod ramę kupić bo obecny jest za duży. 

Runda kalibracyjna wokół komina zrobiona. Stwierdzono krzywą kierownicę, luzy na sterach i rozjechane biegi ale jest szybciej ;)

IMG_20200703_163259-01.jpeg IMG_20200703_163320-01.jpeg

Edytowane przez FalconHeavy
Opublikowano
5 godzin temu, FalconHeavy napisał:

Ninja T100 - galeria ;)

Jeszcze jakieś logo ninja na główkę :D

Muszę jakiś mniejszy trójkąt pod ramę kupić bo obecny jest za duży. 

Runda kalibracyjna wokół komina zrobiona. Stwierdzono krzywą kierownicę, luzy na sterach i rozjechane biegi ale jest szybciej ;)

IMG_20200703_163259-01.jpeg IMG_20200703_163320-01.jpeg

Bardzo ładny efekt. Gratuluję pomysłu na projekt 😀

z przodu i tyłu masz założone hamulce shimano tiagra ? Jaką Szerokość opony masz teraz założoną?

Opublikowano (edytowane)

Tiagra tylko z przodu. Tribanowy hebel nie pasował do widełka. 

Opony to vittoria Zafiro. Tył 30c, przód 28c. Wizualnie nie widać różnicy, ale zawsze to trochę większa poduszka pod tyłkiem. 

Rower to głównie commuter ścieżka/ulica ale zdarza się i po lesie na tych oponach. Nie ma tragedii ;)

Generalnie problem btwina to starodawne główki 1 1/8, przez co jest problem z doborem widełek pod szeroką oponę. Ja znalazłem tylko jedne na ali opisane tam jako bonttrager. 

Edytowane przez FalconHeavy
Opublikowano

Mój triban jak na razie tylko z nowym przednim kołem xD zostało mi kupić jeszcze korbę i przerzutkę przód i cały osprzęt będzie Claris. Pytam o zaciski bo nie wiem czy da się zastąpić te oryginalne z tribana na jakieś inne. 
Mój triban w oczekiwaniu na korbę :D 

00DEA875-AE30-4D07-8AF9-037607AF804B.jpeg
Opublikowano
Godzinę temu, damian398 napisał:

z przodu i tyłu masz założone hamulce shimano tiagra ? Jaką Szerokość opony masz teraz założoną?

W dniu 27.06.2020 o 16:45, damian398 napisał:

Jaką szerokość opony mogłeś zmieścić do shimano 105 ?

Jak Ci zależy aby hamulce nie ograniczały szerokości opon to może zastanów się nad tektro r559 

Opublikowano

Ale te ori z tribana będą działać. To nie jest tak, że chciałem tiagre. Po prostu mój wideł ma mocowanie bliżej koła o nie dało się podnieść wystarczająco wysoko klocków by się pokrywały obręczą. Wolałem nie rozwiercać systemu od którego zależy moje bezpieczeństwo ;)

Opublikowano
12 godzin temu, FalconHeavy napisał:

To co było dostępne w Obi i trochę droższe niż reszta. Eksperyment, najwyżej zrobię to inaczej. Przynajmniej wiem, że potrafię to zrobić schludnie bez zacieków. 

Widły czyli tam gdzie zaczepiam o stojak, koło łańcucha itp będą chronione taśmą. Nawet fajnie to wygląda. 

IMG_20200703_100341.jpg IMG_20200703_100326.jpg

Dużo z tym roboty? 
Możesz po krótce opisać kroki takiego malowania? Ile kosztowały "szpreje"? matowiłeś to jakoś przed malowaniem?

Opublikowano
Godzinę temu, Raphael80 napisał:

Jak Ci zależy aby hamulce nie ograniczały szerokości opon to może zastanów się nad tektro r559 

A da radę bez problemu je podłączyć pod klamkomanetki shimano Claris ? 

Opublikowano

@damian398 Na poniższym filmie masz te hamulce pożenione z klamkomanetkami microshift więc z shimano claris też powinno działać. Jeśli już ma gdzieś wystąpić problem to z mocowaniem. Ale ponieważ nie mam tych hamulców to nie twierdzę że jakiś problem może wystąpić ani nie gwarantuję że instalacja się powiedzie bezproblemowo ;) PS. Z filmu wynika że siła hamowania tych hamulców jest średnia (podobna pewnie jak w oryginalnych) więc do zmiany klocki/okładziny na jakieś lepsze. 

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, damian398 napisał:

A da radę bez problemu je podłączyć pod klamkomanetki shimano Claris ? 

Tak, przecież z tyłu mam nadal oryginalny hebel. Zanim zmieniłem widelec z przodu też był btwin + klamka claris.

Matowiłem 

15 godzin temu, Fiorino napisał:

Dużo z tym roboty? 
Możesz po krótce opisać kroki takiego malowania? Ile kosztowały "szpreje"? matowiłeś to jakoś przed malowaniem?

Matowiłem papierem, odtłuściłem i malowałem z przerwami 12-15 min. około 4 godzin mi zajęło bo dawno czegoś takiego nie robiłem. Starałem się by nie było zacieków więc zgodnie z zasadą, że lepiej więcej w powietrze puścić niż na ramę. Trochę tych warstw poleciało zanim zakryło wszystko. 

Miałem kiepskie światło i słaby przewiew :P

Nie zapomnij o masce! 

IMG_20200704_132636.jpg Edytowane przez FalconHeavy
Opublikowano

Przed malowaniem, zwłaszcza na czarno, popytajcie w okolicznych zakładach, co produkują ogrodzenia/bramy ile by kosztowało wrzucenie do pieca i malowanie proszkowe przy okazji, ja kiedyś za ramę od waganta dałem 80 zł

• Lubię to! 1
Opublikowano

Witam wszystkich!

Od kilku tygodni Poruszam się tribankiem 100 z prostą kierownicą. 
Zachciało mi się zmiany opon na takie, aby móc wjechać w lasek na jakiś szuter i kupiłem opony z Deca 700x38. Wcześniej znalazłem gdzieś zdjęcie i info ze wchodzą i można normalnie jeździć, ale w moim tribku przy tylnym kole niestety opona obciera o szczęki hamulca. Przesunąłem je trochę, przy jeździe nie obciera ale niestety przy hamowaniu tyłem jest lipa i opona trze o szczękę z prawej strony. Z lewej jest spokojnie kilka mm luzu, a z prawej bez hamulca 1-2 mm, jak zacisnę hamulec niestety trze. 
Przód idealnie, nie nie obciera.

Czy jest opcja na jakieś podregulowanie szczęk aby opona nie tarła ? Czy przegryźć gorycz porażki i kupić oponę 35mm?

813bdbfca92f1f28med.jpg

Opublikowano

Z tego co ja kojarzę to max 35c. 

Poza tym ja na szuter śmigam 28+30c i jakoś jedzie. 

Czy amerykanie też takie górskie opony montują na żwirek, czy jest to typowo europejska interpretacja mega żwiru? 

Mój następny rower będzie typowym gravelem ale w celu zachowania uniwersalności droga/las będą to opony 32-35c. Tak to sobie obmyśliłem bo na razie nie można go kupić i mogę tylko dywagować ;)

Opublikowano
27 minut temu, Kris8626 napisał:

Witam wszystkich!

Od kilku tygodni Poruszam się tribankiem 100 z prostą kierownicą. 
Zachciało mi się zmiany opon na takie, aby móc wjechać w lasek na jakiś szuter i kupiłem opony z Deca 700x38. Wcześniej znalazłem gdzieś zdjęcie i info ze wchodzą i można normalnie jeździć, ale w moim tribku przy tylnym kole niestety opona obciera o szczęki hamulca. Przesunąłem je trochę, przy jeździe nie obciera ale niestety przy hamowaniu tyłem jest lipa i opona trze o szczękę z prawej strony. Z lewej jest spokojnie kilka mm luzu, a z prawej bez hamulca 1-2 mm, jak zacisnę hamulec niestety trze. 
Przód idealnie, nie nie obciera.

Czy jest opcja na jakieś podregulowanie szczęk aby opona nie tarła ? Czy przegryźć gorycz porażki i kupić oponę 35mm?

813bdbfca92f1f28med.jpg

Nasza obręcz w Tribanie może pomieścić max 32C. Ja mam 35C i musze dopompować koło raz na 4 dni. 38C to bałbym się jeździć już na tych obręczach.

Opublikowano

W moim wstawiłem koła na obręczach 28c+, tylko przedni fork mnie ogranicza. Może następny właściciel jeśli przejdzie na tarcze to i tak zmieni fork. Koła również już mają mocowanie na tarcze. 

Opublikowano

Na razie poradziłem sobie z problemem, dałem dłuższą śrubkę do mocowania klocka i dwie podkładki, przez co klocek ma krótsza drogę do koła a szczeka nie zamyka się tak głęboko jak wcześniej.

TTomson, dzisiaj zrobiłem na nich pierwsze 35 km po leśnych korzeniach, przez szuter kończąc asfaltem, na razie oprócz obcierki innych problemów nie zauważyłem, ale dzięki za uwagę, będę obserwował jak się zachowują i w ostateczności zmienię na 35C. 

• Lubię to! 2
Opublikowano

Brawo za kreatywność. Triban tego wymaga ;)

Opublikowano
31 minut temu, Kris8626 napisał:

Na razie poradziłem sobie z problemem, dałem dłuższą śrubkę do mocowania klocka i dwie podkładki, przez co klocek ma krótsza drogę do koła a szczeka nie zamyka się tak głęboko jak wcześniej.

TTomson, dzisiaj zrobiłem na nich pierwsze 35 km po leśnych korzeniach, przez szuter kończąc asfaltem, na razie oprócz obcierki innych problemów nie zauważyłem, ale dzięki za uwagę, będę obserwował jak się zachowują i w ostateczności zmienię na 35C. 

Pewno podpatrzyłeś moje foty, że 38c wchodzi - ja co prawda nie musiałem kombinować z podkładkami (co jest nieco dziwne, ale może to dlatego, że mam inne klocki), ale wpadłeś na to jak temat rozwiązać i to się liczy :)

Godzinę temu, TTomson napisał:

Nasza obręcz w Tribanie może pomieścić max 32C. Ja mam 35C i musze dopompować koło raz na 4 dni. 38C to bałbym się jeździć już na tych obręczach.

Jeżdzę i żyję (jeszcze ;P), ale fakt, jak jest niskie cisnienie, to rower potrafi się zachować nieprzewidywalnie.

Opublikowano

No dobra Pany. A co słychać u autora tematu, który mu tu okupujemy? @noren? 😁