pawcio_93 Opublikowano 30 Czerwca 2020 Opublikowano 30 Czerwca 2020 7 godzin temu, Dziaku napisał: Ja kupiłem w sklepie rowerplus ~70zł za sztukę przez allegro. Slick, przez środek po obwodzie lecą dwa rowki, na bokach opony jest kilka nacięć ale ogólnie bieżnikiem bym tego nie nazwał. Poza tym spodziewałem się znacznego spadku komfortu - węższa opona, wyższe ciśnienie, ale o dziwo komfort jazdy praktycznie taki sam jak na fabrycznych 32, nie wiem czy to wynika z konstrukcji opony (zwijana) czy zastosowanej mieszanki gumy. Wczoraj na jeździe testowej zaliczyłem nawet jakiś mały szuterek w parku i też było okej. Dzięki wielkie za opis
damian398 Opublikowano 30 Czerwca 2020 Opublikowano 30 Czerwca 2020 Czy jak założę przerzutkę na przód shimano 105 2rz (bo mogę kupić w dobrej cenie) to będzie ona działać z klamką Claris 2 rz i korba 50/34 Claris ?
Dziaku Opublikowano 30 Czerwca 2020 Opublikowano 30 Czerwca 2020 2 godziny temu, damian398 napisał: Czy jak założę przerzutkę na przód shimano 105 2rz (bo mogę kupić w dobrej cenie) to będzie ona działać z klamką Claris 2 rz i korba 50/34 Claris ? Z klamkomanetkami powinno działać, pytanie czy łańcuch 8 rzędowy zmieści się do wózka przeznaczonego do łańcuchów 11 rzędowych.
damian398 Opublikowano 30 Czerwca 2020 Opublikowano 30 Czerwca 2020 Łańcuch mam obecnie KMC X8 do napędu 6/7/8s
Dziaku Opublikowano 1 Lipca 2020 Opublikowano 1 Lipca 2020 11 godzin temu, damian398 napisał: Łańcuch mam obecnie KMC X8 do napędu 6/7/8s No właśnie o to mi chodzi, łańcuch do napędu 6/7/8 ma szerokość ~7,3 mm, łańcuch 11 rzędowy ma szerokość 5,5 mm, więc nie wiem czy twój łańcuch 6/7/8 zmieści się w wózku przerzutki 11 rzędowej, albo jak już się zmieści to czy nie będzie się ocierać. Ja bym racze szukał przerzutki Tourney/Claris/ew. Sora
Fiorino Opublikowano 1 Lipca 2020 Opublikowano 1 Lipca 2020 (edytowane) W dniu 29.06.2020 o 13:14, mmichal napisał: Raczej 40 nie wejdzie, ja mam 35c i jest już niedużo miejsca, max 38 pewnie żeby nie obcierało. A suport: Jak korba na kwadrat to nie zmieniaj, ale koszt nowego to 30-40zł więc nie jest źle. Ja zmieniłem bo korbę taniej na HT2 Zatem jaką tanią, a dobrą gravelową oponę 700x38c polecacie? Z tych tanich jest coś lepsze niż CST Pika? Czy ktoś korzystał z opon Giant CROSSCUT S lub Giant Sycamore S ? Edytowane 1 Lipca 2020 przez Fiorino
FalconHeavy Opublikowano 1 Lipca 2020 Opublikowano 1 Lipca 2020 W dniu 29.06.2020 o 22:23, Dziaku napisał: Fabryczne opony zaczynały mieć takie łyse placki, trochę dziwne bo raczej nie blokuje kół podczas hamowania. Strasznie mnie to irytowało, więc dzisiaj wleciały Continentale Ultra Sport III 700x28C. Niebo a ziemia, serio nie wiedziałem że opony mogą zrobić taką różnice w odczuciach z jazdy. Rower wydaje się jakby zrywniejszy, łatwiej utrzymać prędkość, no szok. No i 300g w dół na jednej oponie Polecam każdemu, zdecydowanie najlepszy upgrade jaki zrobiłem w Tribanie, żałuje tylko że tak późno :P. Dla mnie najlepszy upgrade to klamkomanetki. Wygoda i bezpieczeństwo. Opony to część eksploatacyjna. W dniu 29.06.2020 o 22:23, Dziaku napisał: Fabryczne opony zaczynały mieć takie łyse placki, trochę dziwne bo raczej nie blokuje kół podczas hamowania. Strasznie mnie to irytowało, więc dzisiaj wleciały Continentale Ultra Sport III 700x28C. Niebo a ziemia, serio nie wiedziałem że opony mogą zrobić taką różnice w odczuciach z jazdy. Rower wydaje się jakby zrywniejszy, łatwiej utrzymać prędkość, no szok. No i 300g w dół na jednej oponie Polecam każdemu, zdecydowanie najlepszy upgrade jaki zrobiłem w Tribanie, żałuje tylko że tak późno :P. Dla mnie najlepszy upgrade to klamkomanetki. Wygoda i bezpieczeństwo. Opony to część eksploatacyjna.
barto125 Opublikowano 1 Lipca 2020 Opublikowano 1 Lipca 2020 Witam. Też mam T100, już 3 lata i pora na mały upgrade w końcu, będę relacjonował Zamawiał ktoś ostatnio klamki z ali? Długo idą? 1
Dziaku Opublikowano 2 Lipca 2020 Opublikowano 2 Lipca 2020 (edytowane) 8 godzin temu, barto125 napisał: Witam. Też mam T100, już 3 lata i pora na mały upgrade w końcu, będę relacjonował Zamawiał ktoś ostatnio klamki z ali? Długo idą? Ja zamawiałem w zeszłym roku, szły 3 tygodnie niecałe. Ale w tym roku jest znacznie gorzej, 15 maja zamówiłem dwa czujniki Magene i do tej pory ich nie mam. Na stronie Aliexpress podają niby, że jak paczka nie przyjdzie do 17 sierpnia to mogę ubiegać się o zwrot kasy ... swego czasu zamawiałem całkiem sporo pierdół do motocykli i telefonów na aliexpress, nigdy tyle nie czekałem. Swoją drogą to : W dniu 17.06.2020 o 13:31, Dziaku napisał: Jakiś czas temu zaliczyłem lekką glebę przy ok 25 km/h (jechałem równolegle do torów tramwajowych i przy próbie przejechania przez nie koło zostało w szynach :D). Prawa klamkomanetka od tego czasu lekko świruje przy zrzucaniu biegów na cięższe (luzowaniu linki) - czasem zrzuci o jeden, czasem o dwa, a czasem wypuszcza całą linkę ... Dziś to będę próbował poczyścić, poregulować ale coś mi się wydaje że klamkomanetka do wymiany będzie ... Klamkomanetke rozebrałem wyczyściłem, poskładałem, wymieniłem linkę (tak profilaktycznie, bo bez linki też słychać że zapadka przeskakuje kilka ząbków ...) i nic się nie zmieniło. Dalej zrzuca po 3-4 biegi ... jakoś nauczyłem się z tym żyć, ale pomału się rozglądam za używanymi Shimano ... Edytowane 2 Lipca 2020 przez Dziaku 1
barto125 Opublikowano 2 Lipca 2020 Opublikowano 2 Lipca 2020 (edytowane) 5 godzin temu, Dziaku napisał: Jakiś czas temu zaliczyłem lekką glebę przy ok 25 km/h (jechałem równolegle do torów tramwajowych W mojej karierze gleby tylko na piasku się zdarzają, więc sprzęt bezpieczny Nie mówię, że na asfalcie nie może się wydarzyć, ale obecnie jeżdżę 50/50 las, ścieżki rowerowe, z resztą to mój pierwszy duży rower, który nie jest starszy niż ja, trochę mogę zainwestować i jak się wkręcę na poważnie, wtedy można nad czymś profi myśleć. Chociaż w sumie coś takiego znalazłem: https://www.olx.pl/oferta/grupa-szosowa-shimano-CID767-IDDT05j.html Co sądzicie, nada się? Edytowane 2 Lipca 2020 przez barto125
Gość Opublikowano 2 Lipca 2020 Opublikowano 2 Lipca 2020 Od kiedy mój wylądował na strychu, a zacząłem męczyć gruz z lat 90tych to jakoś więcej jeżdżę i nie muszę grzebać Kaido miał rację
TTomson Opublikowano 2 Lipca 2020 Opublikowano 2 Lipca 2020 1 godzinę temu, FalconHeavy napisał: E tam, będę malował Czekam na efekt:)
Faerloss Opublikowano 2 Lipca 2020 Opublikowano 2 Lipca 2020 (edytowane) 2 godziny temu, FalconHeavy napisał: E tam, będę malował Szprejami zwykłymi? Będziesz ściągał stary lakier, czy tylko matowienie+podkład i jazda? BTW - zastanawiam się nad zmianą Tribana na.... Tabou Gravo(tak, sam się dziwię:D ) lub Romet Aspre 1; nie wiem tylko którego wybrać Soota odrzuciłem, za sztywne osie kilka stów więcej chyba niezbyt warto... Edytowane 2 Lipca 2020 przez Faerloss literówka
Dziaku Opublikowano 3 Lipca 2020 Opublikowano 3 Lipca 2020 11 godzin temu, FalconHeavy napisał: Znowu popsułem rower 😂 Ile waży sama rama ?
FalconHeavy Opublikowano 3 Lipca 2020 Opublikowano 3 Lipca 2020 (edytowane) Godzinę temu, Dziaku napisał: Ile waży sama rama ? Wyszło całkiem fajnie, bez zacieków ale coś czuję, że to będzie zbyt delikatne. Ostatecznie jak zrobi się z tego miazga, to pomaluje jakimś ciemnym podkładowym. Może z epoxydem Edytowane 3 Lipca 2020 przez FalconHeavy 1
TTomson Opublikowano 3 Lipca 2020 Opublikowano 3 Lipca 2020 55 minut temu, FalconHeavy napisał: Wyszło całkiem fajnie, bez zacieków ale coś czuję, że to będzie zbyt delikatne. Ostatecznie jak zrobi się z tego miazga, to pomaluje jakimś ciemnym podkładowym. Może z epoxydem Czym to malowałeś?
TTomson Opublikowano 3 Lipca 2020 Opublikowano 3 Lipca 2020 11 godzin temu, Faerloss napisał: Szprejami zwykłymi? Będziesz ściągał stary lakier, czy tylko matowienie+podkład i jazda? BTW - zastanawiam się nad zmianą Tribana na.... Tabou Gravo(tak, sam się dziwię:D ) lub Romet Aspre 1; nie wiem tylko którego wybrać Soota odrzuciłem, za sztywne osie kilka stów więcej chyba niezbyt warto... Ten Tabou Gravo całkiem fajny:) 16 minut temu, FalconHeavy napisał: Szprajami Domyślam się:) Ale jakieś specjalne z utwardzaczem?
FalconHeavy Opublikowano 3 Lipca 2020 Opublikowano 3 Lipca 2020 To co było dostępne w Obi i trochę droższe niż reszta. Eksperyment, najwyżej zrobię to inaczej. Przynajmniej wiem, że potrafię to zrobić schludnie bez zacieków. Widły czyli tam gdzie zaczepiam o stojak, koło łańcucha itp będą chronione taśmą. Nawet fajnie to wygląda.
TTomson Opublikowano 3 Lipca 2020 Opublikowano 3 Lipca 2020 17 minut temu, FalconHeavy napisał: To co było dostępne w Obi i trochę droższe niż reszta. Eksperyment, najwyżej zrobię to inaczej. Przynajmniej wiem, że potrafię to zrobić schludnie bez zacieków. Widły czyli tam gdzie zaczepiam o stojak, koło łańcucha itp będą chronione taśmą. Nawet fajnie to wygląda. Wyszło fajnie, czekam jak będzie się prezentował rower w całości. A pytanie z innej beczki. Czy ktoś wie jak przerobić tylne koło z Tribana pod singla? Widziałem na allegro adaptery ale one są na 8rz, a ja mam 7rz. Czy taki adapter będzie pasował też do kasety 7rz? https://allegro.pl/oferta/adapter-reduktor-a2z-single-speed-zestaw-9345475839
tygrysek Opublikowano 3 Lipca 2020 Opublikowano 3 Lipca 2020 (edytowane) 1 godzinę temu, TTomson napisał: Wyszło fajnie, czekam jak będzie się prezentował rower w całości. A pytanie z innej beczki. Czy ktoś wie jak przerobić tylne koło z Tribana pod singla? Widziałem na allegro adaptery ale one są na 8rz, a ja mam 7rz. Czy taki adapter będzie pasował też do kasety 7rz? https://allegro.pl/oferta/adapter-reduktor-a2z-single-speed-zestaw-9345475839 Tak szczerze to po co? Przecież ten rower z prosta przerzutką i wolnobiegiem to prawie jak singiel, zresztą możesz nie używać przerzutki i masz singla za darmo.... Edytowane 3 Lipca 2020 przez tygrysek
TTomson Opublikowano 3 Lipca 2020 Opublikowano 3 Lipca 2020 Ja nie mam wolnobiegu tylko kasetę. Dlatego chce tak zrobić bo na ustawieniu 44/15 będzie dobrze, a nie będę się denerwował ciągłym ustawianiem przerzutki. I prostota roweru mnie kręci:). Jak tak zrobię będę miał na zbyciu klamki Microshift. Pytanie czy ten adapter podejdzie.
Rekomendowane odpowiedzi