Skocz do zawartości

Triban 100 - commuter, "gravel", pierwszy baranek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, Dziaku napisał:

Ja kupiłem w sklepie rowerplus ~70zł za sztukę przez allegro. Slick, przez środek po obwodzie lecą dwa rowki, na bokach opony jest kilka nacięć ale ogólnie bieżnikiem bym tego nie nazwał. Poza tym spodziewałem się znacznego spadku komfortu - węższa opona, wyższe ciśnienie, ale o dziwo komfort jazdy praktycznie taki sam jak na fabrycznych 32, nie wiem czy to wynika z konstrukcji opony (zwijana) czy zastosowanej mieszanki gumy. Wczoraj na jeździe testowej zaliczyłem nawet jakiś mały szuterek w parku i też było okej.

Dzięki wielkie za opis :D

Opublikowano

Czy jak założę przerzutkę na przód shimano 105 2rz  (bo mogę kupić w dobrej cenie) to będzie ona działać z klamką Claris 2 rz i korba 50/34 Claris ?

Opublikowano
2 godziny temu, damian398 napisał:

Czy jak założę przerzutkę na przód shimano 105 2rz  (bo mogę kupić w dobrej cenie) to będzie ona działać z klamką Claris 2 rz i korba 50/34 Claris ?

Z klamkomanetkami powinno działać, pytanie czy łańcuch 8 rzędowy zmieści się do wózka przeznaczonego do łańcuchów 11 rzędowych. 

Opublikowano

Łańcuch mam obecnie KMC X8 do napędu 6/7/8s 

Opublikowano
11 godzin temu, damian398 napisał:

Łańcuch mam obecnie KMC X8 do napędu 6/7/8s 

No właśnie o to mi chodzi, łańcuch do napędu 6/7/8 ma szerokość ~7,3 mm, łańcuch 11 rzędowy ma szerokość 5,5 mm, więc nie wiem czy twój łańcuch 6/7/8 zmieści się w wózku przerzutki 11 rzędowej, albo jak już się zmieści to czy nie będzie się ocierać. Ja bym racze szukał przerzutki Tourney/Claris/ew. Sora

Opublikowano (edytowane)
W dniu 29.06.2020 o 13:14, mmichal napisał:

Raczej 40 nie wejdzie, ja mam 35c i jest już niedużo miejsca, max 38 pewnie żeby nie obcierało.

A suport: Jak korba na kwadrat to nie zmieniaj, ale koszt nowego to 30-40zł więc nie jest źle. Ja zmieniłem bo korbę taniej na HT2

Zatem jaką tanią, a dobrą gravelową oponę 700x38c polecacie? Z tych tanich jest coś lepsze niż CST Pika? Czy ktoś korzystał z opon Giant CROSSCUT S lub 

Giant Sycamore S ?

Edytowane przez Fiorino
Opublikowano
W dniu 29.06.2020 o 22:23, Dziaku napisał:

Fabryczne opony zaczynały mieć takie łyse placki, trochę dziwne bo raczej nie blokuje kół podczas hamowania. Strasznie mnie to irytowało, więc dzisiaj wleciały Continentale Ultra Sport III 700x28C. Niebo a ziemia, serio nie wiedziałem że opony mogą zrobić taką różnice w odczuciach z jazdy. Rower wydaje się jakby zrywniejszy, łatwiej utrzymać prędkość, no szok. No i 300g w dół na jednej oponie :) Polecam każdemu, zdecydowanie najlepszy upgrade jaki zrobiłem w Tribanie, żałuje tylko że tak późno :P.

imageproxy.php?img=&key=168c1a94459c208f

IMG_0840.jpg IMG_0839.jpg IMG_0838.jpg

Dla mnie najlepszy upgrade to klamkomanetki. Wygoda i bezpieczeństwo. Opony to część eksploatacyjna. 

W dniu 29.06.2020 o 22:23, Dziaku napisał:

Fabryczne opony zaczynały mieć takie łyse placki, trochę dziwne bo raczej nie blokuje kół podczas hamowania. Strasznie mnie to irytowało, więc dzisiaj wleciały Continentale Ultra Sport III 700x28C. Niebo a ziemia, serio nie wiedziałem że opony mogą zrobić taką różnice w odczuciach z jazdy. Rower wydaje się jakby zrywniejszy, łatwiej utrzymać prędkość, no szok. No i 300g w dół na jednej oponie :) Polecam każdemu, zdecydowanie najlepszy upgrade jaki zrobiłem w Tribanie, żałuje tylko że tak późno :P.

imageproxy.php?img=&key=168c1a94459c208f

IMG_0840.jpg IMG_0839.jpg IMG_0838.jpg

Dla mnie najlepszy upgrade to klamkomanetki. Wygoda i bezpieczeństwo. Opony to część eksploatacyjna. 

Opublikowano

Witam. Też mam T100, już 3 lata i pora na mały upgrade w końcu, będę relacjonował :)

Zamawiał ktoś ostatnio klamki z ali? Długo idą?

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, barto125 napisał:

Witam. Też mam T100, już 3 lata i pora na mały upgrade w końcu, będę relacjonował :)

Zamawiał ktoś ostatnio klamki z ali? Długo idą?

Ja zamawiałem w zeszłym roku, szły 3 tygodnie niecałe. Ale w tym roku jest znacznie gorzej, 15 maja zamówiłem dwa czujniki Magene i do tej pory ich nie mam. Na stronie Aliexpress podają niby, że jak paczka nie przyjdzie do 17 sierpnia to mogę ubiegać się o zwrot kasy ... swego czasu zamawiałem całkiem sporo pierdół do motocykli i telefonów na aliexpress, nigdy tyle nie czekałem.

Swoją drogą to :

W dniu 17.06.2020 o 13:31, Dziaku napisał:

Jakiś czas temu zaliczyłem lekką glebę przy ok 25 km/h (jechałem równolegle do torów tramwajowych i przy próbie przejechania przez nie koło zostało w szynach :D). Prawa klamkomanetka od tego czasu lekko świruje przy zrzucaniu biegów na cięższe (luzowaniu linki) - czasem zrzuci o jeden, czasem o dwa, a czasem wypuszcza całą linkę ... Dziś to będę próbował poczyścić, poregulować ale coś mi się wydaje że klamkomanetka do wymiany będzie ...

Klamkomanetke rozebrałem wyczyściłem, poskładałem, wymieniłem linkę (tak profilaktycznie, bo bez linki też słychać że zapadka przeskakuje kilka ząbków ...) i nic się nie zmieniło. Dalej zrzuca po 3-4 biegi ... jakoś nauczyłem się z tym żyć, ale pomału się rozglądam za używanymi Shimano ...

Edytowane przez Dziaku
  • Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Dziaku napisał:

Jakiś czas temu zaliczyłem lekką glebę przy ok 25 km/h (jechałem równolegle do torów tramwajowych

W mojej karierze gleby tylko na piasku się zdarzają, więc sprzęt bezpieczny :D Nie mówię, że na asfalcie nie może się wydarzyć, ale obecnie jeżdżę 50/50 las, ścieżki rowerowe, z resztą to mój pierwszy duży rower, który nie jest starszy niż ja, trochę mogę zainwestować i jak się wkręcę na poważnie, wtedy można nad czymś profi myśleć.

Chociaż w sumie coś takiego znalazłem: https://www.olx.pl/oferta/grupa-szosowa-shimano-CID767-IDDT05j.html

Co sądzicie, nada się?

Edytowane przez barto125
Opublikowano

Od kiedy mój wylądował na strychu, a zacząłem męczyć gruz z lat 90tych to jakoś więcej jeżdżę i nie muszę grzebać Kaido miał rację :)

Opublikowano
1 godzinę temu, FalconHeavy napisał:

E tam, będę malował :D

Czekam na efekt:)

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, FalconHeavy napisał:

E tam, będę malował :D

Szprejami zwykłymi?
Będziesz ściągał stary lakier, czy tylko matowienie+podkład i jazda?

BTW - zastanawiam się nad zmianą Tribana na.... Tabou Gravo(tak, sam się dziwię:D ) lub Romet Aspre 1; nie wiem tylko którego wybrać

Soota odrzuciłem, za sztywne osie kilka stów więcej chyba niezbyt warto...

Edytowane przez Faerloss
literówka
Opublikowano
11 godzin temu, FalconHeavy napisał:

Znowu popsułem rower 😂

IMG_20200702_195537.jpg

Ile waży sama rama ?

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Dziaku napisał:

Ile waży sama rama ?

35f3bc14a54944d4d3e7c62372bcef88.jpg

Wyszło całkiem fajnie, bez zacieków ale coś czuję, że to będzie zbyt delikatne. 

Ostatecznie jak zrobi się z tego miazga, to pomaluje jakimś ciemnym podkładowym. Może z epoxydem

IMG_20200703_082318.jpg

IMG_20200703_083642.jpg

IMG_20200703_090042.jpg Edytowane przez FalconHeavy
  • Lubię to! 1
Opublikowano
55 minut temu, FalconHeavy napisał:

35f3bc14a54944d4d3e7c62372bcef88.jpg

Wyszło całkiem fajnie, bez zacieków ale coś czuję, że to będzie zbyt delikatne. 

Ostatecznie jak zrobi się z tego miazga, to pomaluje jakimś ciemnym podkładowym. Może z epoxydem

IMG_20200703_082318.jpg

IMG_20200703_083642.jpg

IMG_20200703_090042.jpg

Czym to malowałeś?

Opublikowano
11 godzin temu, Faerloss napisał:

Szprejami zwykłymi?
Będziesz ściągał stary lakier, czy tylko matowienie+podkład i jazda?

BTW - zastanawiam się nad zmianą Tribana na.... Tabou Gravo(tak, sam się dziwię:D ) lub Romet Aspre 1; nie wiem tylko którego wybrać

Soota odrzuciłem, za sztywne osie kilka stów więcej chyba niezbyt warto...

Ten Tabou Gravo całkiem fajny:)

16 minut temu, FalconHeavy napisał:

Szprajami ;)

Domyślam się:) Ale jakieś specjalne z utwardzaczem?

Opublikowano

To co było dostępne w Obi i trochę droższe niż reszta. Eksperyment, najwyżej zrobię to inaczej. Przynajmniej wiem, że potrafię to zrobić schludnie bez zacieków. 

Widły czyli tam gdzie zaczepiam o stojak, koło łańcucha itp będą chronione taśmą. Nawet fajnie to wygląda. 

IMG_20200703_100341.jpg IMG_20200703_100326.jpg
Opublikowano
17 minut temu, FalconHeavy napisał:

To co było dostępne w Obi i trochę droższe niż reszta. Eksperyment, najwyżej zrobię to inaczej. Przynajmniej wiem, że potrafię to zrobić schludnie bez zacieków. 

Widły czyli tam gdzie zaczepiam o stojak, koło łańcucha itp będą chronione taśmą. Nawet fajnie to wygląda. 

IMG_20200703_100341.jpg IMG_20200703_100326.jpg

Wyszło fajnie, czekam jak będzie się prezentował rower w całości.

A pytanie z innej beczki. Czy ktoś wie jak przerobić tylne koło z Tribana pod singla? Widziałem na allegro adaptery ale one są na 8rz, a ja mam 7rz. Czy taki adapter będzie pasował też do kasety 7rz?

https://allegro.pl/oferta/adapter-reduktor-a2z-single-speed-zestaw-9345475839

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, TTomson napisał:

Wyszło fajnie, czekam jak będzie się prezentował rower w całości.

A pytanie z innej beczki. Czy ktoś wie jak przerobić tylne koło z Tribana pod singla? Widziałem na allegro adaptery ale one są na 8rz, a ja mam 7rz. Czy taki adapter będzie pasował też do kasety 7rz?

https://allegro.pl/oferta/adapter-reduktor-a2z-single-speed-zestaw-9345475839

Tak szczerze to po co? Przecież ten rower z prosta przerzutką i wolnobiegiem to prawie jak singiel, zresztą możesz nie używać przerzutki i masz singla za darmo....

Edytowane przez tygrysek
Opublikowano

Ja nie mam wolnobiegu tylko kasetę. Dlatego chce tak zrobić bo na ustawieniu 44/15 będzie dobrze, a nie będę się denerwował ciągłym ustawianiem przerzutki. I prostota roweru mnie kręci:). Jak tak zrobię będę miał na zbyciu klamki Microshift.  Pytanie czy ten adapter podejdzie.

Opublikowano

Project Ninja in progres 

IMG_20200703_122302.jpg
  • Lubię to! 1