Skocz do zawartości

Triban 100 - commuter, "gravel", pierwszy baranek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatnio z braku czasu zastanawiam się nad sprzedażą swojego Tribana. Wymienione klamkomanetki na Microshift 2x7 oraz opony na Kenda 35C.

Opublikowano

Tak trochę pojeździłem i mam pytanie. Czy jest szansa aby ustawić tak przerzutki by gdy lańcuch bedac na maisymalnej przekatnej nie tarł o przednia przerzutke?

Pytam, bo sam wszystko ustawialem, a robilem to pierwszy raz.

Opublikowano

W clarisku jest coś takiego jak trymowanie. To takie pół przejście by nie tarło po przekosie. Niby nie powinno się kosić ale się da jak potrzeba ;)  

Wujek Szaj wytłumaczy:

• Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)

Jak myślicie za ile mogę wystawić swojego Tribana? Na zdjęciach jeszcze nie ma klamek Microshift i nowych opon 35C. Rower praktycznie nówka ma przejechane ok. 200 km.

911401870_triban100.jpg.d6f459499da0efd0b5cf510cd8bb19c5.jpg triban2.jpg.de85cc2f2a89c3ed86b95e730abf8356.jpg triban3.jpg.5e379785a0722a195a9903c309210b3b.jpg

Edytowane przez TTomson
dopisanie tekstu
Opublikowano (edytowane)

Mam koła na tych obręczach, tylko inne piasty - pod tarcze. Moje mała 135mm i nie ma problemu. Myślę, że 5mm różnicy nie robi. 

Mam takie 

https://allegro.pl/oferta/kolo-tyl-28-wzmacniane-8-10s-db-cz-9135604235?snapshot=MjAyMC0wNC0yOFQwNzo1Mzo1NC41NDhaO2J1eWVyOzQzYzFlMjU0YTJmYjM0MzRkNzU0N2MwMzY0Y2E5NTJiYmIyOGFhM2RhYjhiNmFhOTYwY2JmZWJiZGIxZTYxOTU%3D

IMG_20200607_111629-01.jpeg

Edytowane przez FalconHeavy
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, FalconHeavy napisał:

Mam koła na tych obręczach, tylko inne piasty - pod tarcze. Moje mała 135mm i nie ma problemu. Myślę, że 5mm różnicy nie robi. 

Mam takie 

https://allegro.pl/oferta/kolo-tyl-28-wzmacniane-8-10s-db-cz-9135604235?snapshot=MjAyMC0wNC0yOFQwNzo1Mzo1NC41NDhaO2J1eWVyOzQzYzFlMjU0YTJmYjM0MzRkNzU0N2MwMzY0Y2E5NTJiYmIyOGFhM2RhYjhiNmFhOTYwY2JmZWJiZGIxZTYxOTU%3D

IMG_20200607_111629-01.jpeg

W obydwu napisane jest ze szerokość tylnej piasty 135 mm ? Czy to chodzi o jakiś inny wymiar ?

Edytowane przez damian398
Opublikowano (edytowane)

W oryginale jest chyba 130, ale ciężko było takie dostać w połączeniu z resztą moich wymagań. Dlatego piszę że te 5 mm to mi nie robi różnicy.

To jest wymiar miedzy widełkami.

Opublikowano

Nie byłoby problemu z dostępnością. Tylko nie w takich pieniądzach. Alu nie powinno się ściskać. Dużo/nie dużo - może haki zjadać. Warto 2 podkładki wrzucić po 2mm. 2,5 to byłby ideał :)

Opublikowano

Szczerze? To tylko triban, nie żadna rakieta Elona Muska :D Na tak dużej powierzchni rozgięcie o 2,5 mm z każdej strony to żaden wyczyn.

- Siodełko na karbonowych prętach i oryginalnej sztycy jeździ u mnie drugi rok. Żadnych pęknięć.

- aluminiowe nakrętki na wentyl przeżyły zimę i nic się nie zapiekło.

Opublikowano

Zależy kto ile waży i ile ma w nogach. "Księżyce" wyorane w alu hakach już widziałem i spawałem

Opublikowano
2 godziny temu, Odie napisał:

Nie byłoby problemu z dostępnością. Tylko nie w takich pieniądzach. Alu nie powinno się ściskać. Dużo/nie dużo - może haki zjadać. Warto 2 podkładki wrzucić po 2mm. 2,5 to byłby ideał :)

To wymiar ramy jest za wąski Czy za szeroki do tej piasty koła z linku ??

Opublikowano

Jakiś czas temu zaliczyłem lekką glebę przy ok 25 km/h (jechałem równolegle do torów tramwajowych i przy próbie przejechania przez nie koło zostało w szynach :D). Prawa klamkomanetka od tego czasu lekko świruje przy zrzucaniu biegów na cięższe (luzowaniu linki) - czasem zrzuci o jeden, czasem o dwa, a czasem wypuszcza całą linkę ... Dziś to będę próbował poczyścić, poregulować ale coś mi się wydaje że klamkomanetka do wymiany będzie ...

Opublikowano
6 minut temu, damian398 napisał:

To wymiar ramy jest za wąski Czy za szeroki do tej piasty koła z linku ??

Oryginalne ośki T100 mają podobno 130 mm. 

Nie przyglądałem się na ośki czy tam nie wystarczy podmienić jakiś nakrętek na węższe.

Jak księżyc wytarty mam, ale miałem już jak kupiłem używkę. Moja rama jest wymieniona na mniejszą.

Opublikowano

Trzeba zacząć od tego, ze budżetowe ramy nigdy nie trzymają parametrów szerokościowych, a obecnie bywa, że są nawet krzywe na hakach.

Bardzo często taka rama pod 130 ma 132,5, a ile spotkałem 135-k co miały 134?

Przody nieraz też ciasne, albo zbyt luźne.

Tak, że milimetr na stronę w tą , czy w tą nie robi różnicy. Jedynie przy węższym kole często dochodzi regulacja.

1 godzinę temu, Odie napisał:

i spawałem

W alu też?

A co z odprężeniem w takiej sytuacji?

Opublikowano
W dniu 16.06.2020 o 13:58, TTomson napisał:

Jak myślicie za ile mogę wystawić swojego Tribana? Na zdjęciach jeszcze nie ma klamek Microshift i nowych opon 35C. Rower praktycznie nówka ma przejechane ok. 200 km.

911401870_triban100.jpg.d6f459499da0efd0b5cf510cd8bb19c5.jpg triban2.jpg.de85cc2f2a89c3ed86b95e730abf8356.jpg triban3.jpg.5e379785a0722a195a9903c309210b3b.jpg

Najlepiej po prostu przejrzeć ogłoszenia na olx lub innym portalu. Obecnie ktoś sprzedaje pomarańczowego Tribana RC100 chyba bez żadnych modyfikacji za 900 PLN. 

Opublikowano
37 minut temu, kaido2 napisał:

W alu też?

A co z odprężeniem w takiej sytuacji?

W alu symbolicznie - nie jestem profesjonalistą.

Przemysłowo spawałem nierdzewną, czarną i żeliwa i tutaj mogę podyskutować:)

Naprężenia są niewielkie przy takich elementach jak haki które do produkcji są przygotowywane jako gotowy element do wspawania w ramę z kawałka alu/stali - i ładnie odbiera ciepło. Jak nie to warto zawsze podłożyć np. blok, wypas jeśli mamy chłodziarkę zaadaptowaną do chłodzenia. Zazwyczaj "zalewałem" to co ludzie nabroili (bo szybko-zamykacz wbrew pozorom też trzeba umieć używać, a ludzie na pałę zaciskają i alu się poddaje). Natomiast uważam, że naprawa współczesnych ram alu/stal to kompletny bezsens. Ale klient nasz Pan - gwarancja zawsze była do bramy i w wykańczanie (frezowanie otworów, gwinty itp.) zawsze musiał bawić się sam. Bo się nie da zrobić tego potem idealnie prosto,a 0,5mm przesunięcia otworu na haku względem drugiego, a koło już stoi okrakiem przy pod siodłowej.

Opublikowano

Tylko właśnie alu nie odprężone pęka, nie każde, ale 6061, a 7005 dopiero i tu nie chodzi o naprężenia wynikające z pracy. Po prostu dość szybko walnie obok spawu.

Natomiast są ramy stalowe, które opłaca się spawać nawet czechosłowackie, czy radzieckie :).

Przy dobrej ramie szybkozamykacz krzywdy nie zrobi nawet jak zaciśniesz na chama. ale tak, są ramy i ramy, alu to tylko stop.

Opublikowano

Nie widziałem jeszcze żeby hak pękł (w sensie ten od koła - pomijam przerzutki). W sensie jeden widziałem (Duncon Cocker) ale to była ostra maszyna do grawitacji i te haki były źle pomyślane.

No i tak jak powiedziałem - współczesne. Stare stalowe to można do końca świata. Też zdecydowanie wolę stal - obadaj mój krążownik na zwiedzanie pomorza:

Zgaduj zgadula - kto wie co to za wideł? Podpowiedź: To jest fabryczne malowanie.

IMG-20200614-WA0001.jpg
Opublikowano
22 godziny temu, Odie napisał:

Nie widziałem jeszcze żeby hak pękł (w sensie ten od koła - pomijam przerzutki)

Ja widziałem wiele ram pękniętych zaraz idealnie za spawem , bo nie były odprężone w piecu. To jest tylko kwestia czasu.

Obecnie tak jak i kiedyś ramy są robione z dobrych rurek np Columbusa. Oczywiście nie są to makrokesze.

A krążownik spoko szperacz który praktycznie wszędzie wjedzie.

Opublikowano (edytowane)

Byłem przed chwilką obejrzeć rag+2. Coś mi się zrywa od tych poszukiwań. Im dłużej trwa tym droższe rowerki mnie interesują. 

Oczywiście raga nie było. GRIDD nie było :P

Było rondo ruut, używane. Rondo zbyt drogie bym się nad nim zastanawiał, ale w głowie przekonanie o jego cudowności ;)

Obmacalem, podnosiłem, przysiadłem i jakoś tak zadka nie urywa. Nie wiem co ze mną nie tak :D Nawet śrubki mocujące miał pordzewiałe. Klamki SRAM, jakieś takie jakbyś rękę robota w gumowej rękawiczce ściskał - taka proteza. Nie jest w pełni wypełniona skorupa pod gumowym kapturkiem. 

Sama rama, no nie wiem. Na obrazkach robi większe wrażenie. Nie, że to zły rower, tylko nie dał bym aż tyle za niego. 

Szkoda, że nie mieli rag+. Po tym rondo to kellys znów jakoś tak lepiej się prezentuje.