Raphael80 Opublikowano 14 Czerwca 2020 Opublikowano 14 Czerwca 2020 @Kessel12 Na opakowaniu każdej dętki jest zakres do jakiej szerokości opon pasują. Jeśli nie planujesz wrzucać szerszej opony niż oryginalna to wystarczy coś takiego https://allegro.pl/oferta/continental-race-28-wide-700x25-32-detka-sv-42mm-8642629629 Chociaż pewnie i z 35 mm nie byłoby problemu.
ffurbo Opublikowano 15 Czerwca 2020 Opublikowano 15 Czerwca 2020 W dniu 13.06.2020 o 21:53, Faerloss napisał: Pytanko - jakis sensowny widelec do tribana pod tarcze ktoś widział? Ja ostatnio przeglądałem allegro i coś takiego mi wpadło w oko: https://allegro.pl/oferta/widelec-28-accent-cx-one-1-1-8-przelajowy-army-7016993171 Dla mnie cena jednak za wysoka. Zastanawiam się się teraz nad zwykłym stalowym widelcem z piwotami i hamulcem canti albo v-break
TTomson Opublikowano 15 Czerwca 2020 Opublikowano 15 Czerwca 2020 Ostatnio z braku czasu zastanawiam się nad sprzedażą swojego Tribana. Wymienione klamkomanetki na Microshift 2x7 oraz opony na Kenda 35C.
Kessel12 Opublikowano 16 Czerwca 2020 Opublikowano 16 Czerwca 2020 Tak trochę pojeździłem i mam pytanie. Czy jest szansa aby ustawić tak przerzutki by gdy lańcuch bedac na maisymalnej przekatnej nie tarł o przednia przerzutke? Pytam, bo sam wszystko ustawialem, a robilem to pierwszy raz.
FalconHeavy Opublikowano 16 Czerwca 2020 Opublikowano 16 Czerwca 2020 W clarisku jest coś takiego jak trymowanie. To takie pół przejście by nie tarło po przekosie. Niby nie powinno się kosić ale się da jak potrzeba Wujek Szaj wytłumaczy: 1
TTomson Opublikowano 16 Czerwca 2020 Opublikowano 16 Czerwca 2020 (edytowane) Jak myślicie za ile mogę wystawić swojego Tribana? Na zdjęciach jeszcze nie ma klamek Microshift i nowych opon 35C. Rower praktycznie nówka ma przejechane ok. 200 km. Edytowane 16 Czerwca 2020 przez TTomson dopisanie tekstu
damian398 Opublikowano 16 Czerwca 2020 Opublikowano 16 Czerwca 2020 Podpowie ktoś czy te wymiary piast będą pasować do tribana ? Zobacz ofertę: Koła 28'' Stars Circle ALU Pod KASETĘ 8/9Rz ZACISK https://allegro.pl/oferta/kola-28-stars-circle-alu-pod-kasete-8-9rz-zacisk-8560194668?utm_medium=app_share&utm_source=facebook
FalconHeavy Opublikowano 16 Czerwca 2020 Opublikowano 16 Czerwca 2020 (edytowane) Mam koła na tych obręczach, tylko inne piasty - pod tarcze. Moje mała 135mm i nie ma problemu. Myślę, że 5mm różnicy nie robi. Mam takie https://allegro.pl/oferta/kolo-tyl-28-wzmacniane-8-10s-db-cz-9135604235?snapshot=MjAyMC0wNC0yOFQwNzo1Mzo1NC41NDhaO2J1eWVyOzQzYzFlMjU0YTJmYjM0MzRkNzU0N2MwMzY0Y2E5NTJiYmIyOGFhM2RhYjhiNmFhOTYwY2JmZWJiZGIxZTYxOTU%3D Edytowane 16 Czerwca 2020 przez FalconHeavy
damian398 Opublikowano 16 Czerwca 2020 Opublikowano 16 Czerwca 2020 (edytowane) 1 godzinę temu, FalconHeavy napisał: Mam koła na tych obręczach, tylko inne piasty - pod tarcze. Moje mała 135mm i nie ma problemu. Myślę, że 5mm różnicy nie robi. Mam takie https://allegro.pl/oferta/kolo-tyl-28-wzmacniane-8-10s-db-cz-9135604235?snapshot=MjAyMC0wNC0yOFQwNzo1Mzo1NC41NDhaO2J1eWVyOzQzYzFlMjU0YTJmYjM0MzRkNzU0N2MwMzY0Y2E5NTJiYmIyOGFhM2RhYjhiNmFhOTYwY2JmZWJiZGIxZTYxOTU%3D W obydwu napisane jest ze szerokość tylnej piasty 135 mm ? Czy to chodzi o jakiś inny wymiar ? Edytowane 16 Czerwca 2020 przez damian398
FalconHeavy Opublikowano 17 Czerwca 2020 Opublikowano 17 Czerwca 2020 (edytowane) W oryginale jest chyba 130, ale ciężko było takie dostać w połączeniu z resztą moich wymagań. Dlatego piszę że te 5 mm to mi nie robi różnicy. To jest wymiar miedzy widełkami. Edytowane 17 Czerwca 2020 przez FalconHeavy
Gość Opublikowano 17 Czerwca 2020 Opublikowano 17 Czerwca 2020 Nie byłoby problemu z dostępnością. Tylko nie w takich pieniądzach. Alu nie powinno się ściskać. Dużo/nie dużo - może haki zjadać. Warto 2 podkładki wrzucić po 2mm. 2,5 to byłby ideał
FalconHeavy Opublikowano 17 Czerwca 2020 Opublikowano 17 Czerwca 2020 Szczerze? To tylko triban, nie żadna rakieta Elona Muska Na tak dużej powierzchni rozgięcie o 2,5 mm z każdej strony to żaden wyczyn. - Siodełko na karbonowych prętach i oryginalnej sztycy jeździ u mnie drugi rok. Żadnych pęknięć. - aluminiowe nakrętki na wentyl przeżyły zimę i nic się nie zapiekło.
Gość Opublikowano 17 Czerwca 2020 Opublikowano 17 Czerwca 2020 Zależy kto ile waży i ile ma w nogach. "Księżyce" wyorane w alu hakach już widziałem i spawałem
damian398 Opublikowano 17 Czerwca 2020 Opublikowano 17 Czerwca 2020 2 godziny temu, Odie napisał: Nie byłoby problemu z dostępnością. Tylko nie w takich pieniądzach. Alu nie powinno się ściskać. Dużo/nie dużo - może haki zjadać. Warto 2 podkładki wrzucić po 2mm. 2,5 to byłby ideał To wymiar ramy jest za wąski Czy za szeroki do tej piasty koła z linku ??
Dziaku Opublikowano 17 Czerwca 2020 Opublikowano 17 Czerwca 2020 Jakiś czas temu zaliczyłem lekką glebę przy ok 25 km/h (jechałem równolegle do torów tramwajowych i przy próbie przejechania przez nie koło zostało w szynach :D). Prawa klamkomanetka od tego czasu lekko świruje przy zrzucaniu biegów na cięższe (luzowaniu linki) - czasem zrzuci o jeden, czasem o dwa, a czasem wypuszcza całą linkę ... Dziś to będę próbował poczyścić, poregulować ale coś mi się wydaje że klamkomanetka do wymiany będzie ...
FalconHeavy Opublikowano 17 Czerwca 2020 Opublikowano 17 Czerwca 2020 6 minut temu, damian398 napisał: To wymiar ramy jest za wąski Czy za szeroki do tej piasty koła z linku ?? Oryginalne ośki T100 mają podobno 130 mm. Nie przyglądałem się na ośki czy tam nie wystarczy podmienić jakiś nakrętek na węższe. Jak księżyc wytarty mam, ale miałem już jak kupiłem używkę. Moja rama jest wymieniona na mniejszą.
kaido2 Opublikowano 17 Czerwca 2020 Opublikowano 17 Czerwca 2020 Trzeba zacząć od tego, ze budżetowe ramy nigdy nie trzymają parametrów szerokościowych, a obecnie bywa, że są nawet krzywe na hakach. Bardzo często taka rama pod 130 ma 132,5, a ile spotkałem 135-k co miały 134? Przody nieraz też ciasne, albo zbyt luźne. Tak, że milimetr na stronę w tą , czy w tą nie robi różnicy. Jedynie przy węższym kole często dochodzi regulacja. 1 godzinę temu, Odie napisał: i spawałem W alu też? A co z odprężeniem w takiej sytuacji?
ffurbo Opublikowano 17 Czerwca 2020 Opublikowano 17 Czerwca 2020 7 godzin temu, FalconHeavy napisał: W oryginale jest chyba 130, ale ciężko było takie dostać w połączeniu z resztą moich wymagań. Dlatego piszę że te 5 mm to mi nie robi różnicy. To jest wymiar miedzy widełkami. https://allegro.pl/oferta/kolo-szosowe-tyl-28-rodi-stylus-qr-pod-kasete-8-9-8998459760 takie coś na 130 od jakiegoś czasu jest dostępne na allegro
Raphael80 Opublikowano 17 Czerwca 2020 Opublikowano 17 Czerwca 2020 W dniu 16.06.2020 o 13:58, TTomson napisał: Jak myślicie za ile mogę wystawić swojego Tribana? Na zdjęciach jeszcze nie ma klamek Microshift i nowych opon 35C. Rower praktycznie nówka ma przejechane ok. 200 km. Najlepiej po prostu przejrzeć ogłoszenia na olx lub innym portalu. Obecnie ktoś sprzedaje pomarańczowego Tribana RC100 chyba bez żadnych modyfikacji za 900 PLN.
Gość Opublikowano 17 Czerwca 2020 Opublikowano 17 Czerwca 2020 37 minut temu, kaido2 napisał: W alu też? A co z odprężeniem w takiej sytuacji? W alu symbolicznie - nie jestem profesjonalistą. Przemysłowo spawałem nierdzewną, czarną i żeliwa i tutaj mogę podyskutować:) Naprężenia są niewielkie przy takich elementach jak haki które do produkcji są przygotowywane jako gotowy element do wspawania w ramę z kawałka alu/stali - i ładnie odbiera ciepło. Jak nie to warto zawsze podłożyć np. blok, wypas jeśli mamy chłodziarkę zaadaptowaną do chłodzenia. Zazwyczaj "zalewałem" to co ludzie nabroili (bo szybko-zamykacz wbrew pozorom też trzeba umieć używać, a ludzie na pałę zaciskają i alu się poddaje). Natomiast uważam, że naprawa współczesnych ram alu/stal to kompletny bezsens. Ale klient nasz Pan - gwarancja zawsze była do bramy i w wykańczanie (frezowanie otworów, gwinty itp.) zawsze musiał bawić się sam. Bo się nie da zrobić tego potem idealnie prosto,a 0,5mm przesunięcia otworu na haku względem drugiego, a koło już stoi okrakiem przy pod siodłowej.
kaido2 Opublikowano 17 Czerwca 2020 Opublikowano 17 Czerwca 2020 Tylko właśnie alu nie odprężone pęka, nie każde, ale 6061, a 7005 dopiero i tu nie chodzi o naprężenia wynikające z pracy. Po prostu dość szybko walnie obok spawu. Natomiast są ramy stalowe, które opłaca się spawać nawet czechosłowackie, czy radzieckie . Przy dobrej ramie szybkozamykacz krzywdy nie zrobi nawet jak zaciśniesz na chama. ale tak, są ramy i ramy, alu to tylko stop.
Gość Opublikowano 17 Czerwca 2020 Opublikowano 17 Czerwca 2020 Nie widziałem jeszcze żeby hak pękł (w sensie ten od koła - pomijam przerzutki). W sensie jeden widziałem (Duncon Cocker) ale to była ostra maszyna do grawitacji i te haki były źle pomyślane. No i tak jak powiedziałem - współczesne. Stare stalowe to można do końca świata. Też zdecydowanie wolę stal - obadaj mój krążownik na zwiedzanie pomorza: Zgaduj zgadula - kto wie co to za wideł? Podpowiedź: To jest fabryczne malowanie.
damian398 Opublikowano 18 Czerwca 2020 Opublikowano 18 Czerwca 2020 22 godziny temu, ffurbo napisał: https://allegro.pl/oferta/kolo-szosowe-tyl-28-rodi-stylus-qr-pod-kasete-8-9-8998459760 takie coś na 130 od jakiegoś czasu jest dostępne na allegro Ciekawa propozycja w porównaniu do kół star arriv
kaido2 Opublikowano 18 Czerwca 2020 Opublikowano 18 Czerwca 2020 22 godziny temu, Odie napisał: Nie widziałem jeszcze żeby hak pękł (w sensie ten od koła - pomijam przerzutki) Ja widziałem wiele ram pękniętych zaraz idealnie za spawem , bo nie były odprężone w piecu. To jest tylko kwestia czasu. Obecnie tak jak i kiedyś ramy są robione z dobrych rurek np Columbusa. Oczywiście nie są to makrokesze. A krążownik spoko szperacz który praktycznie wszędzie wjedzie.
FalconHeavy Opublikowano 18 Czerwca 2020 Opublikowano 18 Czerwca 2020 (edytowane) Byłem przed chwilką obejrzeć rag+2. Coś mi się zrywa od tych poszukiwań. Im dłużej trwa tym droższe rowerki mnie interesują. Oczywiście raga nie było. GRIDD nie było Było rondo ruut, używane. Rondo zbyt drogie bym się nad nim zastanawiał, ale w głowie przekonanie o jego cudowności Obmacalem, podnosiłem, przysiadłem i jakoś tak zadka nie urywa. Nie wiem co ze mną nie tak Nawet śrubki mocujące miał pordzewiałe. Klamki SRAM, jakieś takie jakbyś rękę robota w gumowej rękawiczce ściskał - taka proteza. Nie jest w pełni wypełniona skorupa pod gumowym kapturkiem. Sama rama, no nie wiem. Na obrazkach robi większe wrażenie. Nie, że to zły rower, tylko nie dał bym aż tyle za niego. Szkoda, że nie mieli rag+. Po tym rondo to kellys znów jakoś tak lepiej się prezentuje. Edytowane 18 Czerwca 2020 przez FalconHeavy
Rekomendowane odpowiedzi