Skocz do zawartości

Triban 100 - commuter, "gravel", pierwszy baranek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@kaido2

Właśnie byłem na serwisie z oponą i mi powiedzieli że prewencyjne zalewanie mleczkiem dętek teraz nie stosuje.

No i jestem w kropce bo mam dosyć przygód z tylnym kołem. Nowa opona, obręcz oglądałem i nie widziałem żadnych ostrych miejsc, a przy wentylu co kilkaset km dętka łapie kapcia.

Jak żyć?

Opublikowano

Dlaczego nie przejdziesz na system bezdętkowy?

Opublikowano
1 minutę temu, KonradTrek800 napisał:

Dlaczego nie przejdziesz na system bezdętkowy?

Bo mam kupiony nowy wolnobieg 8 rzędowy i oponę, wolałbym je najpierw zajeździć a potem kupić jakieś koło pod kasetę dostosowane pod tubeless. 

Opublikowano

w sumie podstawa to przygotowanie rantu obręczy i opony (nadlewki). Zawór ludzie różnie traktują - kupują dedykowane lub lepią z wentyla wyciętego z dętek :) A tak wszystko robisz jak z normalnym. U mnie CX comp puszczały mleko ścianką. Ale się doszczelniły. SmartSamy w MTB za cholerę nie chcą się doszczelnić tą metodą ale obręcz jest za wąska do tych opon i mają ponad 20 lat.
Opublikowano
Godzinę temu, tygrysek napisał:

@kaido2

Właśnie byłem na serwisie z oponą i mi powiedzieli że prewencyjne zalewanie mleczkiem dętek teraz nie stosuje.

No i jestem w kropce bo mam dosyć przygód z tylnym kołem. Nowa opona, obręcz oglądałem i nie widziałem żadnych ostrych miejsc, a przy wentylu co kilkaset km dętka łapie kapcia.

Jak żyć?

A gdyby delikatnie pilnikiem złagodzić miejsce na wentyl w obręczy? Najprawdopodobniej tam jest problem i nie jest to rzadkość.

• Pomógł 1
Opublikowano
1 godzinę temu, tygrysek napisał:

A to ciekawe, pierwsze słyszę no ale.

No to brawo... Jak nie stosują.

Mnie ostatnio popuszczała dętka - mleko zakleiło, i nie musiałem się bawić w wymiankę. Dętka poddała się dopiero już przy sporej dziurze.

• Pomógł 1
Opublikowano
2 godziny temu, tygrysek napisał:

@kaido2

Jak żyć?

Na nowych kołach najpierw dałem 2 warstwy izolacyjnej i poszła dętka. Dałem 4 warstwy i jest OK.

• Pomógł 1
Opublikowano
2 godziny temu, tygrysek napisał:

@kaido2

Jak żyć?

Niekoniecznie obręcz, a jeśli ją wykluczyłeś, to możliwości są dwie:

- opaska, taśma przy otworze jest podwinięta, wystrzępiona/nierówna, zsunięta z otworu, miałem taki przypadek,

- stosujesz dętki zbyt wąskie do szerokości opony, bądź marnej jakości

Coś jest nie tak, jeśli przebijasz tylko dętkę w tylnym kole.

• Pomógł 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Odie napisał:

w sumie podstawa to przygotowanie rantu obręczy i opony (nadlewki). Zawór ludzie różnie traktują - kupują dedykowane lub lepią z wentyla wyciętego z dętek :) A tak wszystko robisz jak z normalnym. U mnie CX comp puszczały mleko ścianką. Ale się doszczelniły. SmartSamy w MTB za cholerę nie chcą się doszczelnić tą metodą ale obręcz jest za wąska do tych opon i mają ponad 20 lat.

A opona musi być tubless?

Opublikowano

Nie. Tylko trzeba Ją przygotować na rancie i liczyć się z tym, że będzie bałagan zanim doszczelni się na ściankach bocznych. Mi żona kazała ścianę malować w salonie.

Opublikowano

Czyli żona również zadowolona z tubless ;)

Opublikowano

Żona to mnie z domu wyrzuci, bo uważa, że mi na starość odbija :D

Opublikowano (edytowane)

To do czego jest triban 100 ;) 

Edytowane przez FalconHeavy
Opublikowano

Jakie linki i pancerze polecacie do przerzutek i hamulców ?

Opublikowano

Czytałem o linkach szlifowanych. Warte jest to dopłacania ?

Opublikowano
W dniu 21.05.2020 o 23:17, Dziaku napisał:

Ja chyba póki co kończę temat modyfikacji Tribana.  
Lista zmian na dzień dzisiejszy: 

- klamkomanetki Microshift R8 2x8,
- przerzutka przód Claris, 

- korba Prowheel Ounce 50/34,

- pedały jakieś podróby m520 z decathlona,

- suport Neco na maszynach,

- kaseta Microshift 12x32 8rz. z decathlona,

- łańcuch Accent 8rz., 

- owijka Pro Race Comfort + wkładki żelowe Pro,

- uchwyt na telefon Quad Lock Out-Front.

W planach jakieś konkretne lampki jeszcze tylko i opony za jakiś czas, podobają mi się Continetale Contact Speed. 

B94ADEB3-1B3F-456A-8E5E-806B7F4A9FEE.jpeg

Z ciekawości dziś zważyłem w takim setupie jak w cytowanym poście, czyli dwa koszyki, torebk podsiodłowa z dętka i łyżką. Wyszło 12.8kg, rozmiar XL. Całkiem sporo 😂

Ja póki co mam pauze, problemy z lewa noga, byłem już u fizjo, stwierdził ze cały pasmo biodrowo-piszczelowe mam przeciążone. Stało się to krótko po wymianie sztycy na taka z zerowym offsetem, zastanawiam się trochę nad jakimś fittingiem...

Opublikowano (edytowane)

No i pozmieniałem:

1. Klamkomanetki micronew 2/7 165 z przesyłka

2. Korba Tourney FC A070 - 115 z owijka i przesyłka

3. Support Shimano BB-UN-26 110/ BSA - 32,90

4. Przerzutka przednia Tourney FD-A070 - 52,89

5. SHIMANO SP40 Zestaw pancerzy i linek przerzutki - 24,90

6. Klocki CLARKS CPS240B - 42,90

Umęczyłem się z tym wszystkim. No ale mam com chciał😁

Edytowane przez Kessel12
  • Lubię to! 3
Opublikowano
9 godzin temu, Kessel12 napisał:

No i pozmieniałem:

1. Klamkomanetki micronew 2/7 165 z przesyłka

2. Korba Tourney FC A070 - 115 z owijka i przesyłka

3. Support Shimano BB-UN-26 110/ BSA - 32,90

4. Przerzutka przednia Tourney FD-A070 - 52,89

5. SHIMANO SP40 Zestaw pancerzy i linek przerzutki - 24,90

6. Klocki CLARKS CPS240B - 42,90

Umęczyłem się z tym wszystkim. No ale mam com chciał😁

Czy do tej korby obowiazkiem jest zmiana orginalnego suportu?

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Srebrzak napisał:

Czy obowiązkiem to nie wiem, ale zdaje sie tribanowy ma inny wymiar niz zalecany.

Edytowane przez Kessel12
Opublikowano
9 godzin temu, Srebrzak napisał:

Tak, fabryczny ma 122,5 a do kobry zalecany jest 110, także za duża różnica żeby coś drutować. 

• Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)

Pytanko - jakis sensowny widelec do tribana pod tarcze ktoś widział? 

Cały czas się zastanawiam czy przerabiać go pod tarcze, czy nie...wyniesie mnie to min.600zl zastanawiam się więc, czy by nie odpuścić i sobie coś kupić...ten mój związek z tribanem jest toksyczny 😂

Btw, patrzcie co na allegro znalazłem:

https://allegro.pl/oferta/rower-szosowy-serious-28-tiagra-2x10-9379870097?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Kozak ścigant jak za taką kasę :) jeno rozmiar nie mój 😁

Edytowane przez Faerloss
Opublikowano

Pytaniem. Takie "na leniwca".

Dentki do standardowych kół od T100 to jakie?

Wczaraj sobie pomykalem i zauwazylem mniej powietrza w kole. Oczywiscie nic sie nie stalo to tylko taki impuls był by pomyslec o zapasie😁