Skocz do zawartości

Triban 100 - commuter, "gravel", pierwszy baranek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jest i rama sootka 30: https://www.olx.pl/oferta/rama-gravel-kellys-soot-30-zestaw-CID767-IDFfNhS.html#03ec83fdd9

Cena spoko, rozmiar mój, ale jak policzę, że koła na sztywną oś to minimum 1000 za komplet + dokupienie suportu, nowej korby, kierownicy, mostka i kilku rzeczy, których nie mam i nie da się przeszczepić z trybika to jednak wolę kupić bardziej kompletny rowerek ;)

Gdybym miał takie koła na stanie to pewnie bym wziął.

Edytowane przez FalconHeavy
Opublikowano (edytowane)
23 godziny temu, GLSMN napisał:

Czy ma ktoś do sprzedania lewą dźwignie hamulca z tribana?

Ja mam komplet ori klamkomanetek na zbyciu ;) więc mogę samą lewą sprzedać 

Edytowane przez pawcio_93
Opublikowano

Jak rozmiar pasuje to bierz. Ja bym S bez wahania przygarnął. Koła opłaca się tylko z Chin ale teraz podnieśli koszty transportu więc trzeba czekać na lepsze czasy aby opłacało się składać.

Opublikowano

Tylko w tym wypadku nieco bardziej mnie kusi octane one frameset.

Opublikowano

Ale Ty tak bez przymiarki? Soot jest taki - sorry za określenie - kompletnie bez wyrazu. Geometria ni to sportowa, ni turystyczna. Opona tam max 2 cale wchodzi. Jedyny plus to brak press fita I współczesne mocowania do hamulców (masz w czym wybierać).

Opublikowano

Ten pierwszy karbon, to to samo:

http://accent-bikes.com/produkty/czesci/ramy/ramy-przelajowe/cx-one-carbon

Płacąc paypal mam przez 6 miesięcy 100% gwarancji. Jedynym ryzykiem to straszą mnie cłem antydumpingowym. Jedna osoba na tym forum dostała na chiński karbon w bonusie 50% cła :)

Natomiast ta aluminowa to bardzo popularna chińska marka rowerowa. Dużo osób w Azji kupuje całe rowery. Ochrona ali jest wystarczająca jednak wolałbym dopłacić 500zł do karbonu.

Kolejna sprawa to wymiary w tabelce tej ramy są popier.....e. Wykluczają się wzajemnie :) Muszę poprosić o szczegółowe dane bo nie wiem, który rozmiar dla mnie.

A własnie ci znajomi mieli coś poza VAT23% do zapłacenia na WER?

Opublikowano

A to nie jest tak, że te wszystkie czajna karbony to tylko presfit?

Opublikowano

Nie. Czesto rama jest we wszystkich możliwych wariantach, nawet włoskim.

Opublikowano

Tak, jest BSA i można sobie nawet wybrać czy widelec ma być na 12 czy 15mm oś.

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, KonradTrek800 napisał:

A własnie ci znajomi mieli coś poza VAT23% do zapłacenia na WER?

Niektórzy sprzedawcy mają gwarancję ze nie zaplacisz cła ale wysyłka jest drozsza i tak karbony brali. Przesyłka 130$ wtedy chyba

Edytowane przez mmichal
Opublikowano

Przy takich gabarytach to vat+cło dość pewne. Czyli 23% + 4,7% lub 48,5% jeżeli doliczą cło antydumpingowe.

Ogólnie warto szukać ofert gdzie wysyłka jest z Europy. 

Opublikowano

A jak wam się podoba frameset octane One gridd? 

Opublikowano

Pierwsze zakupy do mojego tribana przyszły 😀
części oczywiście używane. Przerzutka RD-R2000 + dwie klamki Claris ST-R2000. Wyglądają z zewnątrz bardzo ładnie praktycznie jak nowe. Cena z przesyłka tych rzeczy to równe 200 zł. 

CC5EE0E7-FF4E-41C1-AE59-D9B562A1837B.jpeg
  • Lubię to! 2
Opublikowano
Niektórzy sprzedawcy mają gwarancję ze nie zaplacisz cła ale wysyłka jest drozsza i tak karbony brali. Przesyłka 130$ wtedy chyba
Była taka opłata 120$ czuli zapłacony VAT w przyjaznym Państwie EU i bezpieczna wysyłka do Polszy. Tylko teraz ta opłatą wynosi 230$!!! Kosmiczne są koszty wysyłki dużych gabarytów aktualnie przez coronę.
Godzinę temu, FalconHeavy napisał:

A jak wam się podoba frameset octane One gridd? 

Fajna klasyczna geometria podobna do tego karbonu co linkowałem. Gdzie i za ile można kupić taki zestaw? Widzę tylko kompletne rowery.

Opublikowano

Fajna klasyczna geometria podobna do tego karbonu co linkowałem. Gdzie i za ile można kupić taki zestaw? Widzę tylko kompletne rowery.

Trzeba pisać do 7anna :) Mają dużo zaplecza :)
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, KonradTrek800 napisał:

Była taka opłata 120$ czuli zapłacony VAT w przyjaznym Państwie EU i bezpieczna wysyłka do Polszy. Tylko teraz ta opłatą wynosi 230$!!! Kosmiczne są koszty wysyłki dużych gabarytów aktualnie przez coronę.

https://allegro.pl/oferta/rama-octane-one-gridd-gravel-cx-przelajowa-r-m-7595042087?reco_id=f69a5381-a99d-11ea-9277-b02628c81960&sid=f8bddad5d737919e6c726c989b66bdbe96499e13bc806f55bd0c404f69ac7020

Wolałbym niebieskiego  smerfa ;) W każdym razie miesiąc temu była za 1428 :P

Opublikowano
W dniu 7.06.2020 o 14:21, Faerloss napisał:

sam przez temat przechodziłem, bo wyrwałem 100fb w bardzo dobrej cenie, więc u mnie problemu z dopłatą 200zł nie było, bo to i tak wychodziło w budżecie na tribana 100.
Klamkomanetki - najtaniej chyba za 150zł przez ali. Kiera to jakieś 40-60 zł, do tego owijka (pewnie ok 40 zł).
Przekalkuluj czy Ci się opłaca w niego ładować.
Ostrzegam - jak już raz zaczniesz coś zmieniać, to ciężko będzie przestać :D

Właśnie celowo je wstawiłem, bo ja podobnie jak kolega @damian398 mam zamiar założyć tarczówki do trybsona :)

Wydać 200 dla mnie właśnie również to nie problem . 

Opublikowano (edytowane)
W ogóle się Tobie dziwię. Jeździsz w lesie dużo więcej niż np. Ja. Jazda na 35C to męczarnia. Po 2-3h łapy bolą jak sk.... Bym szukał rozwiązania gdzie wchodzi NAJMNIEJ 2 cale. Rynek graveli się bardzo szybko zmienia w ostatnich 2 latach - zaraz będą z amorami jeździć (już Cannondale ma w ofercie). A patrzysz na framesety gdzie producent się chwali, że wchodzi 40c (1,6 cala).

Do gruza wsadziłem w piątek 2,25 i nadmuchane do maksa. Z TPK do Sobieszewa. 5h na tyłku i łapy nie bolą wcale (z d... gorzej). W Tribanie na cx Comp 35c po 1,5h na tej samej trasie już łapy sygnalizowały. Duży balon to wygoda.

1343010428_2020-06-0709_57_41.thumb.jpg.c3c397a95f718ac32af3a6d46909fe59.jpg

Edytowane przez Odie
Opublikowano

W te ramy powinno wejść 2" ale na obręczy 584mm. Ja tak kombinuję 50-584 do lasu (np. Continental RACE KING II )  a na szosę koła 35-622 (np. Schwalbe Kojak)

Opublikowano (edytowane)

Patrząc na ceny i te ciche podwyżki to mi się odechciewa teraz cokolwiek kupować. Jak nie będzie jakiejś fajnej okazji to pewnie będę składał na spokojnie jesienią. 

Jak się śledzi ceny to widać te cwaniakowanie na wirusa. Octane prawie 100 drożej niż to co miałem w tabelce. 

Kupowanie ramy np soot za 1100 i tak wyjdzie drożej niż nawet zajechany ale kompletny rower bo nie trzeba wszystkiego dokupywać czy kanibalizować tribana, którego lepiej sprzedać w całości. 

Opublikowano
11 godzin temu, Odie napisał:

W Tribanie na cx Comp 35c po 1,5h na tej samej trasie już łapy sygnalizowały

To oznaka zbyt dużej ramy, ja skróciłem mostek w T100 bo miałem podobnie, teraz mogę cały dzień po kamieniach jeździć na 32 czy 35 i nic nie boli.

Opublikowano

To oznaka zbyt dużej ramy, ja skróciłem mostek w T100 bo miałem podobnie, teraz mogę cały dzień po kamieniach jeździć na 32 czy 35 i nic nie boli.

Złożony temat. Na płaskim czy szutrach mogę jeździć godzinami i problemu nie ma. Ale jak zaczynają się płyty Jumbo, leśne dukty z korzeniami itp to po godzinie łapy dokuczają. Ciśnienie też ograniczone, bo waga 100+. 178cm wzrostu, rama M.

Ja wiem, że są ludzie którzy powiedzą, że na zawodach to i tamto. I są hardcorami. Ale faktem jest, że duży balon więcej wybacza i np. po jumbo opona 2,25 mi wybiera znacznie lepiej niż na 35c :) I nie muszę co chwila szprych dociągać
Opublikowano

Opłaca się takie koło używane za 200 zł ?

2D862FE7-6DF9-4FF1-945F-53285F060FA2.jpeg 4F0EB1E0-160A-4F17-AFE5-75F69BC1548F.jpeg