Skocz do zawartości

Triban 100 - commuter, "gravel", pierwszy baranek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 godzin temu, mareq napisał:

To pewnie w środku susza i biedak smaru nie widział :) .

Trzaski ustały, wolnobieg przesmarowany – czyli przyczyna leżała po jego stronie, był kompletnie bez smaru, kulki latały jak w maszynie lotto. Z minusów, nie ma teraz cykania. 

Opublikowano (edytowane)

Odnośnie 3,5k to myślę, że cross vento CX2.0 został przez wielu skreślony przez amelinium widelec. Cross zbytnio Januszem pojechał.

Okazja na cały frameset, jak komuś pasuje rozmiar. Oczywiście sprawdzenie czy to nie oszustwo leży po waszej stronie. Normalnie na alledrogo to 1 299,:

https://www.olx.pl/oferta podejrzane

Edytowane przez FalconHeavy
Opublikowano (edytowane)

Dzisiaj z pracy z torbą i gratami. Dłuższą chwilę trzymałem 62km/h po takim prawie płaskim. Z tyłu 12-32T, przód 50. 

Wiem, że na dobrej szosie to nie wyczyn ale to przecież triban 100, który ma może 4 części oryginalne :D. Może przez weekend utrzymam koronę, bo gość nr 3 to kolekcjoner koron. 

Naszło mnie przy okazji, że gdybym miał z tyłu 11-32T to było by szybciej ;)

377 total

Screenshot_2020-05-29-18-26-42-607_com.strava.jpg IMG_20200529_183123.jpg

• Lubię to! 1
Opublikowano

No tam z górki jest, a nie prawie płasko na Adamowicza ;) Nie jeżdżę tak szybko, bo się boję Ale na ten Twój czołg to i tak bomba. W ogóle go ważyłeś?;)

Opublikowano

-1,2% Adamowicza.

Czekasz na starcie aż ostatni auto przejedzie i ciśniesz. Czasem jest tak, że ktoś autem zamula. Wtedy lepiej odpuścić. Za chwilę otworzą DDR o będzie koniec zabawy ;)

Opublikowano
Odnośnie 3,5k to myślę, że cross vento CX2.0 został przez wielu skreślony przez amelinium widelec. Cross zbytnio Januszem pojechał. Okazja na cały frameset, jak komuś pasuje rozmiar. Oczywiście sprawdzenie czy to nie oszustwo leży po waszej stronie. Normalnie na alledrogo to 1 299,:https://www.olx.pl/oferta/rama-gravel-set-accent-furious-r-s-duze-s-okazja-CID767-IDF57n9.html

W tamtym roku już ogłaszał tę ramę. Chciałem kupić chyba za 800zł bo wtedy nowy komplet kosztował 1000zł. No ale Janusz chce sprzedać za cenę zakupu bez złotówki straty. Buja się już rok. Teraz wszystko zdrożało i może wreszcie się uda. Ja odpuściłem bo zbieram na chiński karbon za sztywnych osiach.

Jednak miasto się nie zgadza. Pamiętam, że to był Płock bo mam tam rodzinę i chciałem aby odebrali osobiście - nie zgodził się. Treść ogłoszenia na 99% ta sama - dziwne. W takie zbiegi okoliczności nie wierzę.

Opublikowano (edytowane)

Słabo, w takim razie skasowałem link. Swoją drogą ramę można kupić za 600, a widelec drugie tyle :P

Skoro się nie zgodził to może wałek robi i żadnej ramy nie ma. 

Opublikowano (edytowane)

No nie wiem , raczej tam płasko nie jest , wiem bo mieszkam na osiedlu obok , DDR nie jest ukończony , mocno zabrudzony kamykami , ale pewnie z tobołami jadąc w dół do Kartuskiej z wiatrem w plecy ( bo dzisiaj tak tam wiało ) spoko można taką prędkość uzyskać .

Edytowane przez yacek _b
Opublikowano (edytowane)

Oki płasko nie jest :)

Nie miej korona jest i cieszy. 

Waga nie wiem, później się zmuszę bo trzeba te klamoty pościągać, torby uchwyty itp. 

Opublikowano (edytowane)

Waga podwieszana mówi 10,6.

Waga łazienkowa odejmując 11,2.

Ważony w stanie jak na foto. 

Trochę szpeju zdjąłem. Nie będę ważył z narzędziami i zapasem. Zawsze wożę graty. No wiesz, trzeba sobie radzić. Koła pewnie też swoje ważą. 

IMG_20200529_211724.jpg

IMG_20200529_211350.jpg

• Lubię to! 1
Opublikowano

Kurła, pany...co się namęczyłem z regulacją przedniej przerzutki...mówię sobie ki diabeł, suport zmieniony, a nie chce mi wrzucać na górny blat. No i co się okazuje? Że z suportem 113 mm jest problem, a 110 nie :)
Także siedzi 110 i ładnie wszystko gra :)

17 godzin temu, FalconHeavy napisał:

Waga podwieszana mówi 10,6.

Waga łazienkowa odejmując 11,2.

Ważony w stanie jak na foto. 

Trochę szpeju zdjąłem. Nie będę ważył z narzędziami i zapasem. Zawsze wożę graty. No wiesz, trzeba sobie radzić. Koła pewnie też swoje ważą. 

IMG_20200529_211724.jpg

IMG_20200529_211350.jpg

Falcon, co to za wideł masz z przodu?
Widzę że pod tarcze, a temat mnie korci, więc bym sobie oblukał :)

Opublikowano (edytowane)

Witam. Potrzebuję wymienić korbę na Claris 50/34 i klamkomanetki na Claris 2x8. Posiada może ktoś używane w dobrym stanie na sprzedaż ?

Edytowane przez damian398
Opublikowano (edytowane)

Mój wideł jest tylko pod calliper. Ale są takie na ali z tarczami. Nie polecam bo tylko 28c wejdzie. Szkoda, że w decatholna są takie drogie. 

Długo się nie nacieszyłem koroną na al. Adamowicza, ale jeszcze mam drugie miejsce ;)

Szef mówi: "Jak się nie ma co się lubi, to się nie ma" - wiadomo. Rano objechałem sklepy rowerowe i żadnych kellysów soot nie było :P

Opublikowano
6 minut temu, FalconHeavy napisał:

Rano objechałem sklepy rowerowe i żadnych kellysów soot nie było :P

Teraz cokolwiek gdzieś kupić i przymiarkę zrobić to dramat. W lokalnych rowerowych pusto. W Decathlon dział rowerowy wygląda jak delikatesy za komuny. Wszyscy się na rowery rzucili.

U mnie dziś baran wrócił. Do prostej kiery musiałbym jeszcze mostkami majstrować - nie było wygodnie. Pogoda straszna - szkoda, że poczta polska dała d..., bo nie mam co składać :/ Korba leży - blatów brak.

Opublikowano

Macałem przed chwilką Accenta furious L 1x11. Fajny, lekki. Bez problem podnoszę barkiem na wyprostowanej ręce  w bok. 

Tylko ta cena 5k przy braku sztywnych osi heh. 

Opublikowano
54 minuty temu, FalconHeavy napisał:

Macałem przed chwilką Accenta furious L 1x11. Fajny, lekki. Bez problem podnoszę barkiem na wyprostowanej ręce  w bok. 

Tylko ta cena 5k przy braku sztywnych osi heh. 

Byłeś na Wysepce ? Nic ciekawego nie mieli ?

Opublikowano
W dniu 29.05.2020 o 11:11, Faerloss napisał:

kupisz soota i nie boisz się, że coś zepsujesz przu próbie wymiany napędu czy czegokolwiek innego.

To sie tak fajnie pisze dopóty się czegoś nie spier..li i nie pójdzie zwłaszcza po kieszeni.

Z doświadczenia i to nie tylko jako mechanik:

Im sprzęt prymitywniejszy tym mniej problemów z czym kolwiek.

• Lubię to! 2
Opublikowano
20 minut temu, kaido2 napisał:

To sie tak fajnie pisze dopóty się czegoś nie spier..li i nie pójdzie zwłaszcza po kieszeni.

Z doświadczenia i to nie tylko jako mechanik:

Może i racja...z prmyitywnym skilem naprawczym lepiej grzebać przy prymitywnych konstrukcjach :D

Opublikowano (edytowane)

Prymitywny czasem bywa bardziej wymagający - kwestia wprawy, ale tak czy siak łatwiej jest wybrnąć  z problemu pod każdym kątem, inna sprawa - wytrzymałość zwłaszcza tych starszych roczników( raz robisz i można by rzec zapominasz o wszystkim). Na imprezach ( wyjazdach) zwłaszcza tych bardzo długich bardzo często właśnie to wychodzi (np zdarzyło mi się rozbierać 50 km od chaty   tylną piastę pod kasetę 6s z hamulcem bębnowym Sachs Galaxy, w normalnym wypadku po tym co się porobiło wnętrzności by przemieliło no i dalej było by "pojechane", a tak wracasz do gry - to taki przykład wymagającej piasty, a wystarczyło że nie dokręciłem prawidłowo podwójnego środkowego konusa, sama piasta jest nie do zaje..nia i kręci się jak złoto).

Edytowane przez kaido2
Opublikowano
40 minut temu, kaido2 napisał:

To taka w sumie złota myśl na całe życie, bo sprawdza się też w relacjach w rodzinie, pracy. :D

Opublikowano

Bo najprostsze rozwiązania są najlepsze :D To ludzie niepotrzebnie komplikują sobie życie.

Opublikowano (edytowane)

Co do kellysa, to moje podjaranie sootem psuje spora waga bo 11kg. Przechodząc z T100 na takiego kloca znów zacznę grzebać ;). Waga tego furiosa zrobiła na mnie mocne wrażenie, a była to L na mnie za duża. 

Na stronach podają wagę Accenta na 11,3. Coś mam nie tak z nadmiarem siły :D

Opublikowano
2 godziny temu, FalconHeavy napisał:

Co do kellysa, to moje podjaranie sootem psuje spora waga bo 11kg. Przechodząc z T100 na takiego kloca znów zacznę grzebać ;). Waga tego furiosa zrobiła na mnie mocne wrażenie, a była to L na mnie za duża. 

Na stronach podają wagę Accenta na 11,3. Coś mam nie tak z nadmiarem siły :D

Ale ciężki rower to niższy środek ciężkości i bezpieczniejsze jeżdżenie 😊, ja przy 69kg mam 14kg rower i na wyciągniętym ramieniu to co najwyżej utrzymam go w pionie jak stoi 🙂.