Skocz do zawartości

Triban 100 - commuter, "gravel", pierwszy baranek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tribany 100 nadal są dostępne w sprzedaży. W sklepie internetowym co prawda jedynie rozmiary XS i S, ale w sklepach stacjonarnych powinny być jeszcze większe ramy. Trzeba się przejechać albo podzwonić. 

Opublikowano

No moja przygoda z Trybciem się skończyła. Dziś pomiędzy w 4:00, a 7:00 buchnęli z klatki. Nożyce do łańcucha. Profesjonalny, szybki kaszel.

Numer ramy z mufy: LA19009155

Nie byłem tym co robi sobie zdjęcia z rowerem - więc zdjęć nie mam. Rower seria po za tylnym kołem - srebrna kaseta. Opony CX Comp. Dziura na prawej owijce.

Jadę na policję. Jutro pewnie będzie nagranie z monitoringu.

IMG_20190729_211057.thumb.jpg.231af67f5e4b889a0414f913ddd11633.jpgIMG_20191008_195033.thumb.jpg.5abdc46eb640ed6b6d0dfb1fc920e656.jpg

@edit: Nagrania nie będzie bo RODO. Ciekawostka: Decathlon w kartach gwarancyjnych i w bazie danych nie prowadzi bazy danych ram. Więc nawet jak znajdą rower, i mam zdjęcia numerów seryjnych roweru to nie mogę udowodnić, że fizycznie ten egzemplarz należy do mnie. Więc tyle w temacie.

Opublikowano (edytowane)

W karcie gwarancyjnej powinien być numer.

W aplikacji Decathlona w moich zakupach można wyświetlić paragon. Ja tam mam podany numer seryjny.

Edytowane przez mareq
Opublikowano

Codziennie przeglądam tribany i inne rowerki na aukcjach. Będę czujny.

Opublikowano

@FalconHeavy Dzięki. Też się czaję. Zrobiłem ogromną przysługę złodziejowi, bo wszystkie naklejki zostawiłem.

Ewidentnie wina małżonki - "nie będziesz trzymał zabłoconego roweru w mieszkaniu". Na szczęście się poczuwa teraz do winy. Strasznie mnie rozpieszcza od wczoraj i za 2-3 miesiące mam sobię coś wybrać do 2-2,5 tyś. No i nie będzie marudzenia czemu rower w salonie do końca życia ;)

Opublikowano

Ja się czaje na soot 30 kellysa. Ma wszystko, tylko claris jest hamulcowym ale pewnie wymienię ;).

Opublikowano (edytowane)

@FalconHeavyA jeździłeś już na Clarisie R2000? nie ma co się go bać, zmień tylko na łańcuch 9 i nawet nie poczujesz różnicy w pracy Claris-Sora-Tiagra.

Edytowane przez zuczek222
Opublikowano

Obecnie mam clarisa, ale st-2400. Taki starszy ;)

Opublikowano
18 godzin temu, Odie napisał:

@FalconHeavy Dzięki. Też się czaję. Zrobiłem ogromną przysługę złodziejowi, bo wszystkie naklejki zostawiłem.

Ewidentnie wina małżonki - "nie będziesz trzymał zabłoconego roweru w mieszkaniu". Na szczęście się poczuwa teraz do winy. Strasznie mnie rozpieszcza od wczoraj i za 2-3 miesiące mam sobię coś wybrać do 2-2,5 tyś. No i nie będzie marudzenia czemu rower w salonie do końca życia ;)

Możesz podzwonić po komisach, szczególnie te na przymorzu ;) Na c3c był taki przypadek, że tam jeden odnalazł swój rowerek. To nie są geniusze zbrodni skoro ryzykują dla tribana 100 :D

Opublikowano
W dniu 26.01.2020 o 08:31, Odie napisał:

No moja przygoda z Trybciem się skończyła. Dziś pomiędzy w 4:00, a 7:00 buchnęli z klatki. Nożyce do łańcucha. Profesjonalny, szybki kaszel.

Ukraść Trinbana 100 to jak ukraść Dacię Logan 1.0 SCE w wersji Access (nie mam nic do Dacii i mógłbym taką jeździć, bo nie ma radia).

Opublikowano

Możesz podzwonić po komisach, szczególnie te na przymorzu  Na c3c był taki przypadek, że tam jeden odnalazł swój rowerek. To nie są geniusze zbrodni skoro ryzykują dla tribana 100

Sprawdzam codziennie. U nas jest inny problem podobny do tego z Warszawy i Krk. Bardzo prawdopodobne, że mój służy jako pojazd służbowy dla pośrednika UberEats itp. Gdzie emigranci zarobkowi sobie dorabiają. W ostatnim czasie 2 właścicieli odzyskało swoje rowery dostrzegając je na mieście gdy jechał na nich Pan obcej narodowości z plecakiem termicznym. Twierdzą, że dostali rowery od "pośrednika". Dobrze, że pracuję mobilnie - dużo czasu spędzam na mieście. Może dojrze. Najgorsze, że bardzo dużo T100 do tego służy. Szkoda, że nie miał cech charakterystycznych po za tym kołem :/ Muszę blisko być żeby zidentyfikować.
Opublikowano

To by tłumaczyło kradzież taniego rowerka. Mojego łatwiej zidentyfikować, napęd i fork. 

Opublikowano
17 godzin temu, piwko7 napisał:

Widzieliscie nowy model tribana 120 ?

comment_jd5XNWridm1PV4kZvb99y37RJMJoCxuX

Moze być ciekawą konkurencją dla Marina Nicasio +

Opublikowano

@Odie Jaki rozmiar ramy? Śmigam po Gdańsku ;) Twojego można wyczaić po zamykaczu na tylnym kole.

OK M ;)

Opublikowano

Witajcie.

Pojeździłem Tribanem 100 1.5kkm. Niestety złamałem stopę, niedawno pocięli mi kichy. Podobno moge za 6 tyg wrócić na rower. Krótko przed operacją wjeb#$%^ się przy prawie 40kmh na dziurę w asfalci - efekt - dwa kapcie i oba koła pogięte. Stwierdziłem że wymienię oba koła. Ważę 100+, Rama XL, ja też ;). Jak zaczynałem to prawie 120 :(. Generalnie mieszkam w terenie nizinnym i latam 60% asfalt/ 30%szuter/ 10%las. Mam konkretne pytania. Ostatni rower jaki naprawiałem to Ukraina ;):

1) planuję koła:

https://allegro.pl/oferta/wzmocnione-kola-28-stars-kaseta-7-shimano-okazja-6700681558

od razu z kasetą. Opony i dętki mam już. Widzę że różnicy kosztowej nie ma turbo dużej pomiędzy wolnobiegiem a kasetą, a czytam że jednak lepiej kasetę

2) czy ta korba podejdzie do T100? Zależy mi na dwóch rzędach i 52/34 do tej kasety co wyżej.

https://allegro.pl/oferta/korby-szosowe-prowheel-chariot-2rz-sr-175mm-52-42t-8649601485

3) i chciałbym też wymienić suport, ale zupełnie nie mam pojęcia na co. Nie musi być górna póła. Wolałbym okolice średnio - niżej.

4) i jaki łańcuch byście proponowali.

Nie to że jestem niezadowolony z T100. Latało się super. Nawet ponad 120km traski z bagażem. Wiem że mógłbym sprzedać za 300 i kupić nowy, ale nie chcę tak. Nie ma $. Przerzutkę mam, manetki na kierownicy będą takie jak w oryginale. Mi pasują do mojego jeżdżenia,

Pozdrawiam.

PS: jakbym dzisiał kupował nowy....pewnie kupiłbym ten wyższy model. Wróciłem do roweru po ładnych paru latach postoju. Po przesiadce z MTB jest petarda. Jak dla mnie gravel to jest to ;) nawet tani.

Opublikowano (edytowane)

Zdecydowanie kaseta. Ośka nie będzie się wyginać tak szybko. 

Korbę to ja bym szukał z ht2, na zewnętrznych łożyskach. 

https://www.centrumrowerowe.pl/mechanizm-korbowy-shimano-claris-fc-r2000-pd16179/?v_Id=118515&gclid=Cj0KCQiAmsrxBRDaARIsANyiD1qJfdbXZFqzqQxts2HVO4M39sUoaG6k_RPo3NuLl3WvU2z0BPiJvX8aAuBvEALw_wcB

https://allegro.pl/oferta/korba-shimano-claris-fc-r2000-50-34-8rz-170-suport-8866893856

Ja mam takiego pseudo clarisa na kwadrat i już mam ramę podziobaną od dużego blatu takie to giętkie. Ważę tylko 76kg i nie mam jakiejś mega mocnej nogi. Dzisiaj bym kwadrata omijał. 

Łańcuch hg71, jak nie depczę na stojaka to od początku sezonu do dzisiaj 0,75 nie przekroczył. Śmigam nim prawie codziennie. 

Edytowane przez FalconHeavy
Opublikowano

@kaido2 jest specem od chińskich kół :) Na pewno coś poradzi.

Opublikowano
19 godzin temu, FalconHeavy napisał:

Zdecydowanie kaseta. Ośka nie będzie się wyginać tak szybko. 

To że b`twinowskie koła są g..ne nie ulega żadnym wątpliwościom,  to nie system jest wadliwy, a matreiał z jakiego to wykonano.

Sceptycznie podchodziłem do kół pod wolnobieg z zaciskiem, od 2-ch miesiecy użytkuję takie koło na quandzie co prawda, ale w tym wypadku Shimano tez powinno dawać rade, bo Unibike byle g.. nie zakłada:

https://detal.unibike.pl/produkt/13107/kolo-tylne-vision-288spqrobrczarna

Koło lata bunny hopy, lata po lesie, zero centry, zero czegokolwiek, elegancko sztywne, no ale jest na dobrej obręczy, (choć profil i kapsle mogą przysłużyć się pęknięciom, jednak nie wpływa to na sztywność koła) i szprychach ( Sapim) to nie może być inaczej. Porządna piasta z porządnych materiałów nic się nie krzywi, nie łapie luzów.

Podobnie jest z kołami stars circle na joytechach/ quandach pod nakrętkę - nigdy nie było problemu z osiami, a koła równie latały i skakały w terenie.

Moja waga 76kg.

Korbę to ja bym szukał z ht2, na zewnętrznych łożyskach. 

Po co? jaka jest różnica poza marketingiem?

Dodam użytkuje obydwa systemy.

Suport na kiepskich łożyskach niewiadomego pochodzenia nie problem kupić, dotyczy to pod HTII ( bo wielu kombinuje i dziaduje zamiast od razu nabyć BB500), jak i na kwadrat.

20 godzin temu, bazia napisał:

3) i chciałbym też wymienić suport, ale zupełnie nie mam pojęcia na co. Nie musi być górna póła. Wolałbym okolice średnio - niżej.

Neco za 20 pln w zupełności wystarczy.

Ja mam takiego pseudo clarisa na kwadrat i już mam ramę podziobaną od dużego blatu takie to giętkie

A miałbyś Clarisa problemu by nie było. Oczywiście i Claris ma niekiedy krzywo osadzone blaty/ krzywe gniazdo ( można to reklamować), ale przynajmniej się nie gnie. W razie czego można blaty skorygować i będzie to działać ( w przypadku Clarisa) jak najbardziej prawidłowo ( czyt kręcić prosto)

20 godzin temu, bazia napisał:

2) czy ta korba podejdzie do T100? Zależy mi na dwóch rzędach i 52/34 do tej kasety co wyżej.

Podejdzie i nawet zalecałbym tu wrzucić korbę 2x . Korba może być Tourneya na kwadrat, ew jakaś stara 105 lub 600 tylko, że albo 52/42, albo 50/34.

W przypadku korby 1x w T100,  suport  z osią dłuższą jak 124,5 żeby właśnie nie dochodziło do

i już mam ramę podziobaną od dużego blatu

Opublikowano (edytowane)

Ad HT2, Taka różnica, że mam pogryzioną ramę przy dolnych widełkach. Nie miałem żadnego zacięcia łańcucha by tym to tłumaczyć.

Jak już wymieniać to na lepsze, a nie tak jak ja utknąłem z kwadratem i tego żałuje. Ja już skończyłem inwestycje w tribana, teraz raczej coś nowego kupię.

Edytowane przez FalconHeavy
Opublikowano
19 minut temu, FalconHeavy napisał:

Taka różnica, że mam pogryzioną ramę przy dolnych widełkach. Nie miałem żadnego zacięcia łańcucha by tym to tłumaczyć.

Bo do tych Tribanów zakładają suport z za krótką osią, gdyby założyli korbę 2x  nie było by problemu, gdyby założyli suport z dłuższa osią  to przy 1x tez by nie było problemu i krzywa łańcucha też przy tym była by normalna i nie było by jaj ze spadaniem na twardych koronkach.

Druga rzecz, ze jak założysz HTll z korbą szosowa w singlu ( o ile takie są) wyjdzie na to samo, duży blat będzie orał rure tylnego trójkąta bo nadal odległość tarczy od mufy i wielkość tarczy będzie ta sama, co innego znowu korba 2x.

Kwadrat wcale nie jest gorszy od HTII tak samo HTII nie jest lepsze od kwadratu, czy innego suportu na takich samych łożyskach maszynowych i podzespołach z tego samego stopu. Wszystko to marketing i psychika, która się poddała temu gadaniu.

• Lubię to! 1
Opublikowano
2 godziny temu, kaido2 napisał:

Bo do tych Tribanów zakładają suport z za krótką osią, gdyby założyli korbę 2x  nie było by problemu, gdyby założyli suport z dłuższa osią  to przy 1x tez by nie było problemu i krzywa łańcucha też przy tym była by normalna i nie było by jaj ze spadaniem na twardych koronkach.

Druga rzecz, ze jak założysz HTll z korbą szosowa w singlu ( o ile takie są) wyjdzie na to samo, duży blat będzie orał rure tylnego trójkąta bo nadal odległość tarczy od mufy i wielkość tarczy będzie ta sama, co innego znowu korba 2x.

Kwadrat wcale nie jest gorszy od HTII tak samo HTII nie jest lepsze od kwadratu, czy innego suportu na takich samych łożyskach maszynowych i podzespołach z tego samego stopu. Wszystko to marketing i psychika, która się poddała temu gadaniu.

Dzięki za odpowiedź. Zamówię suport kwadrat, ze zwróceniem uwagi na długość ;). Jak zaczynałem T100 ujeżdżać, ważyłem 118kg+bagaż i naprawdę nie żałowałem korby. Po prostu po 1.500 przebiegu i przeczytaniu opinii (mi też "cyka" w suporcie), wolę przed sezonem wymienić z korbą i chudnąć w spokoju dalej. Jak porobię sobie, kto wie, może pomaluję, abo okleję -> opiszę i dam znać.