Dafor Opublikowano 31 Stycznia 2018 Opublikowano 31 Stycznia 2018 Chcialbym kupic nowy rower i gdy szukam to nie bardzo wiem na co zwracac uwage by nie kupic czegos slabego. Starałem sie jakos poradzić na forach ale raczej sam wolalbym wiedzieć co i jak i wtedy wybrac. Moglby mi ktos powiedziec mniej wiecej co powinien miec rower ktorego warto kupic a jakie czesci raczej omijac.
Andrzej Sawicki Opublikowano 31 Stycznia 2018 Opublikowano 31 Stycznia 2018 Określ realistycznie, do czego chcesz ten rower. Ma jeździć głównie drogami? A może przez miasto, czasem po chodniku lub parku? A może w terenie, wtedy w jak stromym i wyboistym (realistycznie)? Czy jakoś łączyć te cechy (w jakim stopni)? Potem ustal budżet. Serio ustal, nie mów "może tyle, a może dam więcej". Wtedy będziesz miał jasne granice poszukiwań -- i wtedy warto przejść się po sklepach w poszukiwaniu opcji oraz założyć wątek ze szczegółowym pytaniem. Alternatywnie możesz obejrzeć wszystkie filmy i przeczytać wszystkie artykuły o geometrii, materiałach ram, osprzęcie, oponach... A potem jeszcze zrobić jazdy testowe czym tylko się da. Ale to potrwa.
Dafor Opublikowano 31 Stycznia 2018 Autor Opublikowano 31 Stycznia 2018 19 minut temu, Andrzej Sawicki napisał: Określ realistycznie, do czego chcesz ten rower. Ma jeździć głównie drogami? A może przez miasto, czasem po chodniku lub parku? A może w terenie, wtedy w jak stromym i wyboistym (realistycznie)? Czy jakoś łączyć te cechy (w jakim stopni)? Potem ustal budżet. Serio ustal, nie mów "może tyle, a może dam więcej". Wtedy będziesz miał jasne granice poszukiwań -- i wtedy warto przejść się po sklepach w poszukiwaniu opcji oraz założyć wątek ze szczegółowym pytaniem. Alternatywnie możesz obejrzeć wszystkie filmy i przeczytać wszystkie artykuły o geometrii, materiałach ram, osprzęcie, oponach... A potem jeszcze zrobić jazdy testowe czym tylko się da. Ale to potrwa. Mysle ze jestem w polowie drogi. Wiem za ile i jaki to ma byc rower. Teraz chcialbym wiedziec co znaczy "dobry sprzet" w rowerze. Tj. Jakie przerzutki, hamulce. I wtedy byloby prosciej wybrac dobry rower
Andrzej Sawicki Opublikowano 31 Stycznia 2018 Opublikowano 31 Stycznia 2018 Poszukaj wątków na forum albo załóż własny i opisz dokładnie, czego szukasz. Dostaniesz propozycje i wyjaśnienia. Na sucho to jest tylko gdybanie, bo "boski sprzęt" jednych to "minimalne wymagania" innych.
Yan Opublikowano 31 Stycznia 2018 Opublikowano 31 Stycznia 2018 W 99% wyższa grupa Shimano albo Sram to lepsza jakość. Inną sprawą jest dobranie sprzętu do potrzeb użytkownika. Im mnie jeździsz tym niższa grupa powinna być odpowiednia. Jakby się zastanowić to można by albo wyznaczyć sprzęt na ilość kilometrów rocznie. Ceny znanych marek są na ogół wyższe więc rower za 3000 PLN nie jest zawsze dobrym wyznacznikiem np. Polska firma X składa na gotowych komponentach rowery więc będą tańsze i z lepszym osprzętem. Znane marki mają często nowości w konstrukcji, w ramach a osprzęt słabszy. Osoba dużo jeżdżąca odczuje różnice w ramie.
bbc Opublikowano 1 Lutego 2018 Opublikowano 1 Lutego 2018 13 godzin temu, Dafor napisał: Wiem za ile i jaki to ma byc rower. Ale nadal tego nie napisałeś na forum. Jak mamy Ci pomóc skoro nic nie powiedziałeś? Zaraz ktoś poleci Ci np. Kross Vento TE a Ty będziesz niezadowolony bo nawet po Dolinkach Podkrakowskich nie da się tym pojeździć nie mówiąc o poważniejszym terenie. 1
Dafor Opublikowano 1 Lutego 2018 Autor Opublikowano 1 Lutego 2018 13 minut temu, bbc napisał: Ale nadal tego nie napisałeś na forum. Jak mamy Ci pomóc skoro nic nie powiedziałeś? Zaraz ktoś poleci Ci np. Kross Vento TE a Ty będziesz niezadowolony bo nawet po Dolinkach Podkrakowskich nie da się tym pojeździć nie mówiąc o poważniejszym terenie. Wlasnie nie chce ciagle podawac nazw roznych rowerow bo do tej pory jak pytalem o dany rower to wszystkie byly na "nie" albo powiedzmy ze z 3 byl wybierany jeden ktory tez nie do konca byl taki dobry. Dlatego chcialem chcialbym się dowiedziec na co zwracac uwage i samemu sobie poszukac. A jak juz mowa o konkretnym rowerze to podrzuce jeden: Merida Crossway Urban 40-D 2017
Andrzej Sawicki Opublikowano 1 Lutego 2018 Opublikowano 1 Lutego 2018 Powtarzam: Załóż wątek z budżetem i dokładnie opisanymi potrzebami (do czego będzie używany rower). Podanie modelu nic nie mówi, jeśli nie ma reszty danych.
bbc Opublikowano 1 Lutego 2018 Opublikowano 1 Lutego 2018 Godzinę temu, Dafor napisał: Wlasnie nie chce ciagle podawac nazw roznych rowerow bo do tej pory jak pytalem o dany rower to wszystkie byly na "nie" albo powiedzmy ze z 3 byl wybierany jeden ktory tez nie do konca byl taki dobry. Forum działa zazwyczaj w ten sposób, że najpierw definiujesz do czego chcesz rower (chcesz jeździć po szosie, wybrać się na wyprawę, ścigać w XC, eksplorować górskie szlaki, dojeżdżać do pracy w garniturze, itp.), potem podajesz budżet jakim dysponujesz. Zwróć uwagę, że rower który Ty podałeś jako przykład dość mocno różni się od tego który ja podałem (różnią się praktycznie wszystkim). Fajnie gdybyś dodał jakie masz wymiary to od razu ewentualne propozycje będą bardziej konkretne (czasem na wyprzedażach zostały konkretne rozmiary). No i wymieniając własne propozycje pokazujesz, że zależy Ci i sam czegoś szukasz. Jeżeli będą nietrafione to przynajmniej dowiesz się dlaczego i szukając kolejnych będziesz bogatszy o tą wiedzę.
Pietern Opublikowano 1 Lutego 2018 Opublikowano 1 Lutego 2018 1 godzinę temu, Dafor napisał: Merida Crossway Urban 40-D 2017 Bardzo dobry rower - bierz. 1 godzinę temu, Dafor napisał: Dlatego chcialem chcialbym się dowiedziec na co zwracac uwage i samemu sobie poszukac. To czytaj. Internet jest pełen opisów i robienie tego, co ty robisz, to zwykłe zawracanie głowy. Ja chcę zmienić hamulce w swojej kobzie i do tego nie musiałem zakładać ani jednego tematu, tylko przeczytałem kilka z tych, co już są.
nctrns Opublikowano 1 Lutego 2018 Opublikowano 1 Lutego 2018 Jak chcesz sobie sam wybrać rower bez pytania innych o zdanie, to przede wszystkim znajdź sobie opis hierarchii grup osprzętu Shimano i przejrzyj parę wątków o wyborze roweru w twoim budżecie. Zwróć uwagę szczególnie na rowery podobne do tych, które cię interesują. Po przejrzeniu kilku wątków, zauważysz pewne trendy, np. to że w rowerach powyżej ok. 1500 zł osprzęt poniżej Alivio/Claris to żenada. Że amortyzatory w rowerach do ok. 3000 zł to zazwyczaj ciężkie, ledwo działające uginacze, które z amortyzacją nie mają wiele wspólnego. Że hydrauliczne hamulce tarczowe w tanich rowerach zazwyczaj są tanie i nienajlepszej jakości, a do tego powodują że reszta osprzętu też jest gorsza, bo gdzieś trzeba ciąć koszty. Gdy wyłapiesz te trendy i zrozumiesz na jakie kompromisy idą producenci, a przy tym dobrze określisz swoje potrzeby, będziesz mógł świadomie wybrać rower, który spełni większość twoich wymagań. Bo nie ma roweru idealnego i do wszystkiego
Dafor Opublikowano 1 Lutego 2018 Autor Opublikowano 1 Lutego 2018 (edytowane) Godzinę temu, bbc napisał: Forum działa zazwyczaj w ten sposób, że najpierw definiujesz do czego chcesz rower (chcesz jeździć po szosie, wybrać się na wyprawę, ścigać w XC, eksplorować górskie szlaki, dojeżdżać do pracy w garniturze, itp.), potem podajesz budżet jakim dysponujesz. Zwróć uwagę, że rower który Ty podałeś jako przykład dość mocno różni się od tego który ja podałem (różnią się praktycznie wszystkim). Fajnie gdybyś dodał jakie masz wymiary to od razu ewentualne propozycje będą bardziej konkretne (czasem na wyprzedażach zostały konkretne rozmiary). No i wymieniając własne propozycje pokazujesz, że zależy Ci i sam czegoś szukasz. Jeżeli będą nietrafione to przynajmniej dowiesz się dlaczego i szukając kolejnych będziesz bogatszy o tą wiedzę. Jak widac niewiele sie na tym znam bo nie wiem co jest wazne gdy sie chce kupic nowy rower. Myslalem ze pytanie o sprzet wystarczy a jednak to nie na tym polega. 39 minut temu, Pietern napisał: Bardzo dobry rower - bierz. To czytaj. Internet jest pełen opisów i robienie tego, co ty robisz, to zwykłe zawracanie głowy. Ja chcę zmienić hamulce w swojej kobzie i do tego nie musiałem zakładać ani jednego tematu, tylko przeczytałem kilka z tych, co już są. Czyli chcac jezdzic po asfalcie + w niewielkim stopniu po drogach to ten rower jest dobrym wyborem? Czy moze za malo by powiedziec czy to bedzie dobry rower dla mnie ale mimo tego uwazasz ze rower sam w sobie nie jest zly? Jezeli cos bedzie potrzeba by sie dowiedziec to moge napisac. Edytowane 1 Lutego 2018 przez Dafor
Pietern Opublikowano 1 Lutego 2018 Opublikowano 1 Lutego 2018 14 minut temu, Dafor napisał: Czyli chcac jezdzic po asfalcie + w niewielkim stopniu po drogach to ten rower jest dobrym wyborem? Czy moze za malo by powiedziec czy to bedzie dobry rower dla mnie ale mimo tego uwazasz ze rower sam w sobie nie jest zly? Jezeli cos bedzie potrzeba by sie dowiedziec to moge napisac Sam rower to tylko kompilacja części. Różnorodność ofert rowerowych z tego wynika, że trzeba jakoś połączyć; odpowiednie potrzeby + budżet + części = jakiś rower. Ta Merida będzie świetnym rowerem jeżeli odpowiada twoim potrzebom i mieści się w założonym budżecie. Ja bym jej nie kupił, bo jeżdżę głównie w terenie i nie kupuję nic poniżej ekwiwalentu szimanowskiej grupy Deore. Dlaczego Deore? Wynika to z moich możliwości budżetowych i potrzeby jakiej takiej niezawodności.
rajkoo Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Zgadzam się w 100% z ta kompilacją części dlatego ja odkąd pamiętam postępowałem właśnie w ten sposób, że kupywałem właśnie czesci poszczegolne i sam montowalem bo tak najlepiej ale coz nie kazdy lubi majsterkowac i nie kazdemu sie chce ja teraz musze kupic nitonakrętki zamknięte i jeszcze kilka malych drobiazgow i biore sie za swoj rowerek wiosna jest trzeba forme szlifowac
Remar-Sport Opublikowano 20 Lipca 2018 Opublikowano 20 Lipca 2018 W zasadzie wszystko zostało powyżej już dokładnie opisane, ja mogę tylko dodać, że pierwszą rzeczą na jaką trzeba zwrócić uwagę jest dopasowanie roweru do tras po jakich się poruszamy, druga kwestia to budżet oraz sam sklep w którym chcemy kupić rower.
bikerson Opublikowano 11 Marca 2019 Opublikowano 11 Marca 2019 (edytowane) Jak dla mnie rowery górskie firmy Romet są godne polecenia. Korzystam już od wielu lat i nigdy mnie nie zawiódł. Świetny osprzęt i lekka rama, a na dodatek upolowałem swój model na promocji. Edytowane 11 Marca 2019 przez bikerson
Remar-Sport Opublikowano 12 Marca 2019 Opublikowano 12 Marca 2019 A jaki model roweru Romet masz dokładnie na myśli? Sama marka jak najbardziej w porządku, ale też jak pisałem powyżej, ważne jest dopasowanie roweru do tras po jakich się poruszamy. Podaj budżet i doradzimy również kilka innych, ciekawych modeli.
piotreq95 Opublikowano 24 Lipca 2019 Opublikowano 24 Lipca 2019 Ja bym się skłaniał ku rowerom Indiana lub Romet. Miałem w swoim życiu 2 i mogę szczerze polecić. Wiele lat jeżdżę na nich i nigdy mnie nie zawiodły. Zależy ile chcemy wydać na rower, zależy nam na osprzęcie i jakości wykonania ale musimy liczyć się z ceną. Ja swój rower kupiłem w PM Bike na dużej promocji. Szczerze polecam ten sklep jeżeli macie zamiar dokonać zakupu roweru w najbliższym czasie. https://pmbike.pl/
Adrian Bednarz Opublikowano 10 Października 2019 Opublikowano 10 Października 2019 Może jakaś propozycja w określonych widełkach cenowych od do? Przeglądam różne rankingi, ale ceny są zawrotne, potrzebowałbym roweru do jazdy po mieście dla zwykłego szarego zjadacza chleba.
Yan Opublikowano 10 Października 2019 Opublikowano 10 Października 2019 Przejdź się do decathlonu i kup jedne z tańszych modeli Jak spodoba Ci się jazda to kupisz coś droższego a tańszą maszynę zostawisz do jeżdżenia po mieście. Jeżeli chodzi o widełki cenowe to na forum jest dużo podobnych tematów więc warto przeglądnąć albo tam zadać to pytanie.
nctrns Opublikowano 10 Października 2019 Opublikowano 10 Października 2019 @Adrian Bednarz cały dział: https://forum.szajbajk.pl/forum/227-inne-rowery/ I masz wątki po typie roweru/kwocie, np:
polmaj Opublikowano 10 Października 2019 Opublikowano 10 Października 2019 (edytowane) 55 minut temu, Adrian Bednarz napisał: Może jakaś propozycja w określonych widełkach cenowych od do? Przeglądam różne rankingi, ale ceny są zawrotne, potrzebowałbym roweru do jazdy po mieście dla zwykłego szarego zjadacza chleba. https://portal.bikeworld.pl/artykul/testy_i_nowosci/testy_rowerow/17162/test_marin_muirwoods_miejska_sta_j_lowka Poszukaj do dostania w okolicach 2000 Edytowane 10 Października 2019 przez polmaj
Seban Opublikowano 10 Października 2019 Opublikowano 10 Października 2019 W dniu 31.01.2018 o 18:14, Dafor napisał: Chcialbym kupic nowy rower i gdy szukam to nie bardzo wiem na co zwracac uwage by nie kupic czegos slabego. Starałem sie jakos poradzić na forach ale raczej sam wolalbym wiedzieć co i jak i wtedy wybrac. Moglby mi ktos powiedziec mniej wiecej co powinien miec rower ktorego warto kupic a jakie czesci raczej omijac. Miasto/lekki las (czytaj: szuter) ---> Rower gravel Sam asfalt ---> Rower szosowy Cięższy teren ---> Rower górski Co do grup, to jeżeli nie masz doświadczeń czy wyrobionych preferencji możesz zacząć i od najniższego tourneya, ale zależy to też od częstotliwości jeżdżenia, terenu i oczywiście Twojego budżetu. Ludzie się skarżą, że niby tourney szybciej się zużywa, że jest lichy. Zdecydowanie czuć różnicę między tourneyem a np. sorą w responsywności, tj. płynności zmieniania przełożeń. Ja jednak zaczynałem od najtańszego roweru górskiego Bydgoskiego producenta Unibike. Do tzw. jazdy rekreacyjnej lub fitnessowej wystarczał i nie uskarżałem się na jakieś problemy. Większość rowerów aluminiowych i tak oparta jest na tym samym aluminium czyli bodajże 6061 T6 więc nie ma sensu przepłacać dodatkowo za markę typu Canondale czy Specialized i tylko kwestia żebyś sobie wybrał pasującą ci geometrię oraz żeby rower Ci się podobał. Omijaj rowery z marketu.
komandosek Opublikowano 10 Października 2019 Opublikowano 10 Października 2019 *Omijaj rowery z marketu, z wyłączeniem decathlonu 1
Grzegorz_Macko Opublikowano 10 Października 2019 Opublikowano 10 Października 2019 No nie wiem. W takim martes sport, sprzedają krossy i to nawet tanio więc, czemu to omijać.
Rekomendowane odpowiedzi