Skocz do zawartości

Canyon Nerve AL 7.9 - mody / pamiętnik

Reset

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Hej... Czy to na 100% Neuron? Wygląda jak mój Nerve z 2016

No faktycznie. Zakladajac temat popelnilem blad, pozniej sie doedukowalem i przez to ze tu nie zagladalem nie zmienilem. Juz poprawiam smile.png
Opublikowano

Jesteś pewien że chcesz sprzedać? To świetny rower, jak dla mnie idealny  "allrounder" 🙂 Mam jeszcze Rockridera AM100S kupionego dla zabawy ale wiem, że to Canyon zostanie na bank gdyby przyszło mi wybierać...

Opublikowano
12 godzin temu, Geo4 napisał:

Jesteś pewien że chcesz sprzedać? To świetny rower, jak dla mnie idealny  "allrounder" 🙂 Mam jeszcze Rockridera AM100S kupionego dla zabawy ale wiem, że to Canyon zostanie na bank gdyby przyszło mi wybierać...

Nie jestem co do sprzedaży przekonany ani trochę, bo uważam że ten rower jest idealny i po prostu inne, nowsze mi się nawet nie podobają. ALE... jest ciężko a mam niewiele rzeczy które mógłbym spieniężyć. Mam duży problem z wyceną gdyż wartość dla mnie jest bezcenna, dlatego zwracam się z prośbą na forum.

Opublikowano

Przykra sprawa... Ja mojego kupiłem na początku tzw. pandemii razem z kartonem i wszystkim co daje Canyon oraz przebiegiem 300km - tak takie rowery trafiają się rzadko ale miałem farta - jechałem po niego z Rzeszowa do Wrocławia - zapłaciłem 5200pln co moim zdaniem było ceną okazyjną za rower, który później w serwisie chłopaki ocenili jako egzemplarz w zasadzie nowy. Nie wiem jak Twój rower jest utrzymany ale subiektywnie sądzę że za egzemplarz dobrze utrzymany w oryginalnej konfiguracji gdzie wszystko jest tip top 5,5tys można wołać. Chyba że były znaczące modyfikacje dodające wartości wtedy granicą w górę

Na tamten moment szukając roweru mocno czekałem na Rockridera AM100S 2020 tyle że czekanie trwało i trwało cena jego była 6,5 tys - finalnie mam oba ale jakoś do Canyona mam większy sentyment

Opublikowano

Ja swoj kupilem za 5500 z tym ze przez rok byl uzytkowany, brak kartonu i tego calego piornika od Canyona. Oddalem do serwisu widelec na wymiane uszczelek i oleju, a reszta w stanie perfekcyjnym. Doinwestowalem oczywiscie (wszystko wypisane w pierwszym poscie). Problem mam taki ze nawet jesli mialby wartosc 10k to i tak JA uwazam ze to malo, bo wartosc sentymentalna jest dla mnie przeogromna. Sytuacja zmienia sie u mnie z dnia na dzien, aktualnie rowerowi nie grozi sprzedaz... ale kto wie...

Opublikowano

Fakt, wróciłem do początku i widzę że go doposażyles zacnie. Ja nie ruszałem kół, manetki weszły XT, przerzutka XT że sprzęgłem a hamulce slx 675, do tego mostek 60mm i kierownica gięta 16 w tył od sqlab, bo jako, że lat przybywa trzeba było zadbać o ergonomię no i sztyca opuszczana od KS🙂

Zimę miał ciężką i właśnie poddała się uszczelka zbierająca na damperze...

IMG_20201220_140302.jpg
  • Lubię to! 1
  • 1 rok później...
Opublikowano (edytowane)

Tak więc znowu po dłuższej chwili nieobecności tu zaglądam!

W pierwszym poście aktualizacja zmian.

Generalnie sytuację "kryzysową" opanowałem. Zmiana pracy i wszystko już jest w jak najlepszym porządeczku.

Rowerek przejechał ze mną w zeszłym roku prawie cały cykl Pomerania Mtb na dystansach SPEED (około 30 km), oraz dzielnie służy jako maszyna w jaskini wytopu zimą.

Chciałem go jakoś odchudzić i odmłodzić dlatego zdecydowałem się na zmianę napędu z 3x10 do 1x12. Postawiłem na grupę XT M8100. Wszystkiego szukałem sobie na spokojnie po cenach okazyjnych. W planie miałem zebrać wszystko do początku sezonu w marcu 2023, ale awaria w trwającym jeszcze wtedy 2022 zmobilizowała mnie do przyśpieszenia zakupów. Finalnie na całość tj: łańcuch, przerzutkę, manetkę I-spec, adapter do jej montażu z hamulcami m785v(opiszę ten syf później), korbę, tarczę korby oraz kasetę zapłaciłem 37% mniej niż wynosiły w tamtej chwili ceny rynkowe. Pełna grupa XT z wyjątkiem kasety. Tę zdecydowałem się zakupić z serii m6100 Deore, bo już mnie czas naglił, a XT w tamtym czasie poszybowała z ceną w górę- i nie byłą dostępna. 

Napęd wymagał również zmiany bębenka w tylnej piaście - udało się znaleźć za 50% ceny, oraz haka przerzutki - 130 zł za kawałek alu🤪.

Jako ciekawostkę napiszę, że miałem początkowo problem żeby wyregulować napęd. Okazało się że powinienem zmienić hak przerzutki z direct mount na taki "zwykły". Canyon nazywa go "Sram". Niestety musiałem do tego dojść sam przekopując cały internet. Canyon nie potrafił doradzić jaki hak powinienem zamówić aby napęd działał poprawnie. Gdy już do tego doszedłem sam, nie mieli go na stanie, więc skorzystałem z zaufanego sklepu internetowego z hakami. (na zdjęciu z napędem 1x12 jest właśnie ten "zły" hak)

Adapter do zamontowania manetki z klamkami m785 Wolf Tooth Components adapter ShiftMount Shimano I-Spec EV do Shimano I-Spec B

To pełna nazwa (jakby ktoś chciał wygooglować) tego najdroższego badziewia jakie kiedykolwiek przyszło mi zakupić do roweru. Kosztowało 140 zł (teraz 175) a rozleciało się po 3 jazdach. Poszło do kosza, manetka została zamontowana na trytytki do kierownicy, a ja postanowiłem, że przez zimę zmienię sobie klamki hamulcowe. Wybór padł na m9120 ze względu na kolor no i nie chciałem rezygnować z Servo-wave. Trochę nie wiedziałem czego miałbym się spodziewać w odczuciach bez tego rozwiązania. No i całych czarnych po prostu nie chciałem. Poprzednie klamki w chromie dawały fajny akcent kolorystyczny całości. Generalnie wybór był bardzo udany. Hamulce przelałem, odpowietrzyłem i czekają na pierwsze jazdy. 

W pogotowiu czeka już sobie nowy łańcuch i kaseta- tym razem również XT. Ceny wróciły do normy więc można było się zdecydować.

Pozdrawiam serdecznie i do następnego.

Ps.: Pozbycie się przedniej manetki przerzutki pozwoliło na zmianę manetki do sztycy. Zakupiłem od chińczyka i jest super- polecam :)

Ps.2.: Waga uległa zmianie tylko nieznacznie :D

Ps.3.: Pozbycie się przedniej manetki i przerzutki dało również możliwość poprowadzenia pancerz do dropera w środku ramy, dzięki czemu na zewnątrz pozostają tylko przewody hamulcowe. Do tego pancerza dokupiłem taką otulinkę wyciszającą żeby mi się nie obijał i tym samym rower jest super cichutki.

90EEEE63-551A-4686-8AC5-937D80CAC714.jpeg 966EC20D-E263-469E-B988-52735DDC6B1D.jpeg AE3354AD-4690-4FB8-942E-C0B5D1D0DC66.jpeg 87256D1A-6329-40E6-A03F-7FB42AC73DDB.jpeg 3F86ACBD-86F6-40E8-8E2B-CF9A82046A68.jpeg 07656C98-2DC3-4515-A16E-E4715976C407.jpeg 0D665E65-D0DC-4A88-B32B-CBA05017D879.jpeg

Edytowane przez Reset
Zdjęcia
  • Lubię to! 1