Skocz do zawartości

Connex 9sB

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

kupiłam i założyłam nowy łańcuch Connex 9sB, który kolorystycznie fajnie mi pasował do reszty roweru. Przejechałam na trenażerze 35km i z rolek zaczęła mi złazić złota farba w ilościach hurtowych. Uwalone mam tym praktycznie wszystko z czym styka się łańcuch plus podłogę przy trenażerze. Jakiś geniusz pomalował rolki - gdybym wiedziała, że to jest farba, to nie wiem czy bym ten łańcuch założyła. Jestem zła, bo teraz mam wszystko do czyszczenia z tego "brokatu". Chyba napiszę do Connexa, co o tym sądzę.

20180123_211710.thumb.jpg.1d84a2a18d571142d3903ae8469eaf2b.jpg

20180123_211657.thumb.jpg.949914259af2cd18e65e1bfdda040aa6.jpg

To nie jest farba, lecz warstwa mosiądzu. Co nie zmienia faktu, że bez sensu taka powłoka w tym miejscu.

Aż zacząłem się zastanawiać, czemu na moim 9sG takiego efektu nie ma, w końcu też "złoty". I faktycznie, rolki są bez tej powłoki.

Napisałam bezpośrednio do Wippermanna z opisem problemu i zdjęciami. Zobaczymy jak zareagują, a mnie czeka po pracy czyszczenie nowiutkiego napędu. Dzisiaj powinien przyjść do mnie łańcuch Sram PC-991. Srebrny, więc może obejdzie się bez brokatu ;) 

59 minut temu, Sziva napisał:

Napisałam bezpośrednio do Wippermanna z opisem problemu i zdjęciami. Zobaczymy jak zareagują, a mnie czeka po pracy czyszczenie nowiutkiego napędu. Dzisiaj powinien przyjść do mnie łańcuch Sram PC-991. Srebrny, więc może obejdzie się bez brokatu ;) 

Ehh współczuję :/ Ja kiedyś chciałem sobie kupić czarno-czerwony łańcuch jak jeszcze miałem TREKa. Widzę, że dobrze zrobiłem kupując 'zwykły'. Jak najbardziej lepiej pisać bezpośrednio do producenta lub dystrybutora. To tak samo jakbym ja sam pomalował łańcuch np. na zielono i sprzedawał na Allegro - a po pierwszej jeździe wszystko by zeszło, nie mówiąc nawet o syfie w napędzie.

Zawsze zastanawiałme się co warte są te "kolorwane" łańcuch. Ciekaw jestem jak wygląda sprawa z łańcuchami KMC, choć na pierwszy rzut oka wyglądają dużo trwalej niż connex?

Tak na zdrowy rozum, to gdyby pomalowali tylko blaszki i piny z zewnątrz, to by pewnie nie było takich atrakcji. Ale malowanie rolek, które z zasady szorują po zębatkach, to jakiś poroniony pomysł.

I tym sposobem mam rower w wersji karnawałowej :D 

Edytowane przez Gość

Ja miałem podobną przygodę z connexem, zakupiłem "złoty" łańcuch ale po kilku wyjazdach na zewnętrznej stronie zaczął się "zdrapywać" generalnie nie odchodzi żadna farba ani nic ale łańcuch nie wygląda tak estetycznie i ładnie jak myślałem że będzie ;) Chyba taki ich urok więc jak ten się zjedzie to wracam do sprawdzonych przeze mnie nie raz KMC x10.93 które niklowane świecą się do samego końca ;)

Odpisali mi z Connexa. Przepraszają za długi czas odpowiedzi, ale poprosili o adres i wyślą mi nowy łańcuch z ich magazynu. W tamtym łańcuchu prawdopodobnie proces powlekania rolek był skopany. Zobaczymy.

28 minut temu, Sziva napisał:

Odpisali mi z Connexa. Przepraszają za długi czas odpowiedzi, ale poprosili o adres i wyślą mi nowy łańcuch z ich magazynu. W tamtym łańcuchu prawdopodobnie proces powlekania rolek był skopany. Zobaczymy.

Jestem ciekaw co z tego wyniknie. Miałem podobną sytuację z siodełkiem FIZIKa, które nie przeszło kontroli jakości, a z centrali dojechało idealne. Chyba, że na polski rynek rzucają taki szajs.

Czekam na info bo chciałem zakupić coś podobnego na 11s.

Edytowane przez Gość

Albo sklep kupił coś taniej, jako II kategorię. Z drugiej strony, kupiłam wersję box, więc nie powinni odpadów pakować do sprzedaży. Pożyjemy, zobaczymy, ale jeśli będę drugi raz napęd czyścić z brokatu, to mnie jasny grzmot strzeli.