Skocz do zawartości

IMBUSY

pzac

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od jakiegoś czasu używam prostych kluczy z jednego z marketów budowlanych jednak mam już dość psucia nowych śrub tymi miernymi narzędziami. Na początek budowy dobrze wyposażonego warsztatu - klucze imbusowe, co możecie mi polecić z własnego doświadczenia ? Słyszałem sporo o marce Bitul, jednak nie miałem ich narzędzi w rękach nigdy. Może jednak markę PRO lub ParkTool jednak te wykraczają dużo poza budżet :D 
Pozdrawiam! 

Bitul robi bardzo dobre narzędzia za rozsądną cenę. Mam trochę ich sprzętu.

Tu masz komplet imbusów PRO

https://m.centrumrowerowe.pl/narzedzia-i-smary/narzedzia-rowerowe/klucze-imbusowe/p,zestaw-imbusow-2-2-5-3-4-5-6-8-10mm-pro,460627.html

Topeak też ma fajne narzędzia.

Używam imbusów PRO już trochę ( mam całą walizkę PRO). Bardzo dobre

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

• Pomógł 1

Kup sobie imbusy Bondhus (to samo co ParkTool, ponieważ właśnie Bondhus robi dla nich narzędzia). Pancerne, i tanie. Widziałem je w markecie Leroy Merlin za 40 zł, ja natomiast kupiłem je na allegro za 49,99 pln

Każda porządna firma narzędziowa to robi, np; Wera, Bahco, czy powyżej opisane. Ja używam zestaw sprzedawany w Lidlu (za 19,90) i kilka kupionych osobno w marketach budowlanych,    po 4-8 złotych za sztukę. Nie przykręcam przemysłowo, więc przy zachowaniu pewnej uwagi ( jak zawsze) wszystko jest OK. Unikałbym tylko tych najtańszych bo są robione z bananów, reszta jest na poziomie przyzwoitym. Są nawet kolorowe. Zestaw 3 w jednym nie zawsze jest wygodny, podobnie jest z tymi końcówkami w multitoolach, czasem nie da rady dojść do główki śrubki. Tak miałem w przypadku tylnego zacisku, gdzie bez problemu dało się odkręcić śrubę tylko samodzielnym kluczem. 

Polecam imbusy z łbem kulistym. Pozwalają na dokręcanie śruby kluczem ustawionym pod kątem, a dzięki temu trudniej uszkodzić gniazdo śruby. Osobiście używam marketowego Topex za niecałe 28 zł. Robią robotę i w zestawie masz aż 9 kluczy. Do roweru w sam raz. Tu nie potrzeba spartańskiej siły, więc i klucz nie musi być wieczny ;)

Dnia 23.01.2018 o 11:54, Franz Mauer napisał:

Polecam imbusy z łbem kulistym. Pozwalają na dokręcanie śruby kluczem ustawionym pod kątem, a dzięki temu trudniej uszkodzić gniazdo śruby. Osobiście używam marketowego Topex za niecałe 28 zł. Robią robotę i w zestawie masz aż 9 kluczy. Do roweru w sam raz. Tu nie potrzeba spartańskiej siły, więc i klucz nie musi być wieczny ;)

Właśnie taki klucz ukręciłem odkręcając zacisk hamulca jak i same klocki 

lecz łeb nie był kulisty może to ma jakieś znacznie 

Dziękuję wszystkim za pomoc ostatecznie kupiłem 

PARK TOOL AWS-8

Edytowane przez duzid
13 godzin temu, Franz Mauer napisał:

Ło kurde, co to za siła musiała być??? No chyba że chodzi o zacisk hamulca samochodowego 😉

No właśnie że nie samochodowy tylko tektro i mimo że włożyłem klucz do końca o odpowiednim rozmiarze po prostu się wyrobił stal była za miękka 

Możliwe. Zauważyłem to w niektórych marketowych. Natomiast z tych TOPEX póki co jestem zadowolony... Oczywiście jeśłi Cię stać to możesz kupić jakiś bardziej renomowany np. Stanley, który jest dobry, ale jeszcze nie tak drogi :) 

Park Tool wyróżnia się jakością i trwałością. Są zestawy 3 w 1, kosztuje 45zł. Z tego co znalazłem to znajduje się w nim 4, 5, i 6. Ale może są inne kombinacje.

i-park-tool-klucz-imbusowy-aws-1.jpg&key=1b045a3e0f5fad27c97a384ca534a95e926df7ddeff7207f72c99210ad89bdf0
Klucze imbusowe dla Park Tool'a produkuje BONDHUS i na tą markę zwróciłbym uwagę. Nie trzeba płacić za logo znanej firmy.

Również polecam kupić pakiet kluczy imbusowych od BONDHUS lub PRO - w przypadku ParkTool dopłacasz za ich logo, bo narzędzia dla nich robi właśnie BONDHUS i ponoć nikt nie dopatrzył się różnic w jakości wykorzystanej stali.

Imbusy warto mieć wszystkie w razie czego (czego nie mogę powiedzieć o TORXach), oczywiście polecam z końcówką kulową - niejednokrotnie mi się przydała. Zestawem kluczy tzw. gwiazdką możesz mieć problemy z dojściem do niektórych śrub.

Jak najbardziej mogę polecić zestaw kluczy imbusowych od PRO. Cena za komplet około 60-75 zł.

19 minut temu, m4rvell0us napisał:

Również polecam kupić pakiet kluczy imbusowych od BONDHUS lub PRO - w przypadku ParkTool dopłacasz za ich logo, bo narzędzia dla nich robi właśnie BONDHUS i ponoć nikt nie dopatrzył się różnic w jakości wykorzystanej stali.

Imbusy warto mieć wszystkie w razie czego (czego nie mogę powiedzieć o TORXach), oczywiście polecam z końcówką kulową - niejednokrotnie mi się przydała. Zestawem kluczy tzw. gwiazdką możesz mieć problemy z dojściem do niektórych śrub.

Jak najbardziej mogę polecić zestaw kluczy imbusowych od PRO. Cena za komplet około 60-75 zł.

Jak już wspomniałem gwiazdka została zakupiona.I naprawdę nie potrzebuję większej ilości bo w rowerze nie mam takich śrub, co do torx'ów to takich też nie mam. Choć może i  faktycznie zostało to trochę przepłacone ale teraz to już trudno ale myślę że nie będę żałował tego narzędzia. Co do dojścia też nie nie będzie z tym problemów a jeśli by się już miały pojawić to wtedy wymienię to na pojedyncze klucze 

Rowerowa Szajba