Skocz do zawartości

Co lepsze? Klasa osprzętu vs. rocznik?

Pawlaczu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy prośba o szybką poradę.

Mam możliwość kupienia z pewnego źródła, na 100% bez ukrytych wad,  fajnie zadbany taki oto model jak w załączniku.

To speedster s50 z 2012 za 1500pln w komplecie z pedałami SPD widocznymi na zdjęciu. Warto?

Jak jest z geometrią tej ramy w opisach raczej charakterystyka jako race, mnie zależy bardziej  na wygodnej endurance?

P.s. Wiem że wątek zacząłem o trochę czymś innym, ale skoro zacząłem to chyba mogę trochę z innej strony zapytać ;)

Z góry dzięki za odpowiedź.

scott.jpg
Opublikowano

Jak byś się jeszcze postarał o lepszą fotkę to można by coś powiedzieć,teraz to jak wróżenie z ''guzów na głowie'' ^_^

Opublikowano
6 minut temu, Gregory34 napisał:

Jak byś się jeszcze postarał o lepszą fotkę to można by coś powiedzieć,teraz to jak wróżenie z ''guzów na głowie'' ^_^

Fotki lepszej nie mam, natomiast jestem po oględzinach i wiem że rama super prawie bez śladów użytkowania, wszystko działa jak należy, piasty, support stan jak należy, jedynie co to łańcuch za chwilę trzeba by nowy, ale to do urwania w cenie. Chodzi mi raczej o sam model i geometrię, bo rozmiarowo też fajnie siedzi.

Opublikowano

Miej na uwadze że jest tam założona jakaś najtańsza grupa. Obstawiam Microshift. Załatw lepsze fotki to się więcej dowiemy. Ile przełożeń jest z tyłu? 

Opublikowano (edytowane)

To jest model z 2011 roku. Oparty powinien o Shimano 2300, więc "nowszego" sposobu zmiany przełożeń nie ma.

Edytowane przez Fenthin
Opublikowano

https://www.rei.com/product/828254/scott-speedster-s50-bike-2012

Tu jest specyfikacja, rzeczywiście "lepszego" sposobu zmiany przełożeń nie ma, z tyłu też tylko 8 przełożeń. Natomiast przeważyło to, że na miejscu, źródło pewne, więc nie ma ryzyka jakiejś miny i dużych późniejszych kosztów. W miejscu gdzie marzenia, zderzają się ze skromnym budżetem, trzeba decydować się na ustępstwa, i tak oto stałem się szczęśliwym posiadaczem pierwszej szosy :D. Wydaję mi się, że ta rama z tym widelcem to dobra baza, do ewentualnych ulepszeń, po tym jak mnie wciągnie do reszty...

Tym nie mniej dziękuję bardzo wszystkim za wartościową dyskusję.

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Pawlaczu napisał:

z tyłu też tylko 8 przełożeń.

To nie jest tak źle masz kasetę więc nie będziesz musiał zmieniać kół jeśli zapragniesz mieć 10 przełożeń. Rama posiada sloping na którym tobie zależało,  zawiedziony raczej nie będziesz. 

Edytowane przez GBike