Skocz do zawartości

Fuji Jari czy Romet Ronin???

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ok. Dzięki wielkie za wskazówki. Podjadę na Imielin. I usiądę na 58. Tak żeby mieć pewność.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Wczoraj pojawił się kurier z moim Fuji Jari 1.1 2019. Rama wydaje mi się trochę za duża. Moje wymiary 191cm/90-91cm więc zaryzykowalem rozmiar XXL 61 cm. W podjęciu decyzji pomogła promocyjna cena tylko dla tego rozmiaru 1 tysiaczek mniej :). 7400 zł z przesyłką. Nie to, że nie wygodnie się jeździ, wręcz przeciwnie, w życiu nie jechało mi się tak przyjemnie na rowerze, ale to wina geometrii Fuji pewnie, a nie za dużej ramy. Zwyczajnie pierwszy raz w życiu w rowerze mam tak krótko wyciągniętą sztycę podsiodłową i budzi to we mnie pewien niepokój ;).

Przez chwilę myślałem, żeby może odesłać, no ale już go nigdy nie oddam. W życiu nie widziałem takiego cacka. Malowanie wg mnie najlepsze ze wszystkich Fuji Jari. No i podobne nieco do tego miedzianego Ronina, również za sprawą rurek Alu o cienkiej średnicy, przez co wygląda bardziej jak rama stalowa. 

No i specyfikacja też najlepsza wg mnie dla gravela ze wszystkich producentów. 

Niesamowicie komfortowa geometria. Nie spodziewałem się tego aż tak, choć testy na to wskazywały, że jest wygodniejszy od innych gravelów, które są jednak bardziej sportowe np. Rondo Ruut. Po pierwszych paru metrach już się z niego nie chciało zsiadać, no jak szyty na mnie miało się wrażenie.

Korba od Fsa 46/30 dająca pewność, że wyjedziemy pod najcięższe górki. 

32 szprychy zamiast coraz popularniejszych 28, czy 24, co daje większą pewność, że przy większej masie jeźdźca plus bagaże nie powinno być problemów z pękającymi szprychami. 

No i otwory umożliwiające montaż bagażnika to ostatnio żadkość. Plus możliwość montażu sakw na przednim wodelcu. 

Może i ten rozmiar jednak właściwy, kto wie. Już się raczej nie dowiem. Chyba że minę gdzieś na ulicy Jariska z ramą 58 akurat. 

Pozdrawiam szczęśliwych posiadaczy rowerów Fuji Jari

IMG-20190429-WA0004.jpg IMG-20190429-WA0000.jpg
  • Lubię to! 1
Opublikowano

A są jakieś ładne mostki?

@Lapsko, ja przy 189cm i bodajże 89cm nodze mam Jari 1.3 58cm, a początkowo przymierzałem się nawet do 56cm. Ale jak Ci pasuje to spoko :) To świetny rower i gratuluję zakupu!