Dariuszcz12 Opublikowano 9 Stycznia 2018 Opublikowano 9 Stycznia 2018 Witam O co chodzi z ta informacja przy odziezy rowerowej z decathlonu, ze nadaje sie np. na 2-godzinne wyjazdy? Jak taki napis interpretowac? A co powyzej tych dwoch godzin? Ciuchy musza "odpoczac"? Nie nadaja sie na dluzsza jazde? A jesli bede korzystal dluzej niz dwie godziny to co sie stanie? Czy ma ktos moze jakies doswiadczenie w tym temacie? Pozdrawiam
hanus Opublikowano 9 Stycznia 2018 Opublikowano 9 Stycznia 2018 Po prostu opisują "dla jakich kolaży" ta odzież będzie odpowiednia Czy dla bardzo "zaawansowanego, czy amatora" Nie ma co się tym sugerować... Ja mam koszulkę rowerową 500 i jest całkiem fajna jak za 50 zł. Mam też potówkę 720 i jest mega fajna mój ulubiony ciuch rowerowy. Jeszcze leginsy z polarkiem do biegania, które u mnie są na rower. I wszystkie ciuchy jakie mam od nich są warte tych pieniędzy wydanych na promocjach
Dariuszcz12 Opublikowano 9 Stycznia 2018 Autor Opublikowano 9 Stycznia 2018 (edytowane) 33 minuty temu, hanus napisał: Po prostu opisują "dla jakich kolaży" ta odzież będzie odpowiednia Czy dla bardzo "zaawansowanego, czy amatora" Nie ma co się tym sugerować... Ja mam koszulkę rowerową 500 i jest całkiem fajna jak za 50 zł. Mam też potówkę 720 i jest mega fajna mój ulubiony ciuch rowerowy. Jeszcze leginsy z polarkiem do biegania, które u mnie są na rower. I wszystkie ciuchy jakie mam od nich są warte tych pieniędzy wydanych na promocjach Czyli jak kupie od nich np. kurtke z serii 500 ktora jest przeznaczona na dwu godzinne wyjazdy to jako amator dluzej niz 2 godziny nie moge z niej korzystac? Edytowane 9 Stycznia 2018 przez Dariuszcz12
hanus Opublikowano 10 Stycznia 2018 Opublikowano 10 Stycznia 2018 Niby dlaczego? :-D Najważniejsze, żebyś dobrze się w niej czuł i nie ograniczała Ciebie podczas jazdy, żebyś się swobodnie w niej czuł. A czy będzie to przejażdżka po bułki, czy kilku godzinny wypad do sąsiedniego województwa to bez znaczenia
Dariuszcz12 Opublikowano 10 Stycznia 2018 Autor Opublikowano 10 Stycznia 2018 6 minut temu, hanus napisał: Niby dlaczego? :-D Najważniejsze, żebyś dobrze się w niej czuł i nie ograniczała Ciebie podczas jazdy, żebyś się swobodnie w niej czuł. A czy będzie to przejażdżka po bułki, czy kilku godzinny wypad do sąsiedniego województwa to bez znaczenia No obsluga z deca twierdzi ze po tym czasie odziez nie spelnia w pelni swojego zadania, tzn. spelnia w pelni swoja role ale tylko w ramach opisanego czasu. Teraz, Dariuszcz12 napisał: No obsluga z deca twierdzi ze po tym czasie odziez nie spelnia w pelni swojego zadania, tzn. spelnia w pelni swoja role ale tylko w ramach opisanego czasu. Prosze przyklad: potowka z serii 100 nadaje sie do godzinnej jazdy a potem juz tak nie pelni swej funkcji i nalezy ja wysuszyc, a najlepiej wyprac i wysuszyc. To slowa od ludzi z deca. 12 minut temu, hanus napisał: Niby dlaczego? :-D Najważniejsze, żebyś dobrze się w niej czuł i nie ograniczała Ciebie podczas jazdy, żebyś się swobodnie w niej czuł. A czy będzie to przejażdżka po bułki, czy kilku godzinny wypad do sąsiedniego województwa to bez znaczenia Niby dlaczego? Bo wg nich traci po tym czasie swe funkcje, np. oddychalnosci itp. 5 minut temu, Dariuszcz12 napisał: No obsluga z deca twierdzi ze po tym czasie odziez nie spelnia w pelni swojego zadania, tzn. spelnia w pelni swoja role ale tylko w ramach opisanego czasu. Prosze przyklad: potowka z serii 100 nadaje sie do godzinnej jazdy a potem juz tak nie pelni swej funkcji i nalezy ja wysuszyc, a najlepiej wyprac i wysuszyc. To slowa od ludzi z deca. Niby dlaczego? Bo wg nich traci po tym czasie swe funkcje, np. oddychalnosci itp. I tak samo spodenki serii 100 z wkladka sa tylko na godzinna wyprawe, a potem co z ta wkladka sie dzieje? Splaszcza sie i tak nie amortyzuje?
MRACH Opublikowano 10 Stycznia 2018 Opublikowano 10 Stycznia 2018 5 godzin temu, Dariuszcz12 napisał: I tak samo spodenki serii 100 z wkladka sa tylko na godzinna wyprawe, a potem co z ta wkladka sie dzieje? Splaszcza sie i tak nie amortyzuje? A później tyłek będzie Ci tak się dawał we znaki, że sam zsiądziesz z roweru .... To oczywiście uproszczenie, ale o to chodzi :)))
bbc Opublikowano 10 Stycznia 2018 Opublikowano 10 Stycznia 2018 7 godzin temu, Dariuszcz12 napisał: Czyli jak kupie od nich np. kurtke z serii 500 ktora jest przeznaczona na dwu godzinne wyjazdy to jako amator dluzej niz 2 godziny nie moge z niej korzystac? Po dwóch godzinach masz przestać jej używać. Przyjdzie kontrola z Deca i dostaniesz ostrzeżenie a jak Cię drugi raz złapią to dostaniesz zakaz wejścia do sklepu. A tak na serio to jest to dość mocne uogólnienie. Ale oddaje sens i przeznaczenie każdego produktu. Dobrze wyjaśnił to @MRACH. Chodzi o to, że przy normalnej jeździe możesz zacząć odczuwać dyskomfort. Ale pojęcie "normalna jazda" jest bardzo szerokie i dla jednego będzie to kulanie się spacerkiem a dla drugiego ciśnięcie tak, że czuje ogień w mięśniach. Ja używam rzeczy z Deca i często nie rozumiem tego wpisu (szczególnie jak chodzi np. o plecaki). Używam plecaka opisywanego jako "poniżej 4h" i jakoś nie zauważyłem, żeby mi przeszkadzał w całodziennych wycieczkach rowerowych. Natomiast nie lubię koszulki rowerowej i choć jest do jazdy "poniżej 2h" to już po 15 minutach jest mi w niej niewygodnie. Akurat uważam, że seria 500 jest niezłym kompromisem pomiędzy jakością a ceną i dla amatora jest ciekawą propozycją. Nawet jak będziesz jeździł dłużej niż 2h.
firefoks Opublikowano 10 Stycznia 2018 Opublikowano 10 Stycznia 2018 8 godzin temu, hanus napisał: Po prostu opisują "dla jakich kolaży" ta odzież będzie odpowiednia To służy do malowania? 1
marcin.jka Opublikowano 10 Stycznia 2018 Opublikowano 10 Stycznia 2018 tak, tworzysz z tej odzieży kolaże i potem prosto na wystawę sztuki współczesnej. A wracając do wątku, bzdury z tymi godzinami. Powiedziałbym tak, odzież z serii 500 - średnia ale za to tania, z serii 700/720/900 bardzo dobra a jak trafi się z przeceny to już w ogól warto. Kupiłem ostatnio gacie 900 za 100 zł, odpowiednik jakościowy markowej odzieży kosztowałby pewnie 400 i więcej.
Dariuszcz12 Opublikowano 10 Stycznia 2018 Autor Opublikowano 10 Stycznia 2018 (edytowane) 18 minut temu, marcin.jka napisał: tak, tworzysz z tej odzieży kolaże i potem prosto na wystawę sztuki współczesnej. A wracając do wątku, bzdury z tymi godzinami. Powiedziałbym tak, odzież z serii 500 - średnia ale za to tania, z serii 700/720/900 bardzo dobra a jak trafi się z przeceny to już w ogól warto. Kupiłem ostatnio gacie 900 za 100 zł, odpowiednik jakościowy markowej odzieży kosztowałby pewnie 400 i więcej. To na przyklad bluze albo kurtke z serii 100 moge uzywac przez godzine (bo ta seria jest przeznaczona do godziny jazdy,teraz pytanie:jazdy rekreacyjnej czy w formie treningu ile sil w nogach?) do jazdy sportowej (jako trening kolarski), a z serii 900 na rekreacyjna calodniowa wycieczke? A upraszczajac pytanie: czy na godzinny trening bedzie odpowiednia seria 100? Edytowane 10 Stycznia 2018 przez Dariuszcz12
konop90 Opublikowano 10 Stycznia 2018 Opublikowano 10 Stycznia 2018 Wszystko i tak zależy od tego co kupimy. W przypadku spodenek zgadzam się jeśli napisane jest 2 godziny to w moich starych najtańszych po 3 godzinach już było lekko niewygodnie. Ale na przykład buty do biegania wyrabiają normę kilkukrotnie wyższą. Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka
Franz Mauer Opublikowano 10 Stycznia 2018 Opublikowano 10 Stycznia 2018 26 minut temu, konop90 napisał: Wszystko i tak zależy od tego co kupimy. W przypadku spodenek zgadzam się jeśli napisane jest 2 godziny to w moich starych najtańszych po 3 godzinach już było lekko niewygodnie. A co się takiego działo, ze po 3 godzinach było lekko niewygodnie?
konop90 Opublikowano 10 Stycznia 2018 Opublikowano 10 Stycznia 2018 Zaczynała się przesuwać i czułem jakby ugniotła się do końca i nie chciała już więcej "amortyzowac" Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka
Franz Mauer Opublikowano 10 Stycznia 2018 Opublikowano 10 Stycznia 2018 9 godzin temu, Dariuszcz12 napisał: Czyli jak kupie od nich np. kurtke z serii 500 ktora jest przeznaczona na dwu godzinne wyjazdy to jako amator dluzej niz 2 godziny nie moge z niej korzystac? Włóż jeszcze resztę odzieży, bo w samej kurtce to nawet do 2 godzin może być Ci zimno 1 minutę temu, konop90 napisał: Zaczynała się przesuwać i czułem jakby ugniotła się do końca i nie chciała już więcej "amortyzowac" Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka O kurcze, ja nigdy nie zwracałem uwagi na takie detale. Za to po dobraniu właściwego siodełka do mojego tyłka bardzo często jeżdżę bez jakiejkolwiek wkładki nawet 60 km (MTB po ubitych lub asfaltowych drogach) i nie odczuwam dyskomfortu. Może przestań o tym myśleć to i dyskomfort minie?
konop90 Opublikowano 10 Stycznia 2018 Opublikowano 10 Stycznia 2018 O kurcze, ja nigdy nie zwracałem uwagi na takie detale. Za to po dobraniu właściwego siodełka do mojego tyłka bardzo często jeżdżę bez jakiejkolwiek wkładki nawet 60 km (MTB po ubitych lub asfaltowych drogach) i nie odczuwam dyskomfortu. Może przestań o tym myśleć to i dyskomfort minie?Z tym wygodnym siodełkiem to masz rację, bo przy nowym rowerze było już lepiej ale nie to samo co zmiana spodenek. Do tego nie wiem jak jest teraz w spodenkach z decathlonu ale dużo dają szelki. Kiedyś jeździło się w "hawajkach" i było spoko, teraz chyba zrobiłem się trochę bardziej wygodny :-D Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka
Franz Mauer Opublikowano 10 Stycznia 2018 Opublikowano 10 Stycznia 2018 @Dariuszcz12 a tak serio... Ja na przykład obecnie jeżdzę w kurtce wiatrówce do biegania: https://www.decathlon.pl/kurtka-ekiden-mska-id_8367671.html Jak jest zimno to pod nią zakładam ciepłą bluzę, jak jest mocno zimno to pod tą bluzę dodatkowo zakłądam bawełnianą koszulkę. Czy odczuwam jakiś dyskomfort w kwestii kurtki, żaden. Może gdybym był zmuszony założyć jeszcze więcej rzeczy pod tą kurtkę to wtedy chyba musiałbym pomyśleć o kurtce adekwatnej do tych warunków. 1 minutę temu, konop90 napisał: Z tym wygodnym siodełkiem to masz rację, bo przy nowym rowerze było już lepiej ale nie to samo co zmiana spodenek. Do tego nie wiem jak jest teraz w spodenkach z decathlonu ale dużo dają szelki. Kiedyś jeździło się w "hawajkach" i było spoko, teraz chyba zrobiłem się trochę bardziej wygodny :-D Mało kto wie, że nie powinno się kupować pierwszych lepszych spodenek w sklepie jeśli wyposażone są we wkładkę. Powinno się więcej uwagi poświęcić na jej kształt, kßóry powinien być adekwatny do kształtu pupy. Zupełnie jak z siodełkiem. Sam kupuję na chybił-trafił i albo mi te spodenki leżą, albo się wnich męczę. Mam jedne spodenki z maleńką wkładką, której jedynym zadaniem jest ochrona pupy i klejnotów przed otarciami i nie ma właściwości amortyzacyjnych. Inne ma z miękką wkadką żelową, która ma za zadanie również amortyzować podczas jazdy. Efekt jest taki, że pierwsze spodenki dają radę nawet przy dłuższych trasach, a drugie zaczynają mi przeszkadzać,bo producent nie trafił z jej rozmiarem w stosunku do mojego tyłka
Dariuszcz12 Opublikowano 10 Stycznia 2018 Autor Opublikowano 10 Stycznia 2018 50 minut temu, konop90 napisał: Wszystko i tak zależy od tego co kupimy. W przypadku spodenek zgadzam się jeśli napisane jest 2 godziny to w moich starych najtańszych po 3 godzinach już było lekko niewygodnie. Ale na przykład buty do biegania wyrabiają normę kilkukrotnie wyższą. Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka To na rodzinny calodniowy rekreacyjny wyjazd powinienem miec serie 900, bo sluzy do jazdy powyzej 3 godzin? ,a serie 100 moge miec na godzinny intensywny trening?
konop90 Opublikowano 10 Stycznia 2018 Opublikowano 10 Stycznia 2018 To na rodzinny calodniowy rekreacyjny wyjazd powinienem miec serie 900, bo sluzy do jazdy powyzej 3 godzin? ,a serie 100 moge miec na godzinny intensywny trening?Nigdy nie jeździłem na rodzinne rekreacyjne wyjazdy. Najczęściej były to trasy że znajomymi i całkiem spore tempo jak na nasze umiejętności i wtedy ta wkładka była już średnia. Wydaje mi się że do spokojnej jazdy gdzie tu zejdzie z roweru tu odpoczniesz z czy coś to na pewno wystarczy. Wiele też zależy od własnych preferencji i jak to mówią nie dowiesz się póki nie sprawdzisz. Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka
Antyszprycha Opublikowano 10 Stycznia 2018 Opublikowano 10 Stycznia 2018 Generalnie chodzi o to, że jeżeli planujesz, że będziesz jezdził dłużej niż 2 godziny czyli np. 4 to musisz kupic 2 kurtki i po dwóch godzinach je zmienić !Jeśli w kurtce, którą Deca ogólnikowo opisuje do jazdy 2godzinnej użyjesz 3 godziny to jest spore prawdopodobieństwo, że już jej nie rozepniesz bo nastąpi bloda. Trzeba będzie pewnie udać się prosto do Decathlonu o rozbrojenie kurtki. Niestety takie czasy nastału :D:D:D:D A tak na poważnie to śmieszy mnie ten temat i pytania czy mogę używać kurtki przeznaczonej do jazdy dwugodzinnej dłużej lub krócej...ehhh....kocham ten świat bo ludzie nie przestają mnie zaskakiwać 1
Dariuszcz12 Opublikowano 10 Stycznia 2018 Autor Opublikowano 10 Stycznia 2018 24 minuty temu, Antyszprycha napisał: Generalnie chodzi o to, że jeżeli planujesz, że będziesz jezdził dłużej niż 2 godziny czyli np. 4 to musisz kupic 2 kurtki i po dwóch godzinach je zmienić !Jeśli w kurtce, którą Deca ogólnikowo opisuje do jazdy 2godzinnej użyjesz 3 godziny to jest spore prawdopodobieństwo, że już jej nie rozepniesz bo nastąpi bloda. Trzeba będzie pewnie udać się prosto do Decathlonu o rozbrojenie kurtki. Niestety takie czasy nastału :D:D:D:D A tak na poważnie to śmieszy mnie ten temat i pytania czy mogę używać kurtki przeznaczonej do jazdy dwugodzinnej dłużej lub krócej...ehhh....kocham ten świat bo ludzie nie przestają mnie zaskakiwać Jako jedyny sklep podaja na jaki czas jazdy jest przeznaczona dana odziez. Gdyby nie podawali takiej informacji nie byloby tematu i pytan. A moze to taki chwyt marketingowy zeby kupowac drozsze??? 28 minut temu, Antyszprycha napisał: Generalnie chodzi o to, że jeżeli planujesz, że będziesz jezdził dłużej niż 2 godziny czyli np. 4 to musisz kupic 2 kurtki i po dwóch godzinach je zmienić !Jeśli w kurtce, którą Deca ogólnikowo opisuje do jazdy 2godzinnej użyjesz 3 godziny to jest spore prawdopodobieństwo, że już jej nie rozepniesz bo nastąpi bloda. Trzeba będzie pewnie udać się prosto do Decathlonu o rozbrojenie kurtki. Niestety takie czasy nastału :D:D:D:D A tak na poważnie to śmieszy mnie ten temat i pytania czy mogę używać kurtki przeznaczonej do jazdy dwugodzinnej dłużej lub krócej...ehhh....kocham ten świat bo ludzie nie przestają mnie zaskakiwać Generalnie podawany przez nich czas jazdy na ile brac na powaznie i sie tym przejmowac.?
hanus Opublikowano 10 Stycznia 2018 Opublikowano 10 Stycznia 2018 To służy do malowania? ta autokorekta Serio ludzie... Temu temat jest świetny! To dla tego wczoraj było mi zimno, bo jedna warstwa, bluza 100 nadaje się tylko na godzinną jazdę... Pomimo, że miałem "potówke" z serii dla nie amatorów 720 :-(
lukaszko Opublikowano 10 Stycznia 2018 Opublikowano 10 Stycznia 2018 Ludzie dajcie spokój, to zwykła klasyfikacja produktów od najsłabszych do najlepszych. Produkty 100 to zazwyczaj dno. 500 bywają fajne. A serii 700 i 900 w większości są naprawdę fajne. Czas używania nie ma nic do rzeczy o taki wymysł decathlon. Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka 1
hanus Opublikowano 10 Stycznia 2018 Opublikowano 10 Stycznia 2018 ️️️️️ I cała filozofia ;-) Generalnie podawany przez nich czas jazdy na ile brac na powaznie i sie tym przejmowac.?Generalnie to się nie przejmować po prostu segregacja produktów od najsłabszych do najlepszych i tyle.A koszulki z Lidla to ile godzin na rowerze można używać? Nie popadajmy w skrajności. Kupuj to na co cię stać. Tak jak większość pisała produkty z serii 500 już są całkiem w porządku. Ja kupiłem jakiś czas temu bluzę z serii najniższej 100 i dla mnie jest super :-)
Gość Opublikowano 10 Stycznia 2018 Opublikowano 10 Stycznia 2018 Godzinę temu, Antyszprycha napisał: A tak na poważnie to śmieszy mnie ten temat i pytania czy mogę używać kurtki przeznaczonej do jazdy dwugodzinnej dłużej lub krócej...ehhh....kocham ten świat bo ludzie nie przestają mnie zaskakiwać I to jest podsumowanie całego tematu Brawo @Antyszprycha
Gość Opublikowano 10 Stycznia 2018 Opublikowano 10 Stycznia 2018 @Dariuszcz12 Twoje tematy są coraz lepsze Ja czasem w piżamie do spania w nocy chodzę za dnia po domu. I w zasadzie to teraz nie wiem, co mam z tym zrobić A tak na serio - Decathlon pooznaczał ubrania tanie, o umiarkowanej cenie i droższe, jako podstawowe, średnie i dla zaawansowanych. Jakość materiału i samego szycia też jest odpowiednia do ceny. Kupując dany produkt mniej więcej wiesz czego się spodziewać, ale jak on będzie na Tobie leżeć i czy zapocisz się w koszulce po 37 minutach czy też po dwóch godzinach, to też zależy od tego, jak Twój organizm reaguje i ile potu średnio generujesz podczas jazdy. Ja mogę jechać 2 godziny i się nawet nie zadyszeć, a mogę też narzucić sobie takie tempo, że po 30 minutach leje się ze mnie strumieniami. No to jaką serię ciuchów powinnam wybrać? Jednemu bardziej podejdzie seria 500, a drugiemu 700, a jeszcze trzeci stwierdzi, że się w ciuchach z Deca wcale się nie odnajduje.
Rekomendowane odpowiedzi