suqub Opublikowano 9 Stycznia 2018 Opublikowano 9 Stycznia 2018 (edytowane) Żaden ze mnie kolarz i raczej nie będzie, ale nic nie wykluczam Jeżdżę bo lubię sprawiać sobie "ból" i czuć satysfakcję z nowych osiągnięć. Nie mam żadnego planu treningowego i raczej ciężko będzie mi go w chwili obecnej stosować. Jedyne na co mogę sobie pozwolić to codzienne dojazdy do pracy taką lub taką drogą. W weekend mogę sobie pozwolić na taką wycieczkę. I właśnie w kontekście tej godzinnej wyprawy chciałbym Was prosić o pomoc. Jak najlepiej jechać aby zwiększyć swoje możliwości. Mam tam dwie fajne górki. Podczas wspomnianej jazdy jechałem głównie w 4 strefie, wolniejsza jazda mnie męczy psychicznie (strefy domyślne, bez sprawdzenia FTP na podstawie tętna i ich ustawiania - brak możliwości sprawdzenia mocy). Nie lubię się ciągnąć, ale przed górkami się zmęczę i same górki jadę coś ospale lub w połowie nie mam już siły dalej kręcić. Jednak może wystarczy delikatnie zwolnić przed górkami i cały odcinek "górski" przejechać jak najmocniej. Mam jeszcze taką górkę jak poniżej, może lepiej tutaj się katować. Generalnie mieszkam na "płaskim". Może zamiast górek robić interwały po płaskim? Tylko wtedy jak się za to zabrać? Najpierw sprawdzać FTP jak wspomina Daniel w swoich ostatnich filmach? Dodatkowo dodam, że nie mam trenażera, także tylko jazda na dworze. Edytowane 9 Stycznia 2018 przez suqub
Arkadiusz Opublikowano 10 Stycznia 2018 Opublikowano 10 Stycznia 2018 Jak zwiększyć swoje możliwości jeżdżąc dość mało? Starałbym się w tym momencie robić siłe wytrzymałościową tzn znalezc górkę i katować ją kilka razy z lekko cięzszym przełożeniem tak abyś czuł, że noga pcha. Po jakimś czasie zacznij robić tempówki i interwały. Zależy jeszcze na jaki poziom planujesz wejsc
suqub Opublikowano 10 Stycznia 2018 Autor Opublikowano 10 Stycznia 2018 Dzięki za zainteresowanie. Jedyna sensowna górka w okolicy to ta, którą pokazałem. Mam też fajny długi odcinek prostej (kilkanaście km) tylko, że po ruchliwej drodze. Także interwaly i tempówki miałbym gdzie robić.Co do poziomu. Nie chciałbym robić TdP dla amatorów, ale moc przejechać trasę 100km w sensownym czasie. Powiedzmy w okolicach 5h. Myślę, że filmy treningowe, które teraz wrzucił Daniel są idealne. Do tego ta górka i coś by się zbudowalo.
Arkadiusz Opublikowano 11 Stycznia 2018 Opublikowano 11 Stycznia 2018 Na prostej siłe wytrzymałosciowa również mozna trenowac zwlaszcza pod wiatr. Powiem Ci, że nie robiłem testu FTP ale jeżdżąc już trochę wiem jakie tętno utrzymywać aby przynosiło to efekty. Polecam raz w tygodniu dłuższą wycieczkę myślę na poczatek 25-35 km, z czasem coraz dłuższe aż dojdziesz do 100 km i przejedziesz bez większych problemów. Do tego nawet nie są potrzebne interwały
suqub Opublikowano 11 Stycznia 2018 Autor Opublikowano 11 Stycznia 2018 Tak też teraz robię. Co weekend trasa 22 km. I kilka fajnych górek w połowie trasy. Zobaczymy. Będę to kontynuował i zobaczymy co z tego wyjdzie.
zielonyf16 Opublikowano 13 Stycznia 2018 Opublikowano 13 Stycznia 2018 (edytowane) SIema W sprawie treningu dla poczatkujacych i nie tylko zapraszam na kanal YouTube, jest cala seria odnosnie treningu kolarskiego, od podstaw, poprzez silownie do elementow dla bardziej zaawansowanych Pozdrawiam Edytowane 13 Stycznia 2018 przez zielonyf16
Rekomendowane odpowiedzi