Skocz do zawartości

Pielęgnacja roweru

Michuuu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W rowerze nie ma miejsc w których smar jest na wierzchu więc gorąca parą raczej go nie wymyje. Za to może zaszkodzić lakierowi ale to raczej w zimie jeśli jeździmy po drogach publicznych. Być może także oponom lub jakimiś elementom klejonym ale generalnie to nie sądzę aby myjka parowa zrobiła jakiś większy bałagan.

Opublikowano

Niespecjalnie. Po pierwsze dotychczasowe metody się sprawdzają a o drugie jeśli istnieje obawa o lakier to nie chciałbym ryzykować... Ale tylko w zimie. 

Opublikowano
17 godzin temu, ostry2407 napisał:

myjka parowa to chyba niezbyt dobry pomysł bo pod wpływem temp. pary może wymyć smar.

Tez mi się tak wydaje, że to nie jest zbyt dobry pomysł 

Opublikowano

Myślę że z lakierem nic nie powinno się stać z tego względu że są firmy które myjkami parowymi myją auta.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
7 minut temu, lubson napisał:

Myślę że z lakierem nic nie powinno się stać z tego względu że są firmy które myjkami parowymi myją auta.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

To świetnie,a powiesz mi które,abym omijał je szerokim łukiem?

Z tego co ja wiem,to używają ich do mycia silników,szyb i wnętrza

Opublikowano
15 minut temu, Accent_Szaj napisał:

To świetnie,a powiesz mi które,abym omijał je szerokim łukiem?

Z tego co ja wiem,to używają ich do mycia silników,szyb i wnętrza

To omijaj dalej. Mycie suchą parą jest bardziej efektywne niż wodą. Wiele firm się tym zajmuje

Opublikowano
3 minuty temu, gawel76 napisał:

Wiele firm się tym zajmuje

Parą wodną owszem czyści się karoserie i lakier,ale tylko w ekstremalnych wypadkach,żeby usunąć smołę i ciężko usuwalne zabrudzenia,a klient chce niewiele zapłacić.

Samochodowe spa/Auto detailing nie zrobi ci nic takiego.Oni użyją glinki

Generalnie mycie parowe stosuje się do tego co wymieniłem wyżej.

Opublikowano

Parą wodną owszem czyści się karoserie i lakier,ale tylko w ekstremalnych wypadkach,żeby usunąć smołę i ciężko usuwalne zabrudzenia,a klient chce niewiele zapłacić.
Samochodowe spa/Auto detailing nie zrobi ci nic takiego.Oni użyją glinki
Generalnie mycie parowe stosuje się do tego co wymieniłem wyżej.

Na smołę i ciężki syf na lakierze to jest chemia, a nie para wodna - tzw. dekontaminacja chemiczna. Następnie aktywna piana (lub inna chemia), mycie "na dwa wiadra" i dopiero glinka. Po glince znowu "dwa wiadra" i pozostałe pieszczochy na lakier.

No ale w temacie roweru, to mam zazwyczaj trzy opcje.
A - wracam z terenu, nie mam czasu, to tylko czyszczenie napędu (a to nawet nie zawsze). Rower w kąt i czekamy na następną jazdę.
B - wracam z terenu, jest błoto/kurz w ilości rzucającej się w oczy - zahaczam o myjnie bezdotykową. Mam taką z dwustopniowym ciśnieniem. Na mniejszym spłukję wszystko i kulami się do garażu. Znowu napęd.
C - co jakiś czas, rower przed garaż, aktywna piana, woda, gąbeczka i myjka niskociśnieniowa. I znowu napęd.

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

@CoolBreeze generalnie się z tobą zgadzam.Ja użyłem skrótu myślowego,bo ludziom nie chce się czytać ;) 

Chodzi o to,że fachowo zrobią tak jak piszesz,ale wiadomo taka operacja kosztuje.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Panowie chciałem spytać ponieważ  rower dopiero kupiłem były to wyprzedaże 2019 rower jest dość u kurzony jest to czarny mat z zielonymi napisami.Zamówiłem sobie do czyszczenia całej ramy taki preparat :Finish Line Bike Wash -1000ml  jako,że nie chce od razu całego roweru polewać wodą itp to czy można popsikać preparatem na mikrofibę obficie i przecierać sobie ramę? czy lepiej bezpośrednio psikać na ramę? 

Opublikowano

Rób tak jak Ci wygodnie.

Rame czyszcze mokrymi ściereczkami jak nie mam dostepu do wody i detergentu. 

Opublikowano

Świetne i tanie są ściereczki dla niemowląt dostępne w każdym niemal sklepie. Poecam

Opublikowano

Ja od lat myję ramę płynem do okien i jest cacy :)

Opublikowano
4 godziny temu, Kruk napisał:

Ja od lat myję ramę płynem do okien i jest cacy :)

I nic więcej? :o

Nie woskujesz? Płyn do szyb jest świetny żeby wypucować na błysk. Jest na bazie alkoholu, i dobrze usuwa brud,ale trzeba jeszcze zabezpieczyć , aby bajk pozostał czysciutki :D

Opublikowano

Nie mam potrzebuje zabezpieczać ramy z prostej przyczyny....80% ramy jest oklejona :)

Prościej wymienić kawałek folii niż lakier na ramie co nie :)

Rowerowa Szajba
Opublikowano (edytowane)

Ja znów uzywam płyn do mycia naczyń z ciepła woda lucek czy jakiś tam inny wynalazek. Ładnie myje po co przepłacać. Jak dotad nie zaszkodził mojej ramie :D

Edytowane przez Rowerowa Szajba
  • 1 rok później...
Opublikowano

Po kupieniu nowego roweru zainteresował mnie temat woskowania. Czy do matowej ramy są jakieś specjalne woski?

Opublikowano
2 godziny temu, P2501 napisał:

Czy do matowej ramy

Jak dasz wosk do matu, to przestanie być matowy :(. Już prędzej są środki do matowej tapicerki

Opublikowano

Dla potomnych. Dziś woskowalem mat przy pomocy Collinite no.476s, który to zapewnia super połysk i w ogóle permanentnie niezniszczalny😉 Mat jak był tak i jest.