Skocz do zawartości

Liczniki Lezyne GPS

mariusz m.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moje LEZYNE Super GPS :) fajnie wykonane trochę zajmie żeby ogarnąć te urządzenie a jest to mój pierwszy licznika z GPS :)

IMG_20190125_193959.jpg
  • Lubię to! 1
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć,

Czy ktoś się orientuje odnośnie większych różnic pomiędzy Mega XL GPS, a Mega C GPS? Poza oczywistymi, jak kolorowy wyświetlacz, czas pracy baterii i rozmiar wyświetlacza? Przeglądałem informację i zauważyłem  większych  różnic, poza tymi co napisałem. Zastanawiam się nad tymi licznikami, a różnica w cenie pomijalna. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Grzembol701 napisał:

Cześć,

Czy ktoś się orientuje odnośnie większych różnic pomiędzy Mega XL GPS, a Mega C GPS? Poza oczywistymi, jak kolorowy wyświetlacz, czas pracy baterii i rozmiar wyświetlacza? Przeglądałem informację i zauważyłem  większych  różnic, poza tymi co napisałem. Zastanawiam się nad tymi licznikami, a różnica w cenie pomijalna

Moim zdaniem są tylko te różnice które wymieniłeś 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć 🙂

Macie jakieś podpowiedzi gdzie najtaniej można kupić Lezyne super gps? W grę wchodzą również sklepy/portale zagraniczne.

Na muziker.pl jest za 530, czy będzie gdzieś taniej? 

Opublikowano
25 minut temu, on_krk napisał:

Cześć 🙂

Macie jakieś podpowiedzi gdzie najtaniej można kupić Lezyne super gps? W grę wchodzą również sklepy/portale zagraniczne.

Na muziker.pl jest za 530, czy będzie gdzieś taniej? 

Witam :) Ja zapłaciłem za super GPS i uchwyt typu bar fly i wysyłka 610zl ze sklepu cyklomania 

Opublikowano

No to widzę, że zakupy w Czarny Piątek się opłacały :D. Zapłaciłem 490zł. Uchwyt typu Bar Fly (widoczny na zdjęciu) pochodzi z drukarki 3D. 

Bar_fly_3D.JPG
  • Lubię to! 2
Opublikowano

To napiszę co znalazłem. Na tą chwilę najtańszą opcją wydaję się zamówienie z amazon.de w połączeniu z wysokim prawdopodobieństwem otrzymania cashback z planetplus. 

Cena Lezyne Super niebieskiego w EURO 123,07 - przy kursie kantor alior bank to około 530 zł. Przy płatności kartą planetplus oferuje 10% cashback, natomiast przy płatności poprzez przelewy24  (w tej opcji kurs będzie trochę gorszy niż przy płatności kartą)  oferowany jest cashback w wysokości 20%, aby otrzymać cashback trzeba oczywiście postępować zgodnie z warunkami podanymi na planet plus. Gdyby to był czarny to brałbym z miejsca, niestety niebieski nijak mi nie pasuje😐 Choć cena czyni cuda i ciągle się waham.

Opublikowano

Czy żeby Live segmenty działały potrzebne jest połączenie telefonu z licznikiem, czy wystarczy wgrać segmenty do licznika?

Opublikowano
4 godziny temu, Genzo napisał:

Czy żeby Live segmenty działały potrzebne jest połączenie telefonu z licznikiem, czy wystarczy wgrać segmenty do licznika?

Musisz mieć wykupione strave premium i telefon podłączony do licznika 

Opublikowano
14 godzin temu, Maaciek26 napisał:

Musisz mieć wykupione strave premium i telefon podłączony do licznika 

Sprawdziłem. Nie do końca jest tak jak piszesz. 

Żeby live segmenty działały trzeba mieć strava summit analysis i trzeba mieć segmenty na stravie oznaczone gwiazdką. Następnie w aplikacji synchronizujemy te segmenty z licznikiem (max 100) i koniec. Nie trzeba więcej połączenia telefonu z licznikiem.

Podczas jazdy licznik widzi zgrane segmenty i pokazuje PR (lub KOM, zależy co się wybierze) czas aktualnego przejazdu i odległość do końca segmentu. Jest to dodatkowy ekran więc można się przełączać na inne ekrany z danymi. 

A teraz mankament:

Wczoraj jechałem z pracy i sprawdzałem live segmenty. Wszystko wyglądało bardzo dobrze. Informacja że za 100m segment potem start i ekran segmentu. Mój PR to 3.18. Przejechałem segment z czasem 3.17(wg licznika). Licznik wyświetlił że pobiłem PR. Zadowolony dojeżdżam do domu, zgrywam trening na strave a na stravie info że ten segment zrobiłem w 3.23. WTF?!

Opublikowano

@Genzo a masz czujniki do prędkości i kadencji czy lecisz po GPS ? Bo jak po samym GPS to może przez to jest ta różnica ? 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 7.03.2019 o 07:32, Maaciek26 napisał:

@Genzo a masz czujniki do prędkości i kadencji czy lecisz po GPS ? Bo jak po samym GPS to może przez to jest ta różnica ? 

Mam oba wymienione przez Ciebie czujniki. Ale możliwe że znalazłem przyczynę. Dla zaoszczędzenia baterii lezyne wprowadziło taką opcję adaptive recording. Jest ona ustawiona z automatu. I jeśli się jedzie przez dłuższy czas po prostym odcinku i ze stałą prędkością to gps rzadziej próbkuje. Po wyłączeniu tej opcji gps będzie próbkował co 1s. Właśnie to wyłączyłem i sprawdzę w najbliższym czasie. 

Edytowane przez Genzo
Opublikowano (edytowane)

No i sprawdzone. Przejechane 2 segmenty i oba zarówno na stravie jak i na liczniku pokazało tak samo co do sekundy. Adaptive recording na dłuższe trasy jak najbardziej dla zaoszczędzenia energii w liczniku, ale na co dzień, jeśli chcecie się bawić w segmenty na stravie (nie tylko live segments) to radzę wyłączyć tą opcję.

PS. Po pierwszych testach mogę śmiało polecić ten licznik. Dla mnie jest doskonały. 

Edytowane przez Genzo
Opublikowano
Godzinę temu, Genzo napisał:

Adaptative recording

A gdzie to znaleźć w liczniku życia w aplikacji 

Opublikowano
Godzinę temu, Maaciek26 napisał:

A gdzie to znaleźć w liczniku życia w aplikacji 

Ja to zmieniłem w liczniku w Menu-->Info-->GPS-->GPS Mode. Tam zmieniasz z adaptive na 1 second.

• Lubię to! 1
  • Pomógł 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Cześć!

Kupiłem Lezyne Mega C - z nadzieją że będę mógł nawigować po ścieżkach leśnych i trasach terenowych. Zgrałem sobie mapę offline odpowiednich okolic, zaimportowałem kilka tras w gpx przez stronę https://www.lezyne.com/gpsroot/gps_offlinemaps.php, ale jak próbuję włączyć nawigację po wybranej trasie w aplikacji Lezyne GPS Ally v2  (nawigacja/zapisane trasy) to trasa ładuje się w aplikacji, widać ją na mapie, jest ikonka IDŻ - ale po jej kliknięciu trasa wysyła się do GPS i nie widać końca.... co jest źle?
GPS jest sparowany przez bluetooth, telefon zalogowany na stronie Lezyne...

edit: już nieaktualne, po problemie :)

Edytowane przez ANS
Opublikowano
W dniu 9.04.2019 o 20:10, ANS napisał:

...

edit: już nieaktualne, po problemie :)

Wyjaśnisz dla potomnych co było nie tak?

Opublikowano

Też tak miałem w super GPS. U mnie pomógł restart phona.

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Mi za pierwszym razem zadziałało, każdy kolejny podobnie, czyli mieli i mieli jakby się zawiesił. Na ten moment i tak nie korzystam bo jeżdżę w koło komina. Z chęcią przeczytam co robię źle. Podobno na kablu idzie ok, ale jakoś przed jazdą mi się nie chce tego robić.

@ANS jak rozwiązaleś problem?

Ps. Miałem też problemy z powiadomieniami, ale zauważyłem, że android ubijał aplikacje w tle. Już jest zablokowana i nie ubija jej. Wszystko działa 👌👍

Bateria jak narazie ok 40% po 17h nagrywania i 1.5h zabawy na sucho (Mega xl)

Edytowane przez Dejv084
Opublikowano

Siema mam taki problem ze połącze Lezyne z telefonem i przez pierwsze 15 min jak jadę to pokazuje mi SMS i połączenia a później rozłącza się połączenie między telefonem a Lezyne jak to naprawić ? 

Opublikowano
1 minutę temu, Maaciek26 napisał:

Siema mam taki problem ze połącze Lezyne z telefonem i przez pierwsze 15 min jak jadę to pokazuje mi SMS i połączenia a później rozłącza się połączenie między telefonem a Lezyne jak to naprawić ? 

Zobacz mój post sprzed chwili. Ustawienie androida (ja mam 9) i ustawiłem "kłudke zamknięta" i nie ubija aplikacji w tle.

Opublikowano

Ja mam androida 8.01 czy jakoś tak wchodzę w ustawienia, aplikacje i nic tam nie ma o pracy w tle @Dejv084 więc masz może jeszcze jakiś pomysł 

Opublikowano

@Maaciek26 zobacz w ustawieniach aplikacji praca w tle czy ma jakieś ustawienie oszczędzanie energii, u mnie jest bez ograniczeń.

Aczkolwiek w androidzie 9 łatwiej jest gdy masz pokazane wszystkie aplikacje w tle (pokazane jako karty) i klikając dłużej w dana kartę można ustawić kłudke, pewnie to taki dodatek w 9ce.

• Pomógł 1
Opublikowano

@Dejv084 Masz problemy z poprawną wysokością startową? Tu i ówdzie było wspominane ale przy Mega C. Znalazłem też jakąś reckę na YT z XL i gościu mówi, że czasem pokazuje dobrze ale najczęściej +/- 30m. Jak długo łapie fixa?