Genzo Opublikowano 12 Października 2018 Opublikowano 12 Października 2018 58 minut temu, Medzamir napisał: A może Lezyne mega xl lub mega c? Drożej ale z mapami, nawigacja offline, odpowiednio 48 i 32 godziny pracy. Niestety mało pamięci wewnętrznej bo bodaj 64MB więc za dużo map się nie wrzuci i musi być jeszcze miejsce na zapis trasy (chyba, że to jest zapisywane gdzie indziej) ale chyba kwadrat 300x300 km wejdzie. Ponoć lepiej mapy ładować w mniejszych plikach niż w jednym wielkim. W takim Wahoo masz prawie cały świat, wyświetlacz nr 1 na świecie potem długo długo nic a potem cała reszta. Tylko ta cena no i bateria starcza na 15h. Jest jeszcze Bryton Rider 450 i Aero 60 ale na chwilę obecną wielka niewiadoma. Gdzie nie patrzeć produkt już niedostępny, mimo że nie ma to nawet pół roku. Świetny pomysł z tym Lezyne mega xl/c, ale ta drabinka nie ma końca Jeśli patrzeć na Lezyne Super GPS za około 500zł (za tyle już znalazłem) i pomyśleć że można dołożyć trochę ponad 200zł do Mega, to potem można by dołożyć kolejne niecałe 200 do Garmina edge 130, potem Wahoo, a potem to już jestem przy wszystkich Garminach. Koniec końców ląduję z Garminem za 1200/1500zł. Tak jak napisałem powyżej - miałem już nawigacje i nie tego szukam.
Medzamir Opublikowano 12 Października 2018 Opublikowano 12 Października 2018 11 minut temu, Genzo napisał: Tak jak napisałem powyżej - miałem już nawigacje i nie tego szukam. Ale jednak z prowadzeniem a takie trzymanie się kreski nie do końca zdaje egzamin. Może jak masz TbT to jeszcze ale bez tego to czasem masakra. Niedawno na 120km wyrysowanych dołożyłem 10 a zawracałem nie tylko w terenie. Jeśli chodzi o prowadzenie offline w LSgps to jeśli żadna aktualizacja nic nie popsuła to wrzucasz .tcx przez tel i heja. I tu uwaga - w jednej recenzji wyczytałem, że ślady z instrukcjami działają ale te z ridewithgps. Ze stravy masz tylko ślad.
Genzo Opublikowano 12 Października 2018 Opublikowano 12 Października 2018 44 minuty temu, Medzamir napisał: Ale jednak z prowadzeniem a takie trzymanie się kreski nie do końca zdaje egzamin. Może jak masz TbT to jeszcze ale bez tego to czasem masakra. Niedawno na 120km wyrysowanych dołożyłem 10 a zawracałem nie tylko w terenie. Jeśli chodzi o prowadzenie offline w LSgps to jeśli żadna aktualizacja nic nie popsuła to wrzucasz .tcx przez tel i heja. I tu uwaga - w jednej recenzji wyczytałem, że ślady z instrukcjami działają ale te z ridewithgps. Ze stravy masz tylko ślad. No i właśnie dlatego wstrzymałem się z tą Sigmą, a zainteresowałem LSgps. Potrzebuję tylko precyzyjnych odpowiedzi na powyższe pytania.
barcisz Opublikowano 12 Października 2018 Opublikowano 12 Października 2018 11 godzin temu, Genzo napisał: - nie do końca rozumiem informacji na temat potrzeby połączenia telefonu. Czy telefon zawsze musi być podłączony? Czy jest możliwość prowadzenia po śladzie z wyłączonym połączeniem BT z telefonem? nie chcę żadnych powiadomień itp. - czy można wyjść na rower bez telefonu i jeździć po ścieżce wcześniej wgranej do Lezyne? - czy po ostatnich aktualizacjach ścieżka rysowana breadcrumb się obraca, czy nie? - czy podczas prowadzenia TbT, licznik nadal pokazuje prędkość, prędkość średnią, kadencję (ile danych?) Czy jeśli uruchomię ekran danych to przed następnym zakrętem TbT się wyświetli? - i ostatnie: Strava - czy do obsługi live segments wymagane jest konto premium? W przypadku Sigmy Rox11 nie jest wymagane - obsługuje ulubione segmenty - aby przesłać trasę do licznika konieczny jest telefon z aplikacją Lezyne. Jeśli trasa już jest przesłana, możesz telefon zostawić w domu. Ale uwaga: jeśli przerwiesz nawigację, to aby ją wznowić potrzebujesz telefonu. Ogólnie aby uruchomić nawigację potrzebny jest telefon. Już uruchomiona będzie działać bez połączenia BT z telefonem - j.w. można - ścieżka breadcrumb odkąd mam licznik (rok) zawsze obracała się w kierunku jazdy - tak, jeśli aktywujesz "pop-up mode", wtedy 100m przed skrętem licznik pokaże wskazówkę, a po skręcie przełączy się z powrotem na ekran z danymi. Ekrany danych można dowolnie konfigurować z poziomu telefonu oraz licznika - zasadniczo tak - licznik w pamięci zapisuje segmenty w formie pojedynczych plików. Jeden segment jeden plik. Można je zobaczyć po podłączeniu do komputera. Niestety są zaszyfrowane, więc nie da rady ich edytować. W pliku zawarte są informacje o segmencie takie jak jego ślad GPS, twój PR i czas KOMa. Aby te informacje zsynchronizować że Stravą potrzebne jest premium. Ale raz ściągnięte pozostają w urządzeniu. Możesz więc wziąć na próbę 30 dni Stravy za darmo, ściągnąć segmenty i wycofać subskrybcję premium.
Genzo Opublikowano 15 Października 2018 Opublikowano 15 Października 2018 (edytowane) W dniu 12.10.2018 o 20:47, barcisz napisał: .. - zasadniczo tak - licznik w pamięci zapisuje segmenty w formie pojedynczych plików. Jeden segment jeden plik. Można je zobaczyć po podłączeniu do komputera. Niestety są zaszyfrowane, więc nie da rady ich edytować. W pliku zawarte są informacje o segmencie takie jak jego ślad GPS, twój PR i czas KOMa. Aby te informacje zsynchronizować że Stravą potrzebne jest premium. Ale raz ściągnięte pozostają w urządzeniu. Możesz więc wziąć na próbę 30 dni Stravy za darmo, ściągnąć segmenty i wycofać subskrybcję premium. Dzięki za odpowiedzi. Czyli jeśli nie chcesz płacić to masz miesiąc na wgranie segmentów i koniec. Czyli po kilku miesiącach i tak wykupisz Premium. Szkoda Tutaj ROX 11 wygrywa, bo nie trzeba płacić. Trzeba tylko dodawać segmenty do ulubionych i już są widoczne Edytowane 15 Października 2018 przez Genzo
kanalio Opublikowano 18 Października 2018 Opublikowano 18 Października 2018 Witam kolegów i koleżanki. Lezyne Mega GPS - Problem z rejestracją treningu na trenażerze. Licznik w trybie treningu stacjonarnego łączy sie z trenażerem, pokazuje moc,kadencje, pokazuje tez HR z paska na klacie ale cały czas chce rejestrować trasę. Po włączeniu treningu nie rejestruje go bo nie ma wskazać prędkości z gps pomimo włączonej opcji treningu na trenażerze. Przez ten fakt treningi nie odkładają sie, nie są nigdzie zapisane (poza aplikacją trenażera). Próbowałem różnych opcjinustawien, włączałem i wyłączałem urządzenie. Licznik ma aktualne oprogramowanie chyba z września lub października. Czy miał ktos podobny problem? Czy ma ktos pomysł na jego rozwiązanie?
obywatel_pt Opublikowano 18 Października 2018 Opublikowano 18 Października 2018 a czujnik prędkości masz? może mu tego brakuje...
Genzo Opublikowano 29 Października 2018 Opublikowano 29 Października 2018 Jeszcze jedno pytanie dotyczące Lezyne Super GPS. Jak wygląda kwestia podświetlenia. Pytanie nie jest czy istnieje, ale czy można włączyć na stałe? Na rower wychodzę zawsze po 20:00. Czy można na nim jeździć w nocy z ciągłym podświetleniem?
kanalio Opublikowano 29 Października 2018 Opublikowano 29 Października 2018 W dniu 18.10.2018 o 22:14, obywatel_pt napisał: a czujnik prędkości masz? może mu tego brakuje... Nie mam tego czujnika, myslalem ze nie będzie potrzebny bo aplikacja tacxa pokazuje prędkość mi na smartfonie z całą resztą danych. 3 godziny temu, Genzo napisał: Jeszcze jedno pytanie dotyczące Lezyne Super GPS. Jak wygląda kwestia podświetlenia. Pytanie nie jest czy istnieje, ale czy można włączyć na stałe? Na rower wychodzę zawsze po 20:00. Czy można na nim jeździć w nocy z ciągłym podświetleniem? Podświetlenie włącza sie m.in. z menu licznika. Ja używam przycisku cofania - pojedyncze wciśnięcie powoduje włączenie podświetlenia na stałe, następne wciśnięcie powoduje wyłączenie podświetlenia. Jest tez regulacja intensywności podświetlenia i można wybrać czy cyfry mają być białe a tło ciemne czy odwrotnie - fajna funkcja, można dostosować pod siebie
Grzembol701 Opublikowano 9 Listopada 2018 Opublikowano 9 Listopada 2018 Witajcie, mam pytanie odnośnie nawigowania w Super GPS, ewentualnie Macro GPS, jeśli ktoś ma. Przejrzałem wpisy tutaj, ale nie zauważyłem odpowiedzi na moje pytanie (może przeoczyłem), ale do rzeczy. Jak wygląda kwestia nawigowania do punktu- może być za pomocą aplikacji (telefon i tak zawsze mam ze sobą). Czy jest szansa na nawigowanie podobne do samochodowej nawigacji? Tj. wpisuję adres docelowy, a aplikacja wyliczy jakąś trasę? Dodatkowo czy można jechać, mając włączone dane o jeździe, a ewentualna wskazówka z nawigacji pojawi się na jakąś chwilę i zniknie? Czy jest tylko wybór nawigacja, albo dane? Pozdr.
empet Opublikowano 9 Listopada 2018 Opublikowano 9 Listopada 2018 Godzinę temu, Grzembol701 napisał: Jak wygląda kwestia nawigowania do punktu- może być za pomocą aplikacji (telefon i tak zawsze mam ze sobą). Czy jest szansa na nawigowanie podobne do samochodowej nawigacji? Tj. wpisuję adres docelowy, a aplikacja wyliczy jakąś trasę? Dodatkowo czy można jechać, mając włączone dane o jeździe, a ewentualna wskazówka z nawigacji pojawi się na jakąś chwilę i zniknie? Czy jest tylko wybór nawigacja, albo dane? Owszem, możesz wpisać w aplikacji adres, lub zaznaczyć punkt na mapie i aplikacja wyliczy trasę lub poda kilka tras do wyboru. Po akceptacji wysyła do licznika. W czasie jazdy możesz mieć ekran z danymi, a przed zmianą kierunku dostaniesz powiadomienie, które znika bodaj po 30 sekundach (albo można to ustawić po ilu). Oczywiście możesz zmienić na ekran ze śladem i jechać według niego, a za chwilę znów przełączyć na dane, które Cię interesują.
HardReset Opublikowano 13 Listopada 2018 Opublikowano 13 Listopada 2018 Miał ktoś problem na najnowszym sofcie 6.90 z zawieszaniem się licznika LSuperGPS ? Wczoraj zdarzyło mi się to dwa razy i utraciłem cały zapis trasy
Genzo Opublikowano 16 Listopada 2018 Opublikowano 16 Listopada 2018 Czy po ostatnich aktualizacjach pojawił się może wykres wysokości dla zaplanowanej trasy?
Genzo Opublikowano 19 Listopada 2018 Opublikowano 19 Listopada 2018 I kolejne pytanie się urodziło. Pisaliście, że planujecie trasy w Ridewithgps i tam wybieracie ilość wskazówek. Czy jest do tego potrzebne konto premium na rwgps? na darmowym nie widzę możliwości usuwania wskazówek. Czy jest jakaś darmowa strona, gdzie byłaby taka możliwość?
nctrns Opublikowano 19 Listopada 2018 Opublikowano 19 Listopada 2018 30 minut temu, Genzo napisał: Czy jest do tego potrzebne konto premium na rwgps? Tak. Kiedyś było za darmo, zmienili na wakacjach jakoś.
Genzo Opublikowano 29 Listopada 2018 Opublikowano 29 Listopada 2018 (edytowane) Ok. Ogarnąłem temat wskazówek. Na dzień dzisiejszy działa to tak: Na stronie gpsies.com rysuję ślad. W opcjach eksportowych zaznaczam, że chcę wskazówki i wybieram ich ilość. następnie eksportuję do pliku TCX. Potem wchodzę na rootgps i tam uploaduję ślad tcx. w root jest już pełna możliwość dodawania/usuwania wskazówek i notatek. Wczoraj przyszedł do mnie ten licznik czarnopiątkowy i dzisiaj jestem po pierwszej szybkiej trasce do pracy. Na razie jestem bardzo podekscytowany jego możliwościami i ustawieniami. a jeszcze nie podłączyłem czujników. Mam czujnik kadencji i prędkości 2w1 od Gianta. Mam nadzieję, że się dogadają. na ogromy plus podświetlenie, dźwięki i TbT. nie będę się rozpisywał bo prawie wszystko już zostało napisane. Może tylko tyle, że jeśli nie potrzebujesz pełnej nawigacji to ten licznik ma wszystko co potrzeba. różni się od Bolta praktycznie tylko brakiem map a kosztuje połowę mniej. Marzy mi się, żeby z następną aktualizacją pojawił się profil trasy w postaci wykresu. Edytowane 29 Listopada 2018 przez Genzo
Rebeliant86 Opublikowano 29 Listopada 2018 Opublikowano 29 Listopada 2018 Ja do lezyne wrócę tylko gdy poprawia swój portal www. Wyglada on tragicznie i źle zlicza strefy tętna. Warto tutaj chociażby zerknąć na to jak do tematu podszedł Polar, ich portal jest świetny. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
DawidK Opublikowano 2 Grudnia 2018 Opublikowano 2 Grudnia 2018 (edytowane) Hej jako, że temat o Lezyne to tutaj zapytam. Widział ktoś już lub miał styczność z tymi nowymi dwoma licznikami Lezyne : https://www.lezyne.com/gpsmega-microsite/lezyne-gpsmega-en.php#2 . Co sądzicie warto cena w Polsce atrakcyjna. Edytowane 2 Grudnia 2018 przez DawidK
Highlander Opublikowano 14 Stycznia 2019 Opublikowano 14 Stycznia 2019 (edytowane) Witam ! Rozważam ew. zakup Micro GPS Watch i stąd moja prośba do użytkowników tego lub innych liczników Lezyne - wątek ma już prawie dwa lata więc co najmniej tyle mają posiadane przez Was sprzęty - jak wygląda sytuacja z akumulatorami. Czy po takim okresie użytkowania czas pracy jest wyraźnie krótszy ? Czy w ogóle istnieje możliwość wymiany akumulatorów w serwisie ( przybliżony koszt ) ? Aktualnie posiadam opaskę Polar Loop ( prezent - jak dotąd mi wystarczała ) ale po dwóch latach używania we współpracy z pulsometrem H7 bateria wymaga ładowania co 2-3 dni ( w praktyce to są max 2 treningi ) i zaczyna mnie to już męczyć a z tego co się orientuję to akumulator w Loop-ie jest niewymienny. Wolałbym uniknąć kolejnego władowania na minę w postaci "jednorazówki". Jeżeli ktokolwiek przerabiał temat to proszę o informacje. Acha, no i jeszcze pytanko - jak Lezyne współpracuje z Xiaomi ? Edytowane 14 Stycznia 2019 przez Highlander
lucass Opublikowano 19 Stycznia 2019 Opublikowano 19 Stycznia 2019 Cześć! Pytanko do starych wyjadaczy - czy LEZYNE (obojętnie który model) będzie się nadawał do nawigowania na trasie Tour De Silesia? (330km) A może macie doświadczenie w prowadzeniu po śladzie na takich długich trasach z innymi licznikami? Co byście polecili jako alternatywę dla Lezyne? Z góry dzięki za odpowiedź :)
Maaciek26 Opublikowano 19 Stycznia 2019 Opublikowano 19 Stycznia 2019 Siema co sądzicie o lezyne super GPS ? Zastanawiam się nad kupnem tego modelu. Zabardzo też nie widzę co innego mogę kupić może jakieś propozycje ?
empet Opublikowano 19 Stycznia 2019 Opublikowano 19 Stycznia 2019 34 minuty temu, Maaciek26 napisał: Siema co sądzicie o lezyne super GPS ? Zastanawiam się nad kupnem tego modelu. Zabardzo też nie widzę co innego mogę kupić może jakieś propozycje ? Ja miałem długo bardzo dobre zdanie, bo ponad rok działał bezproblemowo. Ale po ostatnich aktualizacjach już kolorowo nie jest. Sam licznik działa świetnie, ale rozłącza się z moim telefonem w trakcie jazdy i nie zawsze połączenie ponowne jest łatwe. Więc po pierwsze przestaje wtedy nadawać moją pozycję (wysyła się link do moich bliskich, na wszelki wypadek), po drugie nie przelicza trasy jak zmienię, po trzecie - po skończonej jeździe nie wrzuca automatycznie do sieci. Nie wiem czy to problem licznika, czy iOS w telefonie, ale wcześnie było świetnie. Ale zakładając, że to akurat u mnie tylko, to licznik naprawdę fajny w cenie do 6 stówek. Chyba, że jakiś Bryton ale o nich tylko wiem, że są. 1
Maaciek26 Opublikowano 19 Stycznia 2019 Opublikowano 19 Stycznia 2019 A miałeś może ten licznik z androidem? Bo znalazłem w fajnym kolorze i w dobrej cenie i byłem bardzo na tak. I czy muszę wygrywać aktualizacje ?
empet Opublikowano 19 Stycznia 2019 Opublikowano 19 Stycznia 2019 Godzinę temu, Maaciek26 napisał: A miałeś może ten licznik z androidem? Bo znalazłem w fajnym kolorze i w dobrej cenie i byłem bardzo na tak. I czy muszę wygrywać aktualizacje ? Nie miałem. Używałem z kilkoma wersjami iOS, fakt że używam też testowych. Aktualizacji nie musisz wgrywać, rzadko wrzucają nowe opcje, raczej coś poprawiają, więc i bez tego pewnie będzie działał, bo aplikacja w telefonie nie informuje, że musisz zaktualizować licznik. Jak sam nie sprawdzisz, że udostępnili soft, to się nie dowiesz 1
Maaciek26 Opublikowano 20 Stycznia 2019 Opublikowano 20 Stycznia 2019 16 godzin temu, empet napisał: Nie miałem. Używałem z kilkoma wersjami iOS, fakt że używam też testowych. Aktualizacji nie musisz wgrywać, rzadko wrzucają nowe opcje, raczej coś poprawiają, więc i bez tego pewnie będzie działał, bo aplikacja w telefonie nie informuje, że musisz zaktualizować licznik. Jak sam nie sprawdzisz, że udostępnili soft, to się nie dowiesz Zamówiłem właśnie licznik Lezyne Super GPS i do tego uchwyt barfly razem 600zł. Mam nadzieję że będzie dobrze się sprawował Dzieki za pomoc @empet 1
Rekomendowane odpowiedzi