gustavomota Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Opublikowano 3 Kwietnia 2018 czy Wam też bateria się rozładowuje w trakcie spoczynku? - wyłaczam licznik (SUPER GPS)po jeździe przykładowo z stanem baterii 60% ,by za kilka dni go włączyć i zobaczyć komunikat" battery low" np. 2%, irytujący jest również termometr zawyżający temperaturę . Dodam również ,że gdy podłaczam licznik do laptopa kablem ,to myszka przestaje reagować.. ma ktoś z Was podobne problemy?
MarekB Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Opublikowano 3 Kwietnia 2018 (edytowane) To tak. Dzisiaj zrobiłem trasę prawie 74 km: https://www.strava.com/activities/1487246981 Zrobiłem tak: 1. wyznaczyłem sobie trasę na ridewithgps, 2. usunąłem większość wskazówek turn by turn (było ich kilkadziesiąt), 3. zostawiłem bodajże 6 takich wiadomości, 4. ściągnąłem na komputer plic *.tcx, 5. wgrałem do lezyne root, 6. synchronizacja z apką, 7. odpalenie licznika, 8. włączenie nawigacji w telefonie, w apce. I? Bez problemów. Wszystkie sześć wskazówek podanych jak na tacy, wtedy kiedy miało być podane. Oczywiście można się kłócić, czy nie 8 metrów za wcześnie :), ale dla mnie jak najbardziej nawigacja turn by turn zdała egzamin. Podkreślę jeszcze raz: nie zgrywałem wszystkich wskazówek, ale też nigdy tak nie robię, bo bym oszalał, jakby co chwilę mi licznik "mówił", gdzie mam skręcać. Co do innych spraw: - licznik ani razu nie przerwał połączenia z telefonem - segmenty live Stravy działały odpowiednio - "straciłem" zaledwie 10-12% baterii (dokładnie niestety nie przyuważyłem, ile miałem na starcie, ale tak mniej więcej) Ogólnie jestem zadowolony. Tutaj ważna uwaga: może wpływ ma na to fakt, że ja mam ten czerwony licznik Super GPS Enhanced (modele wydane w 2017). Może coś tam lepiej dopracowali niż w czarnych licznikach Super GPS wydanych wcześniej. Nie wiem, tak głośno się zastanawiam. PS Jedna ważna uwaga: po zakończeniu treningu tak nawet do dwóch minut licznik "zgrywał" mi trasę do Lezyne Root, telefonu i na Stravę. Dość długo trwała ta synchronizacja. Ale poszło bez problemu, choć już się zastanawiałem, czy się nie zawiesił. Dnia 1.04.2018 o 21:15, barcisz napisał: Fajnie by było, gdybyś MarkuB opisał co takiego podobało Ci się w Wahoo, co nie podoba Ci się w Lezyne (oprócz tego, że ślad Breadcrumb nie jest pokazywany na tle mapy). W drugą stronę już to opisałeś, a pytam dlatego, że to własnie najprawdopodobniej na Wahoo ELMNT Bolt zamierzam się przesiąść, kiedy pozbędę się Lezyne. Ja i pewnie inni użytkownicy również będą wdzięczni A teraz idę pokręcić w miejscu, bo na zewnątrz już ciemno i zimno Spoko, no problem. Plusy Wahoo Bolt Element na tle Lezyne Super GPS: - Ekran. Ten w Wahoo jest rewelacyjny, pięknie go widać w każdych warunkach (słońce, deszcz), bardzo ładna czarna czcionka, tam jest ekran taki przypominający te znane z elektronicznych czytników książek. No można się zakochać Taki szczególik, ale naprawdę robi wrażenie. - Segmenty LIVE Stravy. Jak już pisałem: Wahoo podaje, jak wypadamy na tle naszego najlepszego wyniku w każdym momencie segmentu. Wiadomo, czy mamy w ogóle szanse na PB, czy można już odpuścić, bo strata za duża. Poza tym radzi sobie w segmentami osadzonymi w segmentach - można się przełączać między ekranami. - Wysokościomierz. Działał szybciej niż w Lezyne. Nie musiałem wcześniej włączać sprzętu, aby skalibrował odpowiednią wysokość. - Nawigacja. Wahoo pobierał (synchronizował) trasy bezpośrednio z ridewithgps. W Lezyne musimy najpierw trasę przerzucić do Lezyne GPS Root. - Wygląd. Nie narzekam na wygląd czerwonego Super GPS, ale Wahoo to inna bajka. Jest przepiękny - Intuicyjność. Przez sezon przygody z Wahoo nie musiałem ani razu włączać strony internetowej Wahoo. Wszystko odbywało się na linii telefon-licznik. Minusy Wahoo na tle Lezyne: - brak wyświetlania powiadomień z Facebooka, Messengera oraz aplikacji mailowych innych niż ta natywna (w iOS-ie nie wyświetlało np. maili z apki Gmaila), tak przy okazji: Lezyne wyświetla nawet powiadomienia z OLX to oczywiście jako ciekawostka, jest mi to kompletnie niepotrzebne - zdarzały mi się pojedyncze zerwania połączenia z telefonem (w Lezyne na razie nie miałem takiej sytuacji) To chyba tyle. Podkreślam: ja jestem amatorem, nie korzystam z żadnych programów treningowych, z pomiaru mocy, itd. Po prostu siadam, wrzucam czasami nawigację, chcę wiedzieć, co się dzieje w moim telefonie i jadę. Super Lezyne dla mnie jest wystarczający. Dla bardziej zaawansowanych kolarzy z pewnością będzie zbyt prosty, zbyt ubogi. Edytowane 3 Kwietnia 2018 przez MarekB
gustavomota Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Powiedzcie mi proszę jak ustawić na ekranie 8 linii zamiast dotychczasowych 4 ,mam już zaktualizowane oprogramowanie .(GPS SUPER)
empet Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Opublikowano 6 Kwietnia 2018 (edytowane) 4 godziny temu, gustavomota napisał: Powiedzcie mi proszę jak ustawić na ekranie 8 linii zamiast dotychczasowych 4 ,mam już zaktualizowane oprogramowanie .(GPS SUPER) w aplikacji na telefonie: GPS Settings>Bike and Screen set>Bike>Data Page Menu. Wybierasz ekran, i na górze ile ma mieć pól. A potem definiujesz każde pole Aaa, możesz też wejść w menu z licznika (prawy górny przytrzymaj) i tam jest pozycja Screen. Ale tak trudniej będzie Edytowane 6 Kwietnia 2018 przez empet dodana linia 1
HardReset Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Wyszła aktualizacja softu 6.75 , ktoś testował ? jakieś Ciekawe zmiany , ulepszenia ?
MarekB Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Wyszła aktualizacja softu 6.75 , ktoś testował ? jakieś Ciekawe zmiany , ulepszenia ?O! Nie wiedziałem nawet. Jutro się przyjrzę, a w poniedziałek planuję jazdę to przetestuję praktycznie. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
empet Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Opublikowano 7 Kwietnia 2018 15 godzin temu, HardReset napisał: Wyszła aktualizacja softu 6.75 , ktoś testował ? jakieś Ciekawe zmiany , ulepszenia ? Z opisu na stronie nic nie wynika (jest od poprzedniej wersji). W liczniku nic mi się w oczy nie rzuciło, ale może w aplikacji? Na Androidzie jest nowa, ja nie sprawdzę, bo na iOS nie wypuścili jeszcze Na swoich profilach społecznościowych nawet nie zająknęli się o aktualizacji, więc chyba nic przełomowego
HardReset Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Od jakiegoś czasu nie dostaję powiadomień na gps jeśli przychodzi sms lub inne powiadomienia na komórkę , wcześniej działało wszytko ok. W apce Lezyne GPS Ally v2 jest ustawione Notification ON, gps sprauje sie z telefonem też bez problemu. Ktoś miał podobny problem ?
MarekB Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Od jakiegoś czasu nie dostaję powiadomień na gps jeśli przychodzi sms lub inne powiadomienia na komórkę , wcześniej działało wszytko ok. W apce Lezyne GPS Ally v2 jest ustawione Notification ON, gps sprauje sie z telefonem też bez problemu. Ktoś miał podobny problem ?Tak. Pisałem o tym. Ja za każdym razem (za każdym!!!) najpierw wyrzucam zapamiętany licznik z ustawień bluetooth telefonu i przeprowadzam procedurę jakby to był dopiero co kupiony sprzęt. Zajmuje to dosłownie 30 sekund, a działa. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Z opisu na stronie nic nie wynika (jest od poprzedniej wersji). W liczniku nic mi się w oczy nie rzuciło, ale może w aplikacji? Na Androidzie jest nowa, ja nie sprawdzę, bo na iOS nie wypuścili jeszcze Na swoich profilach społecznościowych nawet nie zająknęli się o aktualizacji, więc chyba nic przełomowegoNiby piszą, że poprawili wskazania wysokościomierza. Hm... Dzisiaj zrobiłem aktualizację, odpaliłem Lezyne i tak samo musiałem czekać ok. 10 minut na ustabilizowanie wysokości jak przed aktualizacją. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
MarekB Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Aktualizacja chyba coś spieprzyła. Dzisiaj byłem na treningu i:- przez pół godziny parowałem telefon z licznikiem- wysokościomierz to jakiś żart, nawet 10 minut nie nie dało- telefon się połączył, ale już segmentów Stravy nie wyświetlał. Jak to będzie dalej tak wyglądało to będę jednak musiał zrezygnować i wrócić do Wahoo. Tylko nie mam pomysłu, co z tym Messengerem zrobić. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
empet Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Ja mam chyba jakiś szczęśliwy egzemplarz (tfu tfu). Parowanie od zawsze w kilka sekund, włączam licznik i aplikację iOS i już. Wysokościomierz właśnie sprawdziłem - po włączeniu pokazywał 90 m (za dużo), po 3 minutach na parapecie złapał GPS i wyrównał do 60 m (niemal idealnie, powinno być 58-59). Segmentów nie używam, więc nie wiem, ale w sumie rzadko mam jakieś problemy. Czasem z nawigowaniem - mam wrażenie, że nie zawsze jak zboczę z drogi to przelicza, po prostu pokazuje mi, że jestem poza trasą. I nie pokazuje mi powiadomień o mailach, ale może dlatego że mam dwie skrzynki i ze służbowej także na telefonie powiadomienia wyłączone? Nie żebym chciał, maile na rowerze mam w poważaniu
MarekB Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Ja mam chyba jakiś szczęśliwy egzemplarz (tfu tfu). Parowanie od zawsze w kilka sekund, włączam licznik i aplikację iOS i już.Nie zrozumieliśmy się. Paruje się w ciągu dosłownie sekundy. Ale co to za parowanie, jak nie pokazuje powiadomień z telefonu, ani segmentów live Stravy Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
empet Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Nie zrozumieliśmy się. Paruje się w ciągu dosłownie sekundy. Ale co to za parowanie, jak nie pokazuje powiadomień z telefonu, ani segmentów live Stravy No u mnie pokazuje powiadomienia (poza mailami, ale to chyba wina moich ustawień), wiec nadal upieram się, że zasadniczo wszystko działa w moim 1
MarekB Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Dzisiaj problemów kolejna odsłona O ile złapał wysokość i sparował się (w sensie widział powiadomienia i segmenty Stravy) błyskawicznie, o tyle tak po godzinie jazdy przestały przychodzić informacje z telefonu. Segmenty Stravy natomiast zaczęły działać totalnie losowo. No i kolejna rzecz. Nie jestem w stanie pobrać treningu bezpośrednio ze strony GPS Root. Na safari na Macu. Nie wiem jak na chromie. Muszę sprawdzić przy okazji. Tak czy siak - licznik ma potencjał, ale oprogramowanie jest mocno niedopracowane. Zaawansowanym kolarzom na pewno nie polecam. Tym mającym mniejsze oczekiwania... Czemu nie? Cena jest bardzo dobra. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
empet Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Opublikowano 12 Kwietnia 2018 12 godzin temu, MarekB napisał: Dzisiaj problemów kolejna odsłona No ja się przekonam jak ten nowy soft, jak wreszcie przestanę cherlać i znów ruszę na dłużej. Wczoraj byłem pół godzinki, to nie zdążyło się nic zepsuć. Sprawdziłem to pobieranie, też mam Safari - mówisz o funkcji export? To u mnie też nie działa. Klikam, strona się przeładowuje i nic się nie dzieje Ale nie wiem czy działało wcześniej, nigdy mi się nie zdarzyło pobierać trasy do pliku z tego serwisu Ja na Macu mam od początku problem z aktualizowaniem. Ten program do aktualizacji licznika, po jego podpięciu kablem, od razu mi się wykrzacza. Na drugim identycznym Macu działa, na kompie z Windows też, ale na moim osobistym nie Korespondowałem tygodniami z Lezyne, według niech powinno działać, a każda nowa wersja tak samo. Nawet miałem kiedyś okazję robić format dysku i stawiałem system od nowa, więc ewentualne problemy z moim komputerem powinny zniknąć - nadal tak samo. Jak by to był jedyny komputer w domu, to miałbym zonk. Dla mnie ten licznik to i tak więcej niż potrzebuję, ale już pas piersiowy kupiłem od Wahoo i podejrzewam, że licznik też kiedyś zmienię na coś od nich. Ale to fanaberia nie rzeczywista potrzeba.
barcisz Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Opublikowano 12 Kwietnia 2018 (edytowane) To jeszcze ja dorzucę coś w temacie nawigacji. W moim ostatnim poście ucieszyłem się niezmiernie, że po wyczyszczeniu pamięci wreszcie udało mi się uruchomić wskazówki TbT pliku TCX z długą (>90km) trasą. Przedwczesna była to radość, bo zaraz po wysłaniu posta spróbowałem z inną, troszkę dłuższą trasą i klapa. Zaraz po tym spróbowałem z tą pierwszą jeszcze raz i ponownie klapa (a 10 min wcześniej działała!). Nic nie zmieniło kompletne usunięcie wszystkich treningów. Na następny dzień wybrałem się w trasę, wgrałem wskazówki (plik TCX miał 55 km "długości" i ok. 16 wskazówek, więc zadziałał). Wynik: - Lezyne nie pokazał pierwszej i ostatniej wskazówki. Przywykłem, zawsze tak robił - Nie pokazał też trzeciej i czwartej wskazówki - w miejscu gdzie powinien pokazać piątą pokazał czwartą, więc zamiast "skręć w lewo" powiedział "w prawo" - to zdarzyło mi się pierwszy raz - wskazówkę szóstą pokazał o 300m za wcześnie, po czym skorygował się Resztę trasy był już grzeczny, co pozwoliło mi na faktyczne KORZYSTANIE z nawigacji w pełnym tego słowa znaczeniu, bo tej części trasy akurat nie znałem. Nie licząc pierwszych sześciu wskazówek, Lezyne faktycznie po raz pierwszy nawigował mnie. Nie mniej jednak na następny dzień odesłałem go z powrotem. 5% niezawodności (1 udana nawigacja na ok 20 prób) to jednak trochę za mało. PS: wysokościomierz działał bez zarzutu Edytowane 12 Kwietnia 2018 przez barcisz
HardReset Opublikowano 15 Kwietnia 2018 Opublikowano 15 Kwietnia 2018 Problem z powiadomieniami rozwiązany , po prostu dodałem lezyne do urządzeń w w ustawieniach bluetooth telefonu
MarekB Opublikowano 15 Kwietnia 2018 Opublikowano 15 Kwietnia 2018 No to kolejne doświadczenia ode mnie. Z wczoraj, soboty - 14 kwietnia. Wybrałem się w trasę ok. 67 km, z nawigacją, bo zahaczyłem o nieznane mi bliżej tereny. Zaplanowałem w domu trasę przez ridewithgps.com, ograniczyłem liczbę wskazówek do mniej więcej 10 (tyle potrzebowałem) i wgrałem do Lezyne Root, a potem do licznika. Sparowałem telefon z licznikiem (bez problemu), wysokościomierz też złapał błyskawicznie, czujnik tętna równie sprawnie. No i ruszyłem. Muszę powiedzieć, że tym razem (po raz pierwszy) wszystko zagrało idealnie. Powiadomienia były, nawigacja też, nachylenia - nie miałem się do czego przyczepić. Zobaczę w kolejnych jazdach, czy to był wyjątek potwierdzający regułę o problemach z oprogramowaniem, czy ostatnia aktualizacja pomogła na stałe. PS Jak macie maca i chcecie ściągnąć trening z Lezyne Root, to przez Safari tego nie zrobicie. Przez Chroome działa eksport do pliku *.fit. Ja tego potrzebują do wrzucania treningów na endomondo (strava synchronizuje się automatycznie).
HardReset Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Jest możliwość włączenia podświetlenia ekranu na stałe ? Wczoraj wracałem jak już było Ciemno i zero widoczności na liczniku , nie znalazłem żadnej opcji aby to ustawić. model Lezane super GPS
empet Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Opublikowano 16 Kwietnia 2018 6 godzin temu, HardReset napisał: Jest możliwość włączenia podświetlenia ekranu na stałe ? Wczoraj wracałem jak już było Ciemno i zero widoczności na liczniku , nie znalazłem żadnej opcji aby to ustawić. model Lezane super GPS W ustawieniach licznika wchodzisz w Auto>Light i ustawiasz na Off. Wtedy podświetlenie włączasz przyciskiem Enter i świeci aż nie wyłączysz tym samym
HardReset Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Opublikowano 16 Kwietnia 2018 super , dzięki a jak jest na auto to co się dzieje z podświetleniem ? w jaki sposób wtedy działa ?
empet Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Opublikowano 16 Kwietnia 2018 na Auto podświetlenie włącza się przy naciśnięciu dowolnego przycisku oraz gdy wyskoczy jakieś powiadomienie (navi, z telefonu, lap itp.), ale gaśnie po 10 sekundach (chyba po 10 :))
MarekB Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Dzisiaj drugi trening z rzędu bez żadnych problemów Wysokościomierz, powiadomienia, nawigacja, czujnik HR wszystko na tip-top. Może jednak ta ostatnia aktualizacja coś poprawiła? Oby. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
axe95 Opublikowano 4 Maja 2018 Opublikowano 4 Maja 2018 (edytowane) jestem zainteresowany licznikiem Micro / Micro C, ale mam wątpliwości odnośnie tego modelu: Chciałbym zapytać jak wygląda nawigacja po wcześniej wgranym śladzie GPX? Tak jak w konkurencji (filmik poniżej)? Znalazłem informacje, że nawigowanie po śladzie jest możliwe lecz mapa nie zmienia orientacji zgodnie z kierunkiem jazdy. Mapa jest ustawiona tylko w kierunku północnym, tak jak na zdjeciu: https://media.dcrainmaker.com/wp-content/cache/comment-plus/1699942-1600x1200.jpg?1474400667 Mógłby mi ktoś z użytkowników liczników tej marki odpowiedzieć jak to wygląda? Jazda po śladzie jest dla mnie kluczowa w urządzeniu GPS. Edytowane 5 Maja 2018 przez axe95
barcisz Opublikowano 17 Maja 2018 Opublikowano 17 Maja 2018 W dniu 3.04.2018 o 11:18, gustavomota napisał: czy Wam też bateria się rozładowuje w trakcie spoczynku? - wyłaczam licznik (SUPER GPS)po jeździe przykładowo z stanem baterii 60% ,by za kilka dni go włączyć i zobaczyć komunikat" battery low" np. 2%, irytujący jest również termometr zawyżający temperaturę . Dodam również ,że gdy podłaczam licznik do laptopa kablem ,to myszka przestaje reagować.. ma ktoś z Was podobne problemy? Właśnie dostałem nowy egzemplarz po powtórnej reklamacji, czyli to już mój trzeci Super GPS, niestety nie taki Super. O ile nawigacji nie testowałem (nie spodziewam się, aby w tym egzemplarzu nagle zaczęła działać poprawnie) to mam ten sam problem o którym wyżej pisał gustavomota. W czasie spoczynku bateria się rozładowuje. Jakieś 10% dziennie. Ktoś z was jeszcze ma ten problem? Czy pojawiło się to wraz z aktualizacją softu z kwietnia czy to kwestia mojego felernego egzemplarza? W poprzednich dwóch takie coś nie miało miejsca. Mam już powoli dość tego licznika. Zamierzałem olać niedziałającą nawigację, ale to już przesada...
Rekomendowane odpowiedzi