Skocz do zawartości

Liczniki Lezyne GPS

mariusz m.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

do nawigacji telefon jest niestety niezbędny :( można wgrać przy pomocy gpsroot (taka podstrona lezyne) własną trasę przygotowaną np na GPSies i wtedy mamy nawigację po przygotowanej wcześniej trasie :) ładowania z powerbanka w czasie jazdy nie mam możliwości przetestować (brak powerbanka) ale jak włączony komputerek podłącze przez USB do kompa to pracuje normalnie i ładuję się jednocześnie więc przypuszczam że nie powinno być problemu 

• Pomógł 1
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Pytanie do posiadaczy Lezyne GPS (10 yr Edition, czyli Super, Micro, Micro C). Aż specjalnie założyłem tutaj konto ;) Od jakiegoś miesiąca jestem (nie)szczęśliwym posiadaczem komputerka Enhances Super GPS. Zasadniczo wszystko działa, oprócz najważniejszej dla mnie rzeczy: nawigacji Turn-by-Turn. Jest tak, że (zwłaszcza na długiej trasie) nawigacja jeszcze przed dojechaniem do skrzyżowania/skrętu "przeskakuje" na następny komunikat. Zamiast widzieć na ekranie "za 200m skręć w lewo" widzę kolejny komunikat, np: "za 2km skręć w prawo". Ergo: przejeżdzam przez skrzyżowanie, na którym powinienem był skręcić, bo o tym nie wiem. Nawigacja "przeskakuje" różnie, od 50m przed skrzyżowaniem,  do czasami nawet 1km przed. Dystans ten rośnie w miarę pokonywania kolejnych kilometrów, także po przejechaniu 50km Turn-by-Turn staje się bezużyteczne i muszę patrzeć na ślad z pikseli. A to nie na tym miało polegać. Czy ktoś z Was ma lub miał podobny problem? Ktoś z was już wybrał się na "setkę" w nieznane z tym licznikiem? Ktoś coś?

Dodam jescze że trasy planuję na ridewithgps.com, eksportuję do tcx-a i wgrywam na licznik. Problem jest ten sam nawet, jeśli zaplanuję trasę przez stronę Lezyne'a GPS-Root. Myślałem, że to problem żle skalibrowanego licznika prędkości i kadencji (model firmy NC-17, mało popularny ale bez problemów działa z Lezyne'm), ale bez niego akcja jest ta sama. Support Lezyne odpisał mi najpierw, że "znają problem i naprawili go, proszę zaktualizować apkę na telefon". Oczywiście to nie pomogło, więc napisałem do nich drugi raz. Tym razem powiedzieli, że "nie testowaliśmy jeszcze licznika w takich warunkach (sic!) i przekazaliśmy problem do działu R&D".

Z góry dzięki za wszelkie info ;)

• Lubię to! 1
Opublikowano

No to trochę kicha :-(

Miałem na celowniku ten licznik. Tym bardziej już nie żałuje ze wybrałem inny.

Spróbuj zrobić trasę z komoot. Może problemem jest niezbyt dobre odwzorowanie turnbyturn. Może komoot zrobi inaczej traske.

Powodzenia. Oby naprawili tą niedogodność.

Opublikowano

Jeśli im dalej tym wcześniej "skręca" to nie będzie to wina trasy tylko licznika... Może źle czyta GPS? Masz możliwość porównać wskazania licznika - pozycji GPS z pozycją z np telefonu?

Opublikowano

Ooo, nie spodziewałem się takiego odzewu tutaj, bo wątek dawno nie poruszany, a tu proszę ;) 

@Przemcio I bardzo dobrze, że wybrałeś inny, jeśli ważna jest dla Ciebie nawigacja. Bo poza tym licznik sprawuje się świetnie. Genialny w swojej prostocie. Idea "wywalenia" bardziej skomplikowanych czynności do apki jest świetna i godna naśladowania. Lezyne chyba dopiero od 2 lat bawi się w liczniki rowerowe (jeśli się mylę, to mnie poprawcie) i narazie są w tej kwestii rozwojowi. Bardzo często wychodzą aktualizjacje ich apki a także samego firmware'u licznika. Nie wiem jak to wygląda u konkurencji. Natomiast rowojowi nie znaczy rozwinięci tzn. pewne rzeczy nie działają w pełni poprawnie. Nawigacja jest jedną z nich - na trasie do 30 km jest ok. Na trasie 60 km po ok. 40 km nie dało już się z niej korzystać, na trasie 90 km już po 15 km ześwirowała. Trasę budowałem już przy użyciu ridewithgps, gpsies i lezyne gps-root. Za każdym razem to samo, więc wykluczyłbym przyczynę podaną przez Ciebie. 

Nie szukałbym też przyczyny w złym GPSie, jak napisał @Jimmy, bo licznik dobrze podaje odległość do skrętu. Tzn. dystans do skrętu maleje w miarę zbliżania się do niego, ale zamiast przeskakiwać do kolejnego komunikatu w chwili osiągnięcia 0m do skrętu, lezyne robi to już np: na 200m przed skrętem. Licznik powinien "zapipczeć" trzykrotnie przy odpowiednio 100, 50 i 25m do skrętu, ale tego nie robi, bo już na 200m przed skrętem przeskakuje do następnego, do którego jest naturalnie dalej, niż 100m. Ale z ciekawości porównam sobie te slady - zapuszczę jednocześnie na telefonie jakiś gps-tracker i zobaczymy

Bardzo przydatne tutaj byłyby doświadczenia innych użytkowników tego licznika, (@obywatel_pt) bo możliwe, że problem leży gdzieś po mojej stronie. Szukałem dużo w internecie na ten temat i nikt nigdzie nie wymienia tego problemu. Możliwe, że pojawił on się dopiero po aktualizacji Firmware'u pod koniec sierpnia 2017 i jest jeszcze młody.

Na dzień dzisiejszy jednak odradzam Lezyne, jeśli zależy Ci na komputerku z nawigacją. Bez niej Super GPS jest po prostu bardzo zaawansowanym licznikiem rowerowym, których jest sporo na rynku i kosztują mniej.

Opublikowano

Nie jest ważna nawigacja. Ważna jest całość :-)

Wybrałem Wahoo Elemnt i narazie jestem bardzo zadowolony ;-)

Oby to się nie zmieniło z czasem ;-)

Opublikowano

@Przemcio A jak sprawuje się nawigacja w nim? Można ładować do niego własnoręcznie zaplanowane tcx-y ze wskazówkami? Zrobiłeś już może jakąś większą trasę, gdzie kierowała Cię nawigacja? Jeśli Lezyne nie naprawi tego błędu w swoim komputerku, to składam reklamację i rozglądam się za alternatywą ;) gdybym miał teraz wybierać, to między właśnie Wahoo Elemnt a Garminem Edge 520. Co w Wahoo na plus a co na minus?

Opublikowano

Tak traski ok 40 km już robiłem. Skoro nie było żadnych problemów na 40 km to i na dłuższych myśle ze też nie będzie problemów.

O tym możemy popisać w tym temacie żeby nie zaśmiecać lezynowego wątka.

https://forum.szajbajk.pl///topic/413-wahoo/

Wstawiłem tam mini recenzje.

Jak coś wiecej będzie Ci potrzeba to pisz śmiało w tamtym wątku.

Opublikowano
21 godzin temu, Przemcio napisał:

Tak traski ok 40 km już robiłem. Skoro nie było żadnych problemów na 40 km to i na dłuższych myśle ze też nie będzie problemów.

Z Lezynem też nie ma problemów do 30 km ^_^  Masz rację, nie zaśmiecam już więcej wątku.

Ponawiam natomiast prośbę: jeśli czyta to jakiś użytkownik Lezyne Super GPS lub pokrewnych (Micro i Micro C), proszę o krótką recenzję, jak u Ciebie , drogi użytkowniku, działa nawigacja.

Opublikowano
Dnia 8.10.2017 o 22:08, barcisz napisał:

@Przemcio A jak sprawuje się nawigacja w nim? Można ładować do niego własnoręcznie zaplanowane tcx-y ze wskazówkami? Zrobiłeś już może jakąś większą trasę, gdzie kierowała Cię nawigacja? Jeśli Lezyne nie naprawi tego błędu w swoim komputerku, to składam reklamację i rozglądam się za alternatywą ;) gdybym miał teraz wybierać, to między właśnie Wahoo Elemnt a Garminem Edge 520. Co w Wahoo na plus a co na minus?

Ja z wahoo robiłem już trasy ponad 100km z wieloma punktami zmiany kierunku i nawet lasami, ponieważ zastanawiałem się czy nie brać garmina. Jednak po kilku trasach wahoo zostało ze mną bo za każdym razem licznik ładnie doprowadzał do celu.

Planowałem trasy w ridewith gps. Wciskasz save na kompie i po sekundzie bez kabelków i kombinacji trasa jest na liczniku ;)

Opublikowano

No i super. Ja planuje trasy w Koomot po IOS. Na iPadzie czy IPhonie super to działa. I podoba mi się w Koomocie ze w zależności od rodzaju roweru wyznacza inne trasy pokazując rodzaje dróg i ich zawartość procentową. Synchronizacja tez jest automatyczna z licznikiem ;-)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Witam

A co sądzicie o modelu macro gps 2017? Rożnica w cenie prawie 2 stówki.

A jak w użytkowaniu? Ma ktoś ? jeżdżę dużo po lesie. Różnice, które znalazłem.

macro - Zoptymalizowany system zapisu danych GPS.  Zapis do 100 godzin danych z jazdy.  Łączność Bluetooth Smart

super -  system zapisu danych łączący GPS / satelity GLONASS z barometrem i akcelerometrem. Zapis do 400  godzin danych z jazdy.  łączność ANT+™ oraz Bluetooth Smart

dodatkowe dane na wyświetlaczu: Dane z elektronicznego układu napędowego, Nachylenie

Edytowane przez marcinek2708
Opublikowano

Witam! Czy ktoś z użytkowników LEZYNE Super GPS używa tego licznika podczas treningu na trenażerze? Chodzi mi o to, czy można wyłączyć nawigację tak aby komputer czytał tylko sensory podczas treningu stacjonarnego. Ponadto czy dane z takiego treningu można zapisać i eksportować np. do stravy?

Opublikowano
14 godzin temu, marcinek2708 napisał:

Witam

A co sądzicie o modelu macro gps 2017? Rożnica w cenie prawie 2 stówki.

A jak w użytkowaniu? Ma ktoś ? jeżdżę dużo po lesie. Różnice, które znalazłem.

macro - Zoptymalizowany system zapisu danych GPS.  Zapis do 100 godzin danych z jazdy.  Łączność Bluetooth Smart

super -  system zapisu danych łączący GPS / satelity GLONASS z barometrem i akcelerometrem. Zapis do 400  godzin danych z jazdy.  łączność ANT+™ oraz Bluetooth Smart

dodatkowe dane na wyświetlaczu: Dane z elektronicznego układu napędowego, Nachylenie

Mam Macro. Jest wystarczający według mnie. GPS bardzo dokładny, jest możliwość ustawienia rejestrowania co sekundę i na mapie w programie Lezyne można zobaczyć pikiety połączone w linię. Bez porównania do telefonu. Ant+ nie potrzebuję, bo mam czujniki na bluetooth. 100 godzin jazdy też wystarcza, ponieważ i tak po każdym treningu zgrywam wszystko na stravę. Jeśli chodzi o barometr, to może komuś tego brakować, ale dla mnie to nie była konieczna funkcja, tym bardziej, że prawie 200 złotych robi różnicę. Za swojego zapłaciłem 438zł i troszkę już przejeździłem. Mogę polecić.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Od dwóch dni jestem posiadaczem macro gps'17. Na razie zabawa z gps i aplikacją w domu.  Po aktualizacji Gps na ekranie można mieć max 8 pół z danymi na raz. Można to sobie również edytować przez apkę . Póki co na plus. Zobaczymy jak się sprawdzi w boju

Opublikowano
Dnia 4.12.2017 o 02:11, marcinek2708 napisał:

Od dwóch dni jestem posiadaczem macro gps'17.

Daj znać, jak sprawuje się nawigacja. Weź go na trasę min 50 km i sprawdź, czy dobrze pokazuje kierunki Turn-by-Turn. 

Ja jako posiadacz Super GPS jestem średnio zadowolony. U mnie Turn-by-Turn praktycznie nie działa na trasach >50km (miesza kierunki, nie pokazuje tego co powinien). Ostatnia aktualizacja firmware'u od Lezyne niczego w tej kwestii nie zmieniła - przejechałem tę samą trasę i te same problemy.

Ostatnio z oceną przewyższeń też u niego słabo - na jednej trasie wyliczył mi ~500 m - po skorygowaniu przez Stravę na podstawie danych kartograficznych wyszło ~900 m. Na innej trasie wyliczył 500 m, po korekcie Stravy - 350 m. Może niska temperatura była tego przyczyną, nie wiem. Wydaje mi się jednak, że różnice pomiędzy danymi z GPS (wspomaganego barometrem) nie powinny aż tak odbiegać  od danych kartograficznych.

Niechcący potwierdziłem również fakt, że Super GPS faktycznie używa odczytów z barometru do oceny nachylenia - jadąc w mokrych warunkach kropelka wody zatkała otwór od czujnika. Licznik pokazywał cały czas 0% nachylenia nawet na 13% podjeździe :D 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć, czy ktoś z posiadaczy liczników firmy Lezyne wie czy możliwe jest podczas nawigacji po trasie, wyświetlenie jej profilu wysokościowego ?

Opublikowano

Ja używam Super GPS i póki co nie jest to możliwe. Jest tylko możliwość wyświetlania ilości pokonanych podjazdów i zjazdów. Piszę póki co, bo być może pojawi się taka opcja przy którejś z aktualizacji firmware'u. 

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. A tak z Twojego doświadczenia, jak często mniej więcej wypuszczają jakieś aktualizację ?

Opublikowano

Mam go dopiero od września 2017, więc doświadczenie nie jest spore. Ostatnia aktualizacja była właśnie jakoś na przełomie sierpnia i września. Wtedy faktycznie doszły nowe funkcje. Przedostatnia chyba w czerwcu, ale nie jestem pewien i nie wiem, co wtedy nowego wprowadzili. Teraz planowali wypuścić kolejną 15 grudnia 2017 (info z ich bloga) ale jeszcze jej nie ma. Mam nadzieję, że wraz z nią naprawią wreszcie nawigację Turn-by-turn, bo działa lekko mówiąc nie najlepiej. Problem odpisywałem w tym wątku. Mam przeczucie graniczące z pewnością, że pojawił się on właśnie z aktualizacją Firmware'u na początku września. 

Na blogu Lezyne wyczytałem, że wraz z kolejnymi aktualizacjami zamierzają wprowadzić np: strefy tętna. O wyświetlaniu profilu nie mam pojęcia - nikt ich jeszcze o to nie pytał. Możesz możesz być pierwszym ;-)

Opublikowano

Właśnie chciałem do nich napisać maila, ale nie znalazłem odpowiedniego formularze kontaktowego (tylko do supportu, sprzedaży i kwestie marketingowej), Ty kontaktowałeś się z nimi za pomocą maila czy bloga?. Ja jeszcze krócej posiadam swoją wersję Lezyne Enhanced Super GPS. Przekonałem się do niego przede wszystkim ze względu na długi czas pracy na baterii. Jednak widać żę to ich dopiero druga generacja liczników i maja sporo do zrobienia jeszcze. Brakuje mi także np możliwości wgrania na licznik trasy w domu, aby w trybie offline móc ją uruchomić będąc gdzieś w terenie.

Opublikowano

Ja w sprawie mojego problemu kontaktowałem się z nimi przez mail. Przekazali sprawę do odpowiedniego działu,  poprosili o .tcx-y, .fit-y itp itd. Powiedzieli, że zajmą się sprawą.

Poza szwankującą nawigacją Turn-by-turn licznik jest na prawdę w porządku. Jednak lezyne nie zamierza wprowadzić funkcji zapisu tras w liczniku. Pisali o tym na blogu. Zazwyczaj ludzie zadają tam pytania w komentarzach. Na twoim miejscu też bym tak zrobił, bo sam jestem ciekaw ich odpowiedzi ;-) Podgląd profilu trasy byłby czymś nie głupim. Chyba jest coś takiego w dwa razy droższym Wahoo ELMNT 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 7.11.2017 o 08:37, kropekk85 napisał:

Witam! Czy ktoś z użytkowników LEZYNE Super GPS używa tego licznika podczas treningu na trenażerze? Chodzi mi o to, czy można wyłączyć nawigację tak aby komputer czytał tylko sensory podczas treningu stacjonarnego. Ponadto czy dane z takiego treningu można zapisać i eksportować np. do stravy?

Cześć. SUPER GPS od LEZYNE fajnie współpracuje z czujnikami FLOW SMART T2240 od TACX - zapisuje moc, prędkość, kadecie i HR. Niestety na Stravie wyświetl Ci się że przejechałeś np. 300m w godzinę z mocą 250W i pulsem 155. Nie da się zmienić rodzaju aktywności np. na rower wirtualny. Lezyne w aplikacji webowej ma spacer, wspinaczkę, jazdę na rowerze i bieganie.

Używam tego komputera od lipca bieżącego roku i jestem bardzo zadowolony.  Nie zauważyłem żadnych problemów związanych np. z nawigacją o której piszą przedmówcy. Spokojnie buduję sobie trasę na LEZYNE Root i później jadę zgodnie z instrukcjami na ekranie. Najdłuższy mój dystans z nawigacją to ok. 130km - raczej na szosie niż po mieście. 

To czego mi brakuje - liczę że wraz z rozwojem się pojawi jest funkcja treningu. Chciałbym móc podobnie jak np. w Polarze zaprogramować sobie trening interwałowy z określonym czasem w danej strefie pulsu (mocy na rowerze nie mierzę). Niestety LEZYNE SUPER GPS informuje jedynie  wyjściu ze jednej zaprogramowanej wcześniej strefy.. 

Edytowane przez l_wro
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wyszła nowa wersja softu, ktoś testował? Jakie zmiany i nowości?

Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Witam

Nawigowanie działa tak że w telefonie wyszukujesz trasy którą wcześniej wgrałeś, wybierasz ją i telefon nie jest już Ci potrzebny, jeżeli chcesz nawigować tak aby np na bieżąco zmieniało Ci trasę jak z niej zjedziesz to tel jest potrzebny, chociaż własnie wyszła jakaś aktualizacja odnośnie nawigowania offline ale jeszcze nie wiem jak to działa. 

Ładowanie działa podczas działa więc nie ma z tym problemu. 

Użytkuję Lezyne Super już 8 miesięcy i nadal jestem zadowolony.

Jedyne co uszkodził mi się uchwyt za 30 zł ale oddałem na gwarancję i prawdopodobnie dostanę nowy :P miał prawo się popsuć gdyż wyjmuję licznik z niego 2-3 razy dziennie czyli jakieś 500 razy ;)