Skocz do zawartości

Liczniki Lezyne GPS

mariusz m.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Faktycznie tak jest. Wiedziałem o tym ale jakoś mi z głowy wyleciało a w dodatku ten odcinek według mnie jest wybitnie płaski. Teraz patrzę i na 4km całe -0,3% - przerażający "dałnhill".

• 2 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Cześć,

Nie chcę zakładać nowego wątku, a nie znalazłem na całym forum wzmianki o Lezyne Super PRO GPS (nie mylić z Lezyne Super GPS).

Ze strony Lezyne wynika, że Super PRO to jeden z trzech komputerków obsługujący mapy (poza tym Mega XL i C). I jest najtańszy z tych trzech.

Powiem tak: na długie, turystyczne trasy czy ewentualne ultra, jakbym się kiedyś skusił, mam Garmina eTrexa20x i uważam, że do tych zastosowań (bikepacking/ultra) jest rewelacyjny. Na akumulatorkach AA trzyma niebotycznie długo. Mapy mozna wgrac jakie sie chce itd. itp.

Jednakże...w momencie gdy robię trasy w okolicach domu (50-150km), często odkrywając nowe drogi/ściezki (gravel), muszę za każdym razem podłączać eTrexa po usb żeby wgrać slad...nie ma on komunikacji wireless. I, możecie wierzyć lub nie, jest to na tyle irytujące, że szukam alternatywy. Dwójka małych dzieci, inne obowiązki i naprawdę czas liczy się nieco inaczej ;)

Wracając do Super PRO - czy ktos go posiada i używał go jako nawigacji po śladzie (nie potrzebuję TBT)? Jakie wrażenia? Daje radę, czy to głupi pomysł? 

Martwi mnie trochę mały ekranik.

Edytowane przez pep79
Opublikowano

Mam Mega XL i według mnie pod tym względem zdał egzamin. W mieście gdzie gęsto od uliczek lepiej mapę przybliżyć, podobnie w lesie w miejscach gdzie mnogo od ścieżek. Mapy są tak dokładne jak dokładne jest OSM w Twojej okolicy więc zdarza się, że jakiejś leśnej drogi brakuje. Jeśli trasę planuje się "podążając drogami" to są wskazówki o skrętach. Wytyczając na wskroś trzeba je dodawać ale tego chyba nie da się zrobić z poziomu telefonu albo ja nie mam pojęcia jak to zrobić. Z kolei na kompie są tylko mapy G więc myśląc o jeździe przez las lepiej nie używać, po co szargać sobie nerwy. Rozwiązaniem jest Komoot.

Opublikowano

Do wyznaczania tras od lat korzystam z RideWithGPS i sobie chwalę. Jest tam wiele map do wyboru, m.in. OSM zwykła i OSM Cycle. 

Ważniejsze, że da się nawigować.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Szanowni Państwo, na czym polega nawigacja TBT w porównaniu z nawigacją "nie-TBT"?

Opublikowano
Szanowni Państwo, na czym polega nawigacja TBT w porównaniu z nawigacją "nie-TBT"?
Z mojej wiedzy wynika że TBT wyświetla na ekranie komputerka przed zakrętem informacje typu: za 200 metrów skręć w lewo w ul Konwaliowa. Informacje te można konfigurować na stronie lezyne.
A nie - TBT jak sama nazwa wskazuje tego nie ma. Jest albo goła kreska (lezyne super gps, macro GPS) albo mapa I kreska.

Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Czyli przy założeniu opcji z mapą i kreską to TBT nie wydaje się takie niezbędne.

Pytam dlatego, bo kilka stron wcześniej w tym wątku była spora rozkminka o wspomniane tbt.

A rozważam zakup Lezyne mega c lub mega xl, głównie w celu wgrania trasy .gpx i jechania po śladzie z widoczną mapą. Kilka stron wcześniej w odniesieniu do innego licznika LEZYNE znalazła się informacja, że połączenie z telefonem nie musi być włączone podczas nawigowania po śladzie, czy w przypadku w/w wymienionych jest analogicznie?

Opublikowano
31 minut temu, Akossik napisał:

Czyli przy założeniu opcji z mapą i kreską to TBT nie wydaje się takie niezbędne.

Pytam dlatego, bo kilka stron wcześniej w tym wątku była spora rozkminka o wspomniane tbt.

A rozważam zakup Lezyne mega c lub mega xl, głównie w celu wgrania trasy .gpx i jechania po śladzie z widoczną mapą. Kilka stron wcześniej w odniesieniu do innego licznika LEZYNE znalazła się informacja, że połączenie z telefonem nie musi być włączone podczas nawigowania po śladzie, czy w przypadku w/w wymienionych jest analogicznie?

Powiem szczerze że nie miałem okazji korzystać z licznika z navi z mapą.
Bez mapy to tylko TBT bo jak będziesz miał samą kreskę, to w mieście nie będziesz wiedział gdzie skręcić jak co kilka/kilkanaście metrów będziesz miał ulicę a nie będziesz miał punktu odniesienia.

Poza miastem ok, ale w mieście już nie.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Co jest?
Mam macro plus GPS. Wyznaczyłem trasę na komoot, zdarzył się objazd, wróciłem na trasę a komputerek dalej mi wola że jestem poza trasa i tak z 10 km. Da się to naprawić bez łączenia z telefonem i przeliczania trasy?
Wydaje mi się że w zeszłym roku nie miałem tego problemu.

Opublikowano

Siema, mam lezyne super GPS i wszystko było ok, świetnie działała z telefonem nie rozłączała się, od kilku dni rozłącza się z telefonem i później nie mogę się połączyć? Czego może być to wina? 

Opublikowano
17 minut temu, Maaciek26 napisał:

Siema, mam lezyne super GPS i wszystko było ok, świetnie działała z telefonem nie rozłączała się, od kilku dni rozłącza się z telefonem i później nie mogę się połączyć? Czego może być to wina? 

@Maaciek26miałeś może aktualizacje systemu w komórce? I zmieniły się ustawienia. Na początku (w 2019) miałem takie problemy jak android ubijał w tle aplikacje lezyne. 

• Lubię to! 1
Opublikowano

@Dejv084 wszystko jest ustawione dobrze, sprawdzałem, chociaz była aktualizacja. Trochę to drażniące jak od 2019 roku było wszystko dobrze a teraz jest źle :/

Opublikowano
14 minut temu, Maaciek26 napisał:

@Dejv084 wszystko jest ustawione dobrze, sprawdzałem, chociaz była aktualizacja. Trochę to drażniące jak od 2019 roku było wszystko dobrze a teraz jest źle :/

wyczyść dane aplikacji.

Niech na nowo poprosi o wszystkie ustawienia.

To powinno pomóc.

• Lubię to! 1
Opublikowano
16 minut temu, misiek_1004 napisał:

wyczyść dane aplikacji.

Niech na nowo poprosi o wszystkie ustawienia.

To powinno pomóc

Jutro spróbuję tak zrobić. Dzięki 

Opublikowano
Co jest?
Mam macro plus GPS. Wyznaczyłem trasę na komoot, zdarzył się objazd, wróciłem na trasę a komputerek dalej mi wola że jestem poza trasa i tak z 10 km. Da się to naprawić bez łączenia z telefonem i przeliczania trasy?
Wydaje mi się że w zeszłym roku nie miałem tego problemu.

Podbijam pytanie. Może ktoś zauważy :D

Opublikowano
W dniu 14.05.2021 o 12:22, Edwin91 napisał:

A dlaczego miałbyś używać go bez połączenia z telefonem? Podejrzewam że telefon ze sobą i tak zabierasz.

Nie przeliczy bo nie potrafi i chyba nigdy nie potrafił. To aplikacja w telefonie wyznacza i przelicza trasę. Licznik ją tylko wyświetla.

Opublikowano

Szkoda mi baterii na utrzymywanie połączenia licznik - telefon + GPS.
Nie liczę na to że licznik mi przeliczy trasę i wytyczy nową, tylko że skuma: hej, wróciłeś na właściwy track, pomińmy to co było i jedziemy dalej.

Żyłem w takim przeświadczeniu, że to działa chyba dlatego że jak w przeszłości zjechałem z trasy i na nią wróciłem to było ok.

Tylko że wtedy wracałem w tym samym miejscu, a nie kilometr później xD

No nic, może coś mądrego support wymyśli. Może coś w liczniku jest o czym nie wiem.

W każdym razie, dzięki za odpowiedź.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam. Jestem tutaj pierwszy raz i nie wiem czy nie strzelam gafy. Mam Lezyne super GPS. Mimo połączenia ze smartfonem apką nie chce mi pokazać danych z trasy. Wskazuje komunikat, że brak zapisu. Licznik łączy się z apką, ładuje procentowo dane ale przerwa.

Opublikowano

W trakcie jazdy licznik nie musi być połączony z telefonem.

Może ale nie musi.

Po zakończonej jeździe możesz sobie zgrać zapisane dane do telefonu.

Czy w liczniku włączałeś zapis a na koniec go zapisałeś?

• 1 rok później...
Opublikowano

Hej, 

Czy mega xl GPS można ładować podczas użytkowania? Nigdzie nie mogę znaleźć tego w necie, dzięki!

Opublikowano
W dniu 2.02.2023 o 17:50, Paszko Rymbaba napisał:

Hej, 

Czy mega xl GPS można ładować podczas użytkowania? Nigdzie nie mogę znaleźć tego w necie, dzięki!

Nigdy mnie to nie interesowało bo nie miałem takiej potrzeby przy tym liczniku ale przed chwilą sprawdziłem i się da.

Można ładować w trakcie jazdy.

Efekt ładowania jest widoczny wyłącznie na pierwszym ekranie głównym. Symbol bateryjki rotacyjnie się powiększa. Brak innych informacji o stanie ładowania; niestety.