sok_z_zuka Opublikowano 30 Lipca 2020 Opublikowano 30 Lipca 2020 Ok, jakos wydało mi się logiczne że będzie działać też z trasa. Dzięki
matrix82 Opublikowano 31 Lipca 2020 Opublikowano 31 Lipca 2020 Od dłuższego czasu szukam jakiegoś GPS na rower i obecnie moim faworytem jest Lezyne Mega XL, wszystko było by ok ale z tego co wyczytałem to nie da się do niego wgrać np. całej mapy (dla przykładu) trasy Wisły 1200. Jak w takim razie dzieli się tak duży obszar, czy wystarczy że będę miał ten plik GPX z całym śladem a podmieniał będę tylko fragmenty map? Licznik nie będzie miał wtedy problemu z synchronizacją śladu do nowego kawałka mapy? Miałem na oku też Garmin Etrex 20 ale nie zachęca wyglądem i tym że jest na zwykłe paluszki. Chyba że macie polecić coś innego, nie zależy mi na żadnych czujnikach itp, nastawiony jestem głównie na nawigacje i czas pracy na pełnej baterii.
Medzamir Opublikowano 31 Lipca 2020 Opublikowano 31 Lipca 2020 Mapy pobiera się fragmentami. Mogą być większe i mniejsze ale L ma ograniczaną pamięć i map wejdzie bodaj tyle co Śląskie, Świetokszyskie, Opolskie i prawie cała Małopolska razem więc chyba powinno starczyć dużo zależy też od ilości miast bo to więcej danych. W każdym razie L zaleca pobierać mniejsze fragmenty bo to niby lepiej działa. Nie sprawdzałem, pobierałem maksymalny możliwy.
matrix82 Opublikowano 31 Lipca 2020 Opublikowano 31 Lipca 2020 Bardziej mi chodziło o to czy ślad też muszę ciąć na dane fragmenty (może głupie pytanie)? A dwa czy jest możliwość po prostu wgrać sam plik ze śladem do nawigacji tylko po nim? Nie wgrywając map.
Medzamir Opublikowano 31 Lipca 2020 Opublikowano 31 Lipca 2020 Gdzie można pobrać ten ślad, bo tak długiego jeszcze nie wgrywałem? 300+ wchodzi bez problemów tylko trzeba trochę poczekać bo wolno to idzie.Nie, nie musisz mieć map.
matrix82 Opublikowano 31 Lipca 2020 Opublikowano 31 Lipca 2020 https://wisla1200.pl/trasa-rajdu/ Z góry dzięki za rozwianie wszystkich wątpliwości
Medzamir Opublikowano 31 Lipca 2020 Opublikowano 31 Lipca 2020 Trwało to około 5 minut ale wskoczyła. Dwie uwagi: - ślady gpx wrzucone przez stronę Lezyne nie mają wskazówek więc licznik nie będzie informować o skrętach, gdyby był tcx to tak. - nie wiem czy ślad jest dobry. Kumpel jak planuje wypady to udostępnia ślady robione w plotaroute i te nie wiedzieć czemu potrafią się rozjeżdżać. Ślad prowadzi, prostą po domach, przez pola i lasy. Garminy czy Wahoo też mają z tym problem. Ale wrzucone do Komoota działają normalnie.
DamianKle Opublikowano 31 Lipca 2020 Opublikowano 31 Lipca 2020 Pozostaje zatem Garmin, który te wszystkie funkcje ma i w dodatku działające. Ważna sprawa to podkład mapowy, najlepiej, gdy będzie taki sam jak używana mapa w liczniku. Open Street Map wydaje się ok. Testowałem w tym roku ze śladem Green Velo, który zrobiłem na stronie Green Velo, wyszedł plik GPX, wczytałem przez serwis Garmina i jak licznik wczytał ten ślad (trwało to około 3min wraz z przeliczeniem trasy) działało to dobrze, były wskazówki oraz informacje o czasie, kiedy wykonać dany manewr. Używałem Garmin Edge 520 Plus, kupiłem w Decathlonie za 900zł. Zastanawiam się nad Wisłą 1200 w przyszłorocznej edycji, i najpewniej to ten licznik będzie mi pomagał (razem z Mapy.cz).
Edwin91 Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Gdyby ktoś, coś. Komoot znowu ma promocje na mapy. Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka
thequietlab Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Potwierdzam, u mnie też dzisiaj wyskoczyło w aplikacji i kupiłem, 84.99 pln bodajże
Edwin91 Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Jaka dyskryminacja, u mnie 99,99PLN Pewnie zależy od tego gdzie kupujesz. Loguj się na przeglądarce i będzie dycha taniej Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka
pinok Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Na PC zaproponowało 19,99€, z karty poszło 92,55 PLN. Pewnie za jakiś czas jak dołożą funkcje za które dodatkowo będzie trzeba płacić
thequietlab Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Na iOS, przy płatności w aplikacji przez ApplePay wychodzi 84,99
kazan Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Opublikowano 5 Sierpnia 2020 To jest premium na rok czy dożywotnio ?
Dziaku Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Opublikowano 5 Sierpnia 2020 (edytowane) To nie jest premium tylko mapy na cały świat. Dożywotnio Edytowane 5 Sierpnia 2020 przez Dziaku
manfrednt Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Nie ufam Komoot skubany dwa razy mnie wyprowadził w szutry. Jest opcja włączenia i wyłączenia podglądu zaplanowanej trasy?
mareq Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Planując trasę w Komoot masz podgląd jakie nawierzchnie cię czekają i można wyświetlić odcinki o danej powierzchni. Czasem klikając na drogę, klika się przypadkiem na ścieżkę biegnącą obok. Przy planowaniu w takim przypadku pojawia się komunikat, że trasa zawiera "segmenty zapomniane" przez cyklistów. Wtedy trzeba dać większe powiększenie i umieścić znacznik na drodze a ten na ścieżce usunąć.
sok_z_zuka Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Opublikowano 9 Sierpnia 2020 wczoraj po około 50km mapa się zawiesiła, po paru km dostrzegłem - musiałem zrestartować urządzenie żeby zaczęło działać poprawnie . Turn by Turn przestało działać dużo wcześniej (ale to może być wina, tego, ze miałem pętle która nakładała się na siebie (tzn powrót był po tych samych ścieżkach) XD Trochę zbugowany jest ten soft
thequietlab Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Mi już drugą jazdę dłuższą nie synchronizuje z aplikacją ani Stravą. Po wybraniu "Save" wszystko się wyzerowało i była chwila przerażenia bo jestem w Borach Tucholskich i zależy mi na tych zapisach. Krótsza trasa rodzinna (16km) przeszła a dwie z kolei (55 i 35km) nie poszły. Na szczęście .fit był zapisany poprawnie na urządzeniu. Muszę chyba na nowo sparować z telefonem.
rycho68 Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Opublikowano 21 Sierpnia 2020 posiadam licznik lezyne macro gps..Popodłączeniu do komputera licznik nie zostaje wykryty przez komputer.Co może być przyczyną .
michal_hubert Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Opublikowano 21 Sierpnia 2020 W dniu 6.08.2020 o 08:30, mareq napisał: Planując trasę w Komoot masz podgląd jakie nawierzchnie cię czekają i można wyświetlić odcinki o danej powierzchni. Czasem klikając na drogę, klika się przypadkiem na ścieżkę biegnącą obok. Przy planowaniu w takim przypadku pojawia się komunikat, że trasa zawiera "segmenty zapomniane" przez cyklistów. Wtedy trzeba dać większe powiększenie i umieścić znacznik na drodze a ten na ścieżce usunąć. Komoot jest tak dobry jak dobra jest mapa OSM bo na niej bazuje. OSM natomiast w lasach jest kiepski - tzn. jest zbyt optymistyczny. W szczególności https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:tracktype jest zbyt wysoki - w praktyce ścieżka jest nieprzejezdna.
Medzamir Opublikowano 1 Września 2020 Opublikowano 1 Września 2020 Heloł, heloł. Kupiłem premium na Stravie, wgrałem segmenty i wio. I tu zagwózdka bo pierwszego mi nie pokazało a pozostałe tak. Myślałem, że nie załapało segmentu ale po wrzuceniu na Stravę był. I zastanawiam się o co chodzi bo jedyną różnicą było to, że przed pierwszym segmentem miałem pole mapy a w pozostałych przypadkach inne. To tak działa? Nie bardzo mam jak sprawdzić bo pogoda kijowa a nie mam ochoty moknąć.
Dziaku Opublikowano 1 Września 2020 Opublikowano 1 Września 2020 Strava Live Segments nie obsługuje segmentów ze średnim nachyleniem przekraczającym -0,25% (czyli zjazdów). Może to to ? https://roweroweporady.pl/dlaczego-licznik-nie-pokazuje-wszystkich-segmentow-strava-live/
Rekomendowane odpowiedzi