Edwin91 Opublikowano 24 Lipca 2020 Opublikowano 24 Lipca 2020 Już testowałem, nie działa Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka
sok_z_zuka Opublikowano 24 Lipca 2020 Opublikowano 24 Lipca 2020 akurat jest promka na koomot do 2.08, 19.99 usd. Może warto?
thequietlab Opublikowano 25 Lipca 2020 Opublikowano 25 Lipca 2020 Witajcie, dzięki Waszym opiniom zdecydowałem się na Mega XL i powoli uczę się używać nawigacji. Świetny wątek! Dzisiaj pierwszy problem i pytania - jechałem po zaplanowanej trasie ale postanowiłem zmienić w trakcie, zatrzymałem trasę i ustawiłem sobie w apce nowy cel i poprowadziło. Nie dojechałem konkretnie do celu a wracając po znanych ścieżkach już nie wyciągałem telefonu, żeby na nowo ustawiać. A nawi nadal próbowała mnie cofać, i pokazywała wskazówki (które zasłaniają górne pola widoku), żebym do tego punktu wcześniej obranego jednak dojechał Pytanie : jak w trakcie nawigowania wyłączyć je nie korzystając z aplikacji? Jest w menu "Navigation -> Cancel" ale jakby nie bardzo zadziałało, próbowałem kilka razy i dopiero po jakimś czasie przestały się pojawiać wskazówki. Za to jak skończyłem przejazd, okazało się, że Lezyne zakończył zapis ścieżki na 45km i nie zapisał ostatnich 20km Co ciekawe zapisany dystans i czas były ok. Mam czujnik prędkości także domyślam się, że on mógł tu "pomóc" ale nadal główkuję czemu przerwał zapis ścieżki... Jakieś pomysły? Czy da się jakoś selektywnie włączyć dźwięki, żeby np nie pikało przy każdym przyciśnięciu przycisku? Pozdrawiam i szerokości! Andrzej 23 godziny temu, sok_z_zuka napisał: akurat jest promka na koomot do 2.08, 19.99 usd. Może warto? Gdzie ta promka? W aplikacji czy na stronie? U mnie wszędzie (web i iOS) pokazuje 29.99 Euro za pakiet map całego świata.
sok_z_zuka Opublikowano 26 Lipca 2020 Opublikowano 26 Lipca 2020 (edytowane) na stronie, wczoraj w piątek kupiłem (90pln z groszami), napisane było ze do Aug 2 trwa. Może to jakieś bonusy dla świeżo zarejestrowanych, albo jakiś błąd był. Nie wiem juz sam Edytowane 26 Lipca 2020 przez sok_z_zuka
sok_z_zuka Opublikowano 27 Lipca 2020 Opublikowano 27 Lipca 2020 czy w mega XL jest opcja wyświetlenia profilu trasy w liczniku? Chodzi mi o krzywa wysokości. Jest taka opcja przy imporcie traski do licznika, ale w samym liczniku nie widziałem
sok_z_zuka Opublikowano 27 Lipca 2020 Opublikowano 27 Lipca 2020 (edytowane) oki - dzięki. Szkoda, ale nie jest to jakiś deal breaker dla mnie. Za to strona Lezyne do planowania trasy jest dziwna. Zero profili, zero niczego, wywala na drogi krajowe, na 4 pasmowki. Dobrze ze komoot działa zTBT, ale tez nie każdy zakręt. OFC trasy z komoota komputerek nie przelicza, jesli sie zjedzie, ale pokazuje chociaż strzałkę jak wrocić Dziś przejechałem 40km (1. raz od msc, po operacji przepukliny), raz komputerek zgubił GPS i to nie w lesie, a gdzieś na osiedlu (!!!). Info o tym dostałem po chyba 2 minutach, zanim złapał tez troche zajeło -słabe to było. Poza tym ok - czujniki działaja, powiadomienia z tel nie zawsze (ale ja mam xiaomi, wiec to standard, będę musiał pokombinować) Edytowane 28 Lipca 2020 przez sok_z_zuka
manfrednt Opublikowano 28 Lipca 2020 Opublikowano 28 Lipca 2020 W takim razie który licznik Lezyne posiada profil wysokościowy trasy? Jak to wygląda ekrany się przełączają czy trzeba ręcznie przełączyć pomiędzy np nawigacją profilem i licznikami.
Medzamir Opublikowano 28 Lipca 2020 Opublikowano 28 Lipca 2020 Chyba żaden nie ma. Między ekranami możesz przełączać się sam lub włączyć auto przewijanie.
manfrednt Opublikowano 28 Lipca 2020 Opublikowano 28 Lipca 2020 A % nachylenia trasy pewnie też nie mają?
sok_z_zuka Opublikowano 28 Lipca 2020 Opublikowano 28 Lipca 2020 (edytowane) jest takie pole, ale wczoraj nie miałem go ustawionego, wiec nie mogę osobiście powiedzieć jak to działa. Poza tym brakuje troche pol typu ETA do następnego Waypointu, brak szacowanego czasu przybycia do celu podroży itd. miałem to juz w garminie Fenix 3, Edytowane 28 Lipca 2020 przez sok_z_zuka
manfrednt Opublikowano 28 Lipca 2020 Opublikowano 28 Lipca 2020 (edytowane) No to jeszcze spytam już ostatni raz słowo daję. Czy wyświetla początek KOM i koniec jakiś partner wirtualny cokolwiek aby samemu móc próbować bić rekordy na trasie. Chodzi o darmową wersję strava. Edytowane 28 Lipca 2020 przez manfrednt
sok_z_zuka Opublikowano 28 Lipca 2020 Opublikowano 28 Lipca 2020 (edytowane) partnera wirtualnego (jak np z garmina) nie ma, natomiast jeśli chodzi o strave, to ciężko mi coś powiedzieć, sam nie korzystam z segmentow itd. Edytowane 28 Lipca 2020 przez sok_z_zuka
Genzo Opublikowano 28 Lipca 2020 Opublikowano 28 Lipca 2020 Na darmowej stravie nie uświadczysz Live Segmentów, ale jeśli wgrasz segmenty mając płatną wersję i zrezygnujesz z tej płatnej to te segmenty zostaną i będą się pokazywać. Jak dojeżdżasz do segmentu to wyświetla się informacja za ile metrów jest początek segmentu. potem licznik przełącza się w tryb Live Segment, na którym pokazuje dystans do mety segmentu, aktualny czas oraz czas do pobicia (możesz ustawić, czy to ma być KOM, czy PR) 1
Thelok Opublikowano 28 Lipca 2020 Opublikowano 28 Lipca 2020 Witam, zdecydowałem się na zakup wersji Super Pro GPS, i jestem bardzo niezadowolony. Nawigacja nie działa poprawnie. Jak tylko trasa na więcej niż 20 km to komputer przestaje pokazywać trasę. Jeżdżę na rowerze szosowym, ustawiam w komputerze rower szosowy a nawigacja prowadzi mnie do lasu lub wyznacza trasy na drogi krajowe... Gdzie jest zakaz poruszania się rowerem. Totalna kicha. Chyba go oddam do sklepu. Co do aplikacji na telefonie to nie mam zastrzeżeń. Ale sama nawigacja to porażka.
manfrednt Opublikowano 28 Lipca 2020 Opublikowano 28 Lipca 2020 Ustaw trasę na Komoot i wgraj ją do Lezyne. Wtedy nie poprowadzi Cię gdzie indziej. Ja tak przynajmniej robię na Sunto Ambit 3
Dziaku Opublikowano 28 Lipca 2020 Opublikowano 28 Lipca 2020 4 godziny temu, manfrednt napisał: Ustaw trasę na Komoot i wgraj ją do Lezyne. Wtedy nie poprowadzi Cię gdzie indziej. Ja tak przynajmniej robię na Sunto Ambit 3 Wszyscy tak chwalą Komoota ale w Chorzowie na głównej ulicy tez pcha prosto pod zakaz jazdy rowerem...
Medzamir Opublikowano 28 Lipca 2020 Opublikowano 28 Lipca 2020 Komoot nie jest idealny to fakt. Mnie nie raz wyprowadza w podobne miejsca. Całkiem niedawno poprowadził wzdłuż środka węzła kolejowego ale mimo to jest trochę wygodniejszy niż Ally. Chociaż ostatnio przekonuję się do Ally.
DamianKle Opublikowano 28 Lipca 2020 Opublikowano 28 Lipca 2020 9 godzin temu, sok_z_zuka napisał: jest takie pole, ale wczoraj nie miałem go ustawionego, wiec nie mogę osobiście powiedzieć jak to działa. Poza tym brakuje troche pol typu ETA do następnego Waypointu, brak szacowanego czasu przybycia do celu podroży itd. miałem to juz w garminie Fenix 3, Niestety, wiele komputerków rowerowych, które mają być zabójcami Garmina, są pozbawione wielu funkcji, z których często korzystamy. Mają tylko najważniejszą funkcjonalność, która wystarczy 90% użytkowników, ale dla pozostałych 10% to za mało. Szczególnie funkcje dodatkowe, jak nawigacja po śladzie. Byłem w tym roku na Green Velo (Białystok-Gdańsk), i Garmin Edge 520 Plus służył jako nawigacja po śladzie. Byłem bardzo sceptyczny wobec takiego sposobu nawigowania, bo niby jak na 2,3" wyświetlaczu da się nawigować? Ale Garmin do tego podszedł lepiej, niż dobrze, bo problemów większych nie było, a wskazówki w trakcie wręcz rewelacja. Tylko, z perspektywy czasu, kilka rzeczy bym zmienił. Przede wszystkim ślad GPX warto wyznaczyć na takim samym podkładzie jak ten, który jest w oprogramowaniu Garmin - Open Street Map, wtedy nie będzie problemu terenowego, że coś się rozjeżdża. Doszło do tego, że nie potrzebowałem niemal w ogóle korzystać ze smartfona w trakcie nawigowania. Teraz rozumiem, skąd takie ceny urządzeń tej marki, bo po prostu wiele kwestii jest przemyślana i przede wszystkim są dostępne części zamienne. Po przykrej przygodzie z ukręceniem uchwytu w iGPSPORT IGS 60 i braku do niego części uznałem, że więcej nie piszę się na takie eksperymenty. Używam go, ale jako licznika do jazdy na co dzień, bez wypraw.
manfrednt Opublikowano 28 Lipca 2020 Opublikowano 28 Lipca 2020 Nawigowanie to jednak Suunto. Do tego stopnia że nawigowalem się pieszo na GSB oraz w alpejskich ścianach podczas wspinaczki. Ich nawigacja jest wspaniała.
sok_z_zuka Opublikowano 28 Lipca 2020 Opublikowano 28 Lipca 2020 (edytowane) Godzinę temu, DamianKle napisał: Niestety, wiele komputerków rowerowych, które mają być zabójcami Garmina, są pozbawione wielu funkcji, z których często korzystamy. Mają tylko najważniejszą funkcjonalność, która wystarczy 90% użytkowników, ale dla pozostałych 10% to za mało. Szczególnie funkcje dodatkowe, jak nawigacja po śladzie. Byłem w tym roku na Green Velo (Białystok-Gdańsk), i Garmin Edge 520 Plus służył jako nawigacja po śladzie. Byłem bardzo sceptyczny wobec takiego sposobu nawigowania, bo niby jak na 2,3" wyświetlaczu da się nawigować? Ale Garmin do tego podszedł lepiej, niż dobrze, bo problemów większych nie było, a wskazówki w trakcie wręcz rewelacja. Tylko, z perspektywy czasu, kilka rzeczy bym zmienił. Przede wszystkim ślad GPX warto wyznaczyć na takim samym podkładzie jak ten, który jest w oprogramowaniu Garmin - Open Street Map, wtedy nie będzie problemu terenowego, że coś się rozjeżdża. Doszło do tego, że nie potrzebowałem niemal w ogóle korzystać ze smartfona w trakcie nawigowania. Teraz rozumiem, skąd takie ceny urządzeń tej marki, bo po prostu wiele kwestii jest przemyślana i przede wszystkim są dostępne części zamienne. Po przykrej przygodzie z ukręceniem uchwytu w iGPSPORT IGS 60 i braku do niego części uznałem, że więcej nie piszę się na takie eksperymenty. Używam go, ale jako licznika do jazdy na co dzień, bez wypraw. No to prawda, tylko jednak dla mnie te komputerki są za drogie - minimum 1000zł, ale tak nawigacyjnie zabijają Lezyne Lezyne gdyby dodało kilka pierdół do softu, to byłby mega fajny GPS Szczególnie profil wysokości trasy, oraz te głupie ETA do punktu (z przeliczaniem raz na jakiś czas )- przecież to chyba nie jest trudne Edytowane 28 Lipca 2020 przez sok_z_zuka
Genzo Opublikowano 29 Lipca 2020 Opublikowano 29 Lipca 2020 Jeśli chodzi o Super GPS nie mamy czego oczekiwać. Pisałem kiedyś do supportu, żeby dodali kilka rzeczy (profil, widok przynajmniej jednego pola na ekranie nawigacji, ETA). Niestety w odpowiedzi napisali, że nie planują już żadnych zmian softu dla Super GPS, a jedynie ewentualne poprawki błędów i że skupiają się teraz na tych nowszych urządzeniach.
Medzamir Opublikowano 29 Lipca 2020 Opublikowano 29 Lipca 2020 No to przynajmniej ci odpisali. Mnie nie a pytałem czy dodadzą co nie co do XL/C. Co do garmina to zgadzam się że cena wysoka ale nawigacja tam też potrafi kuleć. Dwoje znajomych ma (nie wiem jakie modele ale na pewno nie najdroższe) i czasem im ścieżki się wykrzaczają i jest problem gdy wjeżdżają na ślad w innym miejscu niż początek. Z Lezyne żadnych takich problemów. Ale za to % nachylenia mają skopany bo za bardzo to skacze.
sok_z_zuka Opublikowano 29 Lipca 2020 Opublikowano 29 Lipca 2020 (edytowane) mi tez odpisali - "przekazemy mail do dev teamu" XD czyli takie "dobra, dobra spadaj" XD Dziś po raz 2. jechałem z lezyne . Cześć trasy znana, cześć nie: 1. Strona root GPS wyznacza trasy chyba nie zważając na nic (próbowałem przebić sie przez Gdynię) - noszenie roweru po schodach, jakieś nie istniejące ścieżki przez działki, wyznaczanie trasy po ruchliwych drogach, jechanie DDR po czym odbicie w osiedla na paręset metrów i powrót na DDR …słabo. Komoot pod tym względem jest dużo lepszy 2. nie działa re-route. Jako, że częściowo znałem trasę, to jechałem niekiedy po swojemu, a licznik zamiast próbować przeliczyć traskę, to usilnie próbował mnie kierować na wgrany route(komunikat zawróć i tyle). Słabe to w cholerę. Telefon miałem podłączony, dane routingu miałem offline. Ani tryb auto ani ręczny nie dał mi żadnego sygnału ze trasę przeliczy. Jechałem z Androidem, przejadę się jeszcze z iPhone, ale jeśli nadal będzie taka lipa jeśli chodzi o navi to chyba rozstanę się z tym komputerkiem Edytowane 29 Lipca 2020 przez sok_z_zuka 1
Medzamir Opublikowano 30 Lipca 2020 Opublikowano 30 Lipca 2020 Przekierowanie działa tylko jeśli nawigujesz z punktu A do B. Jeśli wybierzesz utwórz tease to nic z tego. 1
Rekomendowane odpowiedzi