kenczorf Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 @Genzo masz androida czy ios? Ja na andku normalnie dostalem aktualizacje i mam komoota
Genzo Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Godzinę temu, kenczorf napisał: @Genzo masz androida czy ios? Ja na andku normalnie dostalem aktualizacje i mam komoota Mam andka i nie miałem możliwości pobrania aktualizacji. dopiero po dopisaniu się do beta testerów. ale to już nie jest problem, bo wersja 4.363 jest jak najbardziej ok. Teraz problemem jest ten komunikat związany z Komoot.
Medzamir Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 W Komoot mam 3 trasy, jedna publicza I dwie z kłódka, wszystkie działają. Ale wszystkie zaczynają się w moim regionie. Może Twoje zaczynają się poza regionem? Jak nie masz wykupionych dodatkowych to może być problem bo w darmowym Komoot pozwala na "wyjazd" choćby przez pół świata ale w drugą stronę już nie.
Genzo Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 21 godzin temu, Medzamir napisał: W Komoot mam 3 trasy, jedna publicza I dwie z kłódka, wszystkie działają. Ale wszystkie zaczynają się w moim regionie. Może Twoje zaczynają się poza regionem? Jak nie masz wykupionych dodatkowych to może być problem bo w darmowym Komoot pozwala na "wyjazd" choćby przez pół świata ale w drugą stronę już nie. Dzięki za podpowiedź. To może być to. To częściowo dyskwalifikuje dla mnie Komoota, bo często wyjeżdżam na wieś, żeby tam pojeździć, a to już inny region. Wyjazd w góry pociągiem i jazda na miejscu też wyklucza użycie darmowego Komoota. Chyba się z nim nie zaprzyjaźnię.
Medzamir Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 @Genzo - właśnie z ciekawości sprawdziłem i wygląda na to że to faktycznie kwestia regionu. Zrobiłem na szybko ślad daleko od siebie na jakiejś stronce, zaimportowałem do Komoot i w ALLY wyskoczyła mi informacja o zablokowanym śladzie. Mapy całego świata na chwilę obecną kosztują 100pln, pojedynczych regionów nie opłaca się brać bo województwo kosztuje niecałe 50.
Genzo Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 żeby chociaż ten darmowy region obejmował całe województwo, a obejmuje tylko jego część. Lipa. Takie czasy - żeby być zadowolonym trzeba zapłacić
mareq Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Na byle głupoty do roweru wydaje się więcej niż 100zł. To aż taki wielki koszt? Uchwyt do licznika więcej kosztuje .
nctrns Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 (edytowane) U nas dalej jest takie myślenie, że za nienamacalne rzeczy, jak oprogramowanie czy filmy, to się nie powinno płacić... Ja akurat za komoota zapłaciłem, bo moim zdaniem to bardzo uczciwa i atrakcyjna cena z to co oferują. Z drugiej strony Ride With GPS każe sobie płacić cyklicznie, a te rzeczy które byłyby dla mnie przydatne, nie są moim zdaniem warte ceny. Edytowane 8 Kwietnia 2020 przez nctrns
matka1902 Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Witam. Jestem posiadaczem Lezyne Mega XL od 2 dni. Czy ktoś pomoże w paru problemach? - wysyłanie tras: powyżej 20 km wywala komunikat ups coś poszło nie tak, trasę na 2 km wysle - połączenie z telefonem działa w kratkę i rozłącza co jakiś czas - strava live segment. Dzisiaj rano coś działało, teraz pokazuje, że nie mam żadnych ogwiazdkowanych segmentów - czy można do urządzenia wysłać parę tras do nawigacji żeby sobie później dowolnie wybierać? W menu nawigacja mam tylko start i nie ma nic do wyboru - nie da rady wysłać mapy z komórki na Gps, wywala błąd bez względu na wielkość mapy Dotychczas używałem telefonu z locusem i pierwsze kroki z lezyne mają dosyć słodko-gorzki posmak przez te irytujące problemy
misiek_1004 Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Cześć wszystkim Jestem nowym właścicielem Lezyne Macro Plus GPS, zakupiony po rozmowach w innym wątku na tym forum. Jestem w trakcie konfiguracji licznika (wymagał aktualizacji firmware), wszystko przebiegło prawidłowo. Jeszcze go nie użyłem a już widzę 2 problemy. 1. Jest problem z połączeniem licznika z telefonem. Cały czas mam komunikat "Please be patient while the connection is optimized" po czym próba połączenia się kończy niepowodzeniem. 2. Gdy już jakimś cudem udało mi się połączyć, próbuję przejść do nawigacji. W tym momencie aplikacja na telefonie się zamyka a licznik zostaje rozłączony. Nie ukrywam że w chwili obecnej jestem trochę zawiedziony zakupem i liczę że takie grono forumowiczów spotkało się z tym problemem i wie jak go rozwiązać, ponieważ sam liczni sprawia wrażenie masywnego i wartego zakupu.
Medzamir Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Opublikowano 24 Kwietnia 2020 W dniu 18.04.2020 o 21:03, matka1902 napisał: - połączenie z telefonem działa w kratkę i rozłącza co jakiś czas U mnie było podobnie ale ostatnia aktualizacja Ally załatwiła sprawę. Może to kwestia telefonu? W moim przypadku z moim Alcatelem miał fochy, z Xiaomi żony bez problemów. W dniu 18.04.2020 o 21:03, matka1902 napisał: - czy można do urządzenia wysłać parę tras do nawigacji żeby sobie później dowolnie wybierać? W menu nawigacja mam tylko start i nie ma nic do wyboru Nie da się. Nowa trasa zastępuje starą. Segmentów jeszcze nie używałem. Mapy zgraj z kompa bo jest szybciej i wygodniej. Nigdy problemów z wysyłaniem trasy nie miałem bez względu na długość. Oczywiście przy dłuższych trochę to trwa. Spróbuj zresetować licznik lub przez instalkę przywrócić ustawienia fabryczne a najlepiej sprawdź z innym telefonem.
misiek_1004 Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Udało mi się częściowo rozwiązać problem z łączeniem z telefonem. Należało włączyć w lokalizacji skanowanie bluetooth. Jednak nadal mam problem z nawigacją który powiązałem z wersją androida (na innym telefonie z androidem 9 jest ok). Czy ktoś z forumowiczów ma problemy z nawigacją na androidzie 10?
kenczorf Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Żeby działał BT Smart którego lezybe używa gps musi być zawsze włączony. Wprowadzili to chyba w andku 6.0. W starszych wystarczyl sam BT
Medzamir Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Opublikowano 25 Kwietnia 2020 GPS wystarczy włączyć tylko po to by znalazł urządzenie. Potem można wyłączyć ale jeśli pójdziesz bez licznika do sklepu to operacje trzeba powtórzyć.
kenczorf Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Może i można tylko po co? Współczesne teleofny mają takie baterie, że przy sporym używaniu i właczonych danych + wifi + gps + bt telefon mi spokojnie dobe do poltorej wytrzymuje. Jak niemam czasu na przegladnie netai fejsa to nawet 2 dni A dzięki temu nie muszę pamiętać za każdy mrazem by coś włączyć. Wsiadam do auta i sam się paruje z zestawem i radiem, odpalam licznik i sam sie paruje itp
misiek_1004 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 23 godziny temu, kenczorf napisał: Żeby działał BT Smart którego lezybe używa gps musi być zawsze włączony. Wprowadzili to chyba w andku 6.0. W starszych wystarczyl sam BT Nie o tym pisałem Lokalizacja dodatkowo w celu zwiększenia dokładności wykorzystuje skanowanie bluetooth i Wi-Fi. Właśnie wyłączenie tej funkcji było problemem. Problem z nawigacją również rozwiazałem samodzielnie. Trzeba było przeinstalować program i na nowo udzielić wszystkie uprawnienia.
Genzo Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 W dniu 8.04.2020 o 15:07, nctrns napisał: U nas dalej jest takie myślenie, że za nienamacalne rzeczy, jak oprogramowanie czy filmy, to się nie powinno płacić... Ja akurat za komoota zapłaciłem, bo moim zdaniem to bardzo uczciwa i atrakcyjna cena z to co oferują. Z drugiej strony Ride With GPS każe sobie płacić cyklicznie, a te rzeczy które byłyby dla mnie przydatne, nie są moim zdaniem warte ceny. Nie jestem z tych ludzi co nie chcą płacić (czy to oprogramowanie czy filmy czy nawet muzyka). Ale jeśli mam już płacić to chcę, żeby było warto. Czy możesz mi przedstawić co takiego ma w sobie Komoot, że jest warty swojej ceny? Co ma w sobie, czego nie otrzymamy w darmowych aplikacjach tego typu, czy nawet w Lezyne Ally? Może rzeczywiście ma funkcje, za które zapłacę bez mrugnięcia okiem.
Grzembol701 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Komoot, moim zdaniem, ma dużo lepsze wytyczanie trasy dla MTB. Dużo lepsze niż Lezyne czy Garmin. Miałem Lezyne, mam teraz Garmina, ale u nich wytyczanie trasy dla szlaków MTB jest dużo gorsze. W Komoot jeśli chcesz MTB to wytyczy ci trasę głównie przez las, ścieżki itd. w Lezyne i Garminie też, ale jest dużo więcej asfaltu.Zależy na czym jeździsz.
Genzo Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 4 minuty temu, Grzembol701 napisał: ... Zależy na czym jeździsz. Na szosie
Grzembol701 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 To raczej Komoot ci się nie przyda, chociaż specjalnie nie zagłębiałem wytyczania dla szosy, bo mi to nie było potrzebne.Ale tutaj i.Lezyne i Garmin wytyczą raczej ok, bo w trasami MTB bywa problem z powodu braku wgranej ścieżki, a drogi raczej wszystkie będą.
mareq Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Ja używam Komoot na szosie. Skubany dba o moje wytrenowanie, bo wyznacza trasy, które zawierają wszystkie najbardziej przerąbane podjazdy jakie tylko mozna spotkać po drodze. Nawet gdy nie nadkładając drogi można trasę zrobić spokojniejszymi odcinkami. Mi to akurat pasuje ale jak chcesz się wozić turystycznie to trzeba pilnować, co wyznaczył .
nctrns Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Z plusów komoota z punktu widzenia szosowca wytycza trasy dość sensownie pokazuje odcinki, które mogą się nie nadawać do jazdy szosówką jak jeździsz dalej niż w koło komina i lubisz eksplorować, są dodawane przez użytkowników interesujące punkty i odcinki dróg warte zobaczenia jest po prostu wygodny, mimo że na początku mnie trochę irytował; jak wykminiłem jak szybko dodawać punkty pośrednie, to mi przeszło.
misiek_1004 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 (edytowane) Licznik już mam z grubsza opanowany. Wątek cały przeczytany. Nawigację ogarnąłem i w Macro Plus GPS działa ok na trasie 20 km. Trasa przygotowana w RidewitchGPS a manewry poprawione w LezyneRoot. Na ekranie nawigacji u góry miałem ustawioną prędkość i dystans, poniżej najbliższy manewr, najniżej następny manewr i wszystko ładnie pracowało za co u mnie licznik ma duży plus. Pojawiło się natomiast kolejne pytanie Włączając aplikację na telefonie zapomniałem odszukać licznik i go prawidłowo podłączyć do telefonu. W związku z powyższym po zakończonej jezdzie, trening nie zsynchrinizowal się automatycznie z telefonem. Myślałem że wystarczy połączyć się z telefonem i wszystko ładnie się zsynchronizuje. Tak się jednak nie stało. I tu jest moje pytanie. Jak się domyślam po połączeniu powinno się wszystko automatycznie zgrać bez żadnej ingerencji z mojej strony, mam rację? Jak zrobiłem to "na piechotę" po podłączeniu licznika do komputera, to plik udało się wgrać zarówno na Stravę jak i Endomondo, więc z plikiem jest wszystko ok. Edytowane 30 Kwietnia 2020 przez misiek_1004 Uzupełnienie ostatniego wersetu.
Medzamir Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 34 minuty temu, misiek_1004 napisał: Jak się domyślam po połączeniu powinno się wszystko automatycznie zgrać bez żadnej ingerencji z mojej strony, mam rację? Najczęściej tak jest ale ja chyba mam dość problematyczny telefon i u mnie czasem trzeba ręcznie. 35 minut temu, misiek_1004 napisał: Jak zrobiłem to "na piechotę" po podłączeniu licznika do komputera, to plik udało się wgrać zarówno na Stravę jak i Endomondo, więc z plikiem jest wszystko ok. Nie potrzebnie. Podłącz licznik do telefonu, w Ally w sekcji Devices (urządzenia) przeciągnij palcem by odświeżyć, wybierz trasę której ci nie przesłało i zsynchronizuj z chmurą.
misiek_1004 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Rzeczywiście, jak zaznaczyłem konkretny przejazd, pojawiła się możliwość ściągnięcia na smartfona i uploadu do chmury. Dziękuję 👍
Rekomendowane odpowiedzi