Skocz do zawartości

Liczniki Lezyne GPS

mariusz m.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kolejny problem z mega XL jaki zauważyłem. Otóż funkcja % nachylenia szaleje bo zmienia się co 2-3 sekundy i to z niezłym rozstrzałem. Jadę po płaskim i mam np 1% za chwilę 2,5%, 6,8%, 4%, 1,5%, -2% itd. Zauważyłem miesiąc temu jak nie wcześniej, zrobiłem hard reset ale nie pomaga. Barometr działa bez problemów. Ma ktoś podobnie? Nagrałem filmik jak to wygląda, druga funkcja od dołu, ta na samym dole to wysokość.

https://drive.google.com/open?id=1DoI61sJMPG_aKFiv8eZTlDJo138bg4qS

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Orientuje się ktoś z jakimi czujnikami kadencji i prędkości będzie działać LEZYNE SUPER GPS? poza oryginalnym lezyne. Chcę mierzyć na trenażerze dystans przebytych itp

Opublikowano

Meilan c3 oraz Magene. Żadnych problemów. Jakiś czas temu kupiłem na allegro kombo od Echowell i ten nie działał ani po BT ani po ANT+.

Wysłane z mojego 6055P przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Dzięki Panowie, właśnie o magene myślałem i taki też kupię.

Opublikowano
7 godzin temu, on_krk napisał:

Używam czujnika prędkości /kadencji Magene. 

Ja również i wszystko działa bezproblemowo 👍👌

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Pytanie do użytkowników Megi: czy aby działały mapy online potrzeba włączonego gps-u w sparowanym telefonie ?

Opublikowano

Nie. Ale jakoś tak się dzieje, że jeśli zatrzymałeś się a licznik nie wyświetlał mapy to aby ją wczytał trza się ruszyć. Taki mały błąd. Z niektórymi telefonami jest też tak że aby połączyć z nimi licznik trzeba samemu włączać gps oraz usługę Ally GPS. Wina Andka 6 i wyżej bo Google sobie wymyślił że do wykrywania czegoś takiego konieczny jest gps.

Opublikowano

Kolejne pytanie: Jak wygląda w praktyce opcja udostępniania wybranej osobie swojego położenia? Można sprawdzić obecną pozyjję podczas jazdy? Przydało by mi się dla żony, bo ona zawsze się stresuje jak jadę gdzieś na dłużej albo w nocy.

Opublikowano
10 minut temu, mareq napisał:

Kolejne pytanie: Jak wygląda w praktyce opcja udostępniania wybranej osobie swojego położenia? Można sprawdzić obecną pozyjję podczas jazdy? Przydało by mi się dla żony, bo ona zawsze się stresuje jak jadę gdzieś na dłużej albo w nocy.

Jak najbardziej można. W każdej chwili możesz dodać e-mail osoby, której chcesz udostępniać swoje położenie. Po rozpoczęciu jazdy, taka osoba otrzyma e-mail z linkiem do mapy i danych o Twojej jeździe. będzie tam Twoja aktualna pozycja, prędkość i inne dane z jazdy. 

Uwaga! - żeby to działało telefon przez cały czas musi być połączony z licznikiem i z internetem (dane o pozycji są wysyłane przez internet)

Opublikowano

Musisz mieć przy sobie sparowany tel z licznikiem ale gps może być wyłączony. W apce masz opcję Lezyne Track, włączasz ją i wpisujesz adresy email osób, którym chcesz udostępnić swoją pozycję. Osoba taka otrzymuje mail z linkiem do strony, na której jest twoja pozycja na mapie wraz ze śladem i wszystkimi danymi jak prędkość, HRM czy co tam masz podłączone. Wygląda to identycznie jak to co masz na kompie kiedy przeglądasz swój trening. Bodajże kiedy jedziesz twoja pozycja jest zaznaczona na zielono, kiedy stoisz na czerwono. Czasem "mejle" dochodzą później ale to jest uzależnione od operatora.

Opublikowano

Super, zaczyna wyglądać na to, że ten komputerek staje się moim faworytem w zakupach :).

Już chyba ostatnie pytanie: jest możliwość jakoś zaprogramować np. trening interwałowy aby komputer mi sygnalizował momenty, w których mam zmienić obciążenie?

Opublikowano

Da się. Takie treningi przygotowujesz w TrainingPeaks lub Today's Plans. Próbowałem dwa razy i za chiny nie mogłem dojść co było nie tak bo cały czas mi pikało, że któraś wartość się nie trzyma się w widełkach. Pewnie chodziło o kadencję, której nie wyświetla na ekranie. Chyba, że coś zmieli w sofcie od tego czasu bo ja sprawdzałem 3 aktualizacje temu. Jest jeszcze możliwość taka, że jestem ciapą i nie potrafię dobrze zaprogramować treningu.

Opublikowano

Ja treningów nie próbowałem programować. ponoć się da, ale z tego co wiem to za te programy do programowania treningów trzeba płacić miesięcznie. nie jestem pewien, ale tak mi świta.

Opublikowano

Tak - one są płatne. Tak samo jak chchesz mieć segementy online na Stravie to musisz zapłacić

Opublikowano

Kurcze, drogie te serwisy z treningami. I tak już płacę za Strave, nie będę dorzucał kolejnych abonamentów.

Opublikowano

Z TP można korzystać bezpłatnie. Oczywiście większość funkcji nie działa ale trening z wyprzedzeniem o jeden dzień na pewno da się zrobić. Co do tego działania/nie działania to pewnie na trenażerze i w realu nie byłoby problemów gdyby trenować z pomiarem mocy i kierując się tylko nim. Mając do dyspozycji HRM i czujnik kadencji całość się sypie bo ciężko utrzymać się w wyznaczonej strefie, zwłaszcza kiedy odczytu kadencji na ekranie treningu nie ma a mamy ją ustawioną +/- 5. Byle zjazd czy podjazd rozwala wszystko. Gdyby nie ustawiać kadencji i skupiać się tylko na pulsie to pewnie byłoby ok. Ale ja chciałem "profesjonalnie".

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Komoot + Lezyne Android pro tip

Na chwilę obecną Komoot jest chyba najlepszą apką do rysowania śladów i szkoda, że nie ma takiej integracji jak na Wahoo czy Brytonie. Na szczęście da się to zrobić trzeba się tylko trzeba się zalogować w przeglądarce. NA Chrome i FF nie działa bo wyskakuje błąd logowania. Mnie udało się na Vivaldi i całość wygląda niemal identycznie jak na kompie. Różnicą jest taki ekran

lez_viv.thumb.jpeg.f7a0030f67693555e41d77c8fa895794.jpeg

Trza tapnąć w Dokumenty co przenosi nas do katalogu pobrane. I to w sumie wszystko bo wgrywamy jakikolwiek ślad gpx/tcx znajdujący się na telefonie lub w chmurze. Mam Androida 6.0.1, nie wiem czy działa na innych wersjach.

Komoot

Jeśli ma się apkę, z poziomu której da się zapisać ślad od razu na dysku to nie ma problemu ale Komoot w darmowej wersji (nie mam pojęcia jak w płatnej) takiej opcji nie ma. Choć właściwie to jest ale ten format odczytuje tylko Komoot więc lipa. Trzeba więc udać się do sklepu gógla i pobrać "Komoot to gpx". Sprawdzałem i działa, jest też Strava, Endo, RWGPS i Relive. Oczywiście można z takiego Komoota pobrać plik przy pomocy przeglądarki (z Vivaldi da się) ale to zaś wydłuża całą operację a tu robimy to szybko (powiedzmy) i wygodnie z poziomu apki. 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

W temacie Lezyne, posiadam Macro GPS i jestem pozytywnie zaskoczony, wcześniej było mio, jednak już było wiekowe. Nie mam zastrzeżeń do produktu, użytkuje go pół roku. Jeśli chodzi w lesie, chyba każdy gps ma problem. A co do treningów, niestety dzisiaj każdy chce zarobić... Ja kupiłem komplet czujników (prędkość, kadencja) w Decu za 199, do tego otrzymałem rok free kinomapa, tam też są fajne funkcje treningu. A i czujniki mam 😁

Opublikowano

Nie wiem kiedy to zrobili, ale w appce lezyne gps Allyv2 przy tworzeniu tras można wybrać opcje: Najkrótsza, rower miejski, rower szosowy.

Opublikowano

Właśnie sprawdziłem i u mnie nie ma. Mam wersję 4.302 i w "utwórz trasę" pod trzema kropkami jest "wprowadź współrzędne" i "usuń trasę". To o czym piszesz (i więcej) jest w sekcji nawigacja>mapy offline>profiles. Jeśli to ten drugi przypadek to jest od dawna ale nie wiem czy to w ogóle działa bo w lipcu ubiegłego roku zaznaczyłem, że ma prowadzić tylko po szosach a pokierowało mnie nawet na zarośnięte ścieżki.

Opublikowano

To o czym pisze jest tu (patrz obrazek) może było wcześniej i nie zauważyłem 😀 wersja aplikacji również 4.302

IMG_20200307_174456.jpg
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Piszecie, że używacie czujników Magene do Lezyne. Z tego co widzę, to trzeba mieć dwa aby mieć kadencje i prędkośc? Czyli u CHinczyka to jakies 110zł a u nas cena już taka jak z ori 2w1 lezyne. DObrze to rozumiem? Używa ktoś czujnika 2w1 jak ori Lezyne? Jeden sensor - dwa magnesy i z głowy?