Skocz do zawartości

Liczniki Lezyne GPS

mariusz m.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

kwietniowej aktualizacji nie instalowałem. U mnie w spoczynku bateria nie rozładowuje się wcale. Generalnie w ciągu roku posiadania Lezyne ładowałem go chyba tylko kilka razy. Jak zostawiłem go naładowanego w zimie na 100% tak po miesiącu czy dwóch dalej miał prawie 100%

Opublikowano (edytowane)

mój  Super GPS naładowany do pełna zaraz po odłączeniu pokazuje 96% ,też tak macie?

Edytowane przez gustavomota
Opublikowano
18 godzin temu, gustavomota napisał:

mój  Super GPS naładowany do pełna zaraz po odłączeniu pokazuje 96% ,też tak macie?

Nie, nie mam żadnych problemów z baterią od kiedy kupiłem (sierpień bodaj). Ostatnio używałem w niedzielę i dziś ma taki sam poziom baterii jak wtedy. Po naładowaniu mam normalnie 100%. Ale wygląda na to, że mają często felerne egzemplarze, bo sporo osób narzeka, i właściwie każdy na co innego.

Opublikowano

Mam zamiar przejechać 300km przez Czechy do Karpacza i do domu. Zastanawiam się, czy mogę liczyć na nawigację w Lezyne Super GPS.

Czy możecie polecić jakieś rozwiązanie na taką trasę? Myślałem o stworzeniu trasy na ridewithgps.com i wgraniu jej na Lezyne Root i stamtąd do komputerka, ale czy nie zacznie mi w pewnym momencie wskazywać złej drogi? Nie chciałbym się zgubić w Czechach i pytać ludzi o drogę :) Nic do Czechów nie mam, ale zawsze to wygoda, gdy ma się własną działającą nawigację.

Opublikowano
22 godziny temu, MaciekeM napisał:

Mam zamiar przejechać 300km przez Czechy do Karpacza i do domu. Zastanawiam się, czy mogę liczyć na nawigację w Lezyne Super GPS.

Czy możecie polecić jakieś rozwiązanie na taką trasę? Myślałem o stworzeniu trasy na ridewithgps.com i wgraniu jej na Lezyne Root i stamtąd do komputerka, ale czy nie zacznie mi w pewnym momencie wskazywać złej drogi? 

Z tego co zauważyłem przy dłuższej trasie, po imporcie trasy z ridewithgps.com do Lezyne miałem zbyt wiele punktów, w których licznik informuje o trasie. Nie, że się zamulał czy coś, tylko tak często informował o tym gdzie jechać, że mnie w końcu trafiło i wyłączyłem :) Także po wrzuceniu do Lezyne Root teraz przeglądam całą trasę i mozolnie usuwam większość punktów, zostawiając te, w których zakładam problemy z orientacją.

Zrób sobie testową trasę i zobacz jak to wygląda, bo szkoda dopiero w trasie się zdziwić.

A co do tego czy możesz liczyć na Lezyne? No różnie tu piszą, mnie akurat prowadzi nie najgorzej, problemy bywają w lasach, gdy nie zawsze wiem jaką drogę ma na myśli. Ostatnio chyba też nie przelicza mi trasy, tylko informuje, że jestem poza nią - i nie mam pojęcia z czego to wynika, bo w opcjach ma ustawione, by właśnie przeliczał. Działało dobrze, przestało :/

• Pomógł 1
Opublikowano
W dniu 18.05.2018 o 15:59, gustavomota napisał:

Też tak mam, ale dopiero w tym egzemplarzu, który teraz otrzymałem. We wcześniejszych dwóch tego nie doświadczyłem, więc na twoim miejscu nie zastanawiałbym się długo, tylko odesłał na gwarancję. Wygląda na to, że to kwestia wybrakowanych egzemplarzy. Napisałem do Supportu Lezyne w tej sprawie, zobaczymy czy odpiszą mi coś sensownego.

Opublikowano

Ja kupiłem swojego Super GPS kilka tygodni temu i rzeczywiście problem z baterią u mnie występuje. Zauważyłem spore przeskoki procentowe. Po 15 min użytkowania poziom naładowania baterii spadł z 47 do 27%. Przy ładowaniu rzekomo do pełna, po włączeniu urządzenia wskaźnik pokazuje 97%. O dziwo po ponownym podłączeniu do komputera bateria dalej się ładuje. Chyba będę zmuszony do oddania urządzenia na gwarancję. Takie zachowanie świadczy przeważnie o słabej jakości akumulatorów lub o dość konkretnym zużyciu ogniwa. 

Opublikowano

Czy po ostatnich aktualizacjach pojawiła się opcja stref tętna?

Wysłane z mojego Redmi Note 4X przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

A możesz mi wrzucić zdjęcie jak wygląda ekran że strefami? Nigdzie nie mogę znaleźć a ciekaw jestem czy jest jakiś dobrze zrobiony ekran który pomógł by pilnować jazdy w żądnej strefie pulsu.

Opublikowano

Witam

Czy podłączał ktoś do Lezyne czujniki Magene gemini? Wszystko ładnie mi wykrywa, paruje się ale nie mam wskazań na liczniku. Coś może trzeba przestawić? Obwód koła wprowadziłem.

Opublikowano

Wrzucam fotografie z aplikacji gdzie ustala się strefy tętna oraz licznika. Dodam, że GPS działa z pulsometrem Geonaute ant+/bluetooth z Decathlonu. Generalnie jestem z gps bardzo zadowolony. Jedynie co mnie drażni to: zbyt długi czas "złapania" odpowiedniej wysokości n.p.m. oraz brak możliwości bezpośredniego wgrania pliku gpx do pamięci urządzenia by jeździć po śladzie. Po za tymi dwoma rzeczami urządzenie mogę polecić. W tym przedziale cenowym jest ok. Mam nadzieję, że aktualizacje w przyszłości rozwiążą te problemy. 

20180530_134614.jpg Przechwytywanie.JPG
Opublikowano

Dzięki wielkie... Cały czas się zastanawiam czy jest sens dokładać 350pln do zakupu Edge 520 względem tego Lezyne. Ciężka decyzja. Może ktoś stał już przed takim wyborem i mi pomoże?

Opublikowano
Dzięki wielkie... Cały czas się zastanawiam czy jest sens dokładać 350pln do zakupu Edge 520 względem tego Lezyne. Ciężka decyzja. Może ktoś stał już przed takim wyborem i mi pomoże?

Zależy oczywiście czego od licznika potrzebujesz. Ale ja używałem przez moment Lezyne Super GPS, w przeszłości miałem także Garminy (co prawda zegarki biegowe) i Wahoo, więc mam porównanie.

Jak nie chcesz:
- ciągłych problemów z oprogramowaniem (np. rozłączania z telefonem i braku powiadomień z tym związanych),
- ciągłych problemów z prawdziwym odczytem wysokości i w związku z tym nachylenia,
- problemów z baterią (czasami szybko się rozładowuje)
- innych mniej lub bardziej denerwujących pierdółek, które powodują, że człowiek bardziej myśli, co dziś przestanie działać niż jak tutaj się odprężyć na przejażdżce

To kup coś z duetu Garmin i Wahoo.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Opublikowano

Za późno... Zamówiłem Micro C. :-) nie jestem zawodnikiem, i niestety ja tutaj zdecydowała. Zobaczymy, może nie będzie tak źle.

Opublikowano
2 godziny temu, Rebeliant86 napisał:

Za późno... Zamówiłem Micro C. 🙂 nie jestem zawodnikiem, i niestety ja tutaj zdecydowała. Zobaczymy, może nie będzie tak źle.

Kwestia egzemplarza. Ja mam SuperGPS od roku prawie i niespecjalnie powody do narzekania. Dziś robiłem dłuższą trasę z nawigacją i wszystko działało idealnie. Ale boję się, że jakaś aktualizacja coś zepsuje :P

Opublikowano (edytowane)
Cytat

Za późno... Zamówiłem Micro C. 🙂

A w moich pierwszych dwóch egzemplarzach nawigacja była kompletnie bezużyteczna. Dwukrotna reklamacja i w obecnym (trzecim już) egzemplarzu nawigacja działa, ale bateria to jakaś porażka. Rozładowuje się pomimo wyłączonego urządzenia (ok. 15% na 24h), dziś rano miałem 9%, podłączyłem na pół godziny do ładowarki i już 75%. Po 3h jazdy 44%. A teoretycznie ma wytrzymywać 20h. Poprzednie dwa egzemplarze miały świetną baterię - ładowanie raz w tygodniu wystarczyło. Teraz ładowanie codziennie. Cóż, będzie trzecia reklamacja 😒 Tak więc jak trafisz to trafisz. Skoro już zamówiłeś, to podziel się tutaj z innymi, co Tobie nie działa 😜

Edytowane przez barcisz
Opublikowano

Mam nadzieję, że nie będę miał się czym poskarżyć, ale zobaczymy... Na pewno dam znać.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Czy komuś z Was urwała się już zaślepka z portu micro usb w liczniku? Zauważyłem, że w moim Super GPS trzyma się ona już tylko "na włosku" 

Co najlepsze zaledwie kilka razy ją otwierałem i to zawsze z wielką ostrożnością, coraz bardziej zaczynam żałować tego zakupu.. 

IMG_20180617_195121.jpg
Opublikowano

U mnie w micro po kilku lądowaniach nic się złego nie dzieje. A masz gwarancję? Bo jak tak to myślę że uznają to bez problemu.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Polecam zrobić reset do ustawień fabrycznych gps po najnowszej aktualizacji poprzez programik, który wgrywa najnowszy firmware (trzeba kliknąć w programie zakładkę: Lezyne Gps Firmware Programmer, następnie: Restore device to factory defaults). Wydaje mi się, że urządzanie działa lepiej. GPS łączy się bez problemu z telefonem i ustalanie wysokości n.p.m. jest szybsze. Co do baterii: zauważyłem, że w upalne dni nie widać czy wyświetlacz jest podświetlany czy nie. Okazało się że po przyciśnięciu enter by gps rozpoczął nagrywanie włącza się podświetlenie. Tym sposobem jeździłem w świetle dziennym z podświetlonym wyświetlaczem. Oczywiście ma to znaczny wpływ na zużycie baterii. Włączyłem funkcję Auto Light przez aplikację (general setup -> auto -> auto light) i po około 10 h użytkowania gps zużył 53% baterii. 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Czy miał ktoś problem z przesyłaniem plików na telefon? W trakcie przesylania przerywa i wywala błąd. Wiecie jak to rozwiązać?

Opublikowano

reset telefonu/licznika pomaga ,też mam czasami ten problem

• 2 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Witam,

Do wczoraj miałem podjętą decyzję odnośnie licznika z GPS i wybór padł na ROX 11.

Dzisiaj znów mam zagwózdkę. Spodobał mi się ten licznik Lezyne Super GPS.

W związku z tym, że muszę podjąć decyzję ponownie, mam kilka pytań:

Od licznika oczekuję prowadzenia po wcześniej zdefiniowanym śladzie narysowanym na komputerze/telefonie. Przerabiałem już nawigację GPS (Teasi, Mio) i teraz chcę tylko licznik z prowadzeniem.

Pytania i wątpliwości

-Czy problemy z trasami >100km zostały rozwiązane? Czy ten mankament występuje w każdym egzemplarzu?

- nie do końca rozumiem informacji na temat potrzeby połączenia telefonu. Czy telefon zawsze musi być podłączony? Czy jest możliwość prowadzenia po śladzie z wyłączonym połączeniem BT z telefonem? nie chcę żadnych powiadomień itp.

- czy można wyjść na rower bez telefonu i jeździć po ścieżce wcześniej wgranej do Lezyne?

- czy po ostatnich aktualizacjach ścieżka rysowana breadcrumb się obraca, czy nie?

- czy podczas prowadzenia TbT, licznik nadal pokazuje prędkość, prędkość średnią, kadencję (ile danych?) Czy jeśli uruchomię ekran danych to przed następnym zakrętem TbT się wyświetli?

- i ostatnie: Strava - czy do obsługi live segments wymagane jest konto premium? W przypadku Sigmy Rox11 nie jest wymagane - obsługuje ulubione segmenty.

To co przemawia za Lezyne to TbT, którego Sigma nie posiada. W Sigmie jest ścieżka, na którą trzeba co chwilę spoglądać, żeby nie zjechać z trasy. Lezyne informuje sygnałem dźwiękowym chwilę przed skrętem. Czy działa to już prawidłowo?

Dzięki za odpowiedzi.

Edytowane przez Genzo
Opublikowano
2 godziny temu, Genzo napisał:

Do wczoraj miałem podjętą decyzję odnośnie licznika z GPS i wybór padł na ROX 11.

Dzisiaj znów mam zagwózdkę. Spodobał mi się ten licznik Lezyne Super GPS.

A może Lezyne mega xl lub mega c? Drożej ale z mapami, nawigacja offline, odpowiednio 48 i 32 godziny pracy. Niestety mało pamięci wewnętrznej bo bodaj 64MB więc za dużo map się nie wrzuci i musi być jeszcze miejsce na zapis trasy (chyba, że to jest zapisywane gdzie indziej) ale chyba kwadrat 300x300 km wejdzie. Ponoć lepiej mapy ładować w mniejszych plikach niż w jednym wielkim. W takim Wahoo masz prawie cały świat, wyświetlacz nr 1 na świecie potem długo długo nic a potem cała reszta. Tylko ta cena no i bateria starcza na 15h. Jest jeszcze Bryton Rider 450 i Aero 60 ale na chwilę obecną wielka niewiadoma. Gdzie nie patrzeć produkt już niedostępny, mimo że nie ma to nawet pół roku.