Skocz do zawartości

Christopher Froome

MadOnion

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Decyzja jest, delikatnie powiedziawszy, mocno kontrowersyjna i nakazuje wszelkie tezy wygłaszane przez UCI i WADA o braku tolerancji dla dopingowiczów włożyć między bajki. 

Opublikowano

Jakiś czas temu rozmawiałem ze swoim pulmonologiem na ten temat. Ją tez to zaciekawiło i kilku innych specjalistów chorób płuc  jakie to dawki musiał przyjmować aby na badaniach wyszły takie wyniki i to po takim czasie. Asmatycy używający leków wziewnych takich jak salbutamol, berodual wiedzą jak wygląda przedawkowanie i wzięcie 12 - 20 dawek w ciągu dnia (zdarzyło mi się kilka razy w życiu). Ja miałem niesamowicie podwyższone i nierówne tętno (adrenalina w leku powodująca szybszą absorpcję) oraz krwotok z nosa będący wynikiem ciśnienia krwi. Aby Fromm miał takie wyniki na testach musiałby przekroczyć dopuszczalną dawkę kilkadziesiąt razy - czyli mniej więcej opakowanie berodualu w jeden dzień - 2 opakowani w 3 dni.

Normalnego człowieka by to zabiło. Tak więc nie dziwota, że potem 30 latkowie idą na emeryturę, ale nie dlatego że już nie są w stanie utrzymać się za młodziakami, ale dlatego, że mają już tak wycieńczone organizmy.

Swoją drogą postulowałbym aby na wyścigach szosowych, na olimpiadzie etc. razem z zawodnikami występował amator, taki, który ma trochę doświadczenia i nie zrobi sobie krzywdy. 

Bo tak w peletonie to nie widać specjalnej różnicy, jadą 200 km w miarę równo. Gdyby do kompletu pojechali amatorzy wtedy okazałoby się jaka jest kolosalna różnica pomiędzy profesjonalnym a amatorsko popołudniowym sportem.

Andrzej Sawicki
Opublikowano (edytowane)

Nowsze leki na astmę nie robią takiego zamieszania jak salbutamol czy fenoterol (to dopiero kopało...), tzn. ich działanie jest lepiej oddzielone od układu krążenia. Da się tego sporo brać przy mniejszych skutkach ubocznych. Oczywiście napisane w ulotce "nie wchłania się do układu krążenia" jest bliskie prawdy tylko przy minimalnych dawkach, więc działanie nadal mamy. Nie tylko w kolarstwie są popularne leki z formoterolem i innymi podobnymi substancjami -- używa się ich w każdym sporcie opartym na kondycji. Pozdrawiamy skandynawskich mistrzów biegów narciarskich i innych wyczynowców, prawie samych "astmatyków".

Edytowane przez Andrzej Sawicki
stanislaw.kozuchowicz
Opublikowano

Wywiad z przedstawicielem UCI:

• 7 miesięcy temu...